Written by AbangNara | December 30th, 2011

Membaca status update antara Chef Wan, Afdlin dan Adlin, Abang Nara cuma berdoa agar mereka bertiga hanya bergaduh menerusi Facebook. Kalau jumpa depan-depan, harap-harap hubungan yang sedia ada tidak rapuh kerana perkara ini. Senang cerita masing-masing ada pendapat sendiri. Semua orang nak tegakkan apa yang mereka rasakan benar. Contohnya macam Chef Wan.

chef wan

Kesimpulannya kalau nak berlawan update status kat Facebook, sampai forever pun tak akan habis. Jumpa face to face la kalau betul-betul tak puas hati. Bukan apa, Abang Nara nampak diorang nie macam budak kecik pulak gaduh-gaduh kat Facebook. Nama baik sendiri perlulah dijaga supaya tak dipandang rendah oleh para peminat. Tak gitu?

Apa pun all the best kepada finalist dan juri final Maharaja Lawak Mega malam ini. Semoga yang terbaik akan menang.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

164 responses to Chef Wan Jawap Luahan Hati Afdlin Shauki, Hanya Jalankan Tugas Secara Jujur

  1. bang long says:

    ape2 je la afdlin shauki oi

    da la Misteri Jalan Lama mcm tahi je

    0

    0
    • Liyana Lunia says:

      imaginasi terlampau, tu yg hampeh tu

      0

      0
    • sya says:

      org malaysia takle terima perubahan ,kalau org luar buat cerita misteri jalan lama, boleh accept mcm lord of the ring ,harry potter .itu tak imaginasi terlbih plak?such a typical minded.

      0

      0
      • da princess says:

        da agak dah chef wan takkan berdiam diri punyalah dgn status afdlin tu…

        0

        0
        • Kunta Kinte says:

          Kalau bkn sebab status Afdlin pun agak2 bleh diam ke mulut Chef Wan yg memang mcm murai yg dicabut ekor tu??? Selama ni sesedap rasa mulut dia je komen dan kutuk2 org lain, bila kena tau juga dia hot.. Sama dengan jer juga dia dgn Akak Azwan tu.. Auwww..!!! Hahaha

          0

          0
        • i think this publicity stunt can eat themselves la. both of them are not funny, and then kalau takde benda , takkan la orang marah chef wan sangat despite chef wan berlaku jujur sekalipun. i can dimwits but can be jujur at the same time. problem officer?

          0

          0
      • mulut longkang says:

        yes!!!cite luar tue…kemain lagi agung2 kan…citttt!!!aptb

        0

        0
        • moji says:

          aku xde la nk kata afdlin btol, chef wan salah.. but lately, byk sgt cter pasal chef wan condemned org laen. memey-norman (wpn aku xsuka memey), adlin, n now afdlin plak.. da rs diri 2 hebat sgt ke chef wan smpai suke2 nk condemned org laen sesedap rs?

          aku rs masalah nya skg chef wan ni x sesuai jadi juri mlm. dia sesuai jadi juri masterchef je. astro pn satu. beragakla pn nk hire judges 2.

          klo dia ckp astro suh tego pelawak2 yg buat lawak melampau, tego bia la beradab. apa beza dia ng pelawak yg dia ckp direspectful tu klo dia sendiri using harsh words n memalukn org laen.

          tentang dhia lg besh. kihkih.. (ttbe~~)

          0

          0
        • Sedeynyerrr Haku Nengok says:

          Haiii, belom final dah macam nie…gamaknya besok pula mcm mana la after final…mcm rumah dah siap tapi retak sana sini…mari kita lihat siapa yang kena….kita tungguuuuuuuuuu………

          0

          0
        • caca says:

          sape suruh afdlin shauki buat komen… cuba dok diam jer… tak banyak pun citer pasal chef wan… ni baru ketiga, pertama pasal kes mamy n norman… kedua pasal yang jgn tidur lg tu, tak tau nama dia, ni yang ketiga tupun org yg sebok nak komen dia… kalau tak mana ada dia bg komen… hehehehe… sorry yer…

          0

          0
        • moji sengal says:

          sedara ni kalau xde otak xyah nak cakap. x bace ke kenape astro amik org yg bukan dr kategori pelawak jd juri??? cube la buat research lu sebelum nak melontar kata2 yg xde otak bile bercakap!

          0

          0
        • Akak Nak Juga says:

          Ini lah masalahnya bila pelawak yg di kata OTAI di suruh bertanding pastu dijurikan oleh orang2 yg x der kena mengena ngan dunia lawak..mesti la manjang je x puas hati bila kena sound tepek kt muke. Cer tgk yg konon2 berani nk serang CW cuma Adlin ngan Afdlin jek peserta lain sume duk diam x der pn kecoh2. Masa OTAI2 ni jd juri dulu x der pn peserta2 yg kena hamun duk meroyan dlm FB sampai kt depa ni tetiba lak nk menyentap bagai.

          0

          0
        • im not a girl says:

          in my point of view, setelah i bace dua2 status chef wan and afdlin..i think i lebih skong afdlin..bukan ape la kan..betul what ape yg afdlin ckp yg chef wan tak patut langsung condemm over2 kat otai2…dorg bukan nye 1 or 2 hari dlm industi..btahun2 koott…bnyak gila sumbgn yg dorg bg kat industri…kannn…

          n lagi kalau nak condemm pon, las2 tu ckp la mntak maap…sjuk skit hati dorg..ni tak…smbung lagi kat fb..buat status yg irritating…sape tak bengag woii!!

          btw, dunia ni bputar, ade kala kte kat atas n ade kala kte kat bwh..so watch out laaaa..hee..peace :)

          0

          0
      • huahuahua says:

        my dear…u da tgok ke cite tu….i da tgok..sadly but it is true,aku tertipu deq iklan nye yg gempak tu..siap afdlin promote dlam mlm lagi tu….the film was totally disaster…(in my opinion..)not even worth the money..org bley xcept pembaharuan my dear..but please do it properly la..mcam KRU wat cite merong tu ramai je yg bley xcept..nk kata perfect sgat x de la but we saw the efford..seriusly mmg cite tu tah pa pe…n till now aku x pham nape que haidar pakai baju perisai size afdlin shaukin…aku x tau genre film neh,is it thriller(???!!) sebb rmai penonton yg sarcasticly laughing while watching this movie..ecs. when que haidar wearing that stupid baju perisai n time dia terapung/terbang(??!!!) utk ke kapal(!!??)nye..**sighhhhhh**

        0

        0
        • tak suka entry ni says:

          ape yg aku nmpak la kan, org yg berjiwa seni ni SENSITIF sgt2. kena komen siket dah melenting. pastu every words dorang take it seriously.

          and pasal filem misteri jalan lama tu mmg tak berbaloi. aku rasa macam aku tgah baca esei BM darjah 5. imaginasi die sama je dgn budak2 sekolah.

          0

          0
        • rock says:

          eh ko ni…orang lama dalam bidang seni tuh….berani ko komen citer dia ek….nanti apa plak dia komen kat fb…hua hua hua…menarik siottttt citer misteri jalan lama….MACAM GAMPANGGGGGGGGGGGG!!!!

          0

          0
        • din says:

          adlin bukan nye pelawak…..bapa,abang2 nya saja yang pelawak. cuba nilaikan……………

          0

          0
        • jay ai says:

          aku stuju sesangat…..

          0

          0
      • minah mangga duk mengadap macbook siang malam says:

        Bnagang punya komen kau sya!!!!! dah memng misteri jalan lama cam gampung!!! aku rasa kau tak tengok lagi kot citer bodoh tue!!!! tue yang kau komen ikut sedap perencah mee maggi jer…

        Hoiiiiiiiiiii adek aku yg drjah 3 pon boleh komen citer tu pelik!! aku tak tahu lah mentaliti kau taraf maner!??? mungkin taraf budak yg baru merangkak kot!! hahahaha

        0

        0
      • jajadiba says:

        ko ni ckp cm la owg yg komen 2 x tgk filem….filem 2 smpah kot…..kalu kte filem ni setaraf lord of the rings, harry potter, ko kna brsih la mata ko…..cba ko tgk contents cter ni….lemah…..mmg cter cni x logik pon tp kalu contents nyer lemah….x ke mana gak…..ak tgk cter ni nk trgelak, kte cte drama & serious….ntah pape jer

        0

        0
      • ade aku kesah says:

        hello… klu filemnye bagus of cos kami ckp bagus… dah le afdlin bagi talk kat seminar dr. azizan osman TAK BEST… ntah ape2…

        0

        0
    • jojah says:

      Aku trauma nak masok wayang lps tgk movie afdlin misteri jalan lama tu.sumpah bodo nak mampos.sama bodo mcm lawak adlin aman ramli dlm MLM

      oh,back to the issue.bagi aku semua kontroversi ni jadi sbb ego.bila yg jadi contestant adlh otai2 diorang narrow minded and tak bole terima kritikan yg teruk even more from those who r not comedian. thats why i’m totally agreed bile saiful apek ckp die xkn join MLM. sbb dia jaga reputation dia as otai lawak (yg psl kes dadah tu hal lain).and even if otai lain nak join they must surrender their reputation subject to critics.so afdlin ke adlin ke hatta mr bean sekali pun kalo join pertandingan they are giving permission to the jury n audience to assess them n to critic. so let it be laa.jgn la meroyan kalau kene caci.

      cer tgk maharaja lawak dulu.penah ada issue jozan,nabil,jambu,sepah x puas hati dgn jury?walopon lawak diorng 10 kali ganda lg best dpd so called otai2 ni tp diorang chill sbb diorng xde ego.

      ttg issue chef wan yg x professional n komen over/mulot celupar – its his own way to commit his obligation. its true some of his harsh words kinda not suitable for viewer but as he said,he dont need anybody to agree dgn dia pun.so,moral of the story xyah masok bertanding kalo xnk kene kritik.

      0

      0
      • salih says:

        typical org melayu mmg xle terima crita afdlin…crite yg luar dr kotak kemampuan berfikir director crite melayu zaman skarang…dlm crite afdlin at least the whole story xde lansung crite cinta geli2…xde lansung seram tah apa2…xde lansung gangster taik kucing melayu…crite dia buat imagination…science fiction…mcm crite harry porter dn sbgnya…plus ada family value…bkn crite melayu biasa yg x abes2 dgn bisnes dato datin rempit la apa la…tu bezanya bile some1 educated buat filem…sapa2 yg x suka crite afdlin sbb karut maka dia adalah org melayu typical yg x tau hargai bkn filem tp kebijaksanaan org melayu…sbb tu bile afdlin buat stand up atau movie yg minat kebanyakannya kalangan org2 yg berpelajaran tggi..to abg nara plak…blog ni mmg best tp satu je la…kalo bole jgn jd typical wartawan hiburan melayu yg jaja aib org…nk tulis gosip tu bole tp jaga2 la hati dan perasaan artis…dorg ada hati jgk

        0

        0
        • dea says:

          idea citer mister jalan lama aku leh trime lg. tapi editing, cgi, post production memang hancuss. ko jgn nk membohong kata citer tu best.

          0

          0
        • public_enemy says:

          dah nm pun blog hiburan mmg la ada gosip terlampau n bla bla bla..& stahu aku artis2 yg bka aib diorg sndri..so x da hal la klau mana2 blog nk gtau crita2 artis2 ni..

          0

          0
        • keamanan says:

          mmg ahh… tapi kadang2… blog2 hiburan nie suka sangat mensensasikan lagi citer…. contohnya mcm entry niee… APALAH sangatkan…. benda kecik jek kott…. AFDLIN stakat luahkan apa dia rasa… yang blogger2 nie sibuk kata BERGADUH apahal plak… padahal hakikatnya mereka tidak bergaduh, cuma tidak sependapat…. lain ok maknanyaaa…..

          yang membaca nie pun satu SENGGALnyaaa…. dok campur adukkan entry nie benda2 lain naper ntah….
          aku rasa korang yang senggal2 nie… mmg tak ada keje agaknyaa…. tau nak condem org jek….

          chef wan….. relax ahh…. benda kecik jek kot… tak payah nak heboh2….. ko ada hak nak luahkan apa ko rasa dan afdlin juga ada hak untuk dia bersuara… apa pun korang dalam industri yang sama… ada peminat dan follower… so jgn kerana benda kecik macam nie, menampakkan siapa korang sebenarnyaa….

          peace you alllsssss!!!!!!!!!!!~~~~

          0

          0
      • salih says:

        haha…cube tanye blk apek…btul2…nape dia xnk msuk mlm??

        0

        0
      • kuks says:

        aku suka komen ko..sokong 200%.sangat bernas! kalau xnak kena kritik,jgn masuk brtnding..bila dah nk brtanding jgk,title otai tu kena lupakan kejab

        0

        0
      • ayda says:

        jojah… i agreed with your opinion. sume peserta2 tu rase ego dorg tercabar as dorg ingat dorg otai sgt…walhal they know talent come n go.. dlu boleh lah lawak goyang2 perot , bahan gigi os x abes2…skg org nak lawak educated.. bukan setakat bahan org punye fizikal je….

        0

        0
    • Larahati says:

      Sumpah naik meluat dh!!!
      Knpa misti guna facebok nak condem each othr??!! Jumpa face to face lh weiiiiii….bru pro!! Ni tk guna laman facebok! Nk smua urg tau n bca soooooo pathetic!! Ni ke urg yg dh lama dlm industri MEMALUKN!!

      Jumpa face to face kn senang!!!
      Klau tk puas ati direct aje ckp!! Nk betumbuk trus pun bleh kot!!

      Tk professional lansung!!
      Msing2 nk gah! Blas2 statemnt! Afdlin pun satu jugak otai lah sngatttttt!! Ini stategi nk gondol juara lh ni!!

      0

      0
      • boboi tacing says:

        lakonan je nk naik rating mlm yg xbrape nk lawak tu..ni da kecoh2 msti dok ramai nk p tgk malam karang..mane lah tau kot2 ade adengan gado2 pondan mcm dlm facebook diorg ni kan..kah3

        0

        0
      • miss opinion says:

        actually chef wan nie dye cme suarakan pendapat yg betul. tp mungkinlah cara dye terlalu ‘kasar’ untuk sesetengah org trutamanya org2 yg bajet bagus nie. bg ak, org2 mcm adlin mmg patot pon trime kritikan pedas. kalau dye boleh bwat kat org lain, raselah pulak kat diri sndri. bak kata pepatah, wat u give is wat u get! dye tak de hak nak ckp chef wan kasar kalau dye pon same. n afdlin, tak payah nak back up sgt lah. mmg artis2 malaysia skrg nie makin merosot morality sense. tp tu lah, artis dah prasan diorg ade ‘HIGH’ standard yg perlu dijaga smpai nak ditegur pon dah tak boleh.

        0

        0
    • aku blurr says:

      asal aku masuk je page beautifulnara, mesti browser aku jem. berat giler kot dgn ads2 sana sini. abg nara, kot iye pun nak dapatkan earning yg byk, minimize kn la your number of ads. haih la..

      0

      0
    • pacik rokman says:

      osbon tu kena kutuk episode mula2 dlu xde pulak dorang nak kecoh. dorang relax je. kalo nak ikutkan, dorang lg otai drp korang yg so-called otai tu.

      0

      0
    • BENCI!!!~~ says:

      tak ada kena mengena kot dengan MESTERI JALAN LAMA…. huhuhu…. lari gila topic ko niee!!!~~~

      SENGGALLL!!!~~

      0

      0
    • Kunta Kinte says:

      Mulut Chef Wan yg bau longkang tu pun kanak2 tengok dan dengar juga bkn setakat lawak yg dia kata negatif jer.. Sama dengan jer 2 x 5

      0

      0
  2. sha says:

    terbaik la chef wan

    0

    0
  3. Liyana Lunia says:

    sokong chep wan lala

    0

    0
  4. miss winchester says:

    dah2 le tu gaduh nye..be professional le masing2..ak pon xnk comment lbih2 sbb ak jarang tgok MLM ni, so xtaw situasi sbnr..setuju dgn abg nara, jmpe face to face jek senang, luah kn segala yg x puas hati & sama2 le settle mase 2..yg penting mse final t jdi seprofessional yg boleh ye masing2..(“,)

    0

    0
  5. miera says:

    alahai chef wan, taknak kalah. kalo cenggini memang patot face to face lah.

    0

    0
  6. siti says:

    alah ini rancangan komedi jerrr … tak perlulah nak berdebat2 bagai.. masing2 bersihkan aje hati … settle..

    0

    0
  7. adik erra says:

    aku benci chef wan ni! nk tumbok diaaaaaaa. bajet nk mampuih!!!

    0

    0
    • mulut longkang says:

      aku pon benci dia adik erra…..mcm gud2 je kan

      0

      0
      • Ermm says:

        Betul tu..pendapat die sorg je la yg betul.org lain sume salah..fine.klu org lain xleh marah care die komen sbb die komen tu ikhlas dari hati n ape die rase..so die pon xleh la marah org lain komen pasal care die jd juri yg agak melampau tu sbb diorg pun komen ikhlas dari hati n ape yg diorg rase..fair la kan..huh! N one more thing knape mesti nk ckp bodoh?

        0

        0
  8. pape la korg ni…ni sume otai2 lwak yg b’tanding tp cam bdak2 nak b ‘yekak je…dah la tak lwak..bek tgok maharajalawak lg best..dlu korg ktuk2 si amir tu..tp lwak amir dlm maharajalawak lg best dr korg yg MEGA maharajalawak ni..pape ntah…ahaksss

    0

    0
  9. aku nak komen says:

    tuah ayam nampak di kaki
    bodoh celebrity nampak di FB
    sekian

    0

    0
  10. keisya says:

    sokong chef wan!

    0

    0
  11. Datin Empenai says:

    lawak diaorang kadang2 tak best… Tak kira otai ke tak.. Apa yang chef wan cakap tu ada betul nyer… Bagi saya lawak diaorang ni lawak basi.. Trying so hard to make people laugh.. Chef wan cuba bersikap berterus terang.. Adlin pulak kalau komen orang tak ingat.. Sekarang bila orang komen persembahan dia tak bagus, dia meroyan.. Hakikatnya adlin tu tak boleh terima yang sebenarnya dia tu memang tak bagus pun….

    0

    0
  12. pape la korg ni…ni sume otai2 lwak yg b’tanding tp cam bdak2 nak b ‘tekak je…dah la tak lwak..bek tgok maharajalawak lg best..dlu korg ktuk2 si amir tu..tp lwak amir dlm maharajalawak lg best dr korg yg MEGA maharajalawak ni..pape ntah…ahaksss

    0

    0
  13. mulut longkang says:

    alahai….wannnn!!!ko ni kecoh sgt la….suke nooo kuarkan kata2 yg menjatuhkan maruah org…bodoh la..apa la…mcm la ko tue didik ank ko bgs sgt…kalu betol didikan ko…xde la ank ko nk nipu kan….kelasss ko….chef kat paris konon…skali kantoi!!!malu 1keturunan…p xde pon org nk canang sana sini kisah ko…sbb org tau…kesilapan ank ko..xde kene mgena ngan ko…sbb da bsr pjg..da bg pelajaran..so kalu dia nipu da bsr pjg cenggini..maknenyer perbuatan dia tue…dlm kotak pikiran dia..xde kene mgena ngan ko…p ko ni..kalu blame org..smpai kat org yg arwah pon ko ungkit….anyway cermin dulu…aku xbelah mana2 pon dlm hal ni…sbb ko, mahupon adflin…xpenah pon belnja aku mkn 1table…but, apa yg adflin kata tue…lebih bnyk benarnyer banding ko…ko kalu berckp…pot..pet..pot..pet..sakit kn ati org…xde pon org kisah,,skali org kata pasal ko…hbs melanton…ko ngan kak ogy…lebih kurang la…anyway, kita sesama muslim..xyah la nk beratakan mcm ni….ko jaga mulut ko…org jaga mulut org…hbs cite!!!peaceee yowwww

    0

    0
    • aku says:

      yang ko ni lari tajuk pe hal???xcukup akai ka??

      0

      0
      • Insaf says:

        Tiba2 nk lari topik lak mulot longkang ni.
        Mesti dulu ko xlepas exam kan. essay org tnya tajuk lain tajuk lain yg ko jawab.

        0

        0
    • amore123 says:

      betul apa…. masing2 ada hak nak bersuara… kata demokrasi kan…. terpulang ahh!!!~~ anyway apa yang afdlin ckp mmg ada betulnya… tegur ahh cara berlapis… kan lebih sedap dan sopan.. apa yang kita ckp dan buat melambangkan saper diri kita sebenarnya… lagipun afdlin cuma luahkan apa yang dia rasa… pada aku tak salah… chef wan pun kenalar terima juga teguran org lain… ada masanya kita tak sedar yang kita cakap atau ekpresi muka kita nie betul atau pun tidak kann… lain org, lain hatinya… mungkin ada yang terima dan ada yang tidak kan…. senang citer… biarlah mereka dengan pendapat mereka… begitu juga ngan korang semuakann….

      :)) ceria-ceria slalu…

      0

      0
      • mulut longkang says:

        amore123..yesszaaaa…..hak bersuara…aku rase korg yg xsekolah gamaknyer….mulut aku..aku suka la nk kata apa…at least aku xmembabi buta nk kondem org….aku de maki2 ke chfwan tue..xde kan..aku soh dia pk…jgn sedap2 mulut nk kata org…kalu diri tue pefect…ayooo…..kesian la korg ni!!!aku rase ko ni “insaf” mmg ptt insaf….sbb ko xfhm apa yg aku ckp…..

        0

        0
  14. wan says:

    chef wan memang best ponnnnn

    0

    0
  15. farra says:

    belajarla menerima teguran…MLM nie rating tinggi…mcm2 jenis penonton tgk…btl gak ckp chef wan…kalo bg impak negatif pada penonton especially kanak2…mmg kne self responsibility bg pihak contestant…lagipu yg masuk semua da terkenal, terpelajar…so sendiri mau ingt la…kalo org tegur 2…bkn kerana org benci..but utk saling meningati…All the best MLM..

    0

    0
  16. akulerr says:

    maharaja lawak mega xde uuummmphhh la mcm maharajalwak junior2 dulu..dulu xleh lau xtgk jozan sepah nabil wat lawak..tp tuk MLM nie cm xksah pun lau xtgk..MLM nie terlampau bnyk sgt kontrvsi..2 yg mls nk tgk..
    rindu nak tgk jozan nabil n sepah wat lawak atas pentas!!!

    0

    0
  17. saya cantik says:

    haish xabes2 lg.. cukup2 la tu dgn statement masing2.

    0

    0
  18. anon says:

    aku rasa chef wan tu tegur betul dah…cuma bahasa dia kasar sket. Tp mmg betul dorang kat MLM ni suka sgt buat lawak lucah, budak2 tgk rancangan tu pastu dok ikut2 contoh mcm lagu si adlin nyanyi yg lirik “jantan tak guna”…abis budak2 ppuan kat flat aku ni dok nyanyi lagu jantan tak guna..pastu budak2 lelaki kat flat ni balas balik “betina tak guna” kan tak bagus tu

    0

    0
  19. MLM Fan says:

    apa yg chef wan comment mmg apa benda y human being rasa(mcm aku). kot2 kepala otak korang y xleh nk terima komen chef wan ni mgkin korung istimewa skit. pandangan korunk lain kot. Chef wan done such fantastic job there as jury! xhipokrit mcm y lain2 sbb terpaksa jg ata sesama artis. please lah.. otai pon kadang2 buat bende bodoh jgk… aku ni smpi tukar siaran lain bile nmpk kebodohan diorg ni.. btw.. Thanks Chef Wan!! u r bess bro!!

    0

    0
  20. rombau says:

    lagi kasar juri AF dulula… ni xde manapn.. kata Otai..
    tp. xleh kena tugur langsung.. apa2pun, aku tetap sokong. OSBON.. Cool je kumpulan ni…

    0

    0
  21. John Jenin says:

    Chef Wan masih utuh dgn pendiriannya sbg seorang yg jujur meluahkan pendapat. Kadang-kala adalah amat perit apabila kita mendengar perkara yg negatif yg dilemparkan pada kita. Maka, itulah lumrah kehidupan. Hanya org lain shj yg mampu melihat diri kita yg sebenarnya. Komen dan kritikan agak sukar manusia utk menerima. Tapi kalau dihambur pujian lain pulak ceritanya. Diharap isu hentam2 menghentam dlm laman sosial ni patut dihentikan lah. Kalau xpuashati bersemuka je. Kalau terlebih tulis karang, ada yg sentap dan amik tindakan mahkamah. Segala penulisan berbaur fitnah atau mengaibkan seseorang individu boleh masuk court tau. Lagipun inikan pertandingan, ada peserta dan ada juri. Peserta buat kerja mereka dan juri wat kerja juri..jadilah org yg sentiasa menerima kritikan, supaya dpt meningkat diri sendiri. Daripada hanyut menerima pujian, akhirnya akan memusnah diri kita juga..

    Shah Alam, Peace Yo! ;)

    0

    0
  22. ain says:

    betul kata chef wan…mlm ni budak2 kecik pon tgk…so peserta kena lah fikirkan lawak yang boleh diterima akal budak2…ni kadang tgk cm membodohkan diri kat atas pentas ngan lawak yang tak senonoh…lawak bodoh…

    tp mmg betullah…misteri jalan lama mmg cam hampeh..imaginasi tu dah ok…tapi bile pada bab lain…buat org dalam panggung ketawa terbahak-bahak..hahaha

    0

    0
    • bluek.. says:

      haah kan ain? bdk kecik pon tgk.. bdk kecik pon ikut jd kurg ajar gak mcm chef wan nnt.. cthnye pggl mak bapak langau.. uish bgs btol chef wan ni.. at least bdk kecik skg dh belajar 1 lg bahase & 1 lagi care utk menegur org.. well done.. I sokong sgt2.. cikgu2 sekolah sekalian ptt suh anak murid tgk MLM ye.. nnt leh jd pengkritik yg hebat (kurang ajar) mcm chef tersohor kite.. syabas CHEF WAN!!!!

      0

      0
      • amore123 says:

        tue ahh kann…. rasanya siapa ek yang suka dengan PERSEMBAHAN ADLIN yang jadi SANGGITA yang jadi mainan kanak2 dengan lagu “JANTAN TAK GUNA” tue kann…. bukan DCW nie ker yang sampai nak Sangita buat performance kat majlis kahwin anak dia yang telah menipu RESUME dia……..

        Konon tak mau influence kanak2…. tapi ko juga yang suka dengan persembahan ADLIN tue kann….

        MOTIFF SANGAT!!!!~~~ :p

        0

        0
        • bluek.. says:

          2 la pasal.. x yah nak ckp ASTRO 2 ini.. konon sume ASTRO yg suruh.. pelik aku ASTRO pun suh die komen secare kurang ajar ke? oh sggh menjadi contoh kepada anak2 kite ye WAHAI PEMINAT2 CHEF WAN SEKALIAN…

          0

          0
  23. yuyu ayu says:

    cm kenal je john jenin nih??.

    0

    0
  24. me says:

    Lawak Hagemaru lagi BEST! Original resepi! :)

    0

    0
  25. immalisa says:

    betol wat ape cek wan ni ckp… aku setuju bebenor die komen… ngat da otai xle nk tegur r??? wtf… lg2 adlin perasan bgus tu… poyo nak ikot pg johor… mintak maap ko xlayak ka semi final pon ok…. kritik org xhengat dunie… kene kritik sikit nk merlalak cam hanjeng….

    0

    0
  26. baik suruh diorg2 ni tgok WONDERPET….ape yg penting?????????? kejesame….hehehehehe

    0

    0
  27. toing2x says:

    sgt bersetuju dgn pandangan ikhlas dr chef wan..sbb dia mewakili org spt sy yg tgk rancangan lawak yg x lawak..kdg2x bile peserta yg x berkenaan tu nk mempersembahkan lawak..terus tukar channel..sgt memalukan utk tgk..

    0

    0
  28. wunan says:

    Honest is good tp x perlu la guna ayat kasar nak kritik org. Kalau seorang student dapat result corot dalam exam, perlukah kita terus guna perkataan bodoh/bengap pada dia? Fikir2 kan lah

    0

    0
  29. beila says:

    bg osbon je la menang .. tkde pn kecoh2 ..
    tak pn saehu .. hahahaha ..
    ape la da tua pn nk gaduh kt FB ..
    profesional la sikit , kata otai ..
    takkan otai tk blh kene tgur kot ?
    apeda ….

    0

    0
    • FITNAH itu DOSA BESAR says:

      mereka bukan bergaduh di FB…. tue ahh… kita niee.. suka sangat membuat spekulasi yang tidak benar… MEREKA CUMA MELAUHKAN APA YANG MEREKA RASA… salah kerr?? kenapa kita perlukan nak jadikan perkara nie besar sangat yerr??? aku faham betul ngan korang yang suka membuat TUDUHAN tak berasas….

      Abg NARA nie pun satu… boleh tak kaalau tak buat KONTROVERSI… apa yang ko buat skarang nie pun kira dah memecah belahkan org tau…. fikir2 ahh… apa yang ko buat nie SALAH… serupa mengaibkan org…

      Salah ker kalau mereka (ARTIST) nak meluahkan apa yang mereka rasa…. kenapa bila diarang luahkan apa yang diarang rasa… kita katakan mereka BERGADUH…. tak masuk akal larrr….

      KATA DEMOKRASIKANNN…………….

      0

      0
  30. me myself says:

    chef wan ni pun perasan bagus and diva..dah jd international chef so rasa diri dh bagus sgt..buekk!!!!ada je nk condemn2..semua artis dia nk condemn…anda tu bagus sangat kah??and jgn ingat setiap pandangan kite ni org lain akan rasa betul gak..sekali tunding jari kt org sepuluh jari tunding kt kite balik…tak yah la nk berbalas2 n berlawan2 kt fb tu lagi.mcm budak2!!

    0

    0
    • lol says:

      tp ak rase mmg dier hebat sbb da dpt anugerah tahap international da..tambah2 lg meningkatkn name msia..okay la tuh ad la jugak sumbangan..so x de la dier prasan, mmg hebat pon..ko atau famili ko ad yg mampu buat ape yg dier buat?

      0

      0
  31. smurf says:

    kalo kot yer pun nak membalas chef wan oi xyah la ckp org bodoh.. afdlin comment dlm fb tu ckp elok ajerk.. chef wan ingat die ajer ke yg ikhlas mengomen? org lain x? antara chef wan dgn adlin saye sokong chef wan..antara chef wan vs afdlin saye sokong afdlin.. huhu

    0

    0
    • BENCI!!!~~ says:

      yup…. i agree with smurf……

      ada masa kita kena terima teguran juga yerr… sedap2 mulut jek ckp org bodoh… ko tue pandai sangat ker chef wan….

      tooo NARA… udah2 larr buat DOSA yerr…. taularr ko banyak mengikut disini tapi jangan sampai MEMECAH BELAHkan org dan suka-suki ko jer nak membuat SPEKULASI….. Afdlin cuma meluahkan apa dia rasa… Nampak sangat yang DW nie tak bole terima teguran kann…. AGAK2 ah BEB…..

      0

      0
  32. mimi says:

    aku setuju dgn chef wan part memberi kesan negatif pd kanak2.. kalo korang xde anak, koang takkan faham! baik TV, baik social networking, semuanya skrg memberi impak yg negatif kpd kanak2 jika tak dikawal! mcm DCW ckp, Astro dah tegur dorang tp tak sedar2 diri and still buat lawak lucah/ bodoh! So fikirlah sendiri! eventou im one of afdlin fan, im with DCW this time! MLM ni bebudak ramai tgk.. bila dorang suke lwk tu evetou lucah, they will tend to copy and make the same joke. sekian.

    0

    0
  33. kiah lepat liat says:

    aku cuma mampu baca je. buat lawak susah kot. ape kata chef wan anak beranak, serina suam kuku, chef riz yang tipu work experience kat masterchef, menantu ana dahlia tu masuk MLM pulak. ce tengok lawak depa. sudah2 la tu kondem org, nobody perfect chef wan oiii. hah, pasnie jgn dia gado gn azwan ali pulak sudah.. hahahahaha.

    0

    0
    • walawehh says:

      ko ni satu tah pape. fikir la dlu before ckp. sah2 la suku sakat chef wan tu bkn para pelawak so chef wan sebagai “wakil rakyat” mmg elok pun bg komen kat pelawak2 nih lg2 lawak yg tahpape tu. kalau ko nak rasa FAIR sgt, suh astro jemput para pelawak ni jadi juri kat program masakan chef wan (kalau ada satu hari nnti) and taste masakan2 chef wan atau anak dia.

      P.S: aku lagi suka MAKAN dari tgk lawak TAHPAPE!

      0

      0
  34. thanatos says:

    masing2 kan da OTAI..sorang OTAI LAWAK sorang lagi OTAI MASAK..so OTAI2 nie slalu ada ego masing2..tu yang menangkan pendapat masing2..tp bg aku afdlin nye comment ok je dan masok akal..sbb depa suma nie di INVITED..bknnye pi audition..so nak condem sgt pon takleh laa…as a jury pon kene berpada-pada la..

    cuba buat pertandingan masak..pastu si afdlin or adlin jd jury…and rasa masakaan chef wan tu sedap..apa chef wan rasa? tak gitu? haha..

    LAIN ORG LAIN CITARASA..LAIN PENDAPAT..so ego tu kasi tolak tepi ler..:)

    PEACE NO WAR!! dunia da akhir zaman weh..buat apa tambah musuh?

    0

    0
  35. ali says:

    Pandangan chef wan mmg betul tp cara dia menyampaikan pandangan tu salah. kalau dah duk kata org bodoh je memanjang anak2 korang nnt pun terikut dia duk kata org bodoh

    0

    0
  36. hazamon says:

    chef wan masak nasik goreng memang sedap…

    0

    0
  37. whuteva says:

    Jgn bergaduh boleh x? Buat malu je la! Haha. Adlin ke chef wan ke afdlin ke. Lantak ler. Aku x rugi pun. Peace yo!

    0

    0
  38. akuzz says:

    betul hape MLM ni bg impak kat budak2 kecik… anak buah aku yg baru 4 taun tu asyik2 nak MLM…bukak tv nak MLM… smpikan ayat2 yg mcm xbagus tu die hafal… ape perasaan korang arr bile ayat JANTAN XGUNA tu anak2 kecik cakap kat bapak dia sendiri???… tu dah jadi satu ajaran sesat tau x…. kite tgk kite dgr mcm funny… but budak kecik tau ke ape???…

    aku paling sokong chefwan… sbb apa yg chefwan cakap sama apa yg aku cakap….. bile part best tu… aku puji habis2… kalau yg x tu… aku kutuk kaww2… sebab apa…. as a juri yg bukan ahli komedian… dia sbgai pembawa kepada seluruh rakyat mesia yg xdpt nk bg komen2 camtu scra live lg.. mmg aku sokong 150% kat chefwan tu… sebab dia bawak suara majoriti…. sape2 yg dok kritik ala tapis2 tu hipo je lebey… takut kena kritik plak kat pengkritik2 luar tv as we… hahha… lantak piii la… yg penting chefwan ttp no 1… kahkahkah……

    p/s:siti tetap cun weyh….=D

    0

    0
  39. thanatos says:

    dan bila aku baca balik comment2 korang sume..aku terasa kite pon sama je cam chefwan, adlin, dan afdlin..masing2 nak bg pendapat sendri..ahahaha

    0

    0
  40. Jawa kacuk Cina says:

    orang melayu memang suka bergaduh sesama sendiri la oiii…xkan x paham2 lg. dengan org kafir, melayu kecut telor nak angkat muka pon takut…puihhh
    ni yg tukang komen suma melayu kann?? duk bertekak each other pasal 2 ekor melayu yg bodoh.(wan n aflin)
    tu je la keja melayu sampai mampos sampai kiamat pun xabis.gaduh,gaduh, gaduh…macam sial…

    0

    0
  41. suka osbon says:

    aku x paham arr dengan diaorg yg x leh terima kritikan..bagi aku komen chef wan sume betul..da x best x kan nak kata best kottttt

    0

    0
  42. FT (bukan faizal tahir) says:

    Harun Salim Bachik aka Aaron Slam Bach patut jadi orang tengah dalam hal ni. Sebagai paling senior antara Adlin, Afdlin & Chef Wan..dia patut tampil dan meredakan keadaan.

    Perkara gaduh2 salah faham ni dah macam ntah pape. Malu lah dah tua-tua pun degil sangat

    0

    0
  43. belonpanas says:

    hahaa ape la korang ni..si sume propa jek nk kasi MLM ni nmpak real la konon2 terasa hati la, sentap la, xde ape pn sume ni..

    sape yg jd peserta MLM ni yg akan menang sure dia masuk sbb nk nk menghiburkan peminat bkn semata2 kerana ganjaran ‘WANG’…..

    Bak kata Dato’ AC PEACE YAW!!!!

    0

    0
  44. tenza says:

    Isu kat sini bukan pasal betul ke salah komen chef wan. Tp cara dia komen.

    0

    0
  45. Haruna says:

    AC Mizal je yang cool. Sume dok kutuk ‘tokey gelang’ atas pentas. Dia rilek je. hahhahah…
    Bagi aku, Chef Wan ni wakili semua penonton yang sebuk nak bagi komen. Apa yang kita rasa, semua Chef Wan dh ungkapkan kat para peserta. kan…kan…

    0

    0
  46. tahpape! says:

    kesimpulannye :

    -OSBON sahaje yang best dalam MLM ni. Aku harap OSBON juara malam ni! Kalau tak jadi juara pon, OSBON dah memang juara untuk penyokong mereka.

    -MAHARAJA LAWAK lagi 120% best & berkualiti lawaknye dari MAHARAJA LAWAK MEGA. Enough said!

    0

    0
  47. Cauliflower says:

    Saja je afdlin nk glamerkan diri menjelang final mlm ni, nk tenggelamkan osbon.
    Sorry ye, setakat buat suara budak2 kecik tu xlawak..
    Vote for osbon, tak over and mmg lawak natural

    0

    0
  48. luv One says:

    i sokong wan.. suke hati chef wan nak komen ape… maybe mesti adlin bayar kat si aflin suruh coment kat chef wan hehe

    0

    0
  49. I love Adiputra says:

    tunggu2..mlm ni final MLM..Chef Wan sekarang tgh dok tumbok cabai melaka nak tenyeh mulut dekat org2 yg tak thn kritik nii..ckp jujur salah..kalau tk komen tk buat kerja plak..ni..Chef Wan ni pn salah satu penyumbang rating MLM gak…org nak tgok tiap kali dia komen..pengomen lain tk best..hahahah..Dato’ Ct biasala..komen yg sopan, Zainal Abidin lak, asyik2..ok…persembahan yg bagus..diminati ramai..bla..bla..lepastu pantun 2 kerat ngn abon.

    0

    0
  50. incik jejol says:

    melawak macam membodohkan diri jer pastu nak bercakap dengan “bijak ” pulak. its such an irritating lahh

    0

    0
  51. peminat JOZAN says:

    hai semua….aku sokong apa yg unlce wan ckp….cuma kekadang dia emo sikit & selalu post status dkt Fb dia panjang berjela….sampai aku pon kekadang pening nk baca…heheh…dr pemerhatian aku…. maharaja lawak mega ni mmg x bley lawan maharajalawak…..cuma diorg jemput SEPAH,JOHAN,& NABIL join marajalawak mega…dh confirm2 geng2 OTAI ni tersingkir dulu….mcm adlin…dr 1st epi aku tgk, mmg x lawak lgsung…utk abg afdlin, kalu rasa x nak kn kritik,xyah la join walaupon dijemput..teruskan je produce rancangan mcm SPONTAN dgn OH YEAH..lg bagus….tp kump OSBON bley je kn kritik ms mula2…skang diorg bt lawak BEST je aku tgk….. hidup unlce chef wan… bt uncle zainal ngan kak siti…jgn la takut2 nk kritik…ni dua2 juri asyik kata best jer…walaupon sbnarnya x lawak langsung……

    0

    0
  52. xpe2 kalau klah mlm ni..korg2 bleh cube untuk RAJA LAWAK..x lme dah tu nak ade kat astro prima….xde la org nak mrah sgat klau korg x bape lwak koz just raja lawak not MAHARAJALAWAK MEGA ..heheheheh

    0

    0
  53. triple j says:

    Kedudukan peserta di akhir MLM malam ni

    0) chef wan
    1) osbon
    2) boboi
    3) saehu
    4) syok

    0

    0
  54. aliya says:

    boring..next please.

    0

    0
  55. Karma says:

    Chef Wan just do his job as a jury. Cuba kalau adlin & afdlin ada orang biasa yang masuk raja lawak, u all rasa issue ni akan bangkit tak? kenapa “otai” susah sgt nk terima peneguran? which what Chef Wan said is true.

    Ada lawak lawak yang agak bodoh and tak elok untuk tontonan kanak kanak. Adakah lawan mcm tu yang u all bg dkt anak anak u all? Seriously, its not funny at all. I watched one episode and thats it! MEMALUKAN!

    And tiba tiba u all nak hentam Chef Wan yang bercakap benar? I know he’s a bit harsh but its him! Dulu masa adlin jadi juri AF, tak pandai menyanyi pun hentam orang kaw kaw nyeee. Listen adlin, what goes around comes around! You kena tegur takleh terima pulak, as professional u should take this as pengajaran to u.

    At least Chef Wan dah mengelilingi dunia, and mengharumkan nama Malaysia dalam bidang beliau, you both ado? non hadoooooo….u all punya creativity & ke-otai-an tuuu takkan kemana mengelilingi dunia okayyy!

    renung renungkan!

    0

    0
  56. chef wan says:

    Afdlin ckp dia komen new comers xpe..sbb diorg baru. tp org komen dia lbh2 sket xleh sbb dia da otai. tp kalo otai nye lawak lg teruk drpd new comers pe citer bro!!!! patut kne lbh teruk la kannn??? kannnnn?
    p/s: defensive sgt la korg2 ni

    0

    0
  57. matakucing says:

    udah2 la tuu…kecik aje industri hiburan tanah air ni..
    ko kutuk die, die kutuk ko balik..pe kate memasing wat keja memasing..x sume ilmu di dada bole implement kat sume tmpat… bile pelawak ckp pasal masak2 ni, mst ade sumthing wrong, same la cm chef wan, bile ckap pasal joke ni, pon ade sumthing wrong..
    sbb memasing xde knowledge ttg ape yg perlu di komen…
    dah tua2 pon nk gado…x paham ngan org tua skrg ni..isk2!!

    0

    0
  58. jas says:

    komen chef wan menggunakan bahasa rojak. separuh B. Melayu, separuh B.Ing. Bahasa Inggerisnya banyak grammatical errors….mungkin hebat dlm masak-memasak tetapi B. Inggeris teruk.ini menunjukkan tiap-tiap orang ada kelebihan masing-masing. harap dapat menerima komen saya dgn positif…..

    0

    0
  59. AAK says:

    aku rasa dcw kritik betul pe..based on dorg pny lawak. kalo x best, dia ckp la x best..xkn la nk hipokrit ckp best plak kan..agak2 ler nk nipu pun..ala, afdlin&adlin tu (nama pn da seakan2 sama) kn kamceng..so dia xleh la terima kalo mbr sndri kene kritik, tul x? dorg tu yg shud be professional..dorg pelawak, & 3 of them jury..so u need to listen to what they say..dorg bajet dorg da berjaya kot. so xleh nk terima teguran..ala, x kemana la korg tu, kalo fans xde nk support!

    0

    0
  60. sarah says:

    strategi astro untuk meningkatkan rating…syabas!!!!

    0

    0
  61. minah says:

    ..yg sy rasa betul2 asli lawaknya ialah abon, abby yus…coz sy jenis yg susah nak ketawa ngan lawak2 bodoh dan cam buat2 ni…lebh2 lagi lawak yg agak lucah…kalu org tu betul2 lawak…gaya dia pun buat kita rasa lucu takyah bersuara pun…bg sy adlin atau anak mak mah tu langsung tak lawak…cam buat2 jerr

    0

    0
  62. zirah91 says:

    im with chef wan… lawak kena bertmpt.. evnthough ur a comedian but as a person when someone is criticizing, you should accept it n bersabar bukankah itu lebih baik… see the more u open your mouth the more people will see your unprofessionalism.. just saying…

    0

    0
  63. Hantu Kak Chom says:

    Menegur + kena tegur.
    Yang kena tegur = KETEGURAN
    Lebih baik KETEGURAN daripada manusia, daripada KETEGURAN dengan hantu… Kalau KETEGURAN dengan hantu, jenuh nak berubat, macam Pak Salam Erwin Joko Anuar dalam felem Hantu Kak Limah Balik Kampung.

    0

    0
  64. Spider says:

    Aku sokong chef wan. Pelawak-pelawak bangan ni perasan otai. Sebab tue lawak kau macam bangan. Industri perlu ade orang macam Chef Wan, tegas jujur. Baru la industri hiburan ade improvement. Itu la masalah artis Malaysia ni. Bajet Otai, bajet power xleh ditegur, bile berkarya.. Macam bodoh, tapi diri sendiri rase dah paling hebat.

    0

    0
  65. Namia says:

    Berdiamlah.. itu lebih baik dari menjadi batu api.

    0

    0
  66. la says:

    yg aku perasan. artis pompuan gado kat twitter, artis laki gado kat fb. hehehe… btw, apa yg chef wan cakap ada betul. lagipun, dh ada zainal abidin dgn ct serta juri jemputan yg bersopan, kenalah ada yang mmg tak sopan. benda ni dh jd trend. dan MLM nampak chef wan antara yg boleh jd pengkritik yg kritik secara kasar. klu sume berlembut, nt tk jd apa dah…

    tp betul… maharaja lawak lagi lawak dr MLM. huhuhu

    0

    0
  67. Siti Kusmati says:

    Wow.. hari ni takde yang nak mengaku “1st” hehehe…

    0

    0
  68. Piston Pecah says:

    siapa yang mulakan? dia yang perlu habiskan!

    0

    0
  69. anak ikan says:

    chef wan udoh2xlah lah tu….nanti disamakan mcm azwan ali atau effa raziah…melenting laks….
    as people can accept your comment , u too have to accept their comment…ni tak everything u nak komen dr bab norman hakim lah…..u meroyan kata kena buatan org lah…pic anak u serina tk dapat lah smpi nk saman…cukup2x lah tu….peminat dh muak dgn kontroversi yg u cetuskan…..
    org tkde masa nk komen pasal ur private life…..you hak u…..although byk mata memandang termasuk bebudak…

    0

    0
  70. ini aku says:

    makin hari makin hot plak citer psl MLM ni..mlm ni da final..
    yg pertama juri..terutama chef wan..nmpk sgt dia ni xbole ditegur..kalau betul beri kritikan secara jujur..xperlu nk kondem org cmtu skali..pelik x..? chef wan ckp cikgu komplen ttg murid yg kurang ajar..dan chef wan beri contoh peserta MLM..mgkin ada yg diorg buat xbetul..tp betul ker kalau seorg chef yg bergelar datuk beri komen dgn membodohkan org..nk pertahankan yg diri dia betul pn nk membodohkan org jugak..kt sini sy nmpk chef wan yg xbole ditegur..asyik nk melenting jer..bkn ker itu pn akn jd ikutan bdk²..??
    jujur xsemestinye merendahkan martabat org..letakkn diri chef wan kt tmpt mereka..apa rasanye kalau org ckp apa yg kita persembahkan tu nmpk bodoh…??kalau pn chef wan rasa diri dia mmg dilandasan yg betul..tunjukknla kematangan..ni x,afdlin punye kenyataan sgt halus bahasanya..tp chef wan membalas dgn perkataan bodoh jugak..

    komentetor kt sini pn bkkla minda skit…cuba fahamkn btul² apa yg afdlin cuba smpaikan..jgn nk pandang dr sudut negatif jer…cr jugak positifnye dlm kenyataan afdlin tu..kalau dia takutkn chef wan..knapa dia kuarkn statement sblum final MLM.. ? sbb dia yakin ada kebenaran dlm kenyataan dia..dan sy yakin afdlin pn jujur jugak dgn statement dia..:))

    0

    0
  71. budak lelaki says:

    adeh. dah dah la gaduh ni. kesian aku tengok mereka yang terlibat dengan Maharaja Lawak Mega ni sebab orang lebih banyak bercakap pasal kontroversi yang berlaku antara salah seorang juri dengan beberapa orang peserta sampai terlupa yang rancangan tu sepatutnya menghiburkan semua pihak. :'(

    0

    0
  72. ainn says:

    ntah mcm bdak2 sgt..lngsung x profesional !

    0

    0
  73. Mulut LanCang says:

    Lain kali tak payah la Astro terbitkan rancanagn untuk otai2… macam ni lah jadinya… masing2 tak leh terima kritikan….

    0

    0
  74. Pelik says:

    Apsal ramai sgt yg sokong chef wan ni?korg xkene maki ngan die bleh la nk sokong.cube korg plak kene maki.chef wan yg ckp kasar tu nk plak sokong.afdlin yg ckp elok2 plak yg kene bantai.PELIK

    0

    0
    • bluek.. says:

      x tau la ape yg best sgt kat CW 2.. smpai sume yg die ckp sume btol.. even if die ckp kurg ajar pon.. seriusly afdlin does have the point there.. ckp la klau dh malukan org kat MLM.. pastuh nak tulis status kat FB mcm 2.. ape mslh die pon aku x tau.. org mcm chef wan 2 ke yg layak tuk beckp dgn budak kecik psl hormat menghormati.. korg nih dh bute or saje2 wat2 bute tuli.. chef yg pggl org ‘langau’ n ckp org ‘menyalak’ ni ke yg ptt korg jadikan cth pade bdk kecik.. sok2 anak2 or adik2 korg ckp mcm 2 baru la sedar efek die kat korg..

      0

      0
      • Ntah.. says:

        Sgt setuju..klu semua org sokong cara chef wan bg komen dgn mengeluarkn kate2 kasar cm tu..xmustahil lps ni klu ade lg pertandingan cm ni juri akan terikut utk bg komen yg kasar jgk.ia akan jd budaya yg sgt buruk.so better stop la mengeluarkn kata2 x senonoh cm tu..nk kasi komen pedas bleh tp jgn smpai kuarkn perkataan xelok..Komen secara kasar n komen pedas adalah berbeza.

        0

        0
      • Lea says:

        Aku setuju dengan bluek.. Aku pun tak faham kenapa semua orang angguk-angguk menyokong walaupun Chef Wan memberi maklum balas yang kasar sampai melabelkan orang sebagai langau dan seperti anjing melalak. Dia ada lesen nak menghina orang, tetapi apabila orang menghina dia, cepat sekali dia melatah? Sedarlah peminat-peminat sekalian. Wajarkah insan sebegini dia sanjung dipuja dan dikatakan wajar menjadi contoh kepada generasi muda? Budaya kita budaya Asia, perlukah dia meniru cara Simon Cowell , orang barat yang memang sudah dikenali dengan kebiadapannya?

        0

        0
  75. Yva says:

    Musim artis berperang…

    0

    0
  76. zita says:

    CONCLUSION:

    ADLIN – kebenaran dah terbongkar…..u actually layak keje blakang tabir ja….

    AFLIN – ada idea and bakat yang bagus, tapi this is nothing to do with you so x payah masuk campur and x perlula menjadi pembela nasib ADLIN…fokus kat hal and career u ja…enough!! sebab yang u bela tu memang layak mendapat kritikan….

    CHEF WAN: thanks sebab menuerakan pendapat rakyat Malaysia, itu bukan harsh tapi straight forward and berterus terang….

    SITI & ZAINAL : kalau selindung2 n berlapik bagi komen….rasanya sampai bila industri hiburan kita nak maju???they all akan ada mentality “ok ok aja”….walaupun performance mcm hampeh, dengan komen yang x telus mcm ni…they all takan tahu mana kelemahan durang….sebab tu masing2 rasa BAGUS and blagak OTAI!!!!

    0

    0
  77. tumpang sekaki says:

    klu x nk juri tegur,x yah masuk MLM..mmg betoi pun lawak byak bodoh,..mcm paksa org gelak…aku plg suka osbon kena komen pedas pun diorang ttp senyum(Os) abon siap pantun lg…elok pun chef wan komen pedas2…baru sedar sikit diri tu x bagus…asyik perasan bagus aje…kdg2 lawak mcm nk muntah aja.bahasa pun x sesuai untuk melawak…lain yg astro suh buat lain yg diorang buat..mana la chef wan x komen…klu asyik nk puji aja baik x yah buat prtandingan…hidup chef wan…

    0

    0
  78. Mimi says:

    Senang cerita, si Afdlin ni dia dah boleh agak Boboi akan kalah malam ni, so die pun cari mangsa untuk disalahkan. Dan kebetulan Chef Wan memang kasi setepek kat sapa2 yang buat lawak bodoh dan lucah, so die kenekan Chef Wan.

    Jadi malam ni, kalau Boboi kalah, adalah isu yang dia akan bangkitkan, kononnya Chef Wan marah and bagi markah sedikit.

    Ini spekulasi aku je. Takde kene mengena dgn yang idop dan yg dah arwah.

    Aku tak faham ape motif Afdlin nak buat status tu sedangkan dia cakap Boboi tak pernah lg kene kritik teruk2 dgn Chef Wan, so apa motif ?

    Mesti ada sesuatu yang Afdlin nak cover up. Maksudnya memang dia tahu dia akan kalah malam ni sebab OSBON lagi meletop.

    Kalau korang tak percaya, kita tunggu dan lihat. Jeng jeng jeng.

    0

    0
  79. Reena says:

    Komen2 di atas lebih enak dilayan sambil mendengar lagu SAD BUT TRUE sebagai background music..sad but true dgn mentaliti otai2 (otak ke?) yg rasa diri tu kebal sampai tak leh terima kritikan drpd juri. Setakat ct & zainal tu boleh tolak ketepi pasal peranan dorang tu stakat nak cukupkan korum jer. Kalau rasa chef wan tak patut kritik sbb dia bukan pelawak, then itu salah astro sbb hire dia. Dah dibagi amanah, dia hanya jalankan atas kapasiti sebagai juri. Dah out tu, tak yahlah nak justify sampai memperlekeh2kan org lain. Anggap jer takde rezeki..lain kali kalau x boleh terima kritikan..jgn join..apa nak gaduh.

    0

    0
  80. mira says:

    saya setuju dengan awak mimi,

    0

    0
  81. yume says:

    Osbon, pimai tu kira otai.. termasuk mat over, jalil hamid….aflin tak de taraf otai pun… belum cukup otai lagi…

    0

    0
  82. chef two says:

    chef wan the best!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    at least dia jujur..

    0

    0
  83. farra says:

    chef wan..what u gives u get back…!
    one day dia pn akn dpt nasib mcm adlin..hehehe..
    jgn pk diri tu bagus sgt…smpai nk membodohkan org jer dlm stiap statement yg dia keluarkn…

    asal ada ap yg dia xpuashati mst nk update kt fb..poyola…
    xabis nk malukn org kt ats stage..tmbh lg kt fb jugak…

    sudah² la..masa chef wan blum smpai lg tu…bwk² la bertenang…xyah nk membodohkan org jer…

    cara chef wan skrg menunjukkn his true colours..
    org kalau bnyk sgt becakap..mmg xbole diam bila dikritik balik..

    0

    0
  84. sape terrer says:

    suruh aflin jadik jury .. chef wan buat lawak.. pastu chef wan jadi jury .aflin jadik buat lawak.. ulang sampai pengsan.. smapi 2 2 puas hati kah kah kah…

    0

    0
  85. erk says:

    aku rasa mlm ni mst boboi kalah ngan osbon…sbb chef wan da hangin dan beremosi ngan afdlin..
    chef wan kn slalu omotional..lelagi kena tegur ngan afdlin…poyo jer chef wan ni..!

    0

    0
  86. Chep Wan Senthaap says:

    Kah3 chef wan nak didik budak2 kat umah supaya jgn terpengaruh ke? yang dia tu sampai ramai mak nyah wujud kat Malaysia ni apa cite? sama je la ko chep wan oii..Ada aku kesah??

    0

    0
    • adiputputkentut says:

      wei bukan maknyah tapi GAY bangang yg bersepah wujud kt malaysia ni…..
      wahai GAY sedarlahlah sikit…….

      0

      0
  87. jajadiba says:

    ak rse pe yg chef wan ckp 2 ad btulnyerr….dye bknnye nk 2njuk blagak…..cba la pkir owg kritik ni sbg panduan kte d ms hadapan…..2la jd artis ni mana penah kna marah ngan bos….x besa keje kna marah & kritik….x bleh ke amek kritikan sbg pembangun diri sendiri….kalu nk kte otai lawak x semestinyer perfect….wt lawak ada je owg gelak….kadang2 nyampah pon ada….

    0

    0
  88. Lea says:

    Aku dulu minat sangat dengan Chef Wan ni. Tapi sekarang makin lama aku dah hilang rasa hormat dan kagum pada dia sebabnya:

    1. dalam ‘posting facebook’ dia, semakin lama semakin terserlah perasaan membangga diri. Cara dia menempelak peminat2 yang member komen/pertanyaan yang dia tak berkenan. Padahal, peminat-peminat tersebut sangat menyanjungi dan meminati dia. Mengatakan peminat “kampung” dan sebagainya adalah agak melampau.

    2. tulisan dia yang bercampur aduk Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris yang tunggang langgang. I don’t mind at all that he wrote in English but do make sure the grammar and spelling are correct! Dalam Bahasa Melayu pun, pastikan bahasa yang betul ejaan dan tatabahasanya. Ini main bedal sesuka hati. Dia bercakap tentang pengaruh kurang elok program televisyen kepada kanak2 sekolah, tetapi dia tidak sedar pengaruh bahasa rojak yang tunggang langgang! Dia bercakap tentang golongan muda biadap tetapi tidak kah dia sedar percakapannya juga agak kurang beradap? Adakah bermakna orang yang lebih tua boleh berkata apa sahaja?

    Please take note that my comment does not related at all with Maharaja Lawak, I don’t even watch the show! This comment merely referring to all his postings in his facebook. Chef Wan, mind your language please. Show good example to those young generation that inspired by you.

    0

    0
    • Rogerz says:

      Dey samdol..dlm FB mana ada org tulis bahasa yg skema dgn segala mcm grammar yg teratur, melainkan page tu owned by company. Ni individu punya page…utk bersantai/bersosial…takat bahasa bercampaur english + BM, apa masalah besar??? Logik ke kanak2 boleh terpengruh dgn bahasa rojak bila tgk status page chef wan??

      0

      0
      • Lea says:

        Itu lah kau yang samdol! bahasa santai pun, tapi kalau ejaan salah bagus ke? aku tak kisah kalau dia nak campur BM+BI tapi biar lah kena gayanya. Chef Wan nak tunjuk dia so international that he speaks english and malay but his writing were so sucks! kau kata benda2 ni tak pengaruh generasi muda? kalau tak pengaruh pun, tapi cukup la nak menunjukkan yang dia tu berlagak je lebih.

        0

        0
        • Rogerz says:

          Yup..benda2 remeh mcm tu mana ada impak sgt kt generasi muda. Biasa ler tu kalau ada tersilap ejaan sekalipun. kalau kau hantar sms kat nenek kau pun mesti ada tersilap taip..sama je kan? takat tersilap ejaan kaalu posting dlm FB tu benda kecik la wei.

          0

          0
        • Lea says:

          Tu la dia. Ejaan, bahasa berterabur kau kata tak de pengaruh? bahasa menunjukkan personaliti, apatah lagi bagi seseorang yang begitu popular hingga ke peringkat antarabangsa. kau pergi sekolah balik lah ya. Ramai cikgu2 merungut pengaruh bahasa rojak yang macam sampah!

          kalau kau Rogerz guna bahasa rojak hantar sms kat nenek moyang kau, aku tak kisah. Sebab kau pun siapa lah sangat, bukan orang yang mengharumkan nama Malaysia di peringkat antarabangsa macam idola kau Chef Wan. My point is (read properly Rogerz) as a well known and talented public figure like Chef Wan (I used to adore him before), you should show good example. Write properly and write politely. A wise guy may convey a useful messege/comment in a nice manner! no need to be harsh and rude.

          apa yang aku nak kata, tak payah la Chef Wan nak berlagak sangat, bahasa pun berterabur. kau yang rabun dan buta hati mengagungkan sangat seseorang yang macam ketam, mengajar anak berjalan lurus. cuba lihat blogger2 celebrity yang lain, bahasa santai tetapi indah. satu contoh adalah blog Dr. Harlina. I just don’t want to argue anymore as those who responded seems not so brilliant. too bad

          0

          0
        • lea pelik says:

          ala rogerz biaknla si lea tuh tules skema2 lam fb dier…die cikgu bahasa kot tuh yg dier melenting chef wan gner bahse salah grammar tuh..keh keh keh..sori cikgu lea kalu saye tuleh nih x ikot tatabahase yg btol…keh keh keh

          0

          0
  89. 'heh' says:

    heh!

    sebenar nyer apa yang diperkatakan cheff wan btol.. kalo dah memang otai.. naper mesti lelawak dorang macam bukan otai..

    kena ingat bukan org dewasa jerk yang menonton MAHARAJA LAWAK MEGA nie.. tapi rerata kanak² ramai yang menonton..

    lawak bebtol lawak la kan.. jangan lawak bodoh plak kan.. lelagi zaman skang nie bebudak mudah jerk ikot menda² yang negetif..

    kalo dulu adlin bila komen bebudak AF seringkali kata ader aku kisah nkorang nak pkir apa pon.. aku jalan tugas aku..
    jadi menda tu skang balik pada dia tapi dia tak bleh terima plak kan..
    dan itu yang cheff wan kata.. ada aku kesah.. heheh

    memang cheff wan bukan pelawak tapi komen dia jujur dan sebenar nyer mewakili penonton yang di luar bila negok lawak yang membosan kan dari peserta sumer..

    komen kalo selindung² dorang tak akan tahu apa yang dorang sepatut nyer tak perlu buat.. contoh nyer bila aflin penah jadi juri RAJALAWAK macam takde komen yang diberi.. cuma kata awak bagus kali nie.. minggu nie awak tak bagus.. itu jerk ayat nyer.. jadi dorang pon takder peningkatan…

    dan sebenar nyer lawak nie tak perlu untuk perah otak amek idea.. kalo dah memang lawak.. orang akan gelak.. tapi kalo tak lawak.. terima la hakikat… eheh

    renung² kan la..

    0

    0
  90. lullabee says:

    abih dah tau kanak2 yg tgk x bole ke nak komen ke tegur ke kasi elok2 sikit.. bahas? org melayu kan kaya dgn budi bahasa.. tolong la chef wan oii.. kau je la yg btl..org lain salah..adoi

    0

    0
  91. PSM says:

    semuanya gara2 adlin tak boleh terima kritikan…
    adlin dan chef wan..baru lah bertemu buku dengan ruas..
    tak ingat ke adlin semasa dia menjadi pengkritik ..khususnya AF…berapa banyak kejian yang menyakitkan hati di lemparkan pada peserta2..

    Yang si aflin ni sibuk gak nak komen tu apa sal?nak memihak pada adlin yang kononnya sesama sejawat?
    hehehhehe…u silap lah bro…

    ramai kat luar ni lebih tau mana logik..mana baik..n mana tak…

    0

    0
  92. loyang says:

    adlin kate chef wan tak layak komen die sebab chef wan bukan pelayak…dah tu ape kelayakan adlin nak komen plajar AF?? Adlin tu penyanyi POP ke?? bangang lah adlin..lain kali cakap pikir dulu!!! dulu sedap2 je ko down kan smgt artis2 baru nak naek…bler kena tang batang hidung sndr?? haish…

    n too aflin..don’t talk about otai la..sape lah yang crown kan kau otai lawak??? tak pernah pon aku nak layan cerita2 kau…tak ade pon yang lawak…boo00oo

    0

    0
  93. loyang says:

    adlin kate chef wan tak layak komen die sebab chef wan bukan pelawak…dah tu ape kelayakan adlin nak komen plajar AF?? Adlin tu penyanyi POP ke?? bangang lah adlin..lain kali cakap pikir dulu!!! dulu sedap2 je ko down kan smgt artis2 baru nak naek…bler kena tang batang hidung sndr?? haish…

    n too aflin..don’t talk about otai la..sape lah yang crown kan kau otai lawak??? tak pernah pon aku nak layan cerita2 kau…tak ade pon yang lawak…boo00oo

    0

    0
  94. huhu says:

    la..umur da sama2 matang xpyh la nk belapis lapis klu nk bg pndapat…bljrlah trima kritikan..gpun mmg dah obvious lawak bodoh..

    0

    0
  95. nenekkebayan says:

    pegi mamposlah checf wan… ko yang berlakon filem jd nyah sundal tue eloklah pulak.. Gedik2.. tue tak pengaruh budak.. Cuba ko nyer maskan kaw2 kene kutuk tau plak marah.. anak ko yang checf penipu tue tau plak ko marah.. Wei chef wan ko tue dah nak mampos wat cara nak mampos… bg aku ko masaklah aderlah sedap sgt… air liur jer byk kuar…

    0

    0
  96. chef wan bangang says:

    chef wan BANGANG!

    0

    0
  97. razuiiii says:

    apa y dikatakan oleh chef wan mmg betul..afdlin n adlin ingat lawak sgt ke jenaka yg diaorunk buat..mcm tahi ada la.xlawak lgsung.dh tugas cw jd juri mmg dia kena komen la.adlin tu lawak mcm org bodoh ja.time dia jd juru af dulu bukan main kutuk org xpandai nyani.sekarang baru dia temu buku dgn ruas.perasan bagus je..contohilah osbon maintain jer…benci adlin…go to hell la

    0

    0
  98. peminat maharaja lawak mega says:

    bagi saya, chef Wan tak payah nak susah-susah komen lagi sebab memang dah tugas juri untuk memberi komen dan kalau lawak adlin tu, yay…lawak ker? dia lupa masa kat AF dia boleh sukati jer kutuk orang….masa kena kat batang hidung sendiri hahhaha nak tumpang hidung saper? walaupun juri tetap MLM bukan di kalangan pelawak, bagi saya memang patut sebab hanya bukan pelawak yang boleh menilai dengan telus samada ia lawak atau apa…..so Adlin….belajar hormat orang lain dulu yer…….kan dah kena pay cash hehehhehe…

    0

    0