Written by Bella | February 7th, 2018

Menggunakan anaknya Aaisyah Dhia Rana untuk mempromosikan produk pemutihan kulit miliknya di Instagram, pelakon Rozita Che Wan dikritik oleh netizen.

Umum mengetahui, sejak beberapa hari lalu isu mengenai kanak-kanak dan bayi menggunakan suplemen untuk kelihatan kulit agak hangat diperkatakan dan apa yang dimuat naik oleh Che Ta ini semestinya mendapat perhatian ramai.

Dalam nada sinis, netizen berkata mengapa Che Ta tidak mengambil model “mat salleh” untuk benar-benar mengatakan produknya itu “ajaib” dan mampu membuatkan kulit pengguna gebu dan putih.

Mungkin juga Che Ta tidak bermaksud apa-apa dan sekadar menggunakan Aaisyah untuk perumpamaan untuk kulit yang putih sahaja.  Apa-apa pun, dalam promosi pastikan modelnya itu kena dengan produknya. Apa komen anda?

53 responses to Che Ta Dikritik Gunakan Aaisyah Dhia Rana Untuk Promosi Produk Putihkan Kulit

  1. Anonymous says:

    nape bukan zain je modelnye…

    8

    0
    • Bubble Pop says:

      Nape x gune kan anak laki dier 2 org yg mcm awan berarak mendung tu? Kalau yg 2org tu ble jd putih confirm laku keraih

      72

      0
      • Anonymous says:

        kalau da genetik mat saleh, mmg ler putih, lainlaa kalau aaisyah ni lahir2 mcm abg die yg 2 org tu lepas tu duk sapu lotion jd putih tu aku nak jugak lah beli secarton

        19

        0
      • ffffff says:

        HAHAHHAHA…awan berarak..mcm hanat ayat ko wei..keh keh…produk local ni ko letak la duta die even siti pon mmg ak x caye dah..

        6

        0
        • haihh says:

          product2 ni menipu jer.. tak kira product selebriti ke atau tak..termasuk product dt siti…dia orang kaya raya yang acik2 akak2 bawang dan kepam semua beli..kekonon fanatik…yang kaya raya diaorng..

          2

          0
    • Anonymous says:

      TERUS TERANG AKU CAKAP..CHE TAH NK BAGI CONTOH JER KULIT BOLEH PUTIH MACM AISYAH..BUKAN AISYAH PAKAI CREAM TU PUN..NETIZEN KENA FAHAM..INI CONTOH KULIT AKAN JADI PUTIH..
      TAPI YG AKU TK AGREE SESANGAT BILA CREAM2 MACM NI BUKAN MEMUTIHKAN PUN SEBENARNYA…KAU TEMPELLAH KT MUKA KAU TU CREAM PUTIH JENIS APAPUN..MUKA KAU AKAN KELIHATAN PUTIH..BILA DAH TK PAKAI..WARNA KULIT MUKA AKAN BALIK KE ASAL…DAH BAYK KALI AKU CUBA CREAM2 MACM NI..ITU YG AKU DAPATI..IANYA TK MEMUTIHKAN..HANYA TEMPELAN CREAM TU YG PUTIHKAN MUKA..ADA FAHAM SEKARANG..MACM KAU PAKAI BEDAK..PUTIH TK MUKA???

      13

      0
  2. benci orang hipokrit says:

    Takyah la susah2 nak promote produk putihkan kulit guna Ecah tu sebab dia tu dah memang semula jadi putih gebu. Bapak diakan mix mat saleh. Patut amik je oramg melayu kita yg memang kulit hitam berkilat tu untuk kau jadikan model. Confirm laku produk kau tu!

    21

    0
    • wekkkkkkk says:

      gunakan anak pompuan yg sememangnya dh putih, cuba gunakan anak lelaki dia yg saya nampak hitam berkarat je.
      T kiralah pompuan ke lelaki ke model tu, hitam lelaki jadi putih pun cun ma mcm Sajat.

      Gara2 jadi duta, sematanya % mmg masuk.

      15

      1
  3. Mlmpau says:

    Kecik2 da ade produk putihkn kulit ye..klakar btul.mkcik cheta,amik la model roghinya klu nk test produk.bru org leh cya.

    9

    0
    • Sajat says:

      Amik model Roghinya kena bayar pulak..
      amik je anak lelaki dia yg 2 org tu jadi model..
      cam roghinya ada, cam nepal ada, cam bangla pun ada gak ….
      tengok boleh putih gebu tak ??

      15

      0
    • mak cute says:

      xyah susah2 amik org luar…amik je anak dato seri vida…tgk berkesan ke tak?
      anak dah mmg lawa bab ikut bapak darah mix…propa tul la makcik ta ni

      5

      1
      • wekkkkkkk says:

        wakakakakakakakaka…kalau org luar payah lak, kena online kt imigresen ke hape nnti..skali yg dtg, yg di minta lain, yg dtg lain..

        1

        1
  4. haihh says:

    kalu ade peminat2 tegar yang beli tu memang la diaorng tu ngokkk. Baru jer semalam NH dh sound budak yg promote pill pemutih kulit tu..memang nk kene sound kaw kaw kot dia ni..haihhh..

    12

    0
  5. Nd says:

    Anak lelaki dia kan sawo matang kulit nya. Awat x suh anak nya jew jadi model. . Ishh

    8

    0
  6. Anonymous says:

    tak perlulah che ta, org kpg mmg bijak, apatah lagi org bdr. Org OKU pun pandai menilai produk/jenama.
    Siapa yg beli tu mesti dh gila.

    6

    0
  7. wekkkkkkk says:

    mak dh nk masuk 50an..anak yg belum masuk sekolah drjh satu tu jdikan model..
    ..nasib baik ada anak pompuan..bolehlah % masuk.
    ..kalau x, x dpt pegi eropah la akan dtg, hanya tempek gmbr Eropah di belakang gmbr..dn postkan..

    x gitu..

    3

    2
  8. innaz says:

    korang mesti tak faham double meaning tu apa kan?? che ta mungkin ckp guna losyen tu maybe blh putih mcm anak dia…bukan nye dia pakai kan dekat aisyah….fhm ke idok??

    6

    8
    • nak tau says:

      ke ko yang tak faham caption dia tu.

      7

      2
    • benci orang hipokrit says:

      agak2 la pakai losyen tu boleh putih mcm anak dia. pls la

      6

      0
      • wekkkkkkk says:

        mmg terang dn nyata kan ada ayat di atas tu..
        “Siapa nk puteh gebu macam Aaisyah”..

        Hello, semua budak gebulh x kira anak sapa, melenkan anak2 yg kebuluran dn kurang vitamin mcm di pelarian2 tu”.

        Yang nyata, kalau Nenek ta pakai, cuba anda fikir, adakah dia brtmbh gebu dn puteh..TIDAKLAH…dia dh kerepot.
        Strategi pmasaran nk lariskan produk keluaran Nenek Ta.
        Tunggu, Aeon member sale je…byk produk Japan/Korea/Eropah akan sale nnti.

        7

        0
        • Anonymous says:

          Wekkk ni mesti makcik keje gomen. Xde keje. Kejenya komen kat ruang gosip masa time keje. Balik bwk gaji haram. Keje pokpekpokpek je. Membebel. Nmpak sgt dh kertu.

          1

          0
    • Anonymous says:

      ko sure dlu bm failed kan?

      1

      0
  9. benci peniru celaka says:

    datang balik si kimak peniru haha!

    biasa nek ta dh anak ko mix cute saja nak guna buat promote produk mana tau jadi usahawan kosmetik, produk tu semua bukan menjadi pun kuakuakua org bodh je la yang beli ni, orng pandai tak beli produk² cam ni bukan jadi apapun mitos je konon pakai produk jadi putih bagai

    0

    0
  10. wekkkkkkk says:

    yg penting sudah di luluskn oleh Kementerian Kesihatan dn sewaktu dgn nya tak produk tu.
    Ada netizen komen, kenapa x gunakan org korea model yg dh tentu putih dn gebu.

    nk tau jawapan kenapa org korea mcm tu putih:-antaranya pemakanan diorg iaitu:-

    1. Sejak dri kecil lagi anak2 org korea di beri makan kacang soya.
    Kacang soya berasal dri sana, setiap meja dn setiap hidangan dia org setiap hari mesti ada makanan berasaskn soya. Soya bagi mereka mcm beras dn gandum.
    Dari kacang soya , brmcm2 resepi boleh di buat.
    Itulah yg aku tgok “dokumntari pasal soya di Korea”.
    MMg menakjubkan rupanya soya sgt berkhasiat.
    Kita di sini cuma tahu minum air soya, makan tahu, makan taugeh…padahal byk yg kita x tau.

    Sbb tu lha kulit mereka cantik sejak azali.

    0

    0
  11. datang balik si kimak peniru haha!

    biasa nek ta dh anak ko mix cute saja nak guna buat promote produk mana tau jadi usahawan kosmetik, produk tu semua bukan menjadi pun kuakuakua org bodh je la yang beli ni, orng pandai tak beli produk² cam ni bukan jadi apapun mitos je konon pakai produk jadi putih bagai

    0

    0
  12. Anonymous says:

    nara ni bangang bodek artis…benda salah pun nak bekap…kalau produk dia ok dia amik anak laki dia jd model bkn bdk kecik

    2

    0
  13. Anonymous says:

    si ecah ni bila besar confirm meluat dgn mak dia…skrg dia tak paham lagi dia dipergunakan oleh mak otak kampung

    11

    0
  14. Nenek Ta punya cucu says:

    #masihsewel

    2

    0
  15. Anyn says:

    Moralnya jgn sesekali promote produk yg ada kaitan dgn budak bawah 13 tahun. Especially si neelopa tu. Patut forbes tarik balik nama dia. Air asia pun rasanya menyesal dah tu.
    Bagus lagi awal dgn scha xda promote produk2 sampah utk netizen otak udang. Keja nak putih ja.

    5

    0
    • Damia says:

      Awal & scha, Hanis & Hairul…sjak dlm kandungan dorang dah mkn mknn berkhasiat, bila lahir lara & yusuf, bg susu & mknn bkhasiat, permainan/aktiviti yg merangsang minda ank, pakaian sesuai usia, pembelajaran, pergaulan sosial/interaksi dgn rakan sebaya/org disekeliling…bak kata pengeluar product jenama antarabangsa utk kanak2: byk kriteria yg di ambil kira sblm seseorg diambil jd duta, gaya hidup yg sihat, pemakanan, bersih gosip, aktiviti seharian yg positif dapat mempengaruhi orgramai. Bru la pengguna rasa konfiden nk beli product tu. Psl tu Lara & Yusuf lebat dgn offer jd duta product bayi/kanak2 antarabangsa. So…nilaikan sendiri la. Kesian anak2 yg masih kecil jd mangsa mak2 yg tak nk membaca/cari ilmu sesuai dgn perkembangan usia ank. Bukan ajar anak jd mcm org dewasa sblm usia nya.

      1

      0
      • Ronbin says:

        Serupe aje dorg pn gune abes2an anak..kalo x..xdela die g melncong ber2..anak tggal..kalau yg duta anak die sponsee barula die bwk c lara tu..

        1

        0
  16. biarbetik says:

    Biarlah korang ni…kita tau not good for kids skin takyah beli…maybe just a gimmick…anak dia memang cantik putih…takpela rezeki anak dia jadi model…think positive le

    3

    3
    • Anonymous says:

      Positive apanya kalau memang salah. And sebab ada orang fikiran macam kau la benda macam ni boleh jadi berleluasa. Kita nak bendung, bukan nak biarkan je.

      0

      4
  17. mak cute says:

    terdesak sgt ke che ta ni smpi guna anak…jus goyang sakan ko dh tak laku ke..? klo org percaya tak pasal2 jd apa ntah kulit bdk…losen pemutih ko pun rmi ckp tipu…

    2

    0
  18. Jojoba says:

    Kesian keturunan beliau…bodoh!

    2

    0
  19. Anonymous says:

    yang netizen lurus macam pembaris sangat tu kenapa? kalau tak suka dgn che ta tu cakap je la. namapun dia buat promosi. itu namanya perumpamaan. bukan suruh budak2 pakai pun. korang nak putih gebu macam eca? pakai la, nak kulit hitam, tak yah la pakai. semua benda nak dikecam, kesian manusia sekarng semua nampak benda tak betul je.

    1

    0
    • Anonymous says:

      Anak dia saja ke putih gebu…

      0

      0
    • Anonymous says:

      dah mmg terang2 x btul kot cara penyampaiannye sure lah kena kritik, produk setahun jagung dah gune aaisyah jd model. apesal x gune ammar n aniq je bru lah testimoni org percaye. entah ape ingredient dlm tu pon ko x pasti pastu main sapu aje disebabkan nak putih cm aaisyah eewww

      1

      0
  20. Anonymous says:

    abis? yang neelofak jual supplemen untuk bayi pasal nak putih?x ko up nara ?haiish pelek betul ko nara..jangan che ta je ko up..si lopak kena up gak ye..supplement utk putihkan bayi?? hahaahah kelakar…bagi dulu kat anak sedar ko dulu try tgok,,berkesan atau tak,,

    8

    0
  21. Kick buttowski says:

    Sorry. I really benci org yg bangga dgn kulit putih esp nk tayang anak tu putih sgt. Apa salah kulit gelap? Siapa ckp asal putih je lawa. Org yg pikir mcmtu dah sah2 shallow stupid plus narrow minded. Kesian la kat org2 yg kulit gelap. Itu qadar Allah. Apa psal nk hina. Mat salleh semua nk jd gelap, melayu sibuk nk putih. Comei sgt ke anak kamu tu. Jgn besar riak sudah. Allah nk ambik kulit putih tu anytime je. Tau ke penyakit ain or evil eye. Tu la org melayu suka sgt compare mengata oh menantu dia hitam la, menantu aku putih, laki aku putih la, laki dia gelap mcm malam etc semua nk compare pastu hina. Belajar jgn dok hina org esok anak dpt laki negro baru tau. Nak sapu krim juga ke nk bg putih..

    1

    0
  22. Che ta kodiang says:

    Tgk gambor tu kulit muka che ta putih gebu feloles…dia pakai krim apa ya??

    0

    0
  23. Sumandak says:

    Cuba bagi abg nara try CnG n lotion Che ta.. hahahahaha… Sorry nara.. kulit nko memang x cun.. kalau boleh gebu, aku pun beli ooo..

    1

    0
  24. Anonymous says:

    seller2 ni ade jer yg jual tp sendiri tak makan.. mcm dato vida jual KuPutih tp tak bagi anak pompuan dia mkn pon hitam semcm ok jer hidup… cari yg seller2 yg jual & makan ape dia jual baru leh caya…

    3

    0
  25. Anonymous says:

    Bila anak lelaki yg dua orang tu dah putih gebu…. baru lah saya akan beli… :)

    2

    0
  26. neelofalovezularifin says:

    LAIN KALI JGN DOK BACK UP TOK GURU TIPU AZIZAN OSMAN ,NEK TA OIII.. OTAK BODOH MCM LEMBU ko nie. BERGURU DR PALSU, BILA ORG TEGUR AYAT BIMBO KO bukan Dr yg ubat org takde sumbangan!!!!! duhhhh. akai hang letak kepala lutut kot,,,,,, nek ta..!!!!!!sudah sudahlah dok selpie tepi jalan BAJU SEDONDON anak beranak..!!!!!!TIRU MACAM MARION COUNTER. SELPIE DLM HOTEL MAHAL baru kayo bukan tepi jalan acah buat lagu pakai kot ayam belanda bulu ko tu, Nekta.. chowwww !

    3

    0
  27. Anonymous says:

    agak tk faham kenapa ada yg nak putihkan kulit…kalau kulit gelap sekalipun tp nmpak bersih lawa jugak oii…kdg2 tkt juga tgk yg terlebih putih ni

    0

    0
  28. Pikio pikio says:

    Apa lagi retis sendu suam suam nk buat? Job dah kian kurang tapi kna cari duit nk maintain lifestyle glamor. Nk gi cuti oberseas. Nk bli mekap. Nk botox. Nk operate pipi, Tu semua perlu $$. Tenguklah retis senior sorang sorang buat realiti show pasal anak. Ada yg masuk iklan produk. Its all for the money honey!!!

    0

    0
  29. Kak Mah Kebabom says:

    Bagos..nmpknye ramai yg cerdek..akal panjang dan bijak…tik tertipu dgn iklan cheta yg menipu ni…warna kulit asli yg Allah swt bagi dh elok dah..yg penting jaga kulit kita bg sehat walafiat

    3

    0
  30. cumicumiker says:

    Che Ta patutnya pikir camne nak memutihkan 2 org anak laki dia tu. Bukannya letak Aaisyah jd model. Sah2 la bapak dia mix org putih. Kalau dia berjaya memutihkan Ammar n Aniq tu jd seputih Aaisyah konpem laris!

    1

    0
  31. Anonymous says:

    Aku masih menunggu DSV promote kuputeh guna Cikbee jadi modelnya.

    2

    0
  32. annone says:

    Amenda yg nk diputihkan sgt .klu dah cantik cam beyonce or alicia keys, x payahla nk berputih2, x perlu pun. Klu x cun cam jihan, perlu la kot putihkan ckit, kasi bg ada rupa ckit. Tp klu anak x cun atau putih, dah sah org tau , bkn lawa pun ibu bapa dia asalnya..

    1

    0

Leave a Comment

Optional