September 1st, 2015

Tidak pernah melalui alam persekolahan seperti remaja-remaja lain, Chacha Maembong mengakui beliau merasa malu apabila sering dihina dan dikritik oleh orang lain dan ia sedikit sebanyak membuatkan beliau merasa rendah diri ketika ingin bergaul dengan rakan-rakan baharu.

Sebenarnya Chacha juga malu dan rendah diri apabila duduk dengan rakan-rakan yang kebanyakannya bersekolah. Ada juga yang perli-perli dan kata macam-macam hingga membuatkan saya sedih. Setiap kali perkara itu berlaku pasti saya akan rasa down.

Buat Chacha walaupun beliau belajar secara persendirian di rumah, sukatan pelajarannya masih sama seperti di sekolah dan beliau juga menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Kakak saya Yaya dan Emma banyak beri sokongan supaya saya tidak terlalu sedih. Mereka suruh saya masuk telinga kiri dan keluar telinga kanan sahaja. Pada saya kebijakkan antara belajar secara home school dengan si sekolah sama sahaja tiada beza pun.

Kaedah belajar secara persendirian di rumah sebenarnya ada banyak faedahnya, cuma majoriti rakyat Malaysia tidak pernah berbuat demikian sebab itu ada yang anggap ia sebagai sesuatu yang pelik jika seseorang itu tidak belajar di sekolah.

Sumber Berita: mStar Online


Comments are closed.

Loading...