Written by Bella | September 1st, 2015

Tidak pernah melalui alam persekolahan seperti remaja-remaja lain, Chacha Maembong mengakui beliau merasa malu apabila sering dihina dan dikritik oleh orang lain dan ia sedikit sebanyak membuatkan beliau merasa rendah diri ketika ingin bergaul dengan rakan-rakan baharu.

Sebenarnya Chacha juga malu dan rendah diri apabila duduk dengan rakan-rakan yang kebanyakannya bersekolah. Ada juga yang perli-perli dan kata macam-macam hingga membuatkan saya sedih. Setiap kali perkara itu berlaku pasti saya akan rasa down.

Buat Chacha walaupun beliau belajar secara persendirian di rumah, sukatan pelajarannya masih sama seperti di sekolah dan beliau juga menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Kakak saya Yaya dan Emma banyak beri sokongan supaya saya tidak terlalu sedih. Mereka suruh saya masuk telinga kiri dan keluar telinga kanan sahaja. Pada saya kebijakkan antara belajar secara home school dengan si sekolah sama sahaja tiada beza pun.

Kaedah belajar secara persendirian di rumah sebenarnya ada banyak faedahnya, cuma majoriti rakyat Malaysia tidak pernah berbuat demikian sebab itu ada yang anggap ia sebagai sesuatu yang pelik jika seseorang itu tidak belajar di sekolah.

Sumber Berita: mStar Online

114 responses to Chacha Maembong Dihina Kerana Tidak Bersekolah

  1. Iskandar says:

    Belajar di rumah tak sama seperti belajar di sekolah. Walaupun konteks pendidikan sama, tetapi di sekolah dapat belajar “social skills”.

    0

    0
    • Anonymous says:

      famili ni famili x normal. tengok si emma tu, putus cinta meraung meroyan mcm kucing mati anak. padahal bercinta dgn badut je pun. sbb tu la orang pergi sekolah. belajar tinggi2 supaya bila jantan tinggal, sekurang-kurangnya boleh move on dan survive serta berdikari.

      0

      0
      • Anonymous says:

        ko neh buat malu mak bapak ko je ade anak macam ko.
        judgementaL busuk ati..perangai buruk.
        apepum dorg ade duit sendri dan berdikari.
        kau? rasenye mesti masih harapkan FAMA!

        0

        0
        • Zack says:

          Adik kakak semuanya otak karat. Layak humban ke jamban atau kasi jerung makan. Lagi ada faedah. Tak minat langsung famili bimbo neh. Buat malu bangsa Melayu je.

          0

          0
        • Senyum Kambeng says:

          Islam pun menggalak umat2 menuntut ilmu. Mana2 bangsa pun menitik beratkan ilmu. Tiada kompromi bagi mereka yg malas dan tidak menitik beratkan ilmu melainkan mereka terlalu miskin dan daif. Rosak bangsa jika malas dan tak acuh menimba ilmu. Hendak seribu daya…

          0

          0
        • Mat Sahdo says:

          Tanpa ilmu dan pelajaran, manusia itu diibaratkan seperti lalang- yg hanya layak dijadikan makanan untuk ….lembu!!

          Ok bai gurl….

          0

          0
        • Anonymous says:

          Selalunya yg belajar kt umah ni kanak2 spastik dan autisma. Kalu yg berada dan mewah mereka ke international school. Home-school kat Malaysia ni pelik kecuali anak anda mempunyai masaalah.

          0

          0
        • Ye ke ni? says:

          Siapa pun boleh cakap homeschool. Padahal entah2 habuk pun tarak mcm si Emma. Hurmmmmm!!!!

          0

          0
        • Biar Betik says:

          Homeschool ye sis?!
          Ye ke ambil SPM?? Habis tue kenapa x teruskan je buat A-level ke? Pergi UiTM ke? Atau ke IPTA?!
          Betul ke ni? Atau ko pun sama taraf mcm kakak2 ko juga? Bila besar nk masuk industri seni yg tak perlu sijil atau kelayakkan tu wey? Ahaksss!

          0

          0
        • Bedah says:

          Aku pun homeschool juge. Ustazah datang ajar mengaji. #okbai

          0

          0
        • Kak Nam says:

          Kelas ko homeschool gitu. Terkesima akak!

          SPM dia berapa agaknya ya?

          0

          0
        • Utk adik2 yg ingin trus blajar says:

          Kesiannya adik ni. Jngnlah hina dia. Dah cukup dia mengalami tekanan yg hebat smsa usia remaja. Berilah dia galakan bkn penghinaan. Kita patut lbh bersyukur dpt blajar di sek spt pljr kbnykkn yg lain. Mungkin adik ini ada masalah2 tertentu. Hnya dia skluarga yg tahu. Skurang2nya dia cuba menuntut ilmu juga dan bkn meninggalkannya trus pelajrn.

          Cuma adik ni jgn beri pnjelasan alasan utk home schlng yg hnya akn menyebbkan org mempertikaikannya?. Parents yg punya alasn tertentu shj yg gunakn systm ini cth jk plajar itu seorg athlete punya jadual sngt padat dgn latihn krn prtandngan di luarngra spt pljar athlete lawan pedang msia dan bbrapa plajr athlete lain atau artis cilik. Kbnykkn mrk mmpunyai guru yg sngt baik dn prkhdmtn guru2 itu sngt mahal.

          Utk social skill pljr2 ini akn ke kelas2 khas spt kelas music atau seni perthankn diri.

          Jk kita pernah terkandas dlm peljrn sblm ini blh jg hmschllg, cuma pergilah jg ke kelas2 tmbahan diluar spya pmbelajaran mnjd lbh sistematik. Cari guru yg baik jk parents tdk mampu mnjd guru adik. Di mana2 pun blh tuntut ilmu.

          Tunjuk kpd dunia yg adik boleh lakukan dgn blajar sungguh2 wlpn tdk dpt blajar spt plajar biasa yg lain. Jgn putus asa dik. Bukan sekadar tuntut ilmu dunia tp Akhirat patut kita utamakan.

          Pengalamn mnjd guru di luarngra sbg guru yg mengajar scra persendrian di rumah. Ini bukanlah method atau salah satu systm pendidikn yg mnjd amalan di ngra asean kecuali bg pljr khas spt oku.

          Sesiapa disini yg komen berilah galakan kpd adik ini. Mnjd sukarela kpd plajr2 luarngra yg kurang bernasib baik dr segi kew dan oku dpt membuka hati dan mata akak.

          Biarlah kita mnjd Hamba Allah yg punya simpati dan emphaty kpd saudra kita yg lain serba kekurangan ini trutama kpd golngan remaja spt adik ini yg ingin merubah hidupnya. Insya Allah akn MELIHAT kita dgn Kasih SygNya. Aameen.

          Jngn jadikan kata2 kita dlm mmberi komen spt Pedang Yg Mencederakn adik ini bukan fizikal yg trasa sakit tp Jiwa dan semangatnya. Jk komen yg Pedih yg menyebabkan adik ini berputus asa spt kita Membunuh Harapan dia utk berubah mnjd seorg yg lbh baik.

          Kita tidak tahu nasib kita di masa akn dtg. Hari ini jika kita menolong menaikkan semangat seseorg utk trus berusaha wlpn hnya dgn kata2. Insya Allah jk kita dlm KESUSAHAN Allah tdk akn membiarkan kita SENDIRIAN dan akn berikan kita KEMUDAHAN dlm kesusahan itu.

          Kata2 yg baik merupakn satu SEDEKAH amal jariah tp ingatlah jk kata2 komen2 yg MEMBUNUH semangatnya mk kita akn di pertanggungjwbkn di Akhirat.

          Maaf smua jk kata2 ini membuat org lain tersinngung, akak hnya kasihankn adik ini. Bangun dan brusahalh dlm mrubah kehidupan adik. Berjuanglah wlpn kata2 hinaan nista dr kwn2 yg adik trima, anggaplah sbg ubat utk adik sbg penguat azam dan menghilang sgala kedukaan serta kelukaanmu.

          Jk ada adik melakukan kesilapan di masa lalu, blajarlah dr kesilapan itu jdkan sgala yg berlaku sbg Pengajaran Hidup di masa akn dtg. Solat dan amalan2 ibadah yg lain spt puasa sunnat dan bersedakah wlpn hnya dgn kata2 yg baik akn menerangkn hati adik dlm menuntut ilmu.

          Gantikan Airmatamu dgn kata2 pedih dr org sekeling dan rakan2 dgn Airmata kejayaanmu. Jangn putus asa trus berusaha.

          Menunutut Ilmu krn Ia adalah KEWAJIPAN BG SETIAP MUSLIM. Menuntut Ilmu bkn utk mnjdkan kita sbg manusia yg mendabik dada dgn segulung Ijazah dan sijil2 yg bertimbun tp mnjd HambaNya yg TAWADHUK DAN BERTAQWA.

          Ilmu bukan sekadar digunakan dlm mncari REZKI atau KEKAYAAN di ats dunia ini shj tp mencari PERMATA2 IMAN AGAR HATI SENTIASA KAYA DGN PERADABAN YG BAIK DAN BERAKHLAK MULIA SERTA BERMANAFAAT KPD ORG LAIN.

          ADAB YG TINGGI DAN AKHLAK YG MULIA ADALAH CERMINAN KEBERKATAN ILMU YG KITA TUNTUT dan begitulah sebaliknya. Wallahu a’lam.

          0

          0
        • Utk adik2 yg ingin trus blajar says:

          Baru baca kembali komentar ini stlh ia dikluarkn … maaf bnyk typo dan ayat agak kelam kabut. Akak harap msg yg ingin akak sampaikan kpd adik2 di luar sana akn membuat adik2 lbh berusaha utk menuntut ilmu. Bkn smua org tidak memahami adik. Janji ada kemahuan dan displin yg kuat.
          P.s: Paling akak KESALKAN ada komen dr seorg ibu menghina anak2 yg mempunyai masalah pembelanjaran spt lembam dan OKU hmschllng. Itu adlh usaha dn rasa tnggjwb parents mrk dlm mndidik ank2 mrk.

          0

          0
      • Jiran Maembong says:

        Mana parents tak nk hantar mereka sekolah? They ols ni kecik2 dah nampak gedik. Buang masa je hantar ke sekolah. Kecik2 dah lincah merenyam semacam. Tak percaya Google la gambar Emma tu. Gambar bercium bersepah kt internet.

        0

        0
        • Panaurama Kota says:

          dulu aku ada jiran yg anak2 mereka kaki bersosial, malas ke sekolah dan kecik2 lagi dah bermekap dressing mcm org dewasa. kemudian parents panggil private tutor datang ke rumah sbb xnk ketinggalan dgn budak2 lain. takut nampak janggal dimata masyarakat. kononnya homeschool. alasan parents mereka, sekolah menengah x bagus. sekarang semua dah besar entah hilang ke mana mereka. pindah ke tempat lain. umur 12- 14 dah keluar dating, keluar disko, melepak dan ada pakwe. kami jiran2 hanya mampu tengok je. mcm ni lah kot geng2 maembong ni.

          0

          0
        • Neraca Melayu Sedih says:

          Diaorang ni mesti adik beradik yg malas x mahu gi sekolah waktu kecik. Asyik nk duduk rumah tengok MTV 24 jam dan gedik depan cermin lagi berdandan nk jadi artis. Cousin aku ada sorang. Pelik aku tengok. Cita2 nk glamer. Sedih sungguh dapat anak2 seperti ini.

          0

          0
        • Really?? says:

          Kenapa anak-anak Maembong ni semua tak habis sekolah ni ??

          0

          0
      • Ayla says:

        Ramai je org yg pergi sekolah, periksa dapat straight As lagi, meroyan bila putus cinta, that does not make your family abnormal (not normal). Pegi sekolah belajar tinggi2 does not necessarily mean you are emotionally matured to handle failures and dissapointment. Home schooling is an alternative, kalau rasa ia baik utk anak, teruskanlah, bukan tak belajar, belajar jugak. Bukan macam alternative tak mau ambik vaksin macam some idiotic parents now, yg tu membahayakan ORANG LAIN.

        Yang penting, kalau pegi sekolah, kita belajar tak keluarkan statement dangkal macam 10.41 ni :-))

        0

        0
    • Anonymous says:

      same je..social skills tu kat mane2 boleh belajar yg penting confident.

      0

      0
      • Alahaiiii says:

        Ye ke? Emma tu putus dgn Zizan pastu meroyan mcm keling mabok. Social skill la sangat kan? Puiiiii…

        0

        0
        • Anonymous says:

          nasib baek ko bukan sedara mara aku atau family aku.
          ya Allah jauhkan aku dan keturunan ku dari org2 yg dengki, busuk ati..dan sentiasa berfikiran negatif.
          mereka tak layak jadi hambuMu pn ya Allah..

          0

          1
        • Anonymous says:

          Nasib baik aku ada diploma. Kalu tidak aku pun sekapal dgn famili Maembong juga! Losers!

          0

          1
        • ilya says:

          rsnye bab meroyan kene bile putus ngan pakwe ni xde kaitan pun dgn diorg x sek. maaf ckp la…bdk u pun ramai yg meroyan…dan bercinta sampai gadaikan maruah. yg buang baby sume tu ingat bdk x ckup pandai je ke buat…bdk u pun ramai…tp maybe sbb bijak ckit…pegi doc utk ggrkan

          0

          0
      • Anti Takde Initiative Belajar says:

        Kamu belum merdeka. Kesian!

        0

        0
    • Anonymous says:

      nanti kuarlah komen2 yg konon die jebelajar tinggi tapi satu je dorg tak belajar lagi..
      adab dan hormat org.
      yg die tau hina org caci org..tu yg kate belajar kat sekolah.
      korang loser..

      0

      1
      • Pro Dr M says:

        Kalu semua melayu2 bermentaliti spt ini, maka tergadailah Malaysia 20 tahun lagi…hish!

        0

        0
      • Anonymous says:

        yg BODOH tu yg hina kutuk tu.
        dapat ape?
        dapat dosa.
        tambah dosa je.
        org tu tetap teruskan hidup.
        yg loser siapa?
        yg KUTUK tu. dari situ dah tau sape yg bodoh..lebih bodoh berbanding lembu.
        sebab baca tajuk je terus nak bash.
        mungkin pendengki…kesian org macam ini. Allah perati je.
        malaikat mencatit setiap kutukan ug dihamburkan.

        0

        0
        • Anonymous says:

          kite sangka baek je lah.
          golongan yg menghina ini mungkin ilmu yg dorg dapat tak berkat.
          nak buat mcmane.
          belajar meniru agaknye.
          time exam dok tiru..tipu cikgu/pensyarah.
          anggap je lah ilmu dorg tak berkat.
          sebab tu suka menghina.kesian sgt.

          0

          0
        • Anonymous says:

          abg aku pn ajar anak cina , kaya raya hartawan lagi home school tau.
          ade je yg home school.
          dorg biasa dgr sekolah, atau tuisyen tp home school tak tau ape, tu yg bajet macam pandai..haha. terkejut berok..haha

          0

          0
    • Anonymous says:

      silalah komen..dan masing2 bezakan komen masing2.
      komen dari org yg belajar tinggi melangit tp takde manners, yg belajar tinggi ke puncak tapi ade adab pekerti dgn yg belajar so-so tapi ade hati judge org.

      *pikir nak makan ape lunch kang..korg teruskanlah hina menghina.
      yeah malaysia dah merdeka, inilah anak2 merdeka, suka hina menghina..proud?

      0

      1
      • Anonymous says:

        Geng Maembong x puas hati. Marah bila dicemuh. Cemuh mak bapak korang la bongok. Sakai pun hantar anak ke sekolah naik sampan. Yg korang masih menegakkan benang yg basah!

        0

        0
      • Anonymous says:

        Dah mmg bodoh pun. Takkan nk puji kot!

        0

        0
        • fikir2lah says:

          Jk anda menghina org lain yg ingin terus belajar itu sbg seorg yg bodoh , apa yg anda ingin labelkan diri anda yg suka menghina org… ?

          Agak2 lah taraf anda di sisi Allah di mana ya … berbanding org yg anda hina sbg bodoh itu … ?

          0

          0
    • Imnad says:

      Korang ni.. katak bawah tempurung sgt. Tulah asyik sibuk baca blog gossip. Berlambak la org yg home school. Kat Msia je tak byk sbb kita ni pemikiran kolot, nmpk ilmu tu cuma perlu dipelajari di sekolah. Sedih betul korang ni. Kampung sgt. Pi google “home school” lepas tu baca. Jgn dok melepak kat BN mengutuk org je. Nampak sgt sia2 belajar pendidikan Islam dari darjah 1 sampai tingkatan 5. Bangga sgt pegi sekolah tapi setakat menghafal and tak amalkan sesia je la weh.

      0

      0
      • Laily says:

        Home school di Msia selalunya utk anak2 yg lembap, ketinggalan, malas, sociopath dan cacat. Sorry not my kids. My kids are happy at public schools …not like yours!

        0

        0
        • Dillema says:

          I setuju. Atau yang ada masalah psychology. Untuk ambil tutor bertauliah yang tahu tentang kurikulum san syllabus pun bukan senang jauh sekali mahal. Dia bukan home school dia self study sebab malas ke sekolah.

          0

          0
        • Imnad says:

          Sy takda anak pun lagi. Saya cuma pelik kenapa mcm ni sekali pemikiran org msia sedangkan yg bersekolah tu bkn main byk lg yg ada mslh sosial. Be fair la. Ramai je tak pass exam.. kenapa nak hina org yg x pass exam or org yg x belajar secara formal. Itu je pointnya.
          Mcm mana nak jadi masyarakat yg berilmu kalau kerjanya asyik menghina org. Fikir2lah.

          0

          0
        • ishhh mulut seorg ibu. says:

          Laily kesiannya dgn awk ni krn awk seorg ibu yg kurang adab dan suka menghina anak org lain semata2 merasa diri tiada kekurangan wlpn sebesar kuman. Syahbas krn berjaya membuat syaitan tersenyum puas. Kpd parents yg mempunyai ank2 oku tabah menghdpi ujian di atas dunia ini terutama bila berjumpa insan2 yg kurang rasa simpati dan empathy. Insya Allah besar ganjrn anda di sana.

          0

          0
        • Mak Jemah says:

          Peh Laily ni kemain bongkak ayat dia, kau ingat kau takde anak macam tu cucu kau ni takde masalah? Macam lah pandai sgt anak dia kalau kat pubic schools pun. Kbye !

          0

          0
      • Anonymous says:

        kan..dorg bajet ade ilmu tapi home school pn tak tau?
        kah3.
        dah tu baca tak abes, ckp tak nak belajar?? dorg terlebih ilmu neh..

        0

        0
        • Anonymous says:

          Home school pun last2 jadi artis juga. Berlakon 5-6 drama lepas tu sepi. Baik belajar tepi jamban je. Last2 kena flush ke bawah tangki :(

          0

          0
        • Anonymous says:

          arwah sudirman belajar tinggi pn jadik artis mati sebagai artis..so jgn pandang hina keje seseorg..bodoh terlebih sgt simpan sikit untuk anak cuc cicit..

          0

          0
      • efie says:

        Setuju ramai org berjaya pun homeschool. Tulah pegi sekolah tapi artikel beautifulnara x nak baca betul2..ikut emosi je…gi google homeschool tu ape

        0

        0
        • Hmnnnn says:

          Ramai? Berapa ramai? Siapa pun boleh cakap. Kalau homeschool berjaya, kenapa terjun jadi artis? Kalau berjaya kenapa x ke menara gading?

          0

          0
        • Anonymous says:

          jgn layan org low mental macam dorg neh..bajet ilmu tinggi mendabik dada..home school pn tak tau.
          malu mak bapak ade anak suka hina org.
          hantar g sekolah pn tak tau belajar amalan murni.
          baca sekerat2 sebab suka nak bash org, tu yg penting kat dorg.
          harap2 tgh taip2 ayat kutuk sumpah seranah hina caci tu sume tetibe tgn krem terus meninggal.
          alhamdulillah byk pahala org yg dihina dicemuh.
          alhamdulillah.
          rasenye yg kutuk2 hina tu baru belajar nak hidup.
          asyik ngadap blok gossip je sebab tu otak tepu.
          biarlah dorg terjun dgn labu2 dan dosa dorg.

          0

          0
    • Anonymous says:

      eh korang ni mmg sume tak gi sekolah ke…setahu aku kekawan aku kt sekolah dulu walaupun daif..miskin tapi mereka tetap menuntut ilmu..

      0

      0
    • Anonymous says:

      lihatlah komen2 rakyat negara kelas ketiga.. kalau tak pergi sekolah dipanggil bodoh. kalau takde kerja tetap dipanggil pengganggur.

      0

      0
      • Anonymous says:

        Bodoh la sbb jauh ketinggalan dgn students lain. Last2 suruh daddy panggil cikgu tuition ajar kat umah. Bila reporters tanya…homeschool. Lucu bukan?!

        0

        0
  2. melati says:

    adik beradik bodoh sampai mak bapak pun x confident nk hantar diaorang gi sekolah. kalau ambik spm pun rugi je bayar yuran. tu la pesal nya…

    0

    0
  3. gadis says:

    adik beradik taknak pergi sekolah. seronok menjual muke. kalau dah tua kau nak jual apa? pemalas bodoh.

    0

    0
  4. palate says:

    aku juga dihina tetapi berlainan senario. ianya lebih teruk sebab aku seorang yg sgt sensitif. org akan pijak kita walaupun kita tidak buat kacau, adakala aku ingat hati manusia yg sgt busuk lebih bahaya daripada jin dan hantu!

    0

    0
  5. Anonymous says:

    X minat langsung family ni. Layak jadi GRO je semua!

    0

    0
  6. Anonymous says:

    abang dulu tak sekolah gak tapi abang ada skill mengoreng buat anak,walaupun abang tak skolah,bini ada empat,anak ada 17 tau.

    0

    0
  7. AWAL bodoh says:

    nauzubillahiminzaliq jauhkan lah aku dapat keturunan yg malas menuntut ilmu…

    0

    0
  8. Anonymous says:

    Maembong- family bimbo. Kesian mereka.

    0

    0
  9. Anonymous says:

    Pelik sgt nape family2 Maembong ni pakat x sekolah separuh jalan jek?? Zaman sekarang rupa bukan sandaran, ilmu tu lagi penting. Dah tua kerepot muka dah x cun, hanya pelajaran saja yang dapat membantu.

    0

    0
  10. Anonymous says:

    Bodoh.. keluarga ni. Hidup dalam kepompong selut dan cirit. Masing2 layak jd bini no 3 pada Bung Moktar je!

    0

    0
  11. maira says:

    dekat Sarawak student bertaruh nyawa pegi sekolah naik sampan..dlm sungai ada buaya tau…diorang tetap semangat tuntut ilmu..aku mak bapak miskin ttp hntr pegi sekolah..galas beg berat..tgn pegang file lgi…nawaitu tu kena ada…skrg dh keje..Alhamdulillah blh bls jasa mak bapak. tu perasaan paling bahagia.

    0

    0
    • Anonymous says:

      die belajar kat rumah lah bongok..

      0

      0
      • grey says:

        kau ingat ni USA ke nak homeschool apa bagai? homeschool maembong ni pun mana ada ambik spm?

        0

        0
        • Anonymous says:

          so jgn bandingkan sarwak ke hape..
          simpan sikit kebodohan untuk anak cucu.
          org yg home school tu dh tentu private.
          malu, g bukak buku belajar lagi.
          bukan bukak blog gossip hari2 nak bash org.
          byk sgt dosa sebab tu otak tepu.

          0

          0
      • maira says:

        manusia baik xkan ckp org lain bongok. jaga jatuhkan maruah diri dgn mengata org bongok. ambik yg positif je.

        0

        0
      • maira says:

        cerdik sgt ke smpi ckp org bongok…jgn jatuhkan maruah diri..ambik yg positif dari kata2 saya.

        0

        0
  12. ingin tahu says:

    assalamualaikum nara…
    boleh x…bagi cerita pasal team2 pelakon KL Gangters… review la skit gambar keluarga diorg….isteri & anak2… manala tahu dlm filem ganas2… kat luar mcm mana cara diorg… :)

    0

    0
  13. maira says:

    ramai org ckp belajar tinggi klu dpt gaji rendah buat apa.. aku tak stuju org ckp camtu…ilmu yg kita ada ini akan membentuk keperibadian diri kita..cara kita bawak hidup kita ke taraf yang baik..jgn fikir duit je..bila duit takde dgn ilmulah yg akan bantu kita bina balik hidup kita. fikir secara mendalam betapa pentingnya ilmu.

    0

    0
    • Anonymous says:

      ye??cer nilai yg komen2 tu..dorg katenye belajar tinggi.
      ko rase keperibadian dorg camne? home school pn tak tau, mcmne??

      0

      0
    • Xxyy says:

      Bila duit xde, kita akn dipandang hina walaupun segenggam ijazah ada di tangan. Memang duit bkn segalanya, tp segalanya adalah duit. Tak kisahla kat mana pun anak2 maembong belajar. Yang penting mereka tak buta huruf. Dapat baca kontrak berlakon dgn baik supaya tak ditipu. Dah cukup bagus anak2 maembong ni berdikari. Tak menyusahkan org tua. Daripada belajar sampai degree. Tup2 lepas abis belajar malas bekerja… org tua yg menanggung. So… jd org berfikiran jgn tgk dr sudut negatif je. Peace for Malaysia

      0

      0
  14. Ima says:

    Mentaliti pembaca bn ni.. alahaiii.. kesiannya. Patutla Malaysia tak maju. Kejanya mengutuk org yg tak bersekolah. Helloooo.. tolong google “home schooling”. Jgn jadi katak bawah tempurung. Sadis sgt Malaysian ni tak tau konsep home school. Asyik melepak baca gosip je.

    0

    0
  15. nora says:

    Home school memang biasa di negara lain,yang mengajar pun a Qualified Teachers. hanya kita d Malaysia yang tidak biasa dgn di Home School… even pergi sekolah biasa kalau belajar tak pandai pun sama lah seperti tak pergi sekolah.. at least dia ada Home School dan masih ambil peperiksaan formal… jangan lah kutuk orang tak pergi sekolah… semua orang ada masalah sendiri..Social skill tak semesti di sekolah,ada di mana2 and even di rumah pun ada.. is all up to yourself.

    0

    0
  16. pelik says:

    apa masalah family ni ek? rata2 tak habis belajar.

    0

    0
    • puzzles says:

      bukan ke dia sekolah dirumah untuk jaga adik dia.. adik dia kan kelalinan upaya…ada ke orang nak jaga betul2 melainkan keluarga sendiri.. kalau sekolah masa mereka terikat dan tiada yang tolong jaga adiknye..jika sekolah dirumah sekurangnye dia boleh tgk2kan adik dia..tak de yang pelik pun.. orang yang berfikiran negatif tu yang pelik..

      0

      0
      • Sesuatu sangat! says:

        pd pendapat aku la kan…. kalo mampu home school spt yg dkata sbb ‘jaga’ adik yg kurang upaya tue, ada eloknya dihantar adik tu ke sekolah khas or amek nurse / maid yg blh jaga. time muda blh la guna muka utk cari duit, esok lusa….

        0

        0
  17. Pity Them All says:

    Home school utk jadi artis. Sesuai la. Tak perlu bayar yuran. Buang masa je belajar tinggi2. Memang itu la target nya. Untuk jd retis gred d……(donkey)

    Lol

    0

    0
  18. delimawati says:

    aku pon pelik
    nape sume tak gi sekolah
    maybe ada reason sendiri yg public dok tau
    tak payahla kecoh2 skolah ke dok
    ko tak kacau orang takpe doh
    mu jadi baik ja2
    tok nenek kite dulu dok gi sekoloh pung
    tapi time mati senyum
    yg tu lah di cari dlm kehidupan ini

    0

    0
  19. BETUL says:

    Dah namanya bimbo. Educated sophisticated woman takan jadi actress local yg caru publisiti murahan. Package bimbo…cantik bodoh miang murah dan bertukar tangan 1000 jantan dan last dapat kawin orang kaya shallow.

    0

    0
  20. Dhia says:

    Yg kita ni pegi sekolah tapi bila baca beautifulnara masih tak faham isi kandungan pun apa beza dgn org x pegi sekolah? Chacha ni x sekolah biase dia homeschool. Cube pi google homeschool tu ape.

    0

    0
  21. yaya kemon says:

    Knapa famili ni x sekolahkan anak2 smpai abes? Hrapkan anak cantik jd pelakon jd duta je.

    0

    0
  22. Beba says:

    Kelakar tengok Melayu menggelupur kalau sentuh bab sekolah and tudung. I sendiri pun tak sokong homeschool tanpa sebab yang kukuh, tapi ilmu itu dimana2. And to those yang sekolah sakan tu, bagus. Tapi korang buat apa ek kat sekolah? Betul2 ker belajar? Ker mendajal? Tak payah la nak maki sangat orang tak gi sekolah kalau diri sendiri pun ilmu sejengkal. Jenis tak boleh tengok benda yang lain sikit dari kebiasaan, tunggu peluang jer nak maki hamun orang. Nak kena sekolah balik gayanya.

    0

    0
  23. maz says:

    kesian kau dik…maybe kau ada rupe..ko senang dapat kerja…tapi..

    SAMPAI BILA ?

    0

    0
  24. Kakakmu bukan kakak ku says:

    Tak sekolah je kan..biarlah..yg lain tu amikla iktibar hntar anak ke sekolah..ade je budak gi sekolah perangai mak aihhh…ngabih duit mak bapak je bayar yuran skolah..

    0

    0
  25. Buat Malu Je says:

    Bila bercerita pasal Maembong pasti yg keluar pasal bab tak habis sekolah. What else?!

    0

    0
  26. kata says:

    hina org tak pergi sekolah, kutuk sampai rapat. nilai kemanusian dah hilang agaknya..
    kau org yg mengutuk org homeschooling ni belajar kat sekolah kan? dapat sijil pulak tu yg diiktiraf.tahniah ya. tapi cuba korang pikir, dri sudut mana perangai korang seperti org yg terpelajar yg diiktiraf? korang menghina,memburukkan, menaip mcm2 yg dasyat ttg org xkesekolah sampai terserlah cara pemikiran korang yg tersangat bodoh,hodoh bongkak riak dan hitam tu. fikir balik,kenapa aku ke sekolah? ilmu bukan utk dijulang dengan piala,sijil atau pangkat . ilmu untuk dimanfaatkan..digunakan hari2. ilmu bukan disekolah saja. ilmu ada dimana2 kalau org islam, adakah menghina ilmu manusia ni kira halal bagi korang? org xsekolah perosak bangsa? now ask yourself this, tgk sapa yg menindas bangsa? org pergi sekolah jugak kan? pemimpin pergi sekolah kan?korang jugak perosak bangsa.cara korang komen org boleh nilai. cucilah hati kita yg hitam legam ni…

    0

    0
  27. Homewhoring says:

    homeschool di msia sesuatu yg pelik. sekolah kat msia bukan mahal. kt negara barat biasalah. betul ke homeschool atau private tutor saja kot? sila tunjuk sijil SPM please. ye ke ni atau sejenis emma maembong? SPM ke laut?

    0

    0
    • Anonymous says:

      pelik bagi org yg anggap pelik.jumud sgt.
      benda berfaedah dianggap pelik.sedikit pn tak mdtgkan mudarat tapi dianggap pelik.
      yg tak berfaedah dianggap biasa. tak ape.
      pemikiran muda mudi zaman skrg

      0

      0
  28. Teruskan Membodohkan Diri Di Rumah says:

    Geng Maembong sekolah x habis. Bila dewasa jadi artis. Ya, homeschool mmg bagus. :D

    0

    0
  29. .... says:

    adik beradik malas gi sekolah…homeschool konon. entah2 private tutor datang ajar darab, tolak dan campur sebab terlalu bengap. Kikikiki

    0

    0
  30. Anonymous says:

    homeschool..x de SPM…apa lagi uols ni? .last2 sedekah lubang pada pelawak hidung belatuk. lepas putus meroyan depan reporters!

    0

    0
  31. mama says:

    si maembong dulu ckp orang ssh…tapi mampu pulak byr tutor utk study kt rmh…si emma ckp xhbs sekolah sebab jaga adik oku…tapi tgk cara bersosial bkn main lgi..betul ke jaga adik..kalau malas ckp je lah malas..

    0

    0
  32. Anonymous says:

    Homeschool ye? Wauuu!!! masuk dlm industri…tadah pokie pada artis hodoh. Jgn jd mcm kakak ko dh lah.

    0

    0
  33. Irin says:

    Alahai.. mcm yg sekolah semua tu bagus sgt. Takat berangan masa cikgu mengajar. Pastu hapal sampai pengsan. Ada hati rasa bagus dr chacha ni.
    Aku ngajar kat uni.. aku tau la betapa bangangnya budak2 uni sekarang. Takat cgpa cukup2 makan. Assignment kemain ni in english.. tapi cut and paste je. Meniru exam. Menipu lecturer. Ponteng kelas. Assignment tiru kawan. Yg dia tau komplen komplen komplen.. Haih.. tu bangga sgt masuk u. Boleh blah. Kalo kolej swasta lg lah.. double bodohnya. Kekeke. Tak semua tp majoriti. Kesian.

    0

    0
    • sokong irin says:

      Faham perasaan irin tp jgnlah gunakan perkataan Bangang kpd Plajar2 ini. Kerja kita bg ilmu slps itu kita tawakal kpd Allah. Akak sngt faham situasi irin tp akak sndri x faham knapa stdnt ni jd begitu. Ibu bapa berilh kerja sama ats akhlak anak2 mrk.

      0

      0
  34. maira says:

    sebagai pendidik kena ambik berat pasal anak murid. dulu kalu student xnak pegi sekolah ada cikgu-cikgu yg datang jenguk kat rumah…nak tahu apa masalah smpi xnak pegi sekolah…terima kasih kepada golongan pendidik yang begitu tabah hati melayan kerenah anak murid.
    buat chacha..sementara masih muda luangkan masa untuk mencari ilmu..perlahan-lahan pun takpe janji dapat ilmu yang berguna.

    0

    0
    • Anonymous says:

      jgn asyik hadap blog gosip je.
      baca bagi perabih.
      org tu kate belajar kat rumah.
      dulu bla kte tak belajar teruk kutuk, neh kate beljar kat rumah pn still nak kutuk.
      mungkin ilu yg korg dapat tak berkat sebab tu asyik nak hina org

      0

      0
  35. refelsia says:

    jangan jadi mcm kakak kau cetek ilmu punya pasal jawab soalan dari wartawan mcm bagang…….beza dengan artis yg berpelajaran tinggi menjawab….

    0

    0
  36. zaza says:

    bg contoh buruk kt generasi muda. nti diorg ingt,,”wah adk beradik maembong xskolah pon boleh berjaya..erm..mcm betul je…ermm.,esok aq malas lah nk pi skolah.untung2 aq boleh jadi retiss.”
    nice. tepuk tgn.

    0

    0
  37. lara_hati says:

    Seingat lara , dulu pernah terbaca kisah Umi Nazeera. Dia juga homeschool , tak pergi sekolah awam , belajar di rumah sahaja, menjejak juga U. Janganlah berprasangka sangat dengan mereka ni. p/s : teringat juga cerita film “Mean Girls” lakonan Lindsay Lohan , permulaan cerita gadis popular sekolahnya memandang rendah/hina kt dia sbb dia homeschool sbb parent dia yg berpindah randah…huhu. Bila baca komen entah mengapa terasa mcm org yg sama ja komen, rata2 komen ayatnya sama.

    0

    0
    • zaza says:

      yg sama yg avatar kelabu tu kan? cuma tukar2 nama je.
      yup. so pathetic this kind of person. get a life please..

      0

      0
  38. Deknon says:

    It’s okay x sekolah pon. Budak yg pergi sekolah bukan pandai sgt. Buat penat cikgu nk didik. Marah sikit cikgu kena saman. Mak bapak dtg sekolah jumpa cikgu. Social skill sampai bersosial yg terlampau. Elok belajar kat rumah lagi. Rezeki ada kat mana2. Allah tu ada. X semestinya ilmu dpt kt skolah je.

    0

    0
  39. Aku says:

    Bagi aku lah.. Sebagai kak mana bole kak dia nasihat mcm g2… Kak mesti kasi nasihat seperti pergy sambung blajar ke ape ke… Demi masa depan… Mcm tu… Mmg lah masuk telinga kanan kluar telinga kiri…tapi part org mengata pasal masa depan jgn kluar ke kiri.. Cuba simpan dan tunjuk kan org yg kita pun bole inshaAllah bole..

    0

    0
  40. Anonymous says:

    SATU FAMILY TAK BERPELAJARAN?? GILA APO?

    0

    0
  41. anon says:

    bukan nak hina…
    tapi sebab tak g skolah?
    satu je…
    M A L A S~
    Nasib baik lah dianugerahkan muka yg cantik, boleh la cari makan kan..huhu

    0

    0
  42. Sarah Jane says:

    ‘Home school’ keluarga ni buat syarat je…bukan nye ada rutin dan ikut syllabus dan disiplin pun! Bangsa malas belajar..malas bangun pagi pergi sekolah…malas nak duduk exam macam orang lain..sebab tau mereka akan fail punya. Tapi nasib baik lah bapak kawen omputih..anak2 ada yang cantik ikut muka mak..bolehlah harapkan muka untuk cari makan. Lepas tu kawen Datuk ke..atau jadi mistress…Mesti ramai ‘Datuk’ tua gemuk perut buncit yang nak kan mereka ni. Memang lah rajin jual anak Ma’embong ni!!

    0

    0
  43. aku cantik says:

    orang yg komen menghentam kuarga maembong ni tak ada beza nya dgn apa yg mereka hentam. jika pun kau orang rasa dh bagus sgt hanya kerana korang pergi sekolah bnding dgn maembong ni, tgk la kehidupan korang. adakah semuanya baik2 saja?
    mulut dan tgn korang tak menggambarkan kebijaksanaan atau apa jua ilmu yg tlh diraih semasa di sekolah.

    saya x menyokong untuk tidak mncari ilmu tetapi why so teruk kutuk dia org. kalau diorg jenis x kuat mungkin jadi gila akibat perbuatan kita ahli masyarakat yg gemar mngadili mereka. ini bkn cara yg btol. saya bkn peminat maembongs tapi mereka mungkin ada masalah yg kita x tahu.

    0

    0
  44. Khairu ummah says:

    Tahu tak neraka tu dihuni oleh manusia yang suka mengutuk dan mengumpat orang lain. Islam memang wajibkan menuntut ilmu. Tapi kau dok kutuk orang ni tak dosa eh? Belajar agama tak kat sekolah? Diorang tak sekolah ni pun tahu lah nak merendah diri. Korang ni Kak nab kak jemah sekalian, Busy your own busines lah eh? Kata sekolah kan? Cakap tu cara macam orang bersekolah okay? Hahahahaha

    0

    0
  45. Khairu ummah says:

    Lagi satu eh. Apa eh nak jadik anak melayu? sekolah pun anak still buang sepah sana sini. Sekolah ? ke menggedik? menggatal? malukan mak bapak? weh bazir duit weh. Hadohai tahap mana eh kau belajar ni? Nak cakapnya, seekolah is not the point, Islam wajibkan menuntut ilmu. Bukan wajib sekolah. Tak tahulah kalau zaman nabi dulu tu dah ada sekolah kan?ahaks

    0

    0