February 3rd, 2012

Kalau anda dah lihat video Biografi Datuk Siti Nurhaliza yang pernah Abang Nara kongsikan suatu ketika dahulu, pastinya ada perasan akan gambar di bawah. Inilah salah satu sesi fotografi bersama lelaki yang telah dijalankan oleh Datuk Siti ketika awal kemunculannya.

zarul umbrella

Dan baru-baru ini, lelaki tersebut (Zarul Umbrella) telah menceritakan pengalamannya di hari tersebut. Ikuti kisah menarik daripada tuan punya badan di bawah:-

Mungkin ramai yang dah tahu dan mungkin juga ramai yang tak tahu cerita disebalik sesi fotografi ini.”4 jam Membisu”..(memang benar statement tu)Terlebih dahulu post ni bukanlah untuk menyinggung mana mana pihak cuma berkongsi pengalaman sajer.

Sesi foto ini adalah untuk majalah URTV bersama wartawan Joha Ahmad,pada awalnya sessi ni adalah untuk cover URTV telah dijalankan di Sungai Congkak kalau saya tak silap la..Juru make-up pula dibuat oleh juru make-up tersohor Zul Fadli.

Saya sampai pagi ditemani oleh PR saya manakalah Datuk Siti Nurhaliza ditemani oleh Ayie-abangnya,sampai sajer kami di lokasi kami terus mendaki anak tangga yang agak tinggi juga untuk ke lokasi penggambaran yang dikelolakan oleh jurugambar Jefri Iran.

Apabila sampai jer Zul Fadli make-up kan saya dan Datuk Siti, dan setelah habis make-up Zulfadli memberi beberapa pasang baju untuk saya dan Datuk Siti..Baju baju yang diberikan kepada Datuk kebanyakkannya mendedahkan bahagian betis beliau dan juga kelihatan agak jarang,beberapa helai baju telah direject oleh beliau dan ini menimbulkan sedikit ketidakpuashatian kepada Zulfadli dan Joha,kerana hampir kesemua baju telah direject dan ini mungkin membantutkan sessi foto untuk cover.

Manakala Datuk Siti pun saya tengok macam nak menangis dek kerana baju2 yang tidak sesuai dari pandangan beliau.Mengikut Zulfadli baju2 tu agak senteng(nampak betis) pasal nak sesuaikan keadaan di lokasi iaitu di kawasan air terjun.

Setelah berbincang cara baik Siti akhirnya bersetuju dengan beberapa syarat(yg saya tak pasti apa dia)dia akhirnya mengenakan 3 pasang persalinan-(dalam gambar)

Lepas tu kita pun mula la shoot..saya rasa agak kekok untuk pose kerana tak begitu mengenali Datuk pada waktu itu di tambah pula abangya Ayie ada kat depan memerhatikan kami ..fuhh memang tak selesa,saya ni pulak jenis yang susah nak bercakap ngan orang jika orang tu pun susah nak bercakap macam saya lagi lah saya tak bercakap ..last2 kami diam jer..yang sibuk memeriahkan suasana adalah si Joha dan Zulfadli yang memberi arahan pose2 yang nak dilakukan

Setelah hampir 4 jam kami pun selesai dan ternyata Joha memang tak berpuashati dengan sessi tadi,dan sebelum bersurai dia sempat berbisik pada saya kebanyakn gambar tak ‘meriah dan tak meletop’ mungkin takkan jadi cover.

Selang beberapa minggu ianya disiarkan hanya satu mukasurat jer seperti yang anda lihat tu.

Selepas dari sessi foto tu kedengaran desas desus yang Datuk Siti tak akan bergambar dengan artis lelaki ,pada saya ini adalah salah satu tindakan tegas beliau dalam menetukan hala tuju kerjaya beliau dan keputusan yang diambil itu nyata memberi impak yang baik kepada kerjaya insan seni bernama Datuk Siti Nurhaliza ni.

Saya respect la kat dia pasal dia berani menyuarakan pendapat mengenai pakaian yang harus dipakainya walaupun dia masih baru dalam bidang seni pada waktu itu

Jadi begitulah sedikit sebanyak coretan mengenai cerita disebalik gambar saya bersama biduanita seni tanah air Datuk Siti Nurhaliza.

Membaca cerita ini membuatkan respek Abang Nara bertambah tinggi kepada Datuk Siti. Sememangnya beliau mempunyai prinsipnya yang tersendiri. Dan dengan prinsip tersebut, beliau mampu berjaya. Terima kasih kepada Zarul Umbrella yang sudi berkongsi kisah ini. Layari blog Zarul Umbrella untuk lebih banyak kisah menarik.


104 responses to “Cerita Di Sebalik Sesi Fotografi Zarul Umbrella Dan Siti Nurhaliza”

  1. Ntahler says:

    Korang2 yg bagi komen ni kelakor aku membacanya..pasal artis,hidup! Korang ni x ada kerja kot..bergosssssip jer..sesenang maki hamun org..ada yg tunjuk alim,ada yg bahasa kesat..totally,mostly macam tunjuk baik..eh..eh..eh..kenapa tetiba aku terentry dlm ruangan sembang syaitan nih!!!!

  2. Dato minah jambu 24jam mengadap computer says:

    eleh kau ni macm2 lah erin….kan lebih baik kau cakap suara pompan tu hanye leh bercakap ngan pompan je n bukan bercakap ngan lelaki !!!! th ape2 je kau ni…..selama ni kau stay kt utan ngan monyet ke?? orang dulu2 tu kenape leh nyanyi? suara dorang pn merdu jugak macm siti n kenape orang dulu2 tk cakap pn suara yg merdu tu lebih baik buat baca al -quran dari menyanyi?????????? jangan step bagos lah !!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. ERIN says:

    Dari segi nyanyian dato memang bersuara lunak ( anugerah Allah ) tapi malangnya disalahgunakan, sepatutnya suara yang lunak untuk membaca al-quran bukan untuk menyanyi….bukankah suara perempuan itu aurat ? apatah lg dipersembahkan kepada kaum adam….tapi dari prinsipny no komen sebab hati manusia sukar untuk manusia lain ramalkan. Waallahualam…

Loading...