“Cecah RM103 Juta” – Facebook Dedah Nilai Tanggungan Mark Zuckerberg Tahun Lalu

Trending

“Cecah RM103 Juta” – Facebook Dedah Nilai Tanggungan Mark Zuckerberg Tahun Lalu

Terbaru, Facebook dilaporkan telah membelanjakan lebih daripada USD$ 25 juta RM103 juta untuk Ketua Pegawai Eksekutif, Mark Zuckerberg pada tahun 2020.

Khabarnya, laporan ini telah dikeluarkan oleh proksi yang dilantik oleh syarikat gergasi media sosial pada hari Jumaat lalu.

Advertisement

Angka ini meningkat sebanyak USD$ 3 juta yang dibelanjakan oleh Facebook untuk Zuckerberg berbanding tahun 2019. Sebahagian daripada kos perbelanjaan pengasas Facebook ini telah dihabiskan untuk keselamatan peribadi, kata Facebook.

Pada tahun 2020, Facebook membelanjakan lebih daripada USD$ 13.4 juta untuk keselamatan peribadi Zuckerberg di kediamannya dan semasa perjalanan peribadi menurut program keselamatan keseluruhan Zuckerberg. Wow!

Facebook tanggung 103 juta

Dia juga menerima elaun tahunan sebelum cukai sebanyak USD$ 10 juta untuk keselamatan keluarganya, dengan jumlah perbelanjaan keselamatan menjadi USD$ 23.4 juta, ditambah dengan USD$ 1.8 juta untuk jet peribadi.

Pada tahun 2019, The Vocket melaporkan firma teknologi yang bertapak di Amerika Syarikat ini telah menghabiskan sebanyak USD$ 20.4 juta untuk melindungi Zuckerberg.

Ini termasuk USD$ 10.4 untuk keselamatan peribadi, peruntukan tahunan sebanyak USD$ 10 juta untuk keselamatan keluarga dan USD$ 2.9 juta untuk jet peribadinya.

Manakala, kenaikan perbelanjaan keselamatan sebanyak USD$ 3 juta dari 2019 hingga 2020 “disebabkan oleh perjalanan peribadi, kos yang berkaitan dengan protokol keselamatan semasa pandemi COVID-19, peningkatan liputan keselamatan semasa pilihan raya AS 2020 dan tempoh lain dengan peningkatan risiko keselamatan, dan pasaran kenaikan kos anggota keselamatan” kata Facebook.

Facebook tanggung 103 juta

“Peranan Zuckerberg menempatkannya dalam posisi yang unik”

“Dia sering disinonimkan dengan Facebook, dan akibatnya, sentimen negatif mengenai syarikat kami secara langsung akan dikaitkan dengan, dan sering dipindahkan ke, Zuckerberg”

Wow, banyak kan nilai tanggungan tu?

SUMBER

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...

Comments are closed.