Caj Servis Penumpang Penerbangan Domestik & Antarabangsa Naik Bermula 1 Januari 2017

Trending

Caj Servis Penumpang Penerbangan Domestik & Antarabangsa Naik Bermula 1 Januari 2017

Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom) akan menyemak semula caj servis penumpang (PSC) di semua lapangan terbang bermula 1 Januari 2017, dan akan mengenakan caj yang lebih tinggi untuk penerbangan domestik dan antarabangsa.

Advertisement

Kadar baharu itu akan dikenakan ke atas tiket bertarikh 1 Januari dan seterusnya.

Berbanding lapangan terbang lain, klia2 menyaksikan kenaikan PSC tertinggi dengan RM18 kenaikan untuk penerbangan antarabangsa dan kenaikan RM5 untuk penerbangan domestik.

Untuk penerbangan domestik, kadar PSC di semua lapangan terbang diselaraskan kepada RM11. Sebelum ini, kadar PSC di klia2 adalah RM6, manakala kadar PSC di KLIA dan lapangan terbang lain adalah RM9.

Untuk penerbangan antarabangsa, kadar PSC di klia2 adalah RM50, berbanding RM32 sekarang ini, manakala kadar PSC untuk penerbangan antarabangsa di KLIA dan lapangan terbang lain adalah RM73, naik RM8 daripada RM65 sekarang ini.

Bagaimanapun, kadar PSC untuk penerbangan ke negara Asean dikurangkan sebanyak RM30 di hampir semua lapangan terbang. Mereka yang berlepas dari KLIA, klia2 dan semua lapangan terbang lain hanya dikenakan RM35.

Mavcom dalam kenyataan berkata kadar PSC di KLIA dan klia2 akan disamakan bagi meratakan lapangan persaingan dan melakukan semakan PSC dalam masa setahun dengan tujuan untuk menyamakan PSC di KLIa dan klia2 untuk penerbangan antarabangsa luar Asean.

“Dalam jangka masa panjang, Mavcom berharap kadar PSC yang disamakan akan mengalakkan persaingan antara syarikat penerbangan yang beroperasi di dua terminal itu,” katanya.

Meskipun PSC untuk penerbangan domestik dan antarabangsa naik, Mavcom berkata caj penumpang lapangan terbang Malaysia kekal antara terendah di rantau ini dan di dunia, berbanding lapangan terbang antarabangsa Asia lain seperti Changi (Singapura), Don Mueang dan Suvarnabhumi (Thailand), serta lapangan terbang antarabangsa di Manila, Phnom Penh, Delhi, Shanghai, Hong Kong dan Tokyo antara lain.

Sumber

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...

Comments are closed.