Written by Bella | September 27th, 2019

Tidak lama lagi pelakon Elfira Loy bakal bergelar ibu dan semestinya untuk menyambut kelahiran anak pertama, macam-macam persoalan akan bermain di fikiran.

elfira loy

Meminta pendapat pengikutnya di Instagram mengenai jenis botol susu yang patut dibawa ke hospital, ada pula pihak yang salah erti dengan pertanyaan Elfira itu. Kenapa tidak mahu berikan susu badan kepada bayi yang bakal lahir nanti?

Elfira menjelaskan dia tidak pun berniat untuk memberi susu formula sepenuhnya kepada anak yang bakal lahir nanti, cuma menyediakan keperluan bayi.

elfira loy susu bayi

elfira loy

Bukan saya tak nak breastfeeding baby terus lepas dia lahir tapi manalah tahu kotlah tak sure dia minum ke tak, ada ke tak susu, larat ke tak, ke tak panjang umur… Wallahualam. Janji El adalah sediakan. Cuma I don’t know which one is the best. Tapi ada jugak cakap nurse bagi guna sudulah, syringe lah.

Menjadi seorang ibu adalah anugerah yang terindah dan pastinya Elfira mahu menyusukan bayinya sepenuhnya. Botol susu hanya sebagai bantuan sekiranya ada susu badan yang berlebihan.

elfira loy

Of course I wanna fully breastfeed the baby just like any other mothers out there. Bottles are for backups. Pumping pulak kot lah nak duduk lama sikit pastu rasa macam eh banyak pulak susu. Guna pilah pump bagi rasa tak sakit pastu simpanlah dapat juga susu dari buang. Sat gi pak dia pun boleh rasa susukan anak dia.

Rasa teruja dan perasaan untuk menyambut cahaya mata pertama memang tidak dapat digambarkan dengan kata-kata. Bakal bersalib pada Oktober ini, kami doakan agar segala urusan Elfira dipermudahkan.

Sumber Berita : Astro Gempak

16 responses to Bukan Tak Nak ‘Breastfeeding’ Anak Lepas Lahir, Tapi Tak ‘Sure’ – Elfira Loy

  1. Anonymous says:

    betul el. semua tu keperluan. mmglah kalau boleh selagi mampu kita nak breastfeed anak. tapi tak tau benda2 yg di luar jangkaan kan? apatah lagi u baru anak first, xde pengalaman lg. tapi kalau i dulu beranak kat gomen je, nurse mmg tak kasi guna botol lah.. even anak duk nicu, mak perah susu lepas tu nurse bg kt baby guna cup. mmg ban botol kat spital gomen ni.

  2. dalita says:

    kena selangseli nanti senang hahaha

  3. Anonymous says:

    Ermm..boleh je nak formula kalau tak larat..tapi jangan bagi through bottle..baby boleh nipple confuse..guna cup or syringe.. based on experienced

  4. Sis-tur-sung-kur-jua says:

    Abes kne kecam netizen esp bf taksub.. hihihihi.. be realistic guys.. bf bkn as easy as “selak dan bg”.. klu rezeki anda mudah utk bf, bersyukurlah.. tp jgn taksub and paksa org utk jd anda.. bf journey setiap org x sama.. tetek pon x sama, baby pon x sama! so be realistic ya.. what she did tu btol.. sediakn semua jika mampu.. inshaAllah, semoga Allah permudahkn urusannya..

  5. Anonymous says:

    yg perlu selang seli adalah–jika susu badan, sejam tdi susu sebelah kanan, nnti dia bangun lpas tidur, lagi susu sebelah kiri, jika ko bgi sebelah kanan je x seimbang. Tak seimbang tu maksud saya, nnti tetek jdi bsr sebelah. Sediakan botol tu perlu sgt2 sbb jika anda di rumah, masa menetekkan anak di sebelah kanan, nnti air susu sebelah kiri menitik laju, masa tulah kau letak botol susu utk tadah susu tu menitik..sesetengah org ada mcm tu, mcm akulah.

    Setiap wanita yg melahirkan anak pasti ada susu badan, kalau x ada itu “‘ mustahil”.. jdi anda perlu bertanya pada Dr, mgkn Dr akan suruh anda pumpkan dulu berkali2 puting susu, sbb akupun mcm tu, why x keluar. Jadi bila aku start pump, ada kerak2 kuning mcm kerak tahi hidung dkt puting tu, keluar dri pump yg pertama, kuning sgt2.
    Itu yg mmbuatkan tersumbat..kenapa tersumbat, anda fhm sendiri, mgkn habuk atau di nyonyot2 oleh……, tanpa mmbasuh dgn bersih.

    Nk susu yg byk, amalkan minum air halia hidup tu di rebus, minum suam2 + gula 1 sudu makan utk 1 cawan air halia.

  6. Me says:

    Kena bawa buat standby. Aku dulu pun bkn terus keluar susu. Lepas bidan urut baru ada. Setiap org tak sama. Kt private blh je bg fm. Takkan nk biar anak kebulur sementara si emak nk ada susu. Mcm aku la dah hari ke3 baru susu keluar.

  7. Anonymous says:

    xpaham aku el ni… sume tuh kan bole google jer.. takat btol susu baby baru lahir bole jer tanye org kedai… smpi nk tanye netizen bagai.. elok2 dpt nama baik pakai baju mengandung elok sekali sendiri kasi spoil dgn tanye soklan terdesak attention..

  8. Dong Ding says:

    Bang Nara. ASAL pergi tutup like/unlike button. Please enable balik dong.

  9. unknown says:

    boleh x stop cover story minah ni.. x habeh2 dengan pregnant journey.. mcm dia sorg ja yg pregnant.. annoying

  10. elfarisfamilyround2 says:

    Minah ini kan takada cerita lain selain daripada cerita ini. Achievement tah kemana. Propa je lebih.

  11. Aida Musa says:

    Yang kuning tu bukan colostrum ke?

  12. Aida Musa says:

    Mengundang kecaman betul kau ni el .. tanya buat apa dekat netizen ni? Baik tanya doctor tak pun tanya je mak atau mak mertua kau or kawan-kawan kau yang lain pun dah ramai beranak pinak .. haii kau ni pun

  13. haihh says:

    sejak tunang dgn sipolan tu.., putus tunang ngan sipolan tu….pas tu tunang lg..pastu nikah kawen bagai..ngandung..ni nk beranak pulak..tak habis2 nk up status bagi tau satu dunia…dah la BN tak yah nk up stori dia ni..boring..

  14. Anonymous says:

    Kecoh la minah sorang nih…org lain 1st peknen gak, tak ler teruk bnor sampai kecoh satu Malaya nk tanya soalan yang mak sendiri boleh jawab.
    Haih….

  15. Anonymous says:

    Dengan kata kata bakal bersalib oktober ni? Biar betol tulis bersalin pon jadi bersalib..

Tinggalkan Komen Anda Di Sini