Budaya Penjaja Bukan Milik Singapura Seorang, Malaysia Juga 

Trending

Budaya Penjaja Bukan Milik Singapura Seorang, Malaysia Juga 


Timbalan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Muhammad Bakhtiar Wan Chik berkata, budaya penjaja bukanlah sesuatu yang unik di Singapura tetapi sebuah budaya yang diamalkan oleh rakyat Malaysia.

Ini kerana keputusan negara Bandar untuk mencalonkan budaya penjaja sebagai sebahagian daripada warisan budaya yang diiktiraf oleh Unesco (Pertubuhan Pelajaran, Sains, dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu).

Advertisement

Bakhtiar mencadangkan agar kedua-dua negara memohon status bersama di bawah proses yang disebut “pencalonan siri”.

“Kami tidak bimbang tentang penyenaraian Singapura. Kita juga boleh mencalonkan Teochew cendol atau teh tarik, tapi mari kita hadapi, kedua-dua negara berkongsi versi yang serupa,” katanya kepada FMT.

“Jadi, saya ingin memberi nasihat kepada Singapura, kami akan mengemukakan pencalonan siri kepada Unesco, iaitu makanan penjaja Pulau Pinang dan Singapura bersama-sama,” kata Ahli Parlimen Balik Pulau itu.

Minggu lepas, Singapura secara rasmi mencalonkan budaya penjaja untuk disenaraikan di bawah warisan kebudayaan tidak ketara Unesco (ICH).

Republikan menyokong pencalonannya dengan surat, gambar dan video, termasuk gambar para penjaja yang menyediakan briyani dan nasi ayam, serta keluarga yang sedang menikmati cendol.

Sekiranya pencalonan berjaya, makanan yang dicalonkan akan menyertai masakan Jepun dan bir Belgium yang disenaraikan sebagai warisan kebudayaan oleh Unesco.

Bakhtiar berkata, Malaysia sebelum ini membuat penamaan bersama China untuk menyenaraikan upacara Wangkang yang diperhatikan oleh masyarakat Hokkien di Melaka. Wangkang, yang berasal dari China merupakan perayaan untuk menghilangkan semangat jahat.

“Kami telah melakukannya untuk mengiktiraf nilai sejagat yang luar biasa untuk kami kongsi dengan negara China dan kami menjangkakan keputusan yang baik tidak lama lagi.”

Beliau berkata akan berbincang dengan Jabatan Warisan Negara untuk menghantar makanan penjaja Malaysia serta budaya untuk disenaraikan oleh Unesco.

“Unesco tidak akan menghentikan negara daripada mencalonkan budaya yang dianggap unik. Kami mempunyai chingay, dikir barat, boria dan persembahan kebudayaan lain yang unik di Malaysia, ” katanya.

Katanya, Malaysia telah menulis dondang sayang dan Mak Yong sebagai sebahagian daripada ICH Unesco, sambil menambah bahawa ia merancang untuk mencalonkan silat pertahanan diri Melayu dan songket tekstil tradisional.

Sumber: Free Malaysia Today

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...