Written by serenity | April 17th, 2018

Mungkin ramai yang tidak tahu, ubat di hospital kerajaan sebenarnya tidak murah. Anda hanya secara umum membayar RM 1-RM 10 untuk mendapatkan ubat di hospital kerajaan kerana ia telah disubsidikan oleh kerajaan.

Justeru, ramai yang melahirkan rasa tidak puas hati apabila bekas ahli kumpulan In-Team, Suhaimi Saad memberitahu telah membuang ubat yang diberi pihak hospital

Suhaimi menulis di Facebook:

Ini menyebabkan pemilik page Khairul Yoi membidas sikap Suhaimi yang dianggap menunjukkan contoh tidak baik pada masyarakat.

Keseluruhan artikel dengan membaca entri ini sepenuhnya.


Tulisan Khairul mendapat sokongan pengguna-pengguna Facebook yang menganggap lelaki itu membazir ubat yang boleh digunakan oleh orang lain.

Suhaimi bagaimanapun menjawab bidasan Khairul Yoi:Dia juga enggan menerima nasihat dari orang ramai mengenai perbuatan buang ubat tersebut yang sepatutnya boleh diguna oleh orang lain.

Suhaimi sebelum ini pernah viral kerana menyatakan pandangan anti vaksin dan juga gaya hidupnya yang tidak menyediakan barangan elektrik di rumah untuk memudahkan isterinya, tidak menghantar anak ke sekolah umum serta membawa anak-anak mengutip derma di tempat umum. – beautifulnara.com

Kredit: Ohbulan

138 responses to Buang Ubat Hospital Kerajaan, Netizen Anggap Suhaimi Saad Membazir

  1. N says:

    KALAU XSUKA MAKAN UBAT PULANGKAN BALIK JE KAT TONG YG DISEDIAKAN KAT FARMASI TU. ORG LAIN BOLEH GUNA SEMULA BILA BELUM TARIKH LUPUT LAGI. JGN MEMBAZIR.

    154

    0
    • Anonymous says:

      Aku rasa kesian dkt Ina Naim ni dpt laki bodoh sombong zalim macam SS ni. SS ni buat agama Islam mcm teruk sgt. Post dia pun mmg bunyi angkuh. Makanan sunnah tu pun dah diproses dan tak tau mcm mana pembungkusan dijalankan (kalau dia nak cakap psl ubat tu belum tentu bagus). Sblm tu psl Ina Naim kena basuh baju dgn tgn sbb xde mesin basuh. Aku x kawin lg & aku sgt2 berdoa tak jumpa laki mcm si SS ni. Bodoh & zalim.

      249

      0
      • Anonymous says:

        Nasib ina naim la. Mmg kesian. Mawi jauh lg ok dari ss ni, tp nk buat mcm mana, bukan jodoh ina.

        51

        0
        • Anonymous says:

          aku mula2 nampak post pasal si ss ni, malas nak baca sbb mesti akan rasa sgt annoying… tp sbb xde gosip lain selain gosip lopah aku baca gak.. dan sememangnya aku meluat gila dgn si ss ni… why? knapa ade org gila glamor, bodoh sombong, zalim, bajet suci mcm ni..?

          78

          0
        • mama says:

          Kesian jugak kt Ina Naim ni dpt laki gitu. Tp silap dia jugak ms putus dengan Mawi. Dia yg xboleh nak sabar sikit di kala Mawi kelam kelibut bapak dia sakit kt hospital dulu.

          3

          0
      • donut_cute says:

        ya aku setuju post dia angkuh sungguh bunyinya.

        47

        0
        • Pekerja Gomen says:

          Dia ni gaya dia ckp pun kita tak tahu…
          Mcm stok org takde pendidikan…
          Bahasa dia kasar, adab mmg ke laut…
          Pendek kata title penyanyi nasyid dengan bahasa dia… mmg tak kena.
          Tapi suka update status panjang2….
          Jarang selebriti update benda bukan2 sbb biasa pengurus akan pantau..

          Tapi SS ni kan sendu…. mana ada org nak nasihat dia…
          Ini betul.. ini tidak…
          So kita kena anggap dia bukan selebriti….
          mampuih la ko nak update apa pun… siapa peduli…

          55

          0
      • Anonymous says:

        Kesian tak? Tak kesian pun. Seronok bercinta dengan bebal macam SS ni. tu yang pancut keluar 4 org anak tu. Harap tak masuk sekolah. Belajar di rumah. Korang tak bervaksin tak yah susahkan anak org lain. Yg si SS ni, kalau dah pandai….nak pulak tunggu berjam2 di hospital?

        24

        0
      • Tatitu says:

        Alim acah2 taik kucing..bini bersalin kt spital gomen gak. Tang tu ko x heran lak doctor laki tgk bini ko. Biasa org2 ortodoks camni doktor laki pon x bole kalo bini bersalin.. kahkah.. sengkek.

        41

        0
      • Anonymous says:

        apa ke susahnya ejaan nama anak

        4

        0
      • SuperFox says:

        Btul tu Anon 1:03, bodoh, bebal, selenge semua pun ada. Kalau cerdik takkan SS simpan tahi dia lama2 kat dlm usus dia tu huahaha.

        14

        0
    • Anonymous says:

      SATU PERKATAAN JER UTK ORANG MACM NI..”ANGKUH”

      44

      0
    • Anonymous says:

      PEMBAZIR ADALAH KAWAN SYAITAN..BANGGALAH KAU JADI KAWAN SYAITON..TKDE MAKNANYA BERKOPIAH..TONGKANG TONGGEK..HATI PENUH KEBENCIAN DAN ANGGKUH..

      36

      0
      • Che ah says:

        Dalam post dia yg lain dia boleh kata harga ubat tu tak sampai 50 sen.
        Bodoh piang betul. Ko p tunjuk duit 50sen kau kat farmasi tengok apa ubat kau boleh dapat.
        Orang macam ni tak boleh nak tegur dah. Bagi dia dia sorang je la yang betul. Dia je la yang pandai. Dia je lah yang beriman. Harap sangat tak ada yang mengikut perangai dia ni.

        60

        0
        • Minah meluat says:

          Kan..kte die 50sen..die igt die byr rm1 tu 50sen utk caj doc n 50sen utk ubt kot..xphm jns org cmni..tah hape yg anti sgt ngn ubt hosp ni xtaula..pdhl dlu dorg kcik amk je sgle vaksin n ubat,elok je hdup spai skg

          27

          -1
        • wekkkkkkk says:

          masa kecik..mak bapak x larat nk pegi cepital je, maka gomen “bekalkan Misi2 dtg umah naik moto pasola” untuk sihatkn ko. Bila bsr, x tau asal usul kita.

          19

          0
    • Anonymous says:

      TAHU PULAK SAKIT PI JUMPA DOKTOR..IGTKAN MAKANAN SUNNAH DAH MENCUKUPI..LAIN KALI XRAY SENDIRI KT RUMAH..PAKAI TEROPONG BUATAN SENDIRI..

      81

      0
    • Anonymous says:

      THE FIRST MANUSIA YG BETUL2.. TULEN..AUTHENTIC PUNYA BODOH SOMBONG..MEMALUKAN ORANG ISLAM

      42

      0
    • minah jambu say NO to drugs says:

      kalau ada ketumbuhan dlm badan nk di ape kan ? tk payah gi hspital ? tk payah periksa doctor ? memang la kite kena berdoa supaya sembuh penyakit tu …tapi kite nak jugak berusaha cari obat untok kasi sembuh itu penyakit…! skarang kau kasi anak bini kau makan tu macmana ? duit makanan jatuh dari bumbung rumah??? tadah tangan aje terus jatuh duit makanan ???? jadi orang jangan nak mengarot sangat la…!

      11

      0
  2. Ijok ais krim says:

    Asal pembangkang mesti pembangang

    31

    5
  3. courts mammoth says:

    “ada banyak najis ya..”
    HAHAHHAHAHAHAHHAHAHHAA
    bukan takat usus ko sumbat najis, sampai ke otak pun bernajis..
    (buat malu negeri aku je si penunggang agama ni)

    89

    0
    • Anonymous says:

      Dia ingt berak hari2 tu dah najis semua keluar la kot. Hrp2 biar najis tu mengeras dalam usus dia. Haa sumbat la bebyk makanan sunnah tu. Aku pun makan je makanan sunnah tp xdelah bodoh nak mampos mcm SS ni.

      47

      0
    • Wekkkkkkk says:

      Klau ssh nk berak najis dlm bdn tu akn menjadikn perut sakit. Itu mmg btul. Kenapa Dr gomen bgi ubat dubur..ubat dubur tu adalah pelincir..utk melincirkn najis keluar setelah d masuukn dlm dubur.
      Bila ko mkn ubat2 yg masuk mulut tu yg Dr bgi tu..itu adalah ubt yg sesuai dgn sakit ko tu.
      Bila ko mkn…rasa nk berak..maka najis akn turun laju dn mudah sbb ” bontot” ko dh di cucuk ubt dubur.
      Nnti aku smbung taip
      Pjg2 org mrh.

      15

      0
      • Wekkkkkkk says:

        Akupun ada pgalmn msuk cepital gomen dn swasta.
        Klinik 1 malaysia atau klinik swasta.
        Ubat berak yg Dr bgi tu amat brkesan jika ko mkn dgn ubt2 telan tu.
        Cuma beza di gomen singgit sbb ko kena tunggu lama…kurang2 1 jm atau 2 jm atau 3 jm bru no ko naik.
        Itulh beza nya. Blum cmpur masa amek ubat.
        X ray pun murah.

        Klau swasta adik akupun ssh nk berak. Pergilh ke asunta. DR cek dn buat operation kos dlm rm 8 ribu bbeapa tahun yg dulu…mkananan, katil, layanan mmg bgus.

        8

        0
        • wekkkkkkk says:

          Gomen pun bagus juga layanan, kita fhm, kalau nk sabar dn murah pergilah gomen.
          Kalau x ada duit, dan x mau tunggu lama2.. ‘apa kata ko amek je insuran ko dn anak2.”. Bila ko x ada duit dn sakit dtg tiba2, guna je kad hospitalisation, bila ko masuk wad, semua ubat kena masuk dlm badan.
          Jgn menidakkan sains, malahan h/phone pintar yg ko pakai skrg nipun ada teknologi sains.

          Jila ko x ada insuran, pegi cepital gomen, Dr suruh ko masud wad, ko pun masuk, maka semua ubat akan dimasukkn.
          Jdi jgn kamu poyo sgt tntg ubat gomen ni.
          Sama shj.

          19

          0
  4. geram! says:

    ubat tu nilai dia kurang dari 50 sen ko ckp SS? Ni la orang bodoh sombong. Deyyy! harga sebenar ubat tu, lagi mahal dari harga spender ko tau x? yang jdai murah tu sebabnya kerajaan dah subsidi. Cuba ko pegi negara2 maju, ko tgok hospital dorang bersepah tak dgn pesakit? tak, sebab harga ubat dorg mahal, bil hospital mahal. so dorg nak elakkan jatuh sakit, dorg jaga kesihatan. kalau aku la nurse/doktor/pharmacist kt hosp/klinik yg ko pegi tu, maunye aku xnak layan ko. buang masa je layan org gini. ckp dia je yg betul.

    66

    0
    • wekkkkkkk says:

      yelah..ada citer “tamil” aku tengok..walaupun skdar “cerita” entah btul entak tidak..,
      i) ada pesakit dn buat rawatan…bila dh siap, ubat pun di bagi, last2 x mau byr.
      Sampai kecoh satu hall, pesakit kena kejar oleh pekerja sepital, kena rampas balik ubat tu..

      …walaupun hanya wayang….

      so, ini negara kita Malaysia , kalau kita x byr dn x ada duit, org lain akan byrkan..kalau org lain x byrkn..pasti free je. Tak kn singgit pun x ada…aduh.
      Inilah negara ku Malaysia..yg amat perlu kita banggakan.

      11

      1
  5. Jid says:

    Org ckp pasal kau buang ubat. Yg kau pusing2 ckp pasal x anti hospital tu dah kenapa. Kenapa kau buang ubat. Membazir kan amalan syaitan. Dasar perasan alim.

    61

    0
    • Anonymous says:

      Aku baca byk kali post dia & komen org. haha. Sbb tak faham kenapa dia pusing psl anti hospital.Pastu mcm proud giler glemer sbb anti vaksin. Dasar retis sendu xde job.

      23

      0
      • euglena says:

        aku pun sama.byk kali baca sampai aku nak kerja pun susah becoz kenangkan ayat anti hospital. aku rase org tu tegaskan adalah anti ubat. tapikan angkuhnye statement dia menampakkan ketidakpandaian dia.

        6

        0
  6. PP says:

    Mmg ramai org diluar sana sikap mcm suhaimi ni..dia x mkn ubat just nk dtg check n c doctor je..tapi betul lh tu x mau mkn x pe x paksa..pulangkn kat kotak yg dh disediakn kt kk or hospital..jgn membazir..yg penting kau tau nk control sakit tu..ade jer ubat or mknn alternatif lain..tapi ko nii poyo..hidup cam zmn batu..ish..

    29

    0
    • Anonymous says:

      Mmg poyoo..umah dia xde mesin basuh..entah gi dobi kot..entahlh..citerlh ttng dia ni..

      7

      0
      • Anonymous says:

        air kena potong ke..tnb kena potong ke..smpai mcm tu sekali.

        1

        0
      • huhu..apa ni says:

        adoi..sian bininya..kalau dah banyak baju..aku dulu pesan awal2…kena ada mesin basuh kat rumah..sekrg permudahkanlah isteri korang… tak dapat yg mahal, yang murah pun tak apa. kesian masih basuh baju dgn tangan. jgn tolak teknologi selagi tidak menyusahkan kita beribadat. Bukan hidup di zaman batu dah.. tak kesian pada diri..tolong kesian kat bini… apa pun, moga ina jadi isteri yg solehah .sabar banyak-banyak…aku tumpang bersimpati dengannya…

        15

        0
        • Wekkkkkkk says:

          Nenek2 dn bidan2 ckp, org pompuan yg dh berank byk, tak elok duduk mencankung lama2 mcm basuh kain tu lh..kn mencangkung..nnnti peranakan atau telor dlm rahim akn tersrmbol kuar dri faraj..sbb buat kerja cuci kain hari2 duduk mencangkung, blum buat kerja lain.
          Klau dh tersembol…ha..ni nnti laki x mau main dn cari lain.
          Jgn hentam..aku trdgr je..
          Jdi beli mesin basuh ye..ada lagi yg separa auto tu..400 ke 600 hinggit je utk 6 kilo.
          Lki ko apa tau..ko tu ina kena jga bdn.

          9

          0
  7. Anonymous says:

    Lain kali sakit, jgn amik ubat. Membazir itu amalan syaitan. Masa sampai hospital arau klinik, awal2 lg ckp ay taknak ubat . Lepas cek up balik trus, xyah tunggu giliran amik ubat. Itu pun nk kena ajar ke.

    32

    0
  8. fifi says:

    Dia ni mmg bengap eh. Anak2 dah la xmo bg vaksin. Anti-vaksin camni la menyusahkan mak bapak lain yg berjangkit penyakit2 ntah ape2. Tolong la kepala otak jgn jumud sgt weh. Memalukan…x semua org beragama fikiran kolot mcm ni.

    50

    0
  9. melati says:

    “Suhaimi ni Mesti Org Miskin Bandar ” kalau org yg dh biasa Spital Swasta ni , Mereka anggap Spital Kerajaan lagi Bagus sebab Peralatan lagi canggih dr Swasta..!! inilah akibat nya org2 Melayu yg baru ader Duit skit dh Sombong , padahal Org2 kaya lagi suka gi Spital Kerajaan ,cuma Spital kerajaan ni Ramai pesakit jrr tu pun kena tunggu..!! Spital Swasta ni tk Ihklas ko demam jrr suruh Masuk Wad , Rawat bukan Ikhlas..yg penting Duit jrr..!! Spital kerajaan terutama Spital Selayang .. memang Tip Top layanan & Ubat2tan walaupun Singgit.!! saya pernah kena dgn Spital Swasta Xcident , nk Deposit dulu baru Rawat.. Spital Kerajaan tk…!! so Fikir sendiri lahhh…!!!

    29

    0
    • shopia lorren says:

      Betul tu melati..gomen dh sediakn yg terbaik dgn ubat n rawatan cuma rm1 or rm5(utk c pakar) pun nk pilih swasta..xtau lh..cuma wait lama sikit lh kan..swasta tu semuanya berbayar mahal lak tu..yg penting c sakit yg mcmaner?? Takat demam baik gi kk gomen..bijak memilih..ok

      8

      0
      • Springle says:

        Hospital swasta bila dh gagal dlm menangani sakit pesakit tu pun..dia org pass kat spital gomen jugak akhirnya…byk kes mcmni berlaku..mmg lh cepat swasta buat treatment sb hulur duit yg dia minta..Dan Dan dia org buat..niaga..niaga tau..
        Citer insurance tu adalh satu bonus..mmg bagus bagi yg ada duitlh kann..tapi yg bkn org ada2 mmg peritlh..nk soruu pn cukup2 mkn..hehehe..

        10

        0
    • Anonymous says:

      antara komen cik puan melati yg bernas setakat ni (kalo tak asyik nk kondem ntahapa2 jerk). setuju, aku rs org spital gomen lebih ikhlas membantu, selain kakitangan yg lebih terlatih. alat2 pon okey hapa. skali pikit yg swasta ni tau bagi ubat n nak duit jerk…

      7

      0
      • Wekkkkkkk says:

        Itu pgalam melati.
        Semua experiance x sama.
        Aku lebih suka guna insuran. Biarlh byr tiap2 bulan. Tapi masih ada simpanan di situ.
        Aku sudah tahu beza gomen dn swasta.
        Ada positif dn negatif masing2.

        2

        0
        • melati says:

          Wekkkkkk..April 17, 2018 at 2:24 pm…kita pakai insurance pun , spital swasta ni Call Insurance Center Dulu !! kalau dh ok baru dia admit ..!! semasa dia call insurance Centre dia tinggal lah ko sorang2 kat bilik menunngu..!!! pikiaq lah hmmmm..

          4

          0
        • wekkkkkkk says:

          yes..btul…Melati. Sebelum admit…kita pasti di hantar ke room dulu utk pengesahan insuran samada aktif ke x, kalau aktif, maka tiada masalah. (Janji dh lepak dlm bilik ada aircond/tv tiada sapa ganggu), masa menunggu confirmation bkn lama, byk2 2 jam waktu bekerjalah.

          Minta sahaja apa yg pesakit mahu. (Janji cover tidak melebihi pakej..kalau lebih byr extra sendiri).
          Klau ada insuran, mintalh apa2 shj rawatan tambahan sbb semua di tanggung byr. Makanan / bilik pun boleh pilih.

          Tapi ..ada tapi, kena byr bulananlah kalo beli sendiri.
          Tapi ..kalau company cover..ini lagi untung.

          3

          0
    • Anonymous says:

      Cakap leklok sikit. hosp swasta lah yg da selamatkan aku dari diambang maut. dek kerana klinik n hos gov nye doktor lambat treat n bersikap acuh x acuh, time tu aku sakit perut yg teramat sgt smpai berat aku susut almost 10kg. pegi klinik gov nurse n MA die tekan2 pastu cakap aku ni keguguran ke ape, serius aku mmg xbley lupa ape yg nurse tu cakap n MA yg mcm kisah x kisah. suruh kwn2 angkut aku balik. tp da xtahan sgt mcm nak mati, kwn2 anta aku gi hosp gov, tapi doktor biar aje aku kat emergency tu n cuma tgk aku skali skala n bg ubat gastrik. serius dowh x bley brain aku procedure cmni. then bile aku almost 50-50, kwn2 anta aku blk kg then parents aku trus anta gi swasta, doc tekan kiri kanan ckp maybe apendiks pecah. suruh masuk OT xyah nak scan2 mmg btul apendiks pecah trus buat operation. doc cakap if lmbt sikit mmg aku dah takde sbb kuman almost spread ke hati.

      8

      0
      • Anonymous says:

        Spital gomen mana kau admit?? anon 3.27pm..doktor lyn kau cenggitu..leh ambik nama dia tu..biasanya kat emergency room sgt cepat bertindak kalau kes serupa mcm kau ni..

        10

        0
      • Orange sponge says:

        Report kt hospital mana?ED biasa akan treat org mcm u ni awal2.

        2

        0
      • su says:

        inilah yg terjadi pd arwah paksdara aku.dia sakit perut teramat dgn anknya bwk ke gh.tp x dilayan dan ckp sakit perut biasa,bg ubt skit perut dan suh balik.ank nya x puas ht bwk ke hsptl swasta dan doc sahkan apendik pecah dah merebak smua seluruh bdn.esknya arwah meninggal.ajal maut Allah tentukan tp agk terkilan dgn cr rawatan hsptl gh tu x cek btl2.

        1

        0
    • PONTIANAK says:

      wahai cik melati..tolong beradab skit..ape ko igt org yg mampu xnk ke hospital kerajaan…ada je.tp kekadang hosptl kerajaan pun mls nk lyn org yg ada insuran atau insuran company..sbb apa? sbb pesakit terlalu ramai…so diorg akn suruh prg mna2 hosptl swasta…

      4

      0
      • Anonymous says:

        Klau dh ada insuran..buat hape nk gomen cepital. Ubt sama je dg swasta..Dr dtg pun ikut time sama je utk semua patient dia…yg beza ” persekitaran” dn makanan. Klau bilik tu..boleh family kita je. X mau dgr pesakit lain. Jadi tenteram…x serabut.

        1

        0
  10. Nana says:

    SS ni terlajak BODOH

    8

    0
  11. Anonymous says:

    Encik SS, pertama skali sy rs kesian sgt kat bini awk dpt laki mentaliti mcm ni… Orang lain pon alim jugak, tp tetap ‘maju’ dan ‘membangun bersama Islam’. memang betol adakala sistem kat m’sia ni tak selaras dengan kehendak syarak, tp awk ambik yg positif dh la. tak yah la nk tunjuk ‘terer’ buang ubat dlm tong smpah. pastu perlekehkan nilai ubat tuh.. hmmm, pikerlah sindri. awk ni sombong tak bertempat…

    26

    0
  12. Yaya says:

    Dia ni mmg bebal. Saja nk org maki dia.
    Woi, org maki ko saje tak ape. Ni org kaitkan pasal agama islam. Kau dgn imej mcm tu, lps tu perangai mcm hanat gi buang ubat.
    Akhlak mana, akhlak??!!
    Kau ni dari dulu lg aku perati. Pasal isu vaksin tu pun kemain lantang kau bersuara.
    Skrg dgn bangga ko pi ckp ke satu dunia kau buang ubat hospital??!!! Dan lps tu kau ckp, harga ubat tu kurang dari 50sen??
    Mmg si*l lah!

    15

    0
  13. Anonymous says:

    die ni bukan dulu yg kecoh x bagi anak2 vaksin ke? so nanti anak2 die nak masuk skolah mcmane sbb skrg gov mmg push for vaksin. even isi form pon kena isi details vaksin ape yg dah or belum amek.

    4

    0
    • hurmmm says:

      anak dia tak pergi sekolah..dia buat “homeschooling” . anak dia belajar dekat rumah..tu tak vaksin anak katanyaa…

      2

      0
    • Anonymous says:

      anak2 dia tak sekolah keb… tak sure pulak belajar kt umah ke sekolah pondok… belajar agama jer hal2 dunia tak payah belajar katenyer… padahal anak dia tak vaksin sbb tu tak bole msuk sekolah…

      2

      0
    • chipmunk says:

      dia buat home schooling …… dia pernah bagitau dulu … rumah takder peti ais sebab nak amalkan pemakanan fresh … mesin basuh takder .. katanya hantar dobi .. tv pun xder .. entah laaaa .. zuhud tak beragak ..
      dari membazir habiskan duit p dobi , baik beli mesin basuh . tak payah nak terkejar kejar tunggu turn nak cuci baju …

      ada akal tak mau guna … bukan senangkan bini , menyusahkan bini adala .
      entah apa ada dalam hati ina naim tu bila si suami buat mcm tu ..

      11

      0
      • Wekkkkkkk says:

        Mak ai…klau nk mkn ikan fresh kena tgkp kt laut lah. Jenuh nunggu bini kt umh.
        Klau nk mkn dging buffolo atau lmbu..kena tunggu sembelih dulu ke.
        Klau aku ckp yg di atas tu ” tidak”..
        Maka sama je klau pergi ke kedai Senah amek dlm peti sejuk jugak.

        6

        0
        • wekkkkkkk says:

          maknenyer “laki tahi hidung masin”..

          sbb ikan kering, bilis, segala2 yg masin ada kt dapur tu.
          Jgnlah seksa anak2..smpai “nk mkn KFC pun tunggu hujung taon”.
          Itupun kalo ado

          2

          0
      • Selamat pagi says:

        Habis dia tangkap ikan terus masak ke? Ikan pun leetak dalam tong ais

        1

        0
  14. pening lalat says:

    btl tu aku pun dari hospital swasta check up untuk darah tinggi dan kencing manis tukar balik ke hospital kerajaan, hospital kerajaan dia check btl2 ambil darah, check air kencing setiap 2 bulan sekali, if semua ok, mrk akan kasi ubat untuk 6 bulan, dan 6 bulan check lagi, dan harga murah, if hospital swasta hampa semua duit, dan mrk cuma kasi ubat sebulan sekali, itu pun jarang test darah dan air kencing cuma mrk akan check bila kita complain aja. U can take ubat alternative tapi ubat doctor jgn x makan, dalam Islam pun suruh ikthiar kalau sakit. Dan lagi satu bukan bery hari2 bermakna saluran najis bersih tau, kdk ada tersangkut kerana intestine kita ada yg tersumbat ker apa, bangang punya SS

    1

    0
  15. damai says:

    biar nanti Allah melaratkan penyakit perut awak, baru dari situ nak tengok dia nak admitted hospital tak? kita tunggu aja, sakit perut kalau penuh najis x diubati akan jadi mudarat

    2

    0
  16. Anonymous says:

    org tu ckp pasal buang ubat… si bodoh sombong ni merepek xanti hospital bagai… org tau lah xanti cuma kalo terdesak sgt pegi hospital jgn amik ubat… bila ter bodoh g amik jgk padahal xnak makan so pulangkan jer kt kotak pemulangan bukan g buang..
    ckp A pegi mengarut B… org mkn makanan sunnah patut otak cerdik skit ni jd bangang skit… tu lah anak2 xhantar sekolah kalo hantar si bapak bangang bahasa melayu ni bole jgk sama2 belajar dgn anak2 pemahaman bahasa..

    11

    0
  17. Anonymous says:

    SS ialah manusia yang cukup bongkak!

    7

    0
  18. retissendu says:

    Alim-alim kucing ginilah..takkan tak x tau x baik membazir…kata belajar agama..tp bodoh..wakakaka..lain kali nk buat x baik x payah uploaded kat ig la..dah tak percaya kat perubatan moden..baik awai2 x pyh p la

    3

    0
  19. suzi says:

    kalau tak nak makan ubat hospital, kan senang cakap je kat doktor tak nak ubat…SS tau tak kat luar sana ramai lagi orang yang tak mampu perlukan ubat.. jangan nak bongkak sangat sampai tulis ubat masuk dust bean..

    4

    0
  20. wekkkkkkk says:

    Gomen pun bagus juga layanan, kita fhm, kalau nk sabar dn murah pergilah gomen.
    Kalau x ada duit, dan x mau tunggu lama2.. ‘apa kata ko amek je insuran ko dn anak2.”. Bila ko x ada duit dn sakit dtg tiba2, guna je kad hospitalisation, bila ko masuk wad, semua ubat kena masuk dlm badan.
    Jgn menidakkan sains, malahan h/phone pintar yg ko pakai skrg nipun ada teknologi sains.

    Jila ko x ada insuran, pegi cepital gomen, Dr suruh ko masud wad, ko pun masuk, maka semua ubat akan dimasukkn.
    Jdi jgn kamu poyo sgt tntg ubat gomen ni.
    Sama shj.

    2

    0
  21. whatever says:

    nak kata angkuh tapi perwatakan macam alim….

    1

    0
  22. liz says:

    simpan2 skit kurang cerdik tu SS

    0

    0
  23. hjk says:

    dah la sendu sedan je, bajet plak. ni nak cakap, mmg org sume tau perubatan islam tu bagos, mengikut sunnah nabi bagos, tapi islam x melarang kalau nak berubat moden pon kalau itu yg trbaik utk kesihatan kita. betul cakap bro khairul yoi tu, kalau betul kau x nk ubt, pas check up ko blah la, jnji ko dah tau ko skit ape. yg ko pegi tggu kt farmasi tu apehal?? motif sgt dowh ko.. sje nk naikkan nama blik la ni lama dah menyepi kan… so sad

    6

    0
  24. makcik bawang stress says:

    bersabar la semua..org cmnie mmg xnak kalah,nak menang aje..kalau da tahu pandai ubat diri sendiri,toksah la g hospital,doktor pun xhingin nak rawat hang kalau dia tahu hang pg suka2 je..cinobeng betul org cmnie..bg makcik2 bawang stress je nak komen org yg bodo sombong cmnie..org nasehat,dia jawap lain..

    3

    0
  25. makciknotsobawang says:

    kalau tak percaya ubat-ubatan buat apa pergi dr dari mula. diagnosis sendiri lagi bagus.

    1

    0
  26. Wekkkkkkk says:

    Mak ai…klau nk mkn ikan fresh kena tgkp kt laut lah. Jenuh nunggu bini kt umh.
    Klau nk mkn dging buffolo atau lmbu..kena tunggu sembelih dulu ke.
    Klau aku ckp yg di atas tu ” tidak”..
    Maka sama je klau pergi ke kedai Senah amek dlm peti sejuk jugak.

    2

    0
  27. Anonymous says:

    Awat nampak selekeh je anak beranak ni. Mesti ina naim makan hati kawin dgn manusia kedekut dan bodoh nak mampus ni.
    Mawi gelak je dari jauh. Nasib kau la ina

    8

    0
  28. kakikucinghitam says:

    babi hanat betul lah perangai jantan ni… ubat kurang dr 50sen kau kata? kau sembang apa ni sial? kau ingt doc bagi kau gegula hacks ke sial? kalau ye pun ubat tu kurang nilai dr 50sen, apsal kau buang? agama apa kau ni? mmg manusia spesis mangkok jamban elok diberak je ramai2 atas kepala tu..

    3

    0
  29. pengutuk 1Malaysia says:

    iblis yang betopengkan saitan

    0

    0
  30. BunnyLynJandaAgogo says:

    Mohon SS jangan naik kenderaan sila jalan kaki atau pun kuda or keldai..Sila humban dalam tong sampah Al.Gadget yang ada..Lepas ni bila sakit sila ikhtiar sendiri..Jangan nak pergi hospital bagai scan la sakit anda sendiri…Sila jangan muncul dalam industri..Kalau nak Zuhud sangat…

    8

    0
    • wekkkkkkk says:

      jgn nnti kena viral..kalau naik donkey atau kuda pasti byk bantuan dpt masuk ke akaun.
      hahahaha..foreignerpun ada lesen car bawa Saga..jadilah.

      1

      0
  31. Anonymous says:

    Baran tgk org acah2 alim tapi bongkak. bencilah. Org tak bersyukur. tgk muka pun rasa nak ludah.

    2

    0
  32. hazabedah says:

    bodoh jangan membiak lagi please. acah2 zuhud tapi kemain ko selfie kat ig semua. tlgg laaa . ko ni zalim tauu. kesian anak2 kau dinafikan hak dorang

    3

    0
    • wekkkkkkk says:

      adalah menjadi kesalahan IBUBAPA jika tidak menyekolahkan anak. Ibu bapa walau ssh mcm mana sekalipun mesti sekolahkan anak. Tiada sekolah yg tak terima murid. Vaksin tu mmg penting dri mula lahir sampai umur 2 tahun baru habis. Jadi masa masuk sekolah tiada masalah.Kalau x vaksin..cubalh dgn sedaya upaya..anak2 itu bkn hidapi AIDS pun.

      Jgn anggap diri kamu tu sempurna mendidik anak2, padahal byk lagi yg berilmu di luar sana.

      Malah budak remaja yg kena buang sekolahpun boleh merayu lagi ataupun masuk ke sekolah “pemulihan”.

      3

      0
  33. Mat K says:

    Post konon nak nampak cool, pala boot.

    1

    0
  34. doktor kirta says:

    Sebagai seorang doktor, saya rasa sangat terkilan dengan sikap SS. Sudahlah tak reti bersyukur, dilayan dengan baik dan cepat, angkuh dan membazir.. Setengah2 hospital yang sibuk pesakit tunggu berjam2 untuk diperiksa dan dirawat tau! Eh..bukan ke orang yg membazir tu SAHABAT SYAITAN (SS). kalau tak sudi nak guna ubat hospital, tak perlu ambil dan buang dalam tong sampah. Betapa ramai rakyat marhaen yg susah dan bergantung pada ubat2 hospital. Sekarang ni kalau dapat ubat stok untuk sebulan tu pun dah kira baik..banyak tempat pesakit kena berulang ambil bekalan untuk 2 mingg jer. ada kalanya imej kita tak sama dengan perangai kita, itu yang buat orang meluat dan tidak menghormati kita.

    16

    0
  35. ilajondo says:

    bodoh bangang

    1

    0
  36. ilajondo says:

    bodoh bangang namanya

    0

    0
  37. Anonymous says:

    sudah laa anak2 skolah pon ko yg ajar, bini ko takde mesin basuh, takde tv, anak2 tak divaksin. tapi ko kemain fb selfie bagai. serius tak boleh brain aku org mcm ni.

    5

    0
  38. Anonymous says:

    Dia bilang harga ubat hospital 50sen? Saya cuma mampu ketawa. Apabila manusia bertuhankan ego.. tau tak, bila ubat hospital habis dan tidak ada equivalent.. pesakit terpaksa beli dari luar? Tau tak berapa harga ubat itu dekat luar? Terpaksa saya tidak makan ubat itu sebab mahal. Ubat hospital bukan murah, tapi ubat-ubat itu dibiayai oleh kementerian kesihatan bagi golongan tidak berkemampuan.. big boss saya seorang jutawan pun tidak buang ubat hospital, tidak mahu dia kembalikan.. kesian sungguh dengan artis nan satu ini… semoga Tuhan merahmati anda sekeluarga.. amen.

    8

    0
  39. sakit mata says:

    Mamat ni tak keje kan? so agaknya apa dia bagi anak2 dan bini dia makan ek? ke makan hasil bini? dia duk rumah perasan bagus

    1

    0
    • wekkkkkkk says:

      ala..ada je bantuan kat “Masjid2” dlm Malaysia ni apa..ssh. BR1M pun dapat..sapa tahu kalau dia apply.
      Tapi duduk dkt PPR/T…mana mungkin..sbb ego…x mau org tau.

      1

      0
      • mememe says:

        dia mohon zakat under kategori asnaf. brim pun dia apply. semua ni dia sendiri yang bodoh terlepas cakap. orang bodoh memang macam ni, bercakap nak membangga diri tapi alih2 sendiri yang malu

        1

        1
        • Anonymous says:

          Betulah pepath ckp..bodoh sombong

          0

          0
        • Wekkkkkkk says:

          Ha..golongn kategori asnaf. Habis rmh yg dia duduk “lembaga atau perbadanan mana yg byr sewa”.
          Sbb setau dn spegalaman saya, saya dulu ada nk sewakn rmh, dlm byk2 pemanggil nk tanya sewa tu ada sorg golongn asnaf.
          Org tu ckp, dia asnaf, nk msuk x ada deposit dn sewa buln pertama, dia ckp bgi je dia masuk dulu duduk nnti dlm 1 atau 2 bulan baru lembaga zakat tu byr kt owner untuk jumlah setahun sewa. Klau sewa sebulan 600 hinggt maka lembga tu byr terus utk 12 bulan.
          Bila setahun dh hbis, maka lmbaga byr lagi.

          Aku kesian, tapi aku harus kesiankn diri aku dulu.. sbb bank klau lmbt byr..mana ada kesian.

          Maka aku x mahu org tu..takut lain jadinya..tkut dh msuk pyh nk kuar atau hancurkn rmh.

          Pgalaman.

          0

          0
    • Anonymous says:

      serius dia xkeje??dah tu bg ank2 dgn bini mkn ape?umah xbyr ke?bj2 beli pakai ape?peliknye ade org mcm ni ye..maaplah..aku ketinggalan zmn sket psl si mangkok ni

      3

      0
  40. BunnyLynJandaAgogo says:

    Ayat dia “isteriku Nan Satu”…nape akan ade hajat ke nak tambah isteri???…kalo mcm ni lah perangai..jangan kata perempuan..Spisis Bang Sajat pun xhingin nak berlaki kan ko yang Kedekut tak bertempat..

    3

    0
  41. Power rangers pink says:

    Laaa, kalau dah tau minum olive oil tu penyembuh segala penyakit utk hg, yg gatai tolo p hospital nk check tu buat apa? Xpayah pergi la. Minum je olive oil tu. Konon benci sgt hospital, tp pergi jugak.

    3

    0
  42. Anonymous says:

    harap pihak hospital ambil gmbr retis sendu ni letak dkt semua farmasi hospital gomen..hadkn ubat utk dia.klau dulu bgi 4 biji..skrg bgi 2 biji je.
    sbb dia akn buang punya. Dia hanya mahu cetificate of medical dri Dr gomen utk show kt tmpt kerja.

    ( kalau kerjalah.)

    5

    0
    • Alloya says:

      Hahahahaaah..kau masih baik hati lg dik non..nk kasi separuh ubat.. kalau aku terus “say no” to SS..dia buang ubat tu kt tong sampah nnti..bazirrr jer..biar dia minum minyak zaitun ke..minyak ikan ke..minyak jelatah ke..lantak dia lah.

      2

      0
  43. mak aku says:

    Buta mata pun bersyukur,inikan yg celik..bersyukurlah dibagi ubat,dan kalau tak mahu pulangkan semula,jgn ambil..ingat karma sentiasa ada.hari ini anda masukkan dlm dust bean” kedepan tah2 dust2nya awak jilat.#orangtakbersyukurmmgcamtu.

    1

    0
  44. hakak tanyaaa says:

    nak tnya skit boleh tak.. ada x sapa2 boleh terangkan or bg tau kat saya sapa yoi ni?? keyboard warrior ka?. bukan apa, sy dengar kes dia banyak.. nak tau sngat dia ni sapa dy???

    0

    0
    • Anonymous says:

      Yoi ni antara yang selalu fight benda2 macam scammer, isu tipu, isu kesihatan, anti vaccine .. Semua kes2 yang serious yg susahkan dan libatkan orang ramai la.

      2

      0
    • Wekkkkkkk says:

      Dia org yg menyelamatkn ina naim dlm delima di kala hati sedang nastapa kerana cinta x berbalas setelah cinta lama beralih arah apabila jadi jutawan.
      Itulah kebaikan laki ina naim dulu. Skrg pun baik tapi ego kot..kot

      2

      0
  45. Anonymous says:

    ”DUST BEAN” weyh…

    3

    0
  46. Mak aku says:

    Inilah dia Bodoh tak boleh diajar,Pandai tak boleh diikut.Lupakan dia,dia bukan sapa2 pun.hanya orang sesat..kepercayaan dia hanya dia yg masuk syurga…

    1

    0
  47. jurgen klopp says:

    jgn menegakkan benang yg basah bro ss…mmg salah buang ubat tu.
    membazir kan amalon syaiton…kata ustaz…
    ape daaa…..aku cepuk kang tak ke sakit

    0

    0
  48. Anonymous says:

    Suhaimi saad ni contoh terbaik “bodoh tak boleh diajar, cerdik tak boleh diikut”. Orang mcm ni mmg tak boleh ditegur. Bebal. Org mcm ni juga membuatkan islam tampak teruk. Spesis ni jgn la membiak dgn byk.

    4

    0
  49. Alim taik kucing says:

    Eja dustbin pun tak betol..nk homeschool kan anak..tolonglah jgn membiak lagi.

    4

    0
  50. Hantu mak limah says:

    Kau ingat kalau xda duit dpt ke nak bayar rm1 tu pun susah2…ini kebetulan sakit kau x teruk.Tuhan tu benci kepada orang sombong…kalau lain kali terkena sakit teruk minum lah minyak zaitun tu berbotol2 ya.

    2

    0
  51. Senah Hipokrit says:

    Dubur. Xyah nak cover sangat lah. Alang2 nak taip panjang2 tu. Bodoh xcover..nk cover pkataan dubur pulak.

    0

    0
  52. Anonymous says:

    Ubat 50 sen ke rm1 ke,tu semua duit rakyat bkn duit kerajaan,dia xperasan ke semua tu,xperasan ke dia buang duit dia sendiri dlm dust bean..cr pemikiran tu mcm hebat sgt,tp syg terbuka aib diri sendiri..bodoh sombong n angkuh la pulak..xpe nanti dtg lg hospital,kami bg minyak zaitun ye..

    0

    0
  53. Anonymous says:

    SS ni keje ape yer? last tau org nmpk dia bwk anak2 minta sedekah kt pasar mlm.. bila tegur jwb org yg nk bagi.. ina tu yg kesian dah lah uruskan hal umah yg serba xde mesin basuh vakumn ape sume xder.. perah tulang 4kerat meniaga laksa mee kari.. jantan kufur ni xguna bela.. bini letak tepi jln pon xper si ina tu lebih mampu byr sewa rumah cari duit makan tuk anak2..

    2

    0
    • Anonymous says:

      Btul ke tu. Anak2 dlm keadaan umur mcm ni mmg byk blanja. Alatan rmh x ada tu btul ke. …atau hanya fitnah. Klau nmpk dpn mata baru boleh kita ckp benar. Sian org tu klau di warwarkn kesusahanya.

      0

      0
      • lynn says:

        dia mengaku dulu takde mesin basuh, antar dobi, takde fridge sebab nak makanan fresh. dia kata tak beli brg2 tu sebab nak amalkan cara entahlah cara apa. cara gila dia kot.

        0

        0
  54. Anonymous says:

    eja dustbin pon tak betol…..bodo

    2

    0
  55. Alanice says:

    Biar r die, krg2 xla cm mawi tu pantang tgk pmpuan trus lpe awek. Bile org felda dtg KL cmtu r.

    0

    4
  56. greenfingers says:

    Org bodoh tp sombong mcm SS ni nasihat pon xguna sb mmg xguna berdebat/bercakap ngan org yg zero ilmu ni. Dia tahu apa yg buat netizen marah2 dia, tp dia xnk tahu sebab dia bodoh. Org mcm ni mata dia akan celik bila something happen kat dia, bini or anak2. Dia diberi ujian anak2 sihat walaupun tak vaksin, bini masih setia ngan dia walaupun dia bodoh cmni, badan dia sihat walaupun dia buang rezeki dlm tong sampah. Dia diuji dgn nikmat yg diberi. Tgu ye SS, org bongkak mmg slalu rugi.

    3

    0
  57. Anonymous says:

    TUHAN TAK SURUH CEGAH & IKHTIAR. UBAT TU PON SALAH SATU IKHTIAR. MAMAT NI SAMA ADA BELAJAR TANPA GURU ATAU TAK ABES BELAJAR, JENIS AMBIL ILMU SEPARUH2 PASTU BAJET SUCI. KALAU BELAJAR TANPA GURU ALAMAT SESAT LA JAWABNYA SEBAB SYAITON NIR RAJIM LA GURUNYA.

    0

    0
  58. Anonymous says:

    Betulah pepath ckp..bodoh sombong

    0

    0
  59. bunga lalang says:

    Orang mcm ni byk kat Malaysia. Dasar tak boleh ditolong…bila kerajaan x tolong menyalak sekor2 mcm anjing. Bila tolong kata dedak…subsidi kasik x hargai…Klu dah dasar

    0

    0
  60. Anonymous says:

    dia kalo tak silap aku dulu cikgu… betol org2 KB… ? kalo slah tolong betolkan…

    0

    0
  61. fifizafa says:

    dust bean?

    1

    0
  62. Orgil says:

    Ni kalau apendiks kena infeksi, mohon kerat sendiri yer.. kan tak percaya ngan rawatan moden.

    2

    0
  63. siti says:

    ayat jawapan dia kt adik tu mmg angkuh, `bkn anti tp tak makan`
    kt situ dh nampak betapa angkuhnya dia….
    Dulu suka masa dia ngn inteam tp tak sangka pemikiran dia mcmni….
    yg pelik ada je yg menyokong dia tuh… tak paham

    0

    0
  64. lela says:

    aku masih berfikir…erm…camner erk bini dia lahirkan 4 orang anak tu…suma lahir kat umah ke? di sambut bidan kampung or laki dia sendiri yang jd bidan?? bukan ape…kan kalau lahir kat hospital kene jugak pakai ubat2 hospital…HEHEHEHEHE

    0

    0
  65. SAYA AMIK VAKSIN says:

    KALAU TAK NAK AMIK UBAT BG TAU JE NURSE TU ATAU BLAH JE TRUS LEPAS JUMPA DOCTOR.. JANGAN JADI MANUSIA KUFUR NIKMAT .. TU DUIT RAKYAT MARHAIN SEDARA BUKAN DUIT AWAK SORANG.. NAUZUBILLAH

    0

    0
  66. Anonymous says:

    SS sila hadir ke bengkel penulisan di media.Selain saudara mengeluarkan kenyataan angkuh, penulisan saudara juga pada tahap sangat mengecewakan. Meloyakan dan patut disekolahkan semula dalam bahagian PENULISAN.

    0

    0
  67. Anonymous says:

    Eeee kalau x mampu beli barang rumah cakap je tak mampu. X perlu pun bagi alasan2 pelik2. Dia ni kerja apa sebenarnya? Musykil.

    Pasal buang ubat tu bertaubatlah ss. Membazir amalan syaitan. Gittew.

    0

    0
  68. ssngek says:

    such a sore loser. period.

    0

    0

Leave a Comment

Optional