Written by AbangNara | July 10th, 2014

Gembira Abang Nara melihat usaha daripada Dr. Anwar Fazal dan Dr.Aizzat dalam menyalurkan bantuan kepada mangsa kebakaran di Kunak dan dalam masa yang sama dapat memberi kesedaran betapa pentingnya menjaga pandangan,tidak kira lelaki atau perempuan. Keuntungan akan disalurkan kepada mangsa tragedi Kunak di Sabah. Tragedi menyayat hati ini kurang diketahui umum.

brother

Tragedi yang berlaku pada 29 Jun 2014 ini memusnahkan sebanyak 150 rumah termasuk setinggan dan rumah kedai dengan anggaran mangsa mencecah 2000 orang.Bantuan yang mereka terima sangat terhad dan sangat-sangat memerlukan bantuan. MIMPA ( Malaysian Integrated Medical Professionals Association ) telah menjadi antara badan yang menyalurkan bantuan kewangan & kesihatan kepada mangsa-mangsa kebakaran.

Moga projek sulung WhiteCoat kami “Lower Your Gaze” ini dapat membantu dalam segenap ruang. Tempahan dibuka hari ini sehingga 28 Julai 2014. Untuk Lelaki – “Sister,Lower Your Gaze” di hadapan. Untuk Perempuan -“Brother,Lower Your Gaze” di belakang.Di panjangkan 2 inci ke bawah. Jenis kain – Custom Made grade AAA Cotton. Harga – RM70 (Termasuk Kos Hantaran dalam negara). Untuk menempah, hantarkan email kepada [email protected].

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

17 responses to ‘Brother/Sister,Lower Your Gaze’, Projek Sulung WhiteCoat Bantu Mangsa Kunak, Sabah

  1. nok gebuzzz says:

    bagus la mcm ni…..
    #prayforGAZA

    0

    0
  2. Dr.Anwar Fazal says:

    Lelaki
    XS BW:18 BL:25
    S BW:19 BL:26
    M BW:20 BL:27
    L BW:21 BL:28
    XL BW:22 BL:29
    XXL BW:23 BL:30

    Perempuan
    XS BW:18 BL:27
    S BW:19 BL:28
    M BW:20 BL:29
    L BW:21 BL:30
    XL BW:22 BL:31
    XXL BW:23 BL:32

    *BW-Body width BL-Body length

    Lofa’s IG
    http://instagram.com/p/qITpK9I6RZ/?modal=true

    Aaron’s IG
    http://instagram.com/p/qNbfHQNhwQ/?modal=true

    Hafiz Hamidun’s IG
    http://instagram.com/p/qIdOHvxKaN/

    Syamsul Yusof’s IG
    http://instagram.com/p/qB74a2pj20/?modal=true

    Fatin Liyana’s IG
    http://instagram.com/p/qA0khoRPGH/?modal=true

    Syada Amzah’s IG
    http://instagram.com/p/qKqa2Il6oS/?modal=true

    0

    0
    • ARIANA says:

      Dr Anwar,

      Terima kasih atas keprihatinan.
      Cuma, adalah lebih baik untuk melihat siapakah mangsa tersebut.
      Adakah rakyat tempatan atau bagaimana.

      0

      0
      • Dr.Anwar Fazal says:

        Salam.
        Kunak dihuni oleh rakyat tempatan dan juga ya,pendatang,tetapi persoalan yang kita harus tanya sejujurnya pada diri kita,apa kita perlu menghadkan bantuan kemanusiaan hanya pada rakyat kita saja?Cuba tempatkan diri kita di tempat mereka.Kita hulurkan bantuan pada semua inshaaAllah ya.Allahu a’lam.

        0

        0
        • ARIANA says:

          Dr Anwar,

          Terima kasih atas reply nya.
          maaf sekali lagi saya mencelah.
          Sudah tentu bantuan diberi kepada semua tanpa mengira asal usul. Saya seperti juga penduduk Sabah yang lain, takut bantuan diterima akan menjadi duri dalam daging bagi kami.

          Untuk makluman, terdapat satu lagi kebakaran berlaku di Pulau Gaya, juga majoriti dihuni oleh PTI. Angin bertiup kencang mengatakan mereka akan dipindahkan ke kawasan baru, dan diberikan sebuah flat 3 bilik. Sedangkan terdapat ramai lagi local yang terkial-kial mencari rumah. Orang Malaysia memang baik baik semuanya :)

          0

          0
  3. bong mokhtar says:

    mane menteri kite kt sabah???tido ke xwt keje??xde kuar kt tv pon psl ni…mesia ni kdg2 klu berita xmberi kepentingan pd mne2 ahli politik memang senyap sunyi..rakyat da undi korang gi la wt keje..psl org bg derma heboh nk saman la bagai, abes org laen yg dlm kesusahan dsebabkn banjir/kebakaran xde pon nk tlg .. menteri mesia ni klu xkena sound x wt keje la gamaknya ..

    0

    0
    • key Pop says:

      kesian sey.. 2000 keluarga hilang tempat tinggal.. da tu skrg semua bt sementara waktu tinggal kat dewan.. PPRT yg sedia ada tu bagilah kat dorang ni..dorg ni lg memerlukan kot..da la nk raya..nak tinggal mana?aduh..menteri sabah tu segala YB bagai amik la tindakan..

      0

      0
    • Orang Kunak says:

      Salam

      Saya sendiri orang Kunak. Kebakaran berlaku pada ramadhan pertama. Bukan nak memburukkan kerajaan ke ape, tapi crisis management sangatlah teruk. Saya masih ingat lagi hari kedua selepas kebakaran, ahli PAS dari daerah Tawau dtang memberi bantuan kepada mangsa, tapi dihalang oleh org2 dari Pejabat Daerah Kunak dan U**O.. Sampai macam tu sekali? Where is humanity?

      Yang lagi menyedihkan, org2 politik yg datang pun, ambil gambar serah bantuan and then pulang. ada pulak yg dtg, tgk kawasan, terus pulang. ape kes?

      0

      0
      • mimi says:

        Orang Kunak,

        Adakah mereka yang terlibat adalah orang orang tempatan?
        Sumber mengatakan itu perkampungan setinggan, dalam erti kata lain PTI.

        0

        0
        • Orang Kunak says:

          I cannot 100% sure if all the victims are truely malaysian citizen. Kampung Pengkalan is a very large area. Kawasan yg terbakar merupakan kawasan yg terletak berhampiram jalan utama which if im not mistaken dah memang ada since 60’s. ( kawasan tu is log pond area, tmpt balak dihanyutkan sebelum dieksport). So mostly rumah tu diduduki oleh penduduk asal kunak. But I cant confirm that each houses still being occupied oleh org asli kunak.. But the point is., bantu je la, org susah kita tolong. And im 100% sure all of them are muslim. Anggap je membantu sesama Islam. Soal dia PTI. Illegal immigrant or not, itu soal lain. Lgpun bukan semua illegal immigrant tu jahat (based on my observation particularly in Kunak). Only a few yg jadi terrorist ( tu pun kita tak tau diorang terrorist ke tidak). Saya rasa yg terrorist tu pun kira PTI baru lagi kat Malaysia ni.. Bcos before this eventhough byk PTI, tiada masalah pun, sebab dorang takut dgn org tempatan, nnti tiada keja.

          And one thing, am a Bajau, and purely Malaysian citizen. So kepada sesiapa yg argue my loyalty towards this country, My late father was born in Lahad Datu in 1939. Mum is from Tawau and was born in 1947. Sometimes, I really dont like some people from west Sabah ( kadazan, murut, etc) yg claim all Sabah is own by them and say Bajau, Suluk or Bugis is pendatang. Analoginya, you org bangsa siam stay kat pengkalan kubur and stay there for so many years before merdeka and so on and suddenly org KL claim you as PTI or org asing in Semenanjung Malaysia. Same goes to Sabah., it is very large. These so called ‘native’ people may stay in west Sabah for centuries. Same goes tp East Sabah, e.g Sandakan and LD, mostly occupied by Bajau and Suluk since it is nearer to Philippines, and they have stay there maybe for many years before merdeka. Same goes to Tawau by which highly populated by Bugis bcos it is closer to Indonesia.. When I was in UMS, someone asked me, kau bangsa apa, i said Bajau, and he said, ih kamu ni kan bangsa pendatang? BULLSHIT. Am not saying semua berfikiran mcm tu, but a few of them.. Even my parents pun ada surat lahir before you were born and all of sudden u said i pendatang?

          But as orang kunak, am not feel threaten eventhough there are ALOT PTI in here. I feel safe keep my car unlocked and engine is still running for awhile utk ambil duit di atm, singggah kedai beli topup and so on. Considering it is a small town, kereta kena curi kejap je boleh detect. Kunak is very peaceful before LD invasion. Plus, I like to drive here in Kunak. I’ve been travelling to many daerah in Malaysia., and Kunak is among the best place to drive. Mindi you, there is no traffic light here. And most of the time org akan bgi jalan and everyone will act like a trafficlight. You tgk line panjang kat simpang, you bgi lampu tinggi, then you bgi jalan kat line yg panjang tu.

          Saje je nak bgi panjang, maklumlah, I bet most of you dont know what Kunak is before the LD invasion

          0

          0
        • pls la blk pti says:

          Hanya org sabah saja yg tau mana pti mana yg bkn.
          Sy ada keturunan sabah iaitu dusun kdzn sungai, sebelah lagi keturunan melayu. Sng cerita, yg dtg b4 merdeka, yg ada surat lahir, bkn pti.
          Yg dtg slps merdeka, wlupun ada surat lahir&ic, masih dianggap keturunan pti, cuma bkn pti tp yup still keturunan pti.
          Dulu sabah mmg ada org dlm main kotor, sng2 nk bg surat lahir dan ic.
          Sape x skt hti, kaum lain adalah penduduk pribumi.
          Yg dtg dr negara lain claim pnduduk sabah dn bila dh duduk lama, angkut keluarga dr sana lg. Last2 jiran2 dia bawa msuk sekali..pti baru pti lama beranak pinak, then nak claim dia keturunan sabahan..klu syg sabah, betul2 jatidiri tu dah sabahan x apa la kan, anggap je lah dah sabahan.
          Tp ada yg hanya cinta bangsa dia saja bkn negeri itu.
          Wlupun brdekatan still dr seberang sana so pls have some manners n respect to pribumi lah..ada yg lebih2 pula mcm sabah itu dia punya, mengalahkan pribumi yg dah beratus2 tahun ada disitu

          0

          0
      • welove sabah says:

        orang kunak,
        harapan saya semogo anda juga bukan sebahagian daripada penduduk dari seberang yang mengaku orang tempatan tetapi tidak pernah cintakan amnya negara Malaysia dan khasnya negeri Sabah. Dimana nilai kemanusian penceroboh hari tu bila mana mereka sanggup mencincang badan para pahlawan negara, sedangkan kita sudah memberi meraka hampir sebulan untuk berudur. Tapi dont worry orang kunak PTI2 inilah rakyat kesayangan para pemimpin kerajaan, mereka hanya tunggu masa untuk dipindahkan ketempat yg lebih selesa.. #govcorruption

        0

        0
        • kunakian says:

          aku membesar di kunak. kalau mungkin ada pendatang d kunak tu, dari awal lagi dorang sudah bikin huru hara. ini yang bikin cincang² segala bagai bukannya pendatang yg sudah hidup berpuluh tahun d kunak tu.ini pendatang yang masuk menyelinap baru² ni p lahad datu…mula la terus segala kejadian… haish..

          dulu kau keluar jam 12 tengah malam pun pakai emas sampai p lengan, tiada orang mau amik port o0o..
          skrg mau keluar rumah pun fikir2..aduh~

          0

          0
        • Kerajaan terlalu berlembut hati.
          Macam insiden kebakaran ini lah.
          Kalau tidak ditolong, dikata no humanity.
          Bila ditolong, dikata lebihkan PTI.

          In the first place, kembalikan mereka ke negara asal mereka for better future of sabah

          0

          0
  4. savesabah says:

    ini ada kerja mulia..tp adakah anda pasti sejumlah 2000 mangsa kebakaran itu adalah orang asli sabah ataupun pendatang tanpa izin yg memang telah menjadi duri dalam daging bagi penduduk sabah..penculikan sering terjadi wlu esscom telah mula beroperasi..adakah benda ini tidak menjadi satu pertanyaan buat anda semua..kawasan setinggan yg terbakar itu adalah yg tempat persembunyian pendatang tanpa izin di sabah..bantulah orang asli sabah,bkn penduduk baru sabah dari projek ic politik..

    0

    0
  5. yan says:

    Hmmm…dilemma btl la ngn insiden kunak. Majoriti mereka tu PTI. Kita tolong diorang dah serupa bg lesen utk mereka tinggal dgn lebih halal. Sedangkan kita dilarang keras melindungi PTI. Skrg..kat atas pagar..membantu salah..tak bantu pula di kecam atas ketidakperimanusiaan. Tp membantu pula menggalakkan PTI ini membiak dan sedikir demi sedikit menghapuskan pribumi Sabah. What should we do?

    0

    0
  6. ANIP says:

    hmm…..150buah rumah dgn mangsa dianggarkan mencecah 2000 org…..purat 13 org serumah?????ok..ok…rumah sia terbakar tinggal tunggul tiang rumah jak…sesen pun xda bantuan dr kerajaan…mau jumpa wakil rakyat pun asyik outstation jak jawapan d bg….sekarang da dekat setahun da rumah terbakar masih xda bantuan dr kerajaan….kalau PTI cepat jak bg bantuan….huh…gov sabah…..gov sabah….apa nak jadi….

    0

    0