Written by Bella | March 6th, 2019

Kemeriahan majlis ‘bridal shower’ pelakon Nelydia Senrose yang telah diadakan di Ritz Carlton, Kuala Lumpur pada Ahad lalu menarik perhatian ramai. Tentunya, tidak lama lagi beliau akan berkahwin.

Disebalik kemeriahan dan kegembiraan itu, ada segelintir netizen yang mempertikaikan mengapa Nelydia harus terlalu mengikut budaya barat. Bagaimanapun, Nelydia menafikannya dan memberitahu ia sekadar majlis pertemuan bersama rakan-rakan untuk memaklumkan berita perkahwinannya.

Ini majlis pertemuan biasa. Saya aturkan untuk memberitahu secara rasmi akan berkahwin tidak lama lagi kepada jemputan yang terdiri daripada adik-beradik dan rakan perempuan saja. Pada majlis itu saya buat sedikit permainan dan pemenangnya dapat hadiah. Dalam masa sama, saya nak berkongsi momen gembira ini dengan mereka.

Lagipun ini saja masa yang sesuai untuk kami berjumpa sebab saya sangat sibuk dengan kerjaya dan urusan perkahwinan

Ditanya mengenai tindakannya membaling bunga kepada tetamu yang hadir, Nelydia menganggap ia sebahagian daripada permainan sahaja.

Dalam pada itu, Nelydia mengesahkan beliau bakal berkahwin dalam masa terdekat tetapi masih belum bersedia untuk berkongsi butiran lanjut mengenai majlis pernikahannya itu dengan jejaka yang dikenali sebagai Hafiz. Nelydia berharap orang ramai dapat mendoakan agar segala urusannya untuk berkahwin berjalan lancar.

Sumber Berita : Harian Metro

32 responses to ‘Bridal Shower’ Saya Bukan Ikut Budaya Barat – Nelydia Senrose

  1. Yang Annoying says:

    Netizen and its “budaya barat tu haram, jangan ikut” thing has gotto stop! Budaya dan agama adalah dua benda berbeza.. Selagi budaya tak mempesongkan akidah, tiada salahnya.. Kalau macam tu, birthday anak kau nanti, kau jangan sambut; tu kan budaya barat.. Pergi kerja kau pakai baju pagoda and kain pelikat dan kau jangan pakai kemeja, blazer dengan seluar slack; tu kan budaya barat.. Satu lagi tu ha budaya membaca.. Allah dah turunkan seruan IQRA’ untuk kita tapi barat jugak yang lagi kuat budaya membaca ni.. Taknak pulak kau kecam orang melayu yang rajin membaca, tu kan dah jadi budaya barat jugak.. Urghh! Lame uneducated meleis netizens annoy the heck out of me..

    20

    1
    • wekkkkkkk says:

      dulu2 kakak aku sebelom kawen, masa tu tahun 1980an (kakak kawan), ada mandi sebelom hari perkawenan tiba..mandi apa nk tahu,…mandi kunyit.

      ..beras di tumbuk dgn kunyit hidup..agak2 lumatlah..lepas tu gosok di bdn / muka bakal pengantin…seminggu sebelom kawen.
      tujuan…supaya naik seri dan daki2 sudah di sental…ini yg dikatakan mandi pengantin sebolm dtgnya hari bersanding..bukan baling bunga..tak ada apa yg daptlah..buang duit adalah,..tak pelah..lu byk duit..

      3

      3
    • Anonymous says:

      KALAU TK IKUT BARAT…IKUT SIAPA….IKUT ZAMAN NABI KE..????????

      2

      1
    • Lembu Gemok says:

      salah tu “Yang Annoying” oiii…semua benda dalam dunia ni kalau buat for fun, suka2, takkan benda tu dijadikan ikutan…conth baling bunga utk org barat adalah sapa yg dpt bunga akan next yg dapat jodoh.itu reason depa main baling2 bunga…so kita buat for fun utk? suka2 baling? awat tak baling ja bunga kat dinding…buat style sendiri…kalau semua benda nak ikut cam tu, maksudnya matlamat menghalalkan caralah…which is totally wrong…besday celebration tu pon mmg tak leh buat..sepatutnya doa selamat..itu yg betoi woiii…ni laa bila otak dah jd liberal sgt….nak seimbangkan dunia akhirat tak kena tempat…ehhhh…aku tampaq keluaq gak otak dia ni!!!

      nama pon bridal shower, lembu apa tak ikut budaya barat? org barat mmg letak bridal shower..kalau tak nak ikut, buatlah Majlis Kenang Kenangan Bersama Sahabat2 tercinta…..hak tuiihhhh!!!

      0

      0
  2. wekkkkkkk says:

    dulu2 kakak aku sebelom kawen, masa tu tahun 1980an (kakak kawan), ada mandi sebelom hari perkawenan tiba..mandi apa nk tahu,…mandi kunyit.

    ..beras di tumbuk dgn kunyit hidup..agak2 lumatlah..lepas tu gosok di bdn / muka bakal pengantin…seminggu sebelom kawen.
    tujuan…supaya naik seri dan daki2 sudah di sental…ini yg dikatakan mandi pengantin sebolm dtgnya hari bersanding..bukan baling bunga..tak ada apa yg daptlah..buang duit adalah,..tak pelah..lu byk duit..

    0

    2
  3. Anonymous says:

    biar mati anak org kata, jgn mati adat, tpi mesti adat kita, bkn budaya barat..huhuhu.

    2

    1
    • Anonymous says:

      adat kita pun sanding pakai songket…. skrg ke mana adat tu… memasing trend baju pengantin kain lace dgn kain kembang stail pengantin gereja…

      3

      2
    • Anonymous says:

      Dah dia xnak anak dia mati.. Dia biarkan adat dia mati. Kalau awak taknak adat awak mati.. Biarlah anak awak mati. Tu kan pilihan masing masing.

      0

      0
  4. ilya says:

    jgn taksub sangat dgn adat. adat tu pun mcm adat hindu. sanding pun bukan adat melayu asalnya. so stop la dari membawang sl ikut barat ke aper. bukan dia minum todi or hidang babi.

    0

    0
  5. Anonymous says:

    British bertapak di India pada 1858 hingga 1947. Begitu lama India dijajah, masa perkawenan rakyat hindu dan sekitar negara2 Asia Selatan disana, tiada pun budaya baling bunga dlm budaya mereka. Begitu lama hampir 100 tahun..respek negara2 Asia Selatan tidak mengamalkan budaya British dn Eropah.

    Negara Malaysia yg singkat shj dijajah, tapi kesan budaya barat amat padu dlm jiwa rakyat di sini.

    3

    3
  6. Anonymous says:

    ramai jer buat… artis pakai tudung pun buat bridal shower… ape ke heiiii nyer

    2

    2
  7. kak n says:

    yg dikecam tu cuma baling bunga. awat kalau baling bunga? jadi berdosa ka gena. setahu aku baling bunga cuma budaya. bukannya sebahagian ritual keagamaan. isy tak paham aku ngn hampa yg mengecam tak kira siang malam nih. semuaa pakat2 muhasabah la diri tu sikit. Apa? kenapa ikut budaya barat? abeh tu ko tengok pakaian depa, itu budaya melayu ke noks? duhh..biarlah..bukannya dia p dok menyembah patung ka, buat gaya-gaya keagamaan lain ka..err..to sis nely..bridal shower tu pun dah memang budaya barat. apa ke hei pulak bukan budaya barat

    8

    1
    • Anonymous says:

      bridal shower tu pun dah memang budaya barat. apa ke hei pulak bukan budaya barat

      ..ko dh mengiyakan kan…mmg budaya barat.

      2

      1
    • Anonymous says:

      Kannn suka hati la nak baling bunga kat orang ke.. kat itik ke.. kat pokok manggis ke. Hal dia yang gi sebok tu knape? Ko kawin nanti xyah la buat kalau taknak! Haishhh kusut

      0

      0
  8. Eizza says:

    Ala adat tak memesungkn akidah takpelh, mcm jgk sesetengah tu ada perbuatan yg bida’ah tapi bida’ah hasanah (yg baik) bolehlh lg, cumanya buang bunga tu ok jgk dpt kat org lain leh keringkn jambangan bunga tu cantik apa, sibuklh netizen tu budaya melayu pun byk yg budaya Kel**g. Camaner tu.

    2

    0
  9. Anonymous says:

    What is the issue? Baling bunga bukan sembah berhala or buang limau ke sungai untuk cari johor sempena Chap Goh Mei atau mandi safar sempena tolak bala.
    Indeed, ada byk lagi aktiviti islamik yang dioarg boleh buat but pengantin enjoyed begitu, selagi tak ada kesalahan…no issues. Sedangkan yang wajib pun tak buat, inikan baling bunga…. poyo la korang ni. berkerak!

    2

    1
  10. faraj says:

    bagi pandangan mata saya tk jadi Kawin…sebab Kakak dia tu memang dh majal mesti hinggap kat adik..percaya lah tak lama lagi kekasih tu mesti hilang mcm kakak dia…

    0

    2
    • Anonymous says:

      Ya rabbiii.. Ye ke?? Aduhhh.. Tapikan.. Klau awak nak ubat mata, saya boleh bagi pinjam. Satu lagi.. Kalau pandangan mata awak tu yang buruk buruk je.. Baik tutup mata, nanti kurang dosa.

      0

      0
  11. Anonymous says:

    habistu ikut budaya melayu ke

    0

    0
  12. Anonymous says:

    bridesmaids yang mcm boria pun bukan budaya melayu pun, ada ja buat… sama ja semua.. bukan tuntutan agama pun, baby shower pun sama, but if they have the money and able to, biaq pi la..

    1

    1
  13. Anonymous says:

    Kan… Tetiba pulak masa nelydia ni buat nak kecoh.. Dh ramai kut buat sebelum ni.. Bukan artis je,org biasa pun buat daa

    1

    0
  14. ellah says:

    persetankanlah semua artis2 ni.. depa ada mazhab sendiri. mazhab semua boleh namanya.. korang tegurlah mcmana pon, ade je jawabnya.. baca je cerita depa ni.. percaya jangan.. huhu

    0

    1
  15. Mek Ti says:

    Netizen yg takde keje asik nak judge org, biar la dia nak having fun dgn kawan2 ppuan dia utk menghabiskan masa bujang dia. bukan nya dorg tu pegi church. Lantak lah netizen yg bangang abadi. kalau x suka cara mcm ni baik diam. puih!

    3

    0
  16. Tanya jer says:

    Badan ungkasya dah rupa mak org..knp ek?

    0

    0
  17. bawang hangus says:

    sori to say…kebanyakan yg buat cmni jodoh tak panjang…bek la korg buat doa selamat…ni bajet2 omputih…pdhal muka masing2 jawa…muka nelydia pun bila tak makeup biasa2 je…xla sblm ni cm model 5 star dh edit bg poleles..

    0

    0
    • Anonymous says:

      Klau kena kata sorry.. Baik jangan say. Cuz usually it ain’t nothing good. Keep your half cent to yourself. At least kurang dosa.

      0

      0