Written by Bella | September 30th, 2019

Pengarah drama terkenal Michael Ang dikenali sebagai seorang yang bermulut ‘lahar’ dan memang lantang bersuara mengenai pelbagai isu menerusi media sosial. Tidak dinafikan sesetengah pendapatnya memang benar dan ada juga yang tidak mendapat persetujuan ramai.

michael ang sindir han byul

Terbaru, Michael menerusi akaun Twitternya seakan “memerli” tentang siapa yang bakal menjuarai program Big Stage 2019 dimana konsert final akan berlangsung pada minggu hadapan.

“Biasalah orang Malaysia, bila orang

luar reti cakap Melayu terus julang

mereka sampai langit”

michael ang perli han byul

Menurut Michael, Neeta menjadi pilihannya kerana mempunyai potensi besar untuk bergelar juara, menyanyi pun sedap dan cukup berbakat sekali.

michael ang han byulhan byul big stage 2019

Namun, sudah menjadi kebiasaan orang Malaysia, sesiapa sahaja orang luar yang boleh bertutur dalam Bahasa Melayu pasti akan dibangga-banggakan, “cair” habis sehingga menjunjung mereka sampai ke langit.

“Tak salah orang bukan Malaysia

menang, Han Byul pun berbakat”

Rata-rata netizen mempercayai kata-kata perli itu ditujukan kepada Han Byul yang turut berjaya ke peringkat akhir Big Stage 2019.

han byul big stage finalhan byulhan byul michael anghan byulfinal big stage 2019Ada yang menyokong kenyataan Michael tetapi ramai yang berpendapat tidak ada salahnya jika Han Byul menang kerana dia juga berbakat dan persembahannya berkualiti.

Pada pendapat kami, setiap finalis akhir Big Stage 2019 mempunyai kekuatan mereka tersendiri. Walaubagaimanapun, adat pertandingan pasti ada menang ada kalah, jadi tidak perlu membuat perbandingan.

Sumber Berita : Forum CARI

21 responses to Bila Orang Luar Boleh Cakap BM, Terus Julang Mereka Sampai Langit – Michael Ang Sindir Han Byul?

  1. Anonymous says:

    bebudak yg tehegeh2 retis korea sume nih bukan main dgr lagu korea…. nnti time cari keje interview english sume kelaut.. ade diploma degree kene keje mcD atau xdpt keje langsung terus melalak kt complaint govt.. soh improve eng malas.. ingat dgr lagu korea bole buat beli beras…

  2. Selitashima says:

    Biase je pon suara mamat ni.xde x factor pon.setuju dgn statement michael ang!!

  3. Anonymous says:

    Y ni aku setuju dgn michael..hahaa..?

  4. Anonymous says:

    Y ni aku setuju dgn michael..hahaa..?

  5. blitz says:

    x betul..pegi jengah twitter, mostly yg minat kpop tweet dlm english. nk beli brg kpop dri seller pon pkai english walopon kdg2 sama2 melayu..broken english sikit2 biasela..x baik generalize mcm tu..dgr lagu melayu ke, western ke, pon x boleh buat beli beras.. semua sma je, hobi masing2..

  6. Ngok ngek nara says:

    Bongok nyer iklan. Amende Christian NG. Semak. Nak close taleh. Mmg tak bukak dah ah sini

  7. Anonymous says:

    mmg x sedap betul ke? i x layan lah pulak big stage ni.. ade ke yg puji ke langit? tak salah kalau suara dia mmg sedap dan kalau x nak puji pun, hormat jelah.. jaga adab kita org m’sia… mmg betul kena utamakan artis sendiri, tapi jgn pula sampai nk perlekeh org luar.. malu wei org cakap kita x beradab… x layak langsung ke?? i pun bukan bbnu, tapi kalau zaman 80s-90s org boleh gila sgt dgn rock omputih, skrg dah berubah, mmg zaman kpop. kita asik sanjung omputih je, support pula org asia asal x melampau. org putih tu mmg dah perasan bagus.. white supremacy lah sgt!

  8. poyolebihhh says:

    Han Byul ni kira kategory tengah2 la. Kadang ok kadang x. Tapi cara dia perform lagi bgs dari msia. Msia mmg betul2 bbnu. Nyanyi kebykknnye ntah pape. Baik suruh budak2 ceria megastar nyanyi. Bukan nak bias. Mmg itu yg sbnrnye..

  9. Anonymous says:

    kite nak negara luar terima bakat kite tapi kite sendiri susah nak terima bakat orang luar macam mana tu?

  10. mimi says:

    I tengok bigstage on and off je. Tak minat dan tak kenal pun han-byul ni. Cuma nak komen je jauh sangat beza tahap persediaan artis kita dengan korea. As we all know, most of korean celebrity dah start kareer during their trainee years, ada yang kecil sangat lagi. So, boleh nampak bila dia join event macam ni we can see how well-prepare he was. Setakat nak hafal lagu dalam seminggu even bukan dalam bahasa dia pun dia rilek je macam macam kacang. Dia and Neeta memang seteru yang sesuai. Neeta she’s just amazing and suara dia memang sedap.

    I memang setuju dengan komen Siti, sebagai artis dan penyanyi, tak sihat bukanlah alasan untuk menyanyi tak elok.

  11. hakak says:

    ala si michael ng sumer dia nak kondem.. hakak takde la minat sgt kat han byul ni.. tp tetiap minggu tgk dia mmg konsisten.. nyanyi lagu melayu pun takde pelat mcm org melayu sendiri.. kau sendiri yg lahir kat malaysia ni pun ckp pelat lagi..

  12. Anonymous says:

    bahasa melayu x diguna pakai di embassy mereka di sini. Semua nk dlm BI. Kira nasib baik ada org malaysia kerja di embassy, baru boleh berurusan dokumen dari a hingga z.

  13. Anonymous says:

    seeebokkk laa korea bagai…. belajar kasi english cantik laa dik sekalian… jgn lepas spm sebookk nk sambung belajar last2 kene keje cuci tandas… ckp korea blur2 eng plak kelaut..

  14. pemerhatijer says:

    so kau nak burukkan artis luar yg mmg bgs dri artis kita sndiri mcm tu? tu je point kau? kalau tuan bdn tau pasal komen kau ni mmg malu a weh. diorng dtg malaysia baik2 kau kutuk mcm tu. shame on u!

  15. anonymous says:

    Babi gemok ni aku konpius masuk Islam kau tu cara apa,ikut sedap kau aja masuk Islam tak nak belajar mengaji dlm Bahasa jawi kalau malas baik kau terus mkn babi sampai kau mampos,mulut dah la puaka sial
    cina babi kau senda dan lekehkan islam

  16. Anonymous says:

    peminat kpop ni jenis taksub nauzubillah… depan mata ade jer ni ade kwn suka kpop.. kefahaman eng makin blur2.. time ckp terkial2 byk sgt dgr lagu korea.. mcm tu ade hati nk naik gaji.. memang tak laaa.. kitaorg tgk dgn padan muka ko dgr lagi korea..

  17. Anonymous says:

    add.. ‘lagu korea’

    org lain makin improve eng.. yg dia padan muka mulut kebil2 susun ayat.. degree tp eng kelaut.. shameful batak kpop nih..

  18. Anonymous says:

    Msti la kita junjung sbb org dr negara luar pun bkeh berbahasa Melayu, korang yg duduk diMalaysia sejak dilahirkan n dh puluhan tahun pun xtau fasih berbahasa Melayu

  19. Cik Anon says:

    wehh…kelakar la mamat ni…org x minta pon ko ulas tapi suka nau ulas benda xde kaitan ngn dia…han byul tu pon x kenal ko…nk ulas drama ko apetah lagi…sekurang2 nya dia cuba bakat dia kt luar negara…cuba tengok drama ko boleh survive tak market luar negara…drama ko mmg market untuk org malaysia tengok je

    jadi manusia jgn la dok pedengki dgn org…da rezeki han byul tu,,,usaha dia nak naikan nama kat luar negara…yang ko nan hado!!!sedeyh!!!hohhh!!!

    jgn esok2 ko offer si han byul ni berlakon drama ko sbb nak fofuler…nak naikkan rating tontonan…sbb ape dia ramai peminat kat sini…same la mcm kes ABPBH guna nama Kpop nak naikkan rating

    one more thing…yg dok junjung dia ni peminat…bukan dia mintak pon…ala ko kalo baru orang sokong kenyataan bodoh ko pon ko boleh besar kepala…sume benda pon nak ulas…lagi sedeyh!!!

  20. Rasional says:

    agree. yg komen ats bwh ni mesti tak tgk bigstage from beginning. is about talent. bukan sbb korea or apa. siapa yg ada talent, berusaha, berani take a risk.. he deserved it

  21. Rasional says:

    agree with u. orang masuk cara baik, kita patut hargai dgn baik. di bertanding secara sihat. bukan dia masuk sini orang bayar dia ribu riban. dia datang bertanding. if u belum layan lagi bigstage, u should try listening kt youtube byk dah part han byul blh tgk direct. u’ll impress with his performance esp vroom vroom, bang bang, sedang-sedang saja, luka dan bahagia

Tinggalkan Komen Anda Di Sini