Written by serenity | August 13th, 2018

Linda Onn ialah antara selebriti tempatan yang diketahui membabitkan diri dalam perniagaan restoran. Rangkaian restoran My Mom’s Chicken Rice Shop milik Linda mempunyai banyak cawangan di sekitar Lembah Kelang. Sudah bertahun lamanya rangkaian restorannya dibuka dan beroperasi, jadi Linda sememangnya arif mengenai prosedur untuk operasi sebuah restoran.
Terbaru, Linda telah menulis di Twitter mengkritik Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) kerana tidak mengambil tindakan terhadap seorang peniaga gerai tepi jalan yang sewenangnya beroperasi tanpa mengikut lunas yang sepatutnya seperti seorang pemilik restoran. Linda menulis:


Keseluruhan artikel dengan membaca entri ini sepenuhnya.


Tweet Linda telah menjadi viral dan mendapat banyak reaksi dari pengguna Twitter yang mendakwa bukan semua peniaga mampu menyewa dan membeli premis untuk berniaga sepertinya kerana pelbagai kekangan terutamanya bajet.


Ada juga yang mengambil kesempatan mengkritik mutu makanan dan perkhidmatan di restoran Linda.


Namun begitu, ada yang beranggapan peraturan tetap peraturan dan peniaga makanan, tak kira di mana sekalipun perlu mematuhi peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak berkuasa.


Apa pula pendapat anda? – beautifulnara.com

36 responses to Biarkan Penjaja Buka Gerai Tanpa Lesen, Linda Onn Bidas MPAJ

  1. Wekkkkkkk says:

    Jgn salh sangka…kkdg yg ada pyung pacak..payung tu ada bertulis…golongan asnaf ye yg dibenarkn niage..tapi biasa2 nya waktu siang..

    Klau mlm2 tu..penguatkuasa dh x pakai uniform..fhm2 ajelh..klau slh seorg pekerja penguatkuasa dtg.mkn mlm dn smbil pot pet pot pek tntg.lesen..kasi ” minum” senyaplh kot..

    11

    0
    • Corse 848 says:

      Boleh berniaga tepi jalan.. Tp biar ada garis panduan..kebersihan..keseamatan..gerai tepi jalan dri tokei Sampai la ke staff.. Ada ke suntikan vaksin.. Keselamatan dgn kenderaan.. Kena terabai kereta motor.. Sape nk tanggung jawab.. Lg 1..tepi jalan sewa tak payah.. Harga mcm dlm Mall.. Char kuew teow dlm mall rm5.. Tepi jalan. Pun Rm5.. Dah sewa xde.. Bg la murah skit..

      14

      0
  2. DE SOPHEA says:

    setuju kadang2 pihak berwajib tak pandang serius

    8

    0
  3. Anonymous says:

    linda onn lupa… sokongan ramai dulu kt era buat kan dia & halim othman dpt byrn tinggi.. pengacara mahal antara tertinggi kt msia masa tu di banding radio lain…. sbb sokongan antara org2 meniaga tepi jln tu lah… ingat tanpa diorg sape linda onn skrg
    duit dgn sokongan ramai tu lah ko dpt buat niaga… dh senang dh kaya pegi kutuk org2 meniaga tepi jln…. DASAR TAK SEDAR DIRI
    kutuk lah sekali pelanggan tepi jln tu.. pesal mkn situ pesal xmkn kedai ko… supaya aku sebagai pelanggan TAK AKAN JEJAK KEDAI ko lagi… mcm laa sedap sgt mee + kicap pun bantai merepek harga

    37

    3
    • Suka makan says:

      Betul tu..gerai ke restoran ke tapi mknan sedap mesti org akan dtg..aku pelik gak kedai dia rasa mknan ntah pape..nasi dgn kicap bapak la mahal harga..yer phm kos tgi..tapi harga tak padan dengan rasa..Jgn lah bukak kedai hnya kerana nama kau popular tapi seriously aku mmg takkan dtg lagi dah lepas rasa nasi ayam kedai dia

      18

      0
    • Anonymous says:

      Biase r tu.. Bile da kat atas mane nak ingat orang yang kat bawah.. Dia ingat semua orang mampu ke nak bayar sewa 9/10 k macam yang dia cakap tu. Ko mampu, ko sewa r kedai. Tak payah nak sekat rezeki orang. Kalau ikut customer ko tu, lagi banyak diorang nak complain pasal kedai ko yang tak sedap tu. Kalau ikut cakap Linda onn, tak mampu Sewa kedai tak yah berniaga. Tapi sebenarnye orang yang tak mampu r yang kene berniaga. Bukan orang yang tak pandai masak pastu gigih nak bukak kedai. Customer yang datang rase tertipu dan tak hingin nk datang lg. Orang yang dah hilang deria rasa je akan datang kedai Linda onn for second time. Opah tak suke dengan orang berlagak sombong macam ni.

      22

      0
    • JuliaPerezz says:

      Komen paling bodoh…hahaha

      0

      0
    • Gadis HARAPAN says:

      Komen paling bodoh…hahaha

      0

      0
  4. Aida says:

    Kena faham…mmg kalau boleh nak jugak ada kedai..tapi belum mampu. Tak semua org boleh bermula dgn terus sewa kedai…hanya peniaga tepi jalan jer yang faham.

    16

    1
  5. ash says:

    Kalau Linda Onn pacak payung pn belum tentu org ramai datang
    kemon Linda
    itu rezeki dia
    itu cara dia
    kalau dia seusia linda dan sekaya linda dia pn tak nak berniaga mcm tu
    setiap org ada impian masing2
    teringin nk buat konsep begitu begini mcm linda jgk
    ini mungkin langkah awal dia

    31

    4
  6. huhu says:

    linda on tak yah jeles..cube jer buke payong n niaga MMCR ko kat bawah kemah. tpi kalu harga ko melangit mcm kat rest ko skarang ni memang sekali jer la orang singgah..

    10

    1
    • Anonymous says:

      si linda tu sendiri jenis high taste… sendiri nk mkn pun cari kedai sedap… tanye lah sape keje kedai dia… dia pun tak lalu mkn lauk kedai sendiri…
      dia dah tau sbb kedai asek kosong… tp takut nk letak paper survey kt meja2…

      10

      0
  7. KK says:

    Rezeki Allah dah atur. Yg penting usaha. Ujian pon lain2. Semua Dia dah susun unik utk setiap individu.
    Plus from your pic, i nampak peniaga2 tu macam pakai truck. Kalau yg pakai truck tu kan memang boleh berhenti kat parking spots & berniaga.

    4

    0
  8. Anonymous says:

    niaga bukak payong tu ler ok beb..kalau org nak byr sewa kedai mahal sesungguh rasa nak mampos org byor tu..org susah maner ler nak cari duit nak byar segala2 nye mahal…yang mampu buka payong jer lerrr.. kene ler prihatin dengan org yg tak mampu nak byar sewa mahal melambong berapi tu..

    5

    0
  9. nok gebuzzz says:

    mentang2 dah kaya…semua ada Allah bagi,nak tunjuk mcm dia hebat pulak nak sound peniaga2 kat tepi jalan ek…weii..dyorg ni kadang2 murah n sedap…berbaloi..kalau setakat nasi ayam rege mahal org x masuk la…ingat hari2 ke org nak mkn nasi ayam…

    12

    0
  10. Bngi xde says:

    Aq x pnah cbe lg mkn kt kdai linda onn ni lg.srious ke x sdap?kte rsipi dr mak nya

    1

    0
    • Anonymous says:

      serius ckp…. lepas mkn tu kan.. masa nk byr rase tak berbaloi & menyesal… takat mee/nasi + semangkuk kicap cair nk charge lebih 10hengget… bodoh rase sape mkn situ kecuali no choice jer…
      baik g kedai lain… kalo perasan kedai linda onn ni selalu kosong… tunggu weekend itu pun kedai jiran2 dah penuh baru org masuk dia… sbb takde qualiti & tak sedap

      11

      0
  11. Zioe says:

    Puan linda teringin nk meniaga tepi jalan pacak payung main rambo cm diorg ke?… nk sangatttt ke?….puan cerita derita puan byr sewa mahal2…..puan…nk rasa derita payung terbang? khemah patah?…dipersilakan….tp pastikan puan y tggu kt tempat jualan tu bukan kuli batak puan ye….
    Nt bila da tau makna dan faham apa itu menderita mengikut takrif org y lebih susah dr puan… baru puan boleh nk meroyan lebih2…
    Kami x marah…hehe..kami sukaaaa…

    17

    0
  12. Anonymous says:

    linda oon ni kalo meniaga tepi jln pun belum tentu org nk dtg… kosong jgk… kedai yg ade ekon pon org tak nak masuk…. g lah baiki mutu masakan & rege… selagi tu tak betul memang kosong jer lah kedai tu

    6

    0
  13. WickEd says:

    Dia ni mmg nampak sombong..nasib baik abang Fahrin tu tak jadi kawin ngan dia

    6

    0
  14. johnny bravo says:

    si plain jane linda ni lupa, org2 yg berniaga tepi jalan tu sb tak mampu nak bayar sewa, dia lainlah, banyak duit..

    2

    0
  15. Anonymous says:

    Dh pergi mkn restoran linda onn ni. SERIUS SGTTTT XSEDAP. xberbaloi pergi.kalo mahal,makanan sedap xpe gak.sy suggest xpayah pergi.membazir je.

    2

    0
  16. Tk says:

    MPAJ dah lama tidor. Penguatkuasaan pun berdengkur. Tenguk saja kiri kanan Jalam kat Gerai makan Tanjung(?), ISKL. Jalan Kolam Air Lama, Jalan 1 …. sampah merata2. Di Ampang Point … kalau gi makan di restoran dan kedei tertutup ok la. Tapi klu lagi kt restoran yg tak tertutup. OMG bau limbah longkang memuntahkan. Wake up MPAJ!!!

    7

    0
  17. Outspoken says:

    Linda Onn got a point here. Klu golongan tak mampu nk niaga juga MPAJ bagi la tempat yg sesuai. Jgn sampai cantas rezeki kedai yg bayar sewa mahal. MB selangor, YB Azmin dan YB Zuraida yg duk sengih kt poster kempen yang terpampang di merata2 Ampang Jaya dan Ampang Point tu. don’t forget your voters. We want cleanliness. Ampang Jaya and rest of your constituency badly need cleaning up

    6

    0
  18. Kedondong says:

    Dia ni ada masalah kewangan kot. Dari Hari tu nak jual rumah dia…tapi take siapa beli.bapak mahal 4 juta kot. Sampai sudah take siapa beli. Motor mahal dia pun dah jual…..ko dengki rezeki org…lama3 lingkup la kedai kau tu. Tempat aku, ada makcik 3beranak bukak kedai pagi2 depan majlis bandaran punya store. Pekerja majlis yg tolong bukak khemah sebelum dia dtg meniaga. Gerai area cina take sorang pun pergi report.

    7

    0
  19. Alanice says:

    Sbnrnye nara yg salah baling batu sembunyi tngan

    0

    0
  20. tcrs says:

    yang penting the chicken rice shop lebih nyum nyum dari nasi ayam linda. opps.

    9

    0
  21. Khloe says:

    Linda you punye make up dari dulu sampai ni same jerr …asyik guna lipstick orange/earth color …nampak suram dan kelabu laa your face …dah nampak tua. Update your look and get fresher tone laa !

    2

    0
  22. Anonymous says:

    ini lah contoh salah seorang peniaga yang berjaya bongkak dan sombong tanpa memikirkan golongan yang susah. Kerajaan sekarang ingin membantu rakyat yg masih susah untuk hidup terutama yang berada di bandar2 besar spt KL.

    Mentang2 perniagaan anda sudah berkembang cakap bongkak, cuba letakkan diri anda didalam diri golongan yang tidak mampu mungkin anda dapat merasai apa yang mereka rasa.

    Jangan sombong allah nak tarik balik bila2 masa je… hidup umpama roda ya linda ONN..

    3

    0
  23. kakikucinghitam says:

    ya Allah lantak p lahhh depa linda oiii… kekadang org suka mkn yg tepi2 jln tp kalau n celebarte pape ke org suke pergi restaurant… semuanya ada fungsi linda oii…

    0

    0
  24. melati says:

    Dh Adat Melayu , semua nk Free jer..!!! Untung nk …sewa kedai Tak nk..!! melayu22 Kimek jrr yg tahu nk Free pastu pacak payung..!! sialan punya Melayu meniaga tak mahu kuar Modal…bila tak Laku asyik kata cam gini ( Kuasa Tuhan) pungkoq hg kuasa Tuhan , dh hang tu malas tahu nk Free jer , Tuhan pun marah….fikir2 kan lah…btol lah apa Linda ckp tu..

    0

    1
  25. Outspoken says:

    manifesto PH tak cukup. Tak Ada pasal KEBERSIHAN persekitaran.
    PM please bangunkan all YDP Majlis pastikan penguatkuasa start cleaning up sampah yg bersepah
    Aku tabik kesungguhan D Ali Rustam bersih dan cantikkan Melaka sampai jadi 50 world best destinasi pelancong. YDP Majlis Negeri lain busy sangat ke?

    Kebersihankawasan tu antara pengukur Majlis buat kerja ke tak. Bukan asyik kejor peniaga tak berlesen saja. Klu MP YB Nk tau kawasan bersih tak bersih kna turun Padang la. Bukan sengih kt billboard kiri kanan Ampang

    4

    0

Leave a Comment

Optional