Written by AbangNara | November 27th, 2014

Gelagat anak angkat Fynn Jamal iaitu Bakti Arjuna Fitri (Juna) yang kini menjangkau usia 2 tahun telah mencuri banyak hati para pengikut Instagram penyanyi lagu Aruna Beta ini. Memang comel yang amat si Juna ini. Mungkin ada yang tidak tahu yang Juna merupakan seorang kanak-kanak autistik. Abang Nara dulu ada jugalah buat kajian mengenai autisme ini. Autisme ini mempunyai spektrum yang luas dan kebanyakan mereka yang memilikinya akan mempunyai satu bakat istimewa. Contoh pandai melukis ke, buat lagu ke dan sebagainya.

juna autisme

Abang Nara perhatikan yang Fynn Jamal pun sudah mula menghantar Juna ke sekolah khas untuk membantu mengurangkan autisme yang dialami oleh anak angkatnya itu. Satu langkah yang bijak. Kanak-kanak autistik memang memerlukan interaksi yang banyak lebih-lebih lagi dengan rakan sebaya. Tumpuan daripada ibu bapa pun amat penting. Kena banyak bercakap dengannya. Apa pun Abang Nara respek dengan Fynn Jamal yang meletakkan tugasannya sebagai seorang ibu di tempat pertama. Kata Fynn:-

Saya meletakkan diri saya sebagai seorang ibu di tempat paling atas, kemudian sebagai pendidik dan selepas itu barulah peranan lain. Sebab itulah apabila saya dengar ada kes-kes pembuangan bayi, hati saya cepat tersentuh dan sanggup ketepikan aktiviti seni sama ada sebagai pemuisi atau penyanyi untuk cuba menyelesaikan masalah yang dihadapi anak yang tidak berdosa itu.

Bagaimanapun, Juna ada caranya yang tersendiri. Jika dia lapar atau mahukan susu, Juna akan tarik tangan saya atau ayahnya ke arah beg susu atau sebarang makanan yang dikehendakinya. Begitulah caranya berkomunikasi dan saya serta suami sedaya upaya cuba memahami setiap kali dia menyampaikan sesuatu.

Menariknya, keletah Juna itu kadang-kala menghiburkan saya dan suami. Seperti bermain teka-teki kerana cuba meneka kehendak Juna yang lucu dan comel. Dia sangatlah istimewa buat kami dan sedikit pun tidak menyesal mengambilnya sebagai anak angkat

juna autisme

Insya Allah dengan usaha-usaha yang dilakukan oleh Fynn Jamal ini akan membolehkan Juna melayari kehidupan sebagai seorang manusia biasa apabila dewasa kelak. Lama-lama nanti pasti Juna akan boleh berinteraksi seperti kanak-kanak lain. Kenalah bersabar sedikit. Budak-budak perkembangannya memang berbeza untuk setiap individu. Kalau anda ada pengalaman dengan anak-anak autisme, apa kata kongsikan pendapat anda di ruangan komen. Menarik juga kalau ada nasihat-nasihat yang bagus untuk diamalkan. Sumber Utusan Malaysia.

P.S: Poster ‘hilang’ yang amat menarik sekali

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

100 responses to Besarkan Anak Autistik, Fynn Jamal Mahu Beri Tumpuan Sepenuhnya Pada Juna

  1. Lovelyvic says:

    Juna mmg hensem. Sekian terima kasih.

    0

    0
    • Anonymous says:

      juna comel sgt. tapi mak dia.. hurmm tah la.. pls take a very good care of juna fynn.

      0

      0
      • Bedah says:

        Just for sharing:
        Anak Kak Bed tak bercakap sampai la dia umur 6 tahun. Dah bawak p specialist, confirmed dia bukan autism tapi still tak bercakap. Berubat bagai, bagi minum air zam-zam makan kismis, check pendengaran, bawak pegi speech therapy tapi still tak bercakap. At the end Kak Bed redho dan berdoa je la pada yg Esa.. Now dia dah mula bercakap, tapi disebabkan mix language digunakan di rumah, mungkin sebab tu dia lambat bercakap. Dgn Kak Bed dia cakap melayu, dgn father dia cakap german.. but with both of us he speak english. tapi bahasa dia berterabur mix all the 3 language dalam 1 ayat. Kadang2 susah nak faham.

        0

        0
        • Anonymous says:

          tu kifarah tu kak bed sbb kak bed suka berlagak kawen dgn kokesyen, beranak kat prince court, kutuk org miskin..

          0

          0
        • Bedah says:

          bila masa kak bed mengutuk org miskin? bila masa pulak kak bed beranak kat prince court? tak baik menfitnah tijah oi…
          asalnya dugaan je dikira kifarah, begitu? kamu itu hidup sempurna sebab terlampau maksum sampai langsung takde dugaan, begitu?

          0

          0
        • Anonymous says:

          kak bed, nak kene printscreen ke baru nak ngaku.. jgn pura2 plss….

          0

          0
        • lulu says:

          kak bed maybe lupa ape yg kak bed hina org semua dulu, tp org ingat kak bed! takde salah pun sebut kifarah, kita klu demam pun tu namanye kifarah atas dosa2 kecil.

          0

          0
        • Bedah says:

          berbeza pendapat dikira menghina?? owh tolong lah grow up!

          0

          0
        • Anonymous says:

          ohhhhhhhh kutuk org miskin tu berbeza pendapat ke kak bed?? i baru tauu.. dah ngaku sekarang ye?.. sama je mcm kokspin kak bed ni.. bongkak, berlagak, suka spin, lengkap…

          0

          0
        • Bedah says:

          whatever lah anon.. yg penting kak bed tak pernah menghina pon.. setakat berlaga pendapat dah nak di classified sebagai menghina? Ya.. Kak Bed ingat kamu anon tetiba mencaci Kak Bed sebab kak bed cakap pasal tax.. Suke hati kamu lah anon… tgk bahasa kamu pon dah tahu bertapa cetek ilmu pengetahuan kamu.. okay.. tamat disini. kami nak kata apa pon kamu punya suka la anon oiii…

          0

          0
        • Anonymous says:

          kalau kak bed kata kutuk org miskin bayar tax tak seberapa tu berbeza pendapat mungkin kak bed yg cetek ilmu… ye la mentang2 kak bed ongkaye, bwk anak pegi princecourt, laki kokesyen, bayar tax tinggi, jdnye selamba je la kutuk org miskin ye kak bed. bagusnye pendidikan kak bed ye.. kahkakah…..

          0

          0
        • Anonymous says:

          Kak Bed & Melati pondan sama. dia tak sedar mulut dia suka menghina mengutuk pandang rendah dgn orang lain pat blog ni. dah tu cakap besar cakap lawa tak nak kalah nak menang terus & bila ditegur dia kata perbezaan pendapat. suka ati kau lah Bedah oiiiiiii. macam banyak yg cakap pat sini nanti Allah bayar cash.

          0

          0
        • Anonymous says:

          Bedah or Kak Bed = suka pandang rendah bangsa Melayu lain, berbual world, penipu, berlagak, angkuh, bodoh sombong(lacked of knowledge negeri lain tapi berbual bongkak) & to top it all kaki kutuk kaki hina hamba Allah lainnya.

          0

          0
        • Anonymous says:

          ramainya yg membenci kak bed dan melati di bn ni… RIP kak bed n melati…

          0

          0
        • datin gayah semanggol says:

          Salam kak bed …. sy tak faham knpa pakar2 yg kak bed jumpa, tak tau punca dr awal. Masa sy baca awl2 ayt pun sy dah tahu. Mmg ank2 yg multi lingual ni lambat cakap tdk spt 1 bhs. Proven oleh Kajian Saintis Dunia dlm pakar bhs a few yeara ago. Klu bhs inggrs dn bhs malay mudah sikit. Klu 2 bhs ok lg tp klu 3 bhs, lg lambat trutama bhs2 yg kompleks spt Germn, Jpan, russia dll. As parents mmglh u risau n sorry u lambat tau sbb dulu pun sy spt itu. Bhs sy sampai skrang agak berteràbur sikit wlpn akedemik sy agk cemerlang. Slalu kena tease dngn kwn2. I hope da best 4 u dlm mendidik ankmu. Aameen.

          0

          0
        • datin gayah semanggol says:

          Salam kak bed … my bro sampai 7 thn baru blh komunikasi dngn baik .. itupun agak pelat sampai umur 10 thn. Tp akedemik dia tdk terjejas, kami periksa IQ dia pun agk tinggi. Slalunya mrk yg lbh kpd bidang teknikal agk kurang dr segi bhs. Even Dr Fazilah Kamsah pun bgitu sbb dia sndri akui sudut bhs agk kurang wlpn dia ahli motivasi. Mrk ini cenderung kpd otak kiri spt sy. IQ sy 180 TP sy ada kecacatan dr aspk bhs trmsk pnulisan. Masing2 punyai kelebihan di dunia ini. Bnykkn bersyukur. Tiada Siapa yg smpurna krna MANUSIA YG SEMPURNA HNYALAH RASULULLAH saw.

          0

          0
  2. aziey says:

    yes…syabas to you fyn jamal…sbb dipilih untuk memberi kasih dan syang yang x terhingga untuk juna….bukan mudah nak menjaga anak autisme nie…memerlukan iman dan kesabaran yang tinggi…sbb sya juga ada seorang anak yg autisme nie..anak sya minat melukis..umur 6 tahun dah..tiap2 anak yang dilahirkan di dunia nie…ada keistimewaan sendri kan…hargai lah ….memang smua keletahnya menjadi teka teki untuk kita…semoga allah berkati kehidupan kamu semua…

    0

    0
  3. pigasus says:

    kau je lah paling baik kokspin.expose la lebih lebih

    0

    0
    • baby says:

      mana pemuja pemuja kokspin? meh laaa puja kokspin kat sini pulak.. hahhaaha

      0

      0
      • Anonymous says:

        Kokping is the best . If not Allah tak takdirkan dalam hidup dia seorang anak angkat dan autisme plak tu. yang mengata ni belum tentu lagi larat nak face anak2 begini.hewhew.

        0

        0
  4. Anonymous says:

    i hate junaaaaa shitt !!!!!

    0

    0
  5. indah says:

    Yg baik di jadikan tauladan….yang buruk tolak ke tepi..
    ..
    apa yang fyn jamal buat ni, adalah satu usaha murni….
    masyarakat kurang pendedehan mengenai autisme ni….
    dan bukan senang nak menjaga anak autis ni….. kdg kesian rasa nya..
    tapi itulah Anugerah dr Allah yang kita kena pelihara dan lindungi.
    Sekurang2nya kokspin dpt membuka mata masyarakat ttg autisma,
    sbb ada dr kalngan masyarakat kita tak leh terima hakikat anak kita
    sebenarnya autisma…kdg xtau pon yg anak itu autis…..

    0

    0
  6. Hamba Allah says:

    Haters gonna hate. Syabas Fynn Jamal. Walaupun anak angkat, pernah ada sakit jantung, dan sekarang autisme pula, anda masih jaga Juna dengan penuh kasih sayang. Over expose macam haters cakap tu tak ada masalah, sebab RAMAI ‘ibu bapa alam maya’ yang nak berkongsi kasih sayang mereka dengan Juna. For those yang tak suka, tak payahlah kisah dengan hal dia nak over expose ke apa. Perhitungan di hari kelak antara dia dan Allah. Anda yang tak suka, jangan buat macam Fynn Jamal nanti ye. Nanti ade haters pulak. ^^

    0

    0
  7. Anon says:

    sudah2 la sebut “anak angkat”..klu aku lah ambik anak angkat tak tega sebut dia anak angkat sepanjang masa seolah bg peringatan pada si anak yg dia tu anak angkat je ok..klu nk bgtau pun bgtau pda budak tu je ckup la. tok sah asik2 gebang ni anak angkat aku, tak perlu kot mention hari2 tiap kali update insta pasal Juna msti terselit perkataan anak angkat tu.

    0

    0
    • Mirai Suenaga says:

      Aku pernah tgk kat tv yg pasal Stacy amik anak angkat yg dia panggil Bella tu. Sampai dia ckp (cakap dgn loghat Sabah) “aloo jangan panggil Bella anak angkat. Panggil anak Stacy. Ini anak Stacy,”

      See the different…

      0

      0
    • zZzzzz says:

      yup, adi putra pon penah marah reporter melodi dulu..sebab org tu mention pasal anak angkat dia..dia xmau anak dia digelar anak angkat semata. bkn cam kokspin nih, asik mention pasal status, taraf juna je..

      0

      0
    • Anonymous says:

      I pun anak angkat. Mama dgn abah bela i dari baby. Tak penah sekali pun dia ckp psl i ni anak angkat. Dia selalu cakap Jiji anak mama abah bukan anak org lain. Pantang sgt dia kalau org ckp depan dia i ni bukan anak dia

      0

      0
  8. spinner says:

    sana sini dia bagitau juna anak angkat
    enough la…

    0

    0
  9. Ibu says:

    Ada ketika mungkin ada sbb individu terpaksa menyatakan anak itu anak angkatnya, mungkin utk elak kekeliruan dlm kalangan keluarga & sahabat yg mungkin lebih mengenali dia, bila masa dia mengandungkan anak itu…takut dijadikan fitnah pulak, kita org luar mungkin tak kenal dia sgt, tapi apa2 pun wpun dia nyatakan itu anak angkatnya tapi sikap & tanggungjawabnya mungkin lebih mengalahkan ibu2 kandung sendiri, yg penting kasih sayang dan perhatian yg sebaiknya utk anak itu, kita jgn pertikaikan itu hak dia, siapa la kita hendak menilai akan dirinya itu, hanya Allah swt yg lebih mengetahui, kita amik contoh semangat dia menjaga anak sebegitu buat panduan yg mana perlu

    0

    0
    • Mirai Suenaga says:

      Bagi tau sekali, sudah lah.
      Okay, aku agak dia nak bagi tau 150 juta kali kot… ni dah berapa kali dia bagi tau? ada tak dalam 357 kali?

      0

      0
    • yelahtu says:

      satu dunia tau tu ank angkat duk nak pi canang lg tu pasaipa gila publisiti sian anak tu tatau papa duk kena exploite dgn mak sdiqi.

      0

      0
    • pigasus says:

      jadah nak bagitau hari hari dah kenapa.dengar la hari hari lagu arjubo beta tu

      0

      0
    • lala says:

      Juna dah mmg anak Kokpin tu pun.. dah disusukan.. ibu susuan. takde dah istilah anak angkat2 dah..

      0

      0
      • Anonymous says:

        dah tu nape kokping ckp anak angkat lagi?? suppose dh jd retis, buat la ayat sedap sket, jgn la ckp tak menyesal amik dia jd anak angkat, mcm la juna yg nak sgt jd anak angkat dia.. ckp la bersyukur sgt pd Allah sbb anugerahkan Juna dlm hidup saya. kan lebih baik.. xperlu sebut susuan ke angkat ke… u no need to justify to anyone pun, manusia semua x penting, yg penting justify pada yg Esa je….

        0

        0
        • Anonymous says:

          Awk hebat sangat ke nk heboh kan salah orang? Solat pun tak jaga lagikan membuka aib orang. Kita manusia buat kesilapan dan belajar dari kesilapan. Tak perlu memekak nk ckp salah org. Better ko buat solat sunat taubat dulu ye. Sekian terima kasih

          0

          0
    • pple love says:

      Tapi kak sis, imagine Juna dh dewasa, bimbang jiwanya terluka,bila baca ttg dirinya yg dilabel anak angkat setiap masa..anak2 autisme nie,emosi dan fikirannya kdgkala tak terduga oleh kita..

      0

      0
  10. yelahtu says:

    “Abang Nara perhatikan yang Fynn Jamal pun sudah mula menghantar Juna ke sekolah khas untuk membantu mengurangkan autisme yang dialami oleh anak angkatnya itu”

    excuse me? celah mana hantaq anak pi sekolah? pensel dgn kertaih pon baru ja kokspin ni beli kat ANAK ANGKAT tu. dok mengajak anak ke hulu ke hilir ajer kejenya. takpon duk tenyeh inti karipap kat sliding door

    0

    0
    • Anonymous says:

      sekolah bukak bln december laa..dia kan kaya mampu antar anak ke private class.. bkn mcm mak autism miskin yg lain, cari ilmu kat google!

      0

      0
    • bini no 1 says:

      Derr ko nie duk negara mana?? nunn jauh afrikaa ka, belambak plak kelass khass utk budak2 khas bagai, tadika khass bnyakk, masuk darjah stu sekolah kerajaan pun ada sedia utk pendidikkan khass ko dah kenape.soal die duit bnyk x duit bnyk tue rezeki die apesal nk pikir bukan2. klau ko sebagai parents nk terbaik utk anak2 tmbh2 ada anak autisme cm nie mesti ko boleh pikir jalan yg lebih baik selain ‘GOOGLE’ jerr… ‘ GOOGLE’ utk tambah ilmu ko psl anak autisme tpi budak tue still perlukan ‘CIKGU’

      0

      0
      • Anonymous says:

        ni sedara kokping ke yg suka kutuk mak autism lain??? ko penah baca artikel psl bdk autism yg mak dia dia sendiri home school and finally can cure the autism? xpenah kan??? sbb ape, ko ni penjilat bontot kokping! ko ingat kat google tu kuar blog2 cam nara je ke… ko ni hidup zaman paleolitik ke ape????

        anyway, setiap mak berhak utk buat yg terbaik utk anak dia, ko ngan kokping ni siapa nak kutuk pilihan mak2 autism lain yg nak home school anak dia and cari medical info or journals from google??? bongkak sombong!! bwk la duit ko tu masuk kubo dgn dosa menghina org tu!

        0

        0
    • Lalola says:

      Kenapa ye ramai orang tak berkenan dgn Fynn Jamal..? Saya kenal dgn nama Fynn Jamal sejak ‘surat terbuka’ tu.. So, saya follow IG dia.. Takde pun nampak ‘kejengkelan’ kat situ.. Peliknye, ramai yg mencemuh tapi tau setiap perkembangan dia.. Tenyeh inti karipap kat sliding door pun tau.. Tak suka orang tu, tapi selalu menjengah ke ‘rumah’nya.. Tak suka tapi follow IG dia.. Untuk apa..? Untuk mencari setiap keburukan then papar caci keji kat sini..? Phewww.. Sudah-sudah laa tu.. Gosip tu gosip jugak tapi berpada-pada.. Setiap orang ada cara hidup tersendiri.. Kau kutuk life orang, belum tentu life kau pun sempurna.. Kena ingat ye.. TIADA MANUSIA YANG SEMPURNA.. :)

      0

      0
      • Anonymous says:

        baru follow mmg la taksub. tggu lama2 sket. ko xnampak lagi dia maki org pant*t, bab* , S*tan… org klu dh x suka mmg akan cari bahan laa nak kutuk, tu la lain kali jgn buat org, ko xtau ape dia buat kat org, skang org buat dia, baru dia tau.. anggap je la kifarah ye.. awk, sy persilakan ke forum utk baca semua info psl kokping kesayangan tu ye, jgn amik info sebelah pihak je, bias.. klu xde bukti org tak ckp. kbye

        0

        0
        • Lalola says:

          Betul.. Saya langsung taktau siapa dia yg dulu.. Taknak tau pun siapa Fynn Jamal yg dulu tu.. Saya lihat Fynn Jamal yg sekarang.. Kalau dah perangai dia macam tu, doa je laa mudah-mudahan dia akan berubah.. Tak payah laa kita pun sama naik hentam dia.. So, apa beza kamu dan dia..? Tiada beza bukan..?

          “org klu dh x suka mmg akan cari bahan laa nak kutuk”

          Dari cari bahan mengutuk, baik kita cari bahan untuk kita perbetulkan diri sendiri.. Saya bukan ‘kipas’ dia.. Tak dapat apa pun kalau kipas mengipas ni.. Hanya follower IG dia je.. Suka tengok perkembangan anak dia.. Tu je.. Attitude dia yg awak cakap buruk tu.. Abaikan lah.. Takkan lah dalam sepuluh perkara yang dia buat, takde satu pun kebaikan yang ada.. So, kita tengok yang baik je laa.. Yang tak baik tu kita doakan moga dia berubah.. Easy kan..? Kenapa susah-susah nak timbulkan rasa benci terhadap seseorang yang sikit pun takde kene mengena dgn hidup kita..? Salam Jumaat ye.. Maaf laa kalau saya ade tersilap kata..

          0

          0
        • Anonymous says:

          lalola, fyi info bukan dulu malahan sekarang pun sama, cuma ko tak nampak sbb dia delete lepas dia buat.. cuba jgn buta hati buta mata sgt, klu ye pun nak puja org, berpada2…

          klu pencuri perogol tu suka buat kebajikan, patut ke kita tutup mata kat kesalahan mencuri merogol dia semata2 dia pura2 suka buat kebajikan?? ajaran mana ko dpt? mungkin xde kene mengena dgn hidup kau tp kene dgn hidup org lain yg dia dh aiaya.. ko takkan percaya sbb tak kena. org yg dh kena tau la…

          ni dunia akhir zaman, munafik bersepah2, klu ko rela diri dibutakan, silakan…

          0

          0
      • Anonymous says:

        hi kokping, susah2 je reply sini..

        0

        0
    • Suka2aje says:

      Aku cuma nak tanya je la, suami kokping nie tue keje apa? Tanyaje. Peminat kokping jgn mrh.

      0

      0
      • Anonymous says:

        biarla dia tak keje, bini dia rela nak tanggung walaupun dlm hati meronta2 nak ditanggung laki. duk canang nnt blk mesia laki dia keje dia duk rumah jaga anak, tp kesian, xtercapai cita2.. actually i pity kokping. she is not happy inside. sbb tu dia perangai mcm tu..

        1

        0
  11. Anonymous says:

    dah mmg anak angkat apa masalah nya dia cakap anak angkat..kenapa pandang pada sudut negetif kenapa tak pandang sudut positif d mana dia menjaga juna dgn baik seperti anak sendiri…kalau dia cakap anak sendiri bila kantoi anak angkat korang melenting lagi pulak cakap dia penipu…fikiran korang macam EVIL lah…hahhaha

    1

    0
    • Anonymous says:

      dulu org ckp anak angkat, dia marah dia kata juna tu bkn anak angkat tp anak susuan. now dia sendiri iktiraf juna anak angkat. aku rasa dia mmg ckp berbelit2 la. ke ade split personality.. mana satu ni???

      0

      0
      • Mirai Suenaga says:

        Ouhhh… No wonder lah korg panggil kokspin…

        0

        0
      • cik eton cik senah says:

        Di mana2 saja BBTV BBNU dan karats kokspin bersatu. Kokspin tolong bagi Juna tidoq awai, tukaq baju tu kerap2 sikit. Dulu kemain gebang tak percaya Juna autism. Siap sentap delete comment BBNU BBTV pulak penyokong tegar. Bila dah diagnosed soheh wallahi Juna autistic terus up diri jadi duta spokesperson bagai. I cannot brain betoi. Lagi satu if you’re an English teacher, and was a BENL student, please be careful with your grammar. I found errors here and there especially when you’re using perfect tenses. Takkan past participle tak boleh hadam lagi kot.

        0

        0
        • Anonymous says:

          dulu masa zaman ranap dia, dia penah kutuk ade mak budak bwk anak kuar tgh2 mlm pastu bwk pulak ke tempat dia melepak merokok bagai. now dia selamba je bwk anak dia kuar tgh2 mlm. biar anak dia melepak dekat laki dia yg tgh hisap rokok. dianye dah berenti merokok ke blum pun xtau… tlg la walk the talk fynn…

          0

          0
    • Anon says:

      takdanya org komen cara dia jaga anak mcm mna, cuma nya sudah2 la ckp “anak angkat” tu…perlu sgt ke utk orang tau status anak tu? apa untung, spya org tahu kebenaran? byk jgak artis lain yg ambik anak angkat, malahan artis wanita yg blom berkahwin pun ada yg ambik anak angkat tp takda kecoh sgt bgtau semua dunia ni anak angkat..klu kata nk ngelak fitnah tu artis bujang lain cool je ada anak angkat diam2 je, padahal dorang blh kena fitnah besar blom bersuami tp ada anak.

      0

      0
  12. Anonymous says:

    Saya pun ada anak lelaki autism umur 4 tahun lebih. Sampai sekarang dia hanya mampu bercakap 4-5 perkataan sahaja. Hanya tuhan yg tahu betapa saya teringin nak mendengar dia berkata-kata dan dapat bergurau senda dgn dia.

    Bila tengok anak orang petah berkata2 dgn parents, hati terasa sayu tengok anak masih tak mampu meluahkan keinginannya, kesusahannya, kegembiraannya, keterujaannya, kesakitannya…hanya mampu tunjuk dgn jari telunjuk bila dia nak sesuatu…adakalanya saya tak faham langsung apa yg dimaksudkanyya…

    Kadang dia mengamuk sbb kita tak faham apa yg dia nak sbb guna isyarat tgn je..Bila mengamuk..adakala dia baling2 barang, cederakan diri sendiri, mengangis teresak2…
    Akhirnya saya mengangis sbb saya tak mampu faham apa yg cuba dia sampaikan dn beritahu saya…

    Kadang bila saya terlepas pandang, dia main terjumpa gunting atau benda2 yg merbahaya dia boleh cederakan diri dia, sebab dia ingat itu mainan. Bila saya kata itu bahaya…bukan mainan…dia tak faham apa yg saya cakapkan..dia nak juga main gunting tu…sedih sgt…saya takut dia akan tercedera…sbb dia mmg tak faham apa yg kita ckp…

    Hanya kesabaran dan keredhaan yg tinggi dapat memujuk hati untuk membesarkan anak syurga ‘autism’ ini…Mereka keseorangan dlm dunia mereka sendiri…kerana mereka tidak mampu bertutur dgn normal…kadang masih baby talk lagi…sprti maa..baa..taaaa…na…..

    Semoga semua ibu-ibu yg membesarkan anak autism spti saya dan di luar sana…terus diberi kekuatan dan kesabaran yg tinggi untuk membesarkan mereka…Semoga Allah membantu kita untuk mengurangkan gejala autism mereka agar mereka mampu berdikari dan menguruskan diri sendiri apabila kita sebagai ibu sudah tiada di dunia ini lagi…Autism ini datang dari kuasa Allah, hanya Allah lah jua maha penyembuhnya..teruskan usaha untuk membantu mereka…Amin..

    0

    0
    • Anonymous says:

      Nak tumpang tny.. kt mana ye or dgn siapa kita blh jumpa utk kita diagnose utk tentukan anak kita ni autisme or x.. sbb anak sy, sy tgk mcm ade ciri2 tersebut.. cuma sy xtau mana harus sy rujuk..

      0

      0
  13. inisayabertanya says:

    Sorry yer nak menyelit,
    Boleh tak korunk bgtau apa yang korunk benci sangat dengan Fynn Jamal ni?
    Sorry sy baru ambil tahu pasal Fynn nih,
    So x tau perkembangan die sangat,
    Tp pelik kenape ramai yg tak suke Fynn Jamal nih?
    Bongkak celah mane?
    Ape yg Fynn buat silap sampai ramai yg membenci?
    Sy sekadar mahu tahu,
    Sy bru follow ig die,
    Sy rase die biase jer..
    Sy suke tgk Juna :)
    Whats wrong?
    Tak faham kenape ramai membenci?

    0

    0
    • yelahtu says:

      hi kokspin

      0

      0
      • Anonymous says:

        mmg bukan kokspin la, kokspin klu nampak bbnu eja korunk korunk ni, mau dipant*tkan dek kokspin the melaka in me tuuu…. dia kan cikgu, pantang dia eja mcm budak bodoh, dia yg kata bukan aku..

        0

        0
    • Anonymous says:

      bongkak celah bedah kot… karatz detected..

      0

      0
    • Gincu says:

      Sebelum tu, saya nak menyelit kat awak jugak. Awak ni guna bahasa apa ya? bahasa Melayu pasar pun tak ada perkataaan ‘korunk’. ‘Die’ tu apa, mati?

      Nak guna bahasa melayu, guna betul2 – bahasa pasar pun ada adapnya. Nak guna bahasa inggeris, guna sepenuhya dalam 1 ayat. Adakah nak tunjuk ‘urban’ dengan hanya menggunakan ‘sorry’ atau ‘whats wrong’? Nak guna bahasa Urdu pun boleh, tapi biarlah sepenuhnya – jgn campur aduk dalam satu ayat.

      Biasanya ini bahasa BBNU (budak-budak baru nak up), perosak bahasa. Sakit mata, sakit hati dan pankreas dibuatnya.

      ‘Good’ that you are now her follower. Jadi gunakan lah akal fikiran yang waras untuk menilai mana yang baik diikuti, mana yang hampas di buang. Jangan membuta tuli jadi pengikut, sampai tak boleh ditegur. Jangan ikut perangai suka memaki dan putar cerita sudah lah ya. ;)

      Ya, betul manusia tiada yang sempurna. Tetapi manusia yang baik budi pekertinya ialah manusia yang sentiasa boleh menerima hakikat yang dirinya tidak sempurna. Bukannya manusia yang sentiasa fikirkan dirinya betul – menegakkan benang yang basah.

      0

      0
    • yennadey says:

      Mohon membaca lebih d forum cari untuk khatam dan mengenali.

      0

      0
    • lala says:

      dik, jgn asyik berkuntum kat Ig Kokspin tu. bawa2 berkuntum ke forum cari. kat situ, Kok Spin takde kuasa. Kat situ gak BBNU akan sembah ratu kat forumer2 kat sana yg telah menelanjangkan segala penipuan, dolak dalik kok spin..

      antara sebab nape org benci FJ selain dia kaki spin cakap, dia bgitau seantaro dunia tentang masalah rumahtangga biras dia, Atita Haris. tuan punye diri tak bersuara, suami tuan punya diri tak bersuara, Kok Spin lebih2 nak bercerita kat IG, hadap sangat nak jadi menantu nombor 1. Dasar permpuan ranap.

      0

      0
      • Anonymous says:

        menantu no1, cucu no 1, semua no 1 uolls… ko hade?? walaupun tergesa2 cari anak angkat, siap suruh opi jgn kuar dulu supaya anak dia bleh jd no 1.. ko mampu??

        0

        0
      • Anonymous says:

        ko tau x karatz ni tahap tgk ig kokping sambil jilat screen meleleh air liur, betapa taksubnya dgn kokping… tak caya tanya faezah jasper ngan anak misi… dpd idolakan kokping baik la idolakan mak sendiri, letak gambar mak bnyk2 kat ig tu, ade gak pahala dpd meng ‘idole’ kan kokping… idole tu perkataan baru dicipta dek karatz bbnu susah nak mati kokping. jgn tanya kenapa ejaan dia mcm tu klu xnak kene maki ngan the karatz warrior….

        0

        0
  14. Anonymous says:

    mmg juna anak angkat dan anak tak sah taraf ( seperti yg fynn jamal bgtau ) . tp x perlulah asik duk mention anak x sah taraf tu. mmg ko nak bukak mata masyarakat hari ni berkenaan penerimaan kepada anak2 seperti juna. tp dlm masa yg mase ko mcm berlagak nk org tau yg ko sama tri tu berhati mulia memelihara anak seperti itu. ko x jaga hati keluarga kandung juna. mungkin mak dan bapak juna dh nikah dan mereka insaf. jd x perlu dicanang ttg status juna. byk hati yg ko perlu jaga.

    0

    0
  15. spinner says:

    agak2 la nk ketepikan seni dan yg lain2
    dahtu sape yg nak tanggung laki dia,rumah,bil dan anak dia
    takkan nk harapkn orang lain

    0

    0
  16. Anonymous says:

    Entah pa peh ntah korunk ni,
    nak benci, benci sorunk2 je lah,
    tak payah lah nak canang macam korunk ni bagus sangat,
    hahahahahaha
    aku tak kenal sangat fynn jamal,
    dan aku tak kenal korunk jugak,
    tak faham kenape korunk nak membenci,
    tapi sukehati korunklah,
    kita ada otak boleh menilai mana baik mana buruk,
    so aku tak berpihak pd fyn atau haters,
    dan tak nak ambik pot dah,
    korunk nak membenci,
    korunk nak buat semua bende2 tak baik,
    dan masih nak teruskan,
    terpulang.
    Otak ada kan?
    kalo tegur pun, nanti korunk mempertahankan diri macam diri tu bagus sgt.
    Fikir-fikirlah sendiri.
    Nak tambah saham dekat akhirat yang positif ke negetif?
    Sendiri pilih.
    Semua orang ada salah silap, tapi siapa kita nak judge dan hukum orang tu.
    So… Bye.

    0

    0
    • Detektif Bawah Lombong says:

      ayat dh mcm kokspin jer.. karangan berjela.. takat tukar2 sikit korunk, sorunk ape la sgt kan? kok, abang ngah kat luar tu dh bagi minum susu blom?

      0

      0
    • Anti Fonen says:

      Dik ko ni fonen ek? Kena kambus macam umat Nabi Lut A.S nanti. Spin tu gila meroyan tapi tak branak. Senang citer gila ranap. Nanti pegi overseas bolehlah bukak tudung amik gambar buruk nampak ketiak. Tunggulah reasoning dia. Baik baik ye adik fonen. Biar diri sesat tapi jangan sesatkan orang lain ye. Sekian.

      0

      0
  17. Apasal juna selekeh ye. Muka comot dan rambut xdisikat.
    Anak jiran saya dulu kecik2 rambut panjang mcm juna.
    Bila mak die nak potong die xbagi sbb die ingat die permpuan.
    mesti juna ingat ,juna dan opi adalah jantina yg sama kan. Satu lagi pin,henti2 kan lah CANANG HAL ATITA HARIS DKT IG. xperlu nak komen kat ADAM “KUAT SEMANGAT DAM ADAM KENE KUAT ” . Ko boleh je mesej adam kat wassap dri ko komen kat ig. Lagi satu xpayah asik nak bodek mak mertua lah. Mak mertua ko xkan sayang ko pun sbb ko xberanak kan cucu n zuriat keluarga die… opi masih cucu kesayngan tokwan n tokdad. Juna nan hadoooo

    0

    0
    • Aku bukan biawak says:

      Spin sebenarnya cakap pada diri sendiri. Kuatkan la smangat aku sebab biawak jadian semakin gedempol. Juna semakin besar lama lama hilang kiut. Mana nak cari limelight supaya masyukkk dan terusan bagi biawak jadian semakin setia.

      0

      0
  18. UAI punya pandangan says:

    Nasab anak angkat (Mengaku anak angkat sebagai anak sendiri)

    Hukum:

    Rasulullah saw memberi ancaman sangat keras bagi orang yang mengubah nasab anak angkat. Dalam hadis daripada Sa’d, Nabi saw bersabda: “Siapa yang mengaku anak seseorang (sebagai anaknya) sedangkan dia tahu dia bukan bapanya maka syurga diharamkan baginya.” (Riwayat Al-Bukhari)

    Jelas sekali anak angkat wajib dinasabkan kepada orang tua kandungnya, baik dalam masyarakat mahupun catatan sivil.

    Selain itu, ibu bapa angkat perlu faham tanggungjawab mengambil anak angkat, terutama perkara berkaitan hukum agama, supaya niat suci memelihara anak dan menumpang kasih dengan menjadikan anak itu ahli keluarga mereka tidak mendatangkan fitnah.

    Berbalik pada cerita Fynn Jamal, tidak salah memberitahu bahawa anak angkatnya itu tidak sah taraf (bukan untuk mengaibkan anaknya) tetapi memberitahu kepada masyarakat status anak tersebut dengan Fynn Jamal supaya tidak mendatangkan fitnah kemudian hari. Apabila kita mengetahui status anak tersebut, wajar kita berbelas kasihan dan mengasihi anak tersebut seperti mana ibu bapa angkatnya mengasihinya.

    0

    0
    • Anonymous says:

      dah tu kenapa kokping marah org pangil anak dia anak angkat dulu? dia kata bukan anak angkat tp anak susuan. skarang dia pulak panggil anak angkat! cuba ckp betul2, mana satu??

      sila bagi dalil yg sah yg menghalalkan aib anak tidak sah taraf dibuka pada masyarakat. sila bg hadith atau mana2 nas yg membenarkan kita canang anak tidak sah taraf? niat tidak pernah menghalalkan cara..

      0

      0
      • anonisma says:

        Kita kalau cetek ilmu agama, nak benci org mmg senang.kat msia ni rmi ustaz n ustazah yg boleh bg penerangan.nk dalil bagai boleh minta kt ustaz atau ustazah sbg bukti.lps baca uai py statement ni,baru saya fhm dan sy sndiri ty ustazah psl hukum tu.its about mentaliti org2 kt msia ni.zaman rasulullah,anak2 spt ni masyarakat kena tau status mereka utk elakkan kawin adik beradik,pmbahagian harta dan mcm2 lg.ank2 ni suci di mata masyarakat arab ketika itu tetapi mak ayah mereka mmg dikecam.sbg mak ayah angkat,status anak tu mmg xbole disembunyikan.kita bkn zaman org dulu2.smua kena sembunyi2 utk jg maruah kononnya.sila rujuk ustaz n ustazah ye.jgn hentam saya.sy brkongsi ape yg sy dpt tau dr ustazah.

        0

        0
        • Anonymous says:

          sunat utk rahsiakan aib anak luar nikah. sila rujuk ustaz dan ustazah sebelum bg ape2 pandangan. mengenai pembahagian harta and all, ia tiada kene mengena dgn membuka aib anak luar nikah. sbb tu ade dalil anak luar nikah tidak boleh dinasabkan kepada ayahnya. pls, zaman dulu atau zaman sekarang aib masih perlu dijaga bukan mudah2 nak disebarkan. ade sbb kenapa aib anak luar nikah perlu dijaga. jika anak luar nikah sudah menjadi biasa dikalangan masyarakat, lama kelamaan, budaya hamil anak luar nikah juga akan jadi normal dan biasa. setiap hukum Allah ada sebabnya wahai manusia…

          dan jika kita dibenci manusia, itu kifarah, cuba lihat dalam2 diri kenapa kita dibenci, silap itu dtg dari kita… buka hati jgn bongkak.

          sila berikan dalil yg sah utk kisah rasulullah mengenai anak luar nikah dipandang suci.. jgn suka2 bg cerita zaman rasulullah jika tidak ada dalil yg sah mengenainya. dr maza pernah ckp, berdosa jika memalsukan cerita zaman rasulullah..sila buat rujukan lebih lanjut sebelum mereka cerita2 palsu yg boleh menyesatkan umat manusia..

          0

          0
        • lulu says:

          maaf, sy rasa awk cetek agama. cerita zaman rasulullah awk mohon dibetulkan sebelum awk berdosa. sunat menutup aib anak luar nikah. pls jgn menyesatkan umat islam dgn cerita2 palsu.

          jika kita dibenci, cuba lihat dlm2 diri kita, jgn bongkak merasakan org benci kita sbb kita terlampau bagus seolah2 maksum tanpa dosa. sekian

          0

          0
        • Anonymous says:

          status anak angkat mmg perlu diwarwarkan, tetapi tidak status anak luar nikah yg fj warwarkan pada semua. anak tidak sah taraf tidak perlu dihebohkan, kasihan juna.

          fj dulu marah org ckp juna anak angkat, now dia sendiri nak juna diiktiraf anak angkat. pls jgn lidah bercabvang.

          0

          0
  19. bewak hidup says:

    itulah ping. dulu aku penah baca bila ko kata ko x kisah juna lambat cakap. ko xnak paksa dia. ko nak biar dia membesar sendiri. at last disahkan autism. bari gelabah2 nak rangsang otak, nak dia tunjuk rasa sayang sedih dia, nak bg dia bercakap. nampak sangat dulu(time kat kazakhstan) ko sibuk amik gambo dia je. atita tu dalam bz2 modelling pon, aku tgk opi tu ok je perkembangan dia. pfffttt

    0

    0
    • Anonymous says:

      lepas tu perli atita sbb ajar anak dia bercakap, dikatanye org tu buat anak mcm robot… teruk btul perangai pompuan attention seeker ni.. dari aku kenal bertahun lepas sampai sekarang x abis2 dgn drama queen, attention seeker dia.. tak cukup kasih syg sgt..

      0

      0
  20. yela... says:

    2 org ank saudara sy lmbat bercakap sbb multilingual…kak sy ckp loghat perak utara, abg ipar ckp loghat Kelantan…abis anak2 diorg brckap xde sorang yg paham…kesian….nasib baik bile dh sekolah, masalah tu makin kurang & pulih

    0

    0
    • miss rindu says:

      Eh ini kes sama i dngr, parents yg kerja. Both side of family nak jaga ank dorang. Tak nak grndparents kecik ati … sorang hantr utara prlis dn yg sorang lg hantar Kltan. Dua adk brdk ni masa kecik tak fhm each othr language. Kelakarnya sbb ada several cases sama yg sy sngr. Kdg2 doràng di hantr skali ke Klntn sbb grnprnt klntan nak tngk yg cucu di utra lps tu both of thm di hntr ke Klntan pula smpilah sekolah. Lps tu balik pd asal dipisahkn kmbali. Smpi skrg msng2 da msk sek dn satu kat kltn lg satu kat utara. Bila dorang get togther dielek ngri masing2 kuat smpi adk brdk ni terpaksa rely on their parents to trnsltd to ’em.

      0

      0
  21. bukan bbnu says:

    Hellooooo yang ko bagi hadis tu haram kalau anak angkat ber bin atau bintikan bapa angkat lerrrr. Hellooooo

    0

    0
  22. lemakberkrim says:

    utamakan anak apa benda kalau sibuk pergi ke sana ke sini. utamakan upload video and gambar anak tu memang betul la. huhu

    0

    0
  23. Melor says:

    What happened to atita and adam? :”(

    0

    0
    • Anonymous says:

      ade sekor pondan tak siap gang2 kok ping pegi kecoh kat twitter kata tita adam dah cerai.. tp xtau la kesahihahnnye.. klu dia fitnah mmg dosa besar la dia..

      0

      0
  24. zara says:

    Juna sekolah mana???? Wah! Xsabar nk tgk progress juna lagi, :) kak fynn update ok! Share la nama sklh juna tu. Pasal hal laki bini akak dgn bongtri awak tidur satu selimut lah psl peti ais lah pun boleh akak share xkan la benda sekolah juna xleh share…:) ahaks

    0

    0
  25. kasut converse busuk says:

    Fynn ni penipu! Dia kan biasanya benda kecik pun nak share…ku yakin kalau anak dia betul2 disekolahkan, mesti dia dah gigih tangkap2 gambar, tunjuk itu ini terima kasih itu ini gambar whiteboard pun jadik. Ni? Setakat gambar melukis caption cikgu mesti banggalah hapelah tah betul ke tidak pompuan tu. Fynn ni penipu dan busuk hati. Ko takyah caya dia ni kalah xde gambar sekolah. Sebab aku konfem 200% dia ni pompuan jenis suka tunjuk2 konon nak share kegembiraan. Kalau takfe gambar,takyah caya fynn jamal. Itula apa yg ku belajar di pompuan tua ni..so ko xyah tertipu

    0

    0
  26. Anonymous says:

    finally kokping sudah mula membuka hati utk terima cadangan org lain dan berhenti dgn komen dgn kata2 bongkak..moga istikomah ye..ade gak guna haters ni, semoga kokping makin sedar..

    0

    0
  27. kasut converse busuk says:

    oKla ku meminta maaf seikhas hati kpd fynn..

    0

    0
  28. anon says:

    For those yg kutuk2 kokping ke.. sesama sendiri ke… kokping tu xde buat onar pada korang pun… korang kutuk2 dia.. pikir satu je.. esok kat masyar..korang beratur ramai2 mintak maaf kat kokping ye.. tu pun kalau jumpa.. okbye.. *pisnowor*

    0

    0