Written by Bella | April 25th, 2019

Pelakon Fathia Latiff seakan tidak boleh lekang dengan kontroversi, sekali lagi beliau mengejutkan ramai apabila membuat keputusan untuk membuka tudung.

Fathia tidak mahu terus berpura-pura dan mengakui sebelum ini beliau berhijab kerana merasa kecewa. Namun, yang mengundang kecaman adalah kenyataan Fathia yang terlalu gembira kerana sudah membuka hijab dan rasa ‘bebas’.

Tindakan drastik Fathia itu turut mendapat perhatian pendakwah Ustaz Ahmad Dusuki Abd Rani yang ada membuat teguran kepada pelakon itu menerusi akaun Facebook.

Ustaz Ahmad Dusuki berkata, dunia glamor dan segala kemasyhuran hanya sementara sahaja. Berbanggalah saat bertudung itu dan janganlah berbangga apabila membukanya.

Rata-rata netizen bersetuju dengan kenyataan dan nasihat Ustaz Ahmad Dasuki. Dalam pada itu, ada yang berkata, apa yang dilakukan Fathia itu memang satu kesalahan besar dalam agama, tetapi kita janganlah terlalu mengecam beliau sehingga pintu hatinya tertutup untuk menutup aurat.

Kita doakan yang baik-baik sahaja buat Fathia. Memang beliau melakukan kesalahan tetapi biarlah nanti beliau berubah dengan ikhlas atas kerelaan hatinya sendiri.

Sumber Berita : Facebook Ustaz Ahmad Dusuki

56 responses to Berbanggalah Ketika Bertudung, Bukan Rasa Hebat Dengan Maksiat – Ustaz Dusuki Tegur Fathia Latiff

  1. Anonymous says:

    apa nk ckp..nih

    0

    1
  2. Anonymous says:

    Ustaz Dusuki klu dia punya ceramah buat airmataku menitik tp Fathia x pasti kita tunggu respon dia menangis or lawan balik…

    11

    0
  3. gg says:

    tolonglah nasihat die ustaz.. die ni dah hilang pedoman dah ni..

    5

    0
    • Anonymous says:

      yg ramai tegur ustaz dusuki punyer perangai… jgn nmpk sgt protect member si abu tu

      bab artis laju serang… si member baik pak abu berzina smpi g gugurkan anak luar nikah tu tak nak pulak tegur atau bising2…. bukak tudung vs berzina bagi ustaz dusuki buka tudung haram… geng ustaz berzina smpi mengandung jadi halal

      6

      15
      • WickEd says:

        Cantik…kan? Yg lain bukak Ustaz diam je…dah tentu tengok si Fathia ni mcm mental…yg tak mental semua buat dek…walaupun aku tak ckp its ok tapi mesti nak adil semua salah semua tegur…ke Ustaz mungkinla syg Fathia dia tegur lebih…kata org kalau org tegur tanda sayang…Fathia ni perlukan pakar…she is really not well

        0

        13
      • Anonymous says:

        Dear Anonymous says: April 25, 2019 at 5:40 pm
        Sahih? Confirm? Kalo setakat hearsay, sendu sgt ko dek..
        Kita yg x tau hujung pangkal jgn assume2 sgt lah.
        Be careful dgn apa yg kita tulis.
        Kita pun x tau citer sbnrnya. Fitnah x kenal siapa.
        Takut pasal org lain, kita dpt saham free….

        1

        0
        • Anonymous says:

          tak baca iium confession ain sila berambus… nk backup pun si janda & abu tu ko punye pasal…
          ingat org yg biasa masuk nara ni tak tau ker… si janda & family gatal PUnai abu tu masuk sini meng gigih tekan dislikes.. lain mcm jumlah dislikes… takut Allah masa berzina smpi mengandung & gugurkan… bukan takut pada manusia mcm ko yg backup ustaz penzina tuh puiihhh

          1

          1
        • Anonymous says:

          anom 8.53am… suspicious lah ko ni… nmpk sgt si family sang janda perampas tu… nasihat lah hana tu dah dpt kawin dgn si abu kan… jgn berzina dgn suami org lain pulak…
          gatal pepet lain mcm hana & family nih oiii

          1

          0
  4. Anonymous says:

    Ustazzzzzz…. byk lg yg perlu diberi perhatian dari kes fatiya ni. Apsal kalau pmpuan je cpt btol ustaz la dai la pu la yg nk tegoq… kalau kaum korang sdiri pakat senyapppppp

    19

    28
  5. obor says:

    ustaz gi tegur ….
    emma kembong
    ungkasha
    sara ali
    liyana jasmay (bakal)
    dan retis2 islam yg x bertudung nak2 yg dh tua bangka..semua tu bangga tayang aurat…seolah2 mencabar kuasa Allah

    4

    4
    • Anonymous says:

      aiikkkk…. lopak sarung benggali jgn di lupa tegur plak
      ingat kelantan tu bukan serambi mekah… ramai smpi kl bukak tudung mcm adik lopak

      3

      1
  6. redkebaya says:

    Fathia tu masuk pusat serenti lagi bagus..

    ‘repair’ diri sendiri..

    perosak anak seni

    6

    1
  7. Ros says:

    In short. Ustaz2 ni pun follow blog gosip kan? hahahahaha. ngan pompuan berani ler bai. ngan spesies sendiri kecut teloq hang. lol jelah.

    14

    23
    • asaadsafsa says:

      ahah biasalah, meleis. asyik2 condemn perempuan. kutuk perempuan. judge perempuan itu ini. mai species sendiri, diam. buat alasan. ‘tolong memahami’ LOL.

      11

      16
  8. Aiman Hakim says:

    Terfikir… Macam mana dulu boleh jadi GF…

    1

    3
  9. www says:

    mungkin dy tegur yg mana2 ada peluang. kalau mcm tak nampak ada peluang tu dia buat taktau ja

    0

    8
  10. sisglamor says:

    KENAPA TAK TEGUR SI ABU TO TU SEKALI? BUAT MACAM NI JUGAK LAH. FREE HAIR KENE SOUND, HABIS CERAI KAN BINI TIME MENGANDUNG 7 BULAN ASAL SEMUA SENYAP? SAMPAI BILA NAK TINDAS KAUM HAWA. PATUT GUIDE BUKAN KAU PIJAK PIJAK JATUH KAN LAGI

    35

    34
    • Anonymous says:

      Aku click thumb up….kesalahan perlu ditegur, tak kisah perempuan atau lelaki. And sisglamor, FYI… dah ada ustaz ustazah menegur Abu sebelum ustaz Dusuki ni.

      5

      0
      • Anonymous says:

        mane statement ustaz dusuki tegur abu ??? aku nak baca

        3

        15
      • Anonymous says:

        laju ter submit pulak…
        … ustaz dusuki ni member abu.. geng2 penzina nak ker tegur si member abu..

        2

        13
        • Ingt mengingatkan says:

          Istifar.. jaga mulut..jaga tangan yg menaip.. boleh jatuh fitnah ko tuduh ustaz dasuki geng2 penzina.. menakutkan bace komen2 korang..jgn kerana PU Abu semua ustaz ko tuduh penzina.. merangkak ko nnt kt pdg masyhar. Hidup satu itu pertaruhan..mati itu pasti..ingat tu! Kehidupan selepas mati?? Bersediakah anda? Alasan kau muda lg.. muda x boleh matikah?

          2

          0
    • Zasss says:

      abu to hahahahaha baca lagi sekali baru paham apa yg kau cuba nak sampaikan sisglamor :)

      1

      11
    • Rambut palsu says:

      Bab aurat ni beratnye pada kaum hawa. Kaum adam tak merasa bebannya.

      Sebab tu lah lidah mereka ringan utk berkata-kata kerana mereka tidak akan mengalami dan tidak melaluinya.

      0

      0
  11. Anonymous says:

    Pi lah nasihat si Abu nafsu babi tu. Tak payahlah nk sibuk si Fatiha ni. Paling2 dia tgh promote lagu baru dia je tu. Ramai kata depress la apa. Dia ni under dadah kau tau mcmtu la karekter nye. Ustaz kalau psl artis berpusu pusu tegur. Layan jugak gossip ek ustaz2 ni

    0

    0
  12. Noname says:

    PU Abu ustad x nak tegur…ke..
    Artis dh tentu aktiviti dia cmtu..kecantikan..fesyen dll..
    Penceramah agama lagi utama kena tegur sbb memainkan agama tu sendiri..
    Mmg menutup aurat wajib tapi x perlu kut dihina2..
    Mengutuk..menghina dgn label2 buruk tu tak berdosa ke..
    Ramai je lelaki yg tinggal anak isteri yg utama
    patut ditegur mau pn diambil tindakan ..
    Mainkan lah peranan lebih adil sbb Allah akan menilai juga..

    3

    15
    • Anonymous says:

      tu lah pasal…. member sendiri si abu perangai dajjal tak plak ustaz dusuki ni nak tegur.. panduan para suami dalam agama…
      syok laaa abu dpt bunting kan si janda pastu gugurkan anak.. geng2 ustaz tingtong tolong backup..

      2

      17
  13. Anti minah tudung kerek says:

    Oh please la Ustaz ….(rolling my eyes ) ……seboo nak buat bini no. 2 or 3 la tu … Tak percaya ustaz ustaz ni …. Byk udang di sebalik batu

    4

    16
    • Tim says:

      Manusia akhir zaman..golongan agama yg menegur kebaikkn dihina, diftnh, dikecam..golongan yg bngga menayangkn kemungkaran dibela..bersykurlah ada ustaz yg tegur..salah ke die tegur benda betul..jangan smpi Allah betul2 murka..berlapang dada..istighfar

      18

      0
      • Anonymous says:

        nak tegur tu bole… tp jgn sampai nmpk sgt cover kemungkaran geng sendiri
        Allah lebih murka pada mereka yg menggelar diri golongan agama.. tp diri sendiri perangai syaitooon….

        6

        17
    • Anonymous says:

      Wah…..
      Camner ko nak jawab fitnah ni
      Ko kalis mati eh????

      2

      0
    • Siti nurkasim says:

      Ceramah tentang aurat waninta lebih kerap kedengaran berbanding ceramah tentang haramnya rokok atau nafkah dan tnggungjawab suami dalam keluarga.

      3

      0
      • Anonymous says:

        betul tu… ustaz2 skrg ni nmpk kurang ilmu tentang hal nafkah & tanggungjawab suami.. diorg ni tuntut ilmu tertentu jer ker camne asalkan dpt title ustaz.. asek2 isu tudung… pastu kuar ayat copy paste

        2

        0
  14. peace yo says:

    sghnya kalau ada teguran dari org agama, maknanya Allah masih syg dgn kita kerana hantar org sebegini berikan nasihat, tapi if mention pasal si Abu, dia mmg ada ilmu tapi dia x praktikan, so if x ada org alim ulama menegur, takut yg Allah mmg betul2 murka, so sgh2nya bersyukurlah kalau kita silap ada org menegur itu tandanya Allah masih berikan kita peluang baiki diri

    8

    0
    • tipahhh says:

      ada betul jugak. tp mcm nilah, kita nk berdakwah jgn pilih bulu..mana yg salah kena tegur..itu yg jadikan islam ni indah, kita sama2 saling tegur menegur, xkira siapa. Tp dlm kes abu, kalau para ostat da’i or pu ni lantang sgt dgn retis2, knp xlantang dgn abu?somemore dia lakukan perkara yg lebih dasyat, yg diakui beliau sendiri.. tu yg orang bising, double standard, pilih bulu..nampak sgt kejar glamer dgn tegur retis2 je…ad plak siap keluarkan hukum terus bekap member punya hal.

      2

      0
  15. Yekeni says:

    Jangan tanya kat Abu, nanti dia kena tanya ayah dia. Straight pergi ke ayah dia tanya, mesti dapat jawapan.

    3

    11
    • wakakaa says:

      wow lain mcm total dislikes kt komen2 skrg…
      dislikes lah sejuta pun.. si janda tu dari dulu perangai bitch.. bitch always be bitch.. kawin pulak dgn si PUnai mata duitan… xlama ni..

      1

      0
  16. Anonymous says:

    Aku nak ckp 1 jer…
    Tulis tu bukan x bercatat dibahu ya…
    Melainkan ko mmg x percaya yg ko akan dihisab esok lusa, tulis lah sesuka hati.
    Ko pertikailah selagi akal ko mampu…or sampai mampus.

    Just nak tny ada ke Ustaz tu spesifik kata si penunggang dadah tu?
    Dia ckp in general. Mungkin sbb dah galak sgt artis2 ni mencabar ala2 bila ke kubur nanti aku pergi sendiri…

    Hati kalo dah hitam, yg cerah pun x nmpk…
    Segala yg baik tetap nmpk buruk…

    2

    1
    • Anonymous says:

      aku perasan bila kisah si ustaz berzina dgn janda semasa isteri mengandung xde pulak org mcm ko nk tulis skrg ni galak sgt janda memilih berzina etc etc ko tuh…
      kalo kisah tudung.. byk idea pulak ko nk tulis erkkk
      fathia tuh dah mental.. amik kesempatan tegur si mental… baik tegur si waras abu & janda tu… bertaubat sbb ain sedih diceraikan gara2 janda yg dah gugurkan anak si abu… iium confession ain ni errkkk… bagus ain reveal perangai suami bertopeng syaitooonnn nirojimmm

      1

      1
  17. faz says:

    sebab tu ler tiang agama tu adalah “solat”. if kita solat 5 waktu insyaAllah hati kita akan jadi lembut and menutup aurat tu akan jadi ikhlas. apa2 pun yg kita lakukan di dunia ni tolonglah jgn sekali2 tinggalkan solat coz solat yg sempurna akan dpt menghindarkan kita dr melakukan maksiat. just my 2 cents.

    3

    0
  18. tollbilanakfree says:

    kesian tekya…punya la kuat menjeelat madey alih2 satu habuk pon tak dapat. maka sendu sesendu sendunya lah kau dalam industri dikkkk. muka dah barai hisap dadah tu kau jangan acah2 bagi alasan berhijab kerana kecewa. patutnya berhijab ingatkan boleh dapat job lebih alih2 nan hado maka saya bukak je lah senang nak kena gomol dengan jantan. dasar betina birah

    1

    0
  19. faraj says:

    Ustsz ni Khinzir lagi mulia….Ustaz kt Sekolah jer baru btol2 punya Ustaz..sebab ustaz sekolah mkn gaji Halal…ustaz Dasuku ni gi jahanam lagi baik..

    0

    3
  20. faraj says:

    lagi satu ..bangga apanya bertudung..nk cari rezeki pun susah..nk bunuh diri berdosa..nk bersabar asyik perut lapor…maksud pikiaq sendiri..kalau terdesak adakah berdosa..? Islam kan tk paksa umatnya kalo tk mampu..

    0

    3
    • Anonymous says:

      bulan pose nk tiba..byk dh cuba2 buat “gastrik”..

      0

      0
    • Nakjugakmenangygsalahdhkenapa says:

      Menutup aurat tu hukumnye wajib!!! Noktah! Pakai tudung xde duit?? Bukan tu penyebabnye.. diri sendiri yg malassss.. x berusaha.. bkn pasal tudung ker x bertudung..pokok pangkal diri sendiri.. kamon la.. byk lg keje lain selain jd artis. Bkn xde kelulusan..

      1

      0
  21. Ffg says:

    Huh…. selective advise. Fathia is thousand times honorable compare to hana. Go nasihat ur own species.

    1

    1
    • Anonymous says:

      indeed agree with u..
      sejahat fathia takat show tetek & buka tudung..
      hana tu janda berpurdah pulak berzina dgn ustaz smpi mengandung.. pastu gugur pulak ustaz dusuki tak berani tegur
      nampak sgt advice & teguran tuk selective group.. artis kene tegur.. geng ustaz berzina itu mulia sbb mereka member..

      0

      1
  22. saodah says:

    PU Abu tu penyokong parti AMANAH. So mana ustaz parti AMANAH? tak nak tegur ke?
    To Fathia, ikut suka kau la. Apa yang halal dan haram sudah jelas, tapi kita nak buat apa tu memang hak kita. Peace….

    1

    0
  23. fifi says:

    Eh, kes ustaz bangang tinggalkan bini tu xmo komen jgk ke??? tu pun sama keruntuhan akhlak jgk, nk komen biar adil, kalo x org akan nmpk ko macam ustaz Hamadi dlm drama Nur je… Jgn buat org yg jauh dgn Islam lagi jauhkan diri dengan agam sbb org2 “alim” pilih bulu camni…

    0

    1

Tinggalkan Komen Anda Di Sini