Seperti yang kita semua tahu, kemelut diantara penghantar makanan Foodpanda dan syarikat tersebut masih belum menemui jalan penyelesaiannya. Sehinggakan YB Syed Saddiq turut ikut sama campur tangan bagi menangani masalah ini.
Terbaru pula, kenyataan daripada Pengarah Urusan Foodpanda iaitu Sayantan Das menimbulkan kemarahan ramai pihak. Beliau berkata syarikatnya tidak ada masalah dengan mogok yang dilakukan oleh pekerjanya itu.
Jika tak mahu kerja, kami OK

“Jika penghantar tidak mahu kerja, tolong berikan atau tukar awak punya syif pada penghantar lain sebab awak menjejaskan kehidupan mereka”
Kenyataan ini turut mendapat reaksi daripada YB Syed Saddiq menerusi laman Twitter nya itu dimana beliau berkata keangkuhan bukan jalan penyelesaiannya.
Sebagai #Yangberkhidmat,saya dipilih oleh rakyat & boleh dihukum oleh rakyat.
Sebagai korporat, mereka dibangunkan oleh pekerja/pengguna, & boleh dijatuhkan oleh pekerja/pengguna.
Keangkuhan bukan jalan penyelesaian.
Hanya sokong korporat yang adil kepada pekerja & pengguna. https://t.co/js93ZiqPoe
— Syed Saddiq (@SyedSaddiq) October 7, 2019
Boikot Foodpanda
Dengan kenyataan yang disifatkan sebagai ‘angkuh’ itu, netizen turut sama tidak berpuas hati dengan apa yang berlaku. Kini para netizen sepakat melancarkan boikot pada syarikat itu.
The big boss of FOODPANDA already released his statement on the riders salary issue.
The statement is very insulting & no respect against the workers.
I think this is the time for us to teach a big capitalist company like FOODPANDA.
Boycott & never use their service from now!
— khalid Ismath (@khalidismath) October 7, 2019
Jom kita boikot food panda. Hashtag laju2 #boikotfoodpanda
— tengku (@syednajmijeffry) October 7, 2019
@foodpanda_my pic.twitter.com/c5RzkFP18i
— Avalon’s (@ikewam) October 8, 2019
Bro firstly, we need to urges people to give bad reviews and bad ratings on their apps at the store #boycottfoodpanda
— Inspector Clouseau (@MrClouseau) October 7, 2019
Lets boikot food panda pic.twitter.com/0bM3JHl6Tf
— Syaf kiyot (@pieykaaaa) October 8, 2019
Done ?? pic.twitter.com/eh2zUFSqc0
— Noh Shofian (@NohShofian) October 8, 2019
Dalam hal ini, ada cara yang lebih baik boleh diambil untuk selesaikan masalah. Soal kebajikan pekerja perlu sama diutamakan. Semoga isu ini dapat diselesaikan dengan cara yang lebih baik.