Written by Bella | December 13th, 2018

Baru-baru ini pelakon Ruhainies memberitahu beliau terpikat dengan sifat kekasihnya Mr E yang kuat pegangan agama dan apabila beliau membacakan surah Yasin setiap hari buatnya ketika jatuh sakit. Betapa bertuahnya beliau dipertemukan dengan seorang lelaki yang baik.

Tentu sekali ia mendapat perhatian netizen sehingga ada yang menyindir dan mengatakan bacaan surah Yasin itu hanya untuk orang yang sudah mati.

Ruhainies sedih dan kesal dengan sikap sesetengah netizen yang seakan kurang pendidikan agama dengan menjadikan niat baik kekasihnya itu sebagai bahan jenaka.

Saya terbaca beberapa komen yang mempersoalkan kenapa kekasih saya baca surah Yasin, saya dah nak mati ke. Sampaikan benda baik pun dibuat main-main dan dijadikan bahan lawak serta kutuk. Jadi dari situ kita tahu betapa ‘nazak’ manusia macam ni. Tak semua tapi segelintir. Kurangnya agama, mereka ingat baca surah itu hanya untuk orang nak mati atau orang sudah meninggal dunia.

Sedih apabila tengok ramai yang masih kurang didikan agama. Mereka fikir dengan menutup aurat dah sempurna, tapi ilmu kosong.

Kata Ruhainies penampilan dan cara pemakaian seseorang itu tidak menggambarkan tahap keimanan mahupun ilmu agama yang dimiliki. Luaran tidak semestinya melambangkan apa yang ada dalam diri.

Nak ukur iman seseorang itu bukan melalui pemakaian atau luaran. Saya malas nak komen kat netizen yang hati kotor sebab bagi mereka apa yang kita jawab semua mereka ada jawapan.  Bila sentuh bab agama ni sangat sensitif. Jangan fikir orang tak bertudung tu kurang agama dari yang menutup aurat. Semua itu bukan ukuran. Yang menjadi ukuran antara dia dengan Allah.

Makan dalam betul kata-kata Ruhainies kepada netizen yang mempertikaikan kekasih bacakan surah Yasin untuknya. Dalam bab agama ini, memang kita tidak boleh nilai seseorang itu daripada luaran.

Sumber Berita : mStar Online

45 responses to Benda Baik Kekasih Bacakan Yasin Pun Dijadikan Bahan Lawak Dan Kutukan – Ruhainies

  1. Anonymous says:

    mls nk komen, tpi kuat sentap..ko.

    13

    0
    • nonymus says:

      mcm ko ah.. mak g paso xajak ko pun ko sentap.. da tue pun bodo!

      1

      4
      • Anonymous says:

        inilah contoh retis kuat iman…. luas pengetahuan agama, tidak tinggal solat, baca yassin setiap saat tutup aurat dengan warna rambut orang pun tak nampak rambutnya tutup tubuh badan dengan pakaian yang sopan tidak nampak bentuk badan tidak bercuti dengan kekasih tidak menununjuk2 kekayaan hanya gambar lambang kereta je , gambar cincin ditempah khas tempat di mana dilampar, bagi tau di mana kedai kekasih……. inilah cara menunjukkan retis kuat ilmu agama dangat kagum dan bangga jadi retis macam noi

        29

        0
        • menyampah artis bajet kuat iman says:

          sebab laki tu kaya kau puji melambungkan ruhaines. cuba kalau laki tu biasa2 je. xda nk update harta kekayaan lelaki itu dan kemewahan. artis FAKE

          7

          0
  2. kakikucinghitam says:

    die upload gambo bf die tengah solat ke tengah berdoa… sempat pulekkk bf tu on camera masa nk beribadat

    26

    0
    • Anonymous says:

      gosip plg sampah abad ini. pandai ckp netizen ilmu xcukup. siap petik nama Rasululullah. Rasullullah beribadat ke apa, dia tak canang dlm IG la oiii.

      22

      0
  3. Anon says:

    Hahahaha..lawak la u Ruhanies!

    14

    0
  4. giler says:

    batak attention dia ni…. sangap like..!! hahahahah

    19

    0
  5. Akak Kantin 2.O says:

    Kadang kala ada perkara kita boleh share kat orang..kadang xperlu nak share..even perkara tu sweet nak mampos ko rase..tapi orang lain akan rasa sawit…bila ko rase perkara tu geli hati sesangat..orang lain akan rase geli nak muntah..persepsi manusia berbagai..so ko kene terima jelah..ko kan artis…

    54

    0
  6. InsanTakSempurna87 says:

    cikgu aku pernah cakap “orang tutup aurat tak menunjukkan yang dia baik, tapi kalau dia orang yang baik dia pasti akan tutup aurat”

    77

    0
    • cLn says:

      Btol tu…pastu org yg baik, cukup ilmu agama xkn bangga diri dia cukup ilmu tp x amalkan…ni acah2 byk ilmu didada tp tetap bukak aurat tayang bahu bagai pastu perli org lain kurang agama…cehh..

      7

      0
  7. ehew says:

    “penampilan dan cara pemakaian seseorang itu tidak menggambarkan tahap keimanan mahupun ilmu agama yang dimiliki”..tp menutup aurat tu tuntutan agama..Tidak apalah, ada jg tempat di akhirat nanti untuk orang begini..LOL

    26

    0
  8. whatever says:

    Dia png buat penggambaran kt tpt aku .poyo anis minah ni berlagak.bila org dh ckp sesuatu ko kna dgr.mmg la baca yasin tu perlu uth seharian ..xsemestinya waktu nazak . tp cara ko tulis title ”kekasih bacakan yasin setiap hari UTK SAYA ” utk kau.dr dia baca utk ko baik dia baca utk mak ayah dia .nk tnjuk sesorag baik xperlu dia nk show off or bg tau .cukupla sekadar diri kita yg tahu..SIS PUN JGN LUPA TUTUP APA YG PTT YE SBLM NK CKP BAB AGAMA .

    25

    0
  9. nok gebuzzz says:

    hakikatnya menutup aurat tu wajib…mcm ko wajib tayang bf punya kemewahan..mmg ptt la org kutuk!!

    17

    0
  10. Good luck says:

    Pndpat sy kn cik ruhainies,time angau ni suma best dan indah blaka.bla ko rsa spesel jntan tu,baik diam dan jgn hbohkm kbaikan dia.sbb pe,sbb kmu blum ckup knal dia lg.blum klur prangai sbnar.jd kbaikn tu mngkin slah stu yg kmu ska.pe yg kmu ske biarlah antra kmu dn dia je.sbaliknya bykkn brdoa moga dia adelh jdoh trbaik dn tu yg kmu iginkn slma ni.

    23

    0
  11. Anonymous says:

    Mula2 best lah… Hati meronta2 nak show off.
    Untung lah kalau dapat lelaki kaya n beriman… :)

    6

    0
  12. A says:

    Dia ni asyik bergambar dengan kereta bf je. Girl, jangan la lebih tuan. Nothing to be proud of unless you yourself can afford it through your hard work. Lol.

    29

    0
  13. Anonymous says:

    nmpk sangat IQ dia ni level mana…yg ko upload, pastu org komen ko sentap.

    13

    0
  14. anonymous says:

    Dalil dan Hadis mana yang Nabi Muhammad SAW baca Yassin setiap hari? sila bagi hadis shahih ..jgn bercakap atas nama Nabi, sila sertakan hadis shahih…

    18

    0
  15. Anonymous says:

    Benda2 camni tak payahlah bagitau…buat orang jengkel je…nanti netizen komen yg bukan bukan sentap pulak….

    8

    0
  16. Anonymous says:

    Hahaha.. Bodoh la minah nih.. Sedap cakap tak tutup aurat tuh bukannye kurang agama.. Bestu kalau netizen ni mulut longkang x bermakne kami hati busuk.. Lalala

    7

    0
  17. Joyahsport says:

    Eh asal ek kl org2 ni suke Sgt ambik gambar depan kete pastu lambang Mesti nk tunjuk, sanggup badan ke Tepi yg penting nmpk Logo..

    8

    0
  18. popo says:

    Aku suka dia berlakon especially watak budak2 kolej. Yg cerita dia berlakon ngan bakal suami fasha sandha tu pun best. Yg kena bermadu tu.

    0

    10
  19. Anonymous says:

    Dorang ni bukan nya tak tau, bukan nya kurang didikan agama, tapi saja je nak lahar orang show off mcm kau ni.

    8

    0
  20. Anonymous says:

    Nabi suh tutup aurat ko xmo citer…. LOL

    5

    1
  21. Anonymous says:

    Aku tengok dia ni ok ja tp aku start menyampah tengok dia kena angkat dlm ntah apa pasaraya ke apa tu, then tekekek2 buat2 manja. Gelinyaa aduhhh mau bajet manja pun agak2 la hahaha

    3

    0
  22. Vv says:

    Aku tengok dia ni ok ja tp aku start menyampah tengok dia kena angkat dlm ntah apa pasaraya ke apa tu, then tekekek2 buat2 manja. Gelinyaa aduhhh mau bajet manja pun agak2 la hahaha

    2

    0
  23. thuglife says:

    masalah nya nape sikit2 nak canang kt media.. simpan utk diri sendiri dahla.. itula penyakit aritis sekang.. berlakon kurang..lebih kepada cite sampah.. cite yg entah apa2 pun nk cite..semua citer.. nanti x jadi twist citer.. apa yg bf ko buat baik sangat dik..tp yg buat jd masalah ko tu la.. sikit2 up kt ig.. simpan jer la untuk cite kat anak cucu nnti..

    5

    0
  24. saodah says:

    What??? Nabi read Yasin every morning? From which kitab or hadith mentioning about this story? Oh my….. Are you kidding me Ruhainies?

    4

    0
  25. geramje says:

    ni jugak org kita nak.
    biar bodoh. janji lawa.

    4

    0
  26. Madah berhelah says:

    x nak kena kutuk x payah sibum nak bagitahu satu dunia kekasih bacakan yasin…mak ayah bacakan yasin x de plak bg tahu satu dunia ……tu baru kekasih dah jadi laki bukan baca yasin je ..pegang pun tak kot…..

    1

    0
  27. ein says:

    nak tgk tahap keimanan seseorang bkn sblm kawen..tp selepas kawen..sebelum kawen..belum dapat mmg semua nmpk sempurna..nmpk yg baik2 aje..aku ade kawan, boyfren die mmg alim..solat tak tinggal bagai..tp pas kawen br nmpk yg sbnrnya…mula tinggal solat..frust la kwn aku ni bila tau org yg die kagum tu tak seindah yg die bayangkan bila dh kawen..

    1

    0
  28. Fan Sohainies says:

    sebenarnya, diorang buat lawak dengan komen kau sebab… walaupon orang M’sia ni fanatik agama tak semena mena, even the dumbest one out of the lot knows that you are full of shit Ruhainies. Tu pasai.

    4

    0
  29. Safi says:

    Minah sengal n perasan ni POPULAR ker ?
    Drama/Filem apa yg dia belakon ??
    Berapa award TERBAIK yg dia dah rangkul??

    5

    0
  30. Anonymous says:

    haaaaa bosan la minah senget ni! lagi-lagi dia punya hal, dia punya lakonan tak hebat mna pun kalau di bandingkan Nora Danish msa awal abad lakonan comel. ni pulak dia mekap tebal, nak ala-ala ganti Nora Danish,simpan sja hasrat tu.dia ni mmang tenggelam tak popular ngan bakat,lakonan tak da feel n natural.org yg da bakat selalu sja hide dripada kontroversi.tpi diaaa….aduh bosan lah. “Ya Allah ampuni ku kerna tlepas pulak pa yg tpendam”aku pun nak baca yasin tpi Allah sja yg tau.

    4

    0
  31. Poyo says:

    Kuat agama tp siap bwk g holiday smpai oversea hahaa.. Dh byk duit sgt, baik nikah jee. Org kuat agama ni lbh pentingkan bina masjid, bukan penting g holiday dlu hahaaa.. Artis sendu yg batak perhatian

    3

    0
  32. tengok wayang says:

    popcorn

    1

    0
  33. iman says:

    tak perlu lah nak menunjuk nunjuk setiap kebaikan yg kita buat.biar Allah SWT je yg tahu akan niat sebenar kita. jika nak menunjuk dan mewar-war dlm media tu bukan ikhlas dik,hanya nak mencari perhatian orang jer namanya tu.

    1

    0
  34. Spoket Kecik says:

    Sis… kekasih u bacakan u something.. u ada baca apa2 tak untuk dia? Share la dgn kitorang plssss….

    1

    0
  35. Kak perihatin says:

    Baguslah baca yassin…

    0

    0
  36. Anonymous says:

    maaf klau bebal tu jgn tunjuk sgt minat oiii….baca Yassin hari2 bukan mintak ko mati tu sedekah utk kau…klau dh bebal tu simpan sikit minah oii

    1

    1
  37. erina says:

    kekasih mu ruhaines kalau kuat agama akan nasihat kamu jangan pakai seksi, pkai tudung. bermula satu2. baru perbaik dari segi solat. bf tak jadi den tu mula2 tunjuk alim lepas tu dah mula nak menggatal ajar bukan2. pelik aku dibuat nya. memg xla nk jd bf haha.

    1

    0
  38. BAWANG says:

    SEKARANG MMG LAH TIME SUKA
    ESOK FAMILY LAKI MASUK CAMPUR
    SEDARA MARA MASUK CAMPUR \
    JGN PULAK KAU MCAM CEREKARAMA PUKUL 7
    MUAHAKAKAKAKAKA
    KALAU AKU JADI FAMILY LAKI NI TAK NAK AKU ANAK AKU KAHWIN DGN KAU
    ASYiK HABISKAN HARTA ANAK AKU JE..MELARAM SANA SINI DGN HARTA ANAK AKU
    KAU CARI LAH SENDIRI

    3

    0

Leave a Comment

Optional