Bapa Kecewa Pengusaha Taska Hidang Makanan ‘Menyedihkan’ Untuk Kanak-kanak

Trending

Bapa Kecewa Pengusaha Taska Hidang Makanan ‘Menyedihkan’ Untuk Kanak-kanak
Seorang pengguna Facebook meluahkan rasa kecewa kerana sebuah taska di Shah Alam menghidangkan makanan yang dianggap menyedihkan kepada anak-anak di bawah jagaan taska itu.

makanantaskaMakanan yang dihidangkan kepada anak-anak taska itu dlihat terdiri dari nasi dengan kuah air, serta secebis telur dadar nipis dan hirisan lobak merah dan putih.

Advertisement


Pengguna Facebook tersebut, Zulfiqry Zulfakar, memberitahu yang walaupun pernah diadukan mengenai perkara itu, pengusaha taska itu masih menghidangkan makanan pada kualiti sama.

Apa perasaan anak- anak kita bila diberi makan oleh taska dengan lauk yang sedemikian?

Tergamakkah kita sebagai seorang ayah dan ibu beri makan pada anak-anak kita macam ini?

Balik ni, tanya anak-anak kita, apa makanan yang diorang makan dekat taska ..

# kejadian di taska terkenal kawasan Shah Alam.
# berlaku lagi di tahun 2017 lepas 2016 dah dilaporkan.
# kerasnya hati seorang pengusaha taska tersebut.

feeling disappointed.

1

2

Kanak-kanak taska sedang berada dalam tempoh di mana mereka membesar dan berkembang dengan cepat, oleh itu mereka memerlukan nutrisi yang mencukupi untuk membantu perkembangan otak dan fizikal.

Mungkin pengusaha taska patut menyediakan makanan yang lebih seimbang untuk anak-anak. Perkara ini ada disentuh dalam modul Pendidikan Awal Kanak-kanak yang dikeluarkan oleh PERMATA Negara di bawah naungan isteri Perdana Menteri, Datin Paduka Seri Rosmah Mansor.

Diharap pengusaha taska tidak memikirkan keuntungan semata-mata, sebaliknya memberi tumpuan kepada kepentingan makanan seimbang untuk perkembangan mental dan fizikal kanak-kanak yang sihat. – amazingnara.com

Sumber: Zulfiqry Zulfakar

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...

29 Comments

  1. Gambir Emas

    January 12, 2017 at 12:31 pm

    Kita x ada di tempat kejadian. Jadi x tahu perkara yang sebenar. Sayur masak air pun boleh jadi juga jernih. Berapa orang makan utk 1 dulang pun x tahu. Jadi, kepada pengadu kalau nak viralkan beri info yang sahih. Supaya x menjadi fitnah. Saya sendiri setuju kalau anak saya makan sebegitu lebih sihat dari letak msg , process food dan makanan segera yang lain. Apa2 pun, faham, semua ibu bapa akan rasa sensitif kan berkaitan anak2. Jadi harap dapat berfikiran rasional.

  2. Anonymous

    January 12, 2017 at 10:15 am

    Anak saya sy bagi pn kadang2 lauk begitu. Sayur masak air dan telur. Tak berminyak. Tak terlalu berempah.
    Cukup nutrisi.

  3. Liza

    January 12, 2017 at 2:12 am

    Bagusnya siap kira kos.. betullah tu.. bawa2 la berbincang. Jgn fikir nak saman jer.. kalau Taska tu masih x berubah jg. Hntr la anak ke Taska lain. Kuasa di tangan Kita. Kalau Taska baru pun sama, cari Pengasuh di rumah.

  4. Chik

    January 10, 2017 at 9:15 pm

    Pemakanan seimbang (sayur , nasi , sup, telur pun ada)..rasanya ikut menu..skrg semuanya mahal, terasa sgt..dulu bolehlah masak sedap2, skrg tak..budak2 pun ta makan sgt…bolehlah bawa dari rumah/kedai sebagai penambahan makanan ank di umah pengasuh / taska..kadang2 ibubapa ni cerewet, salahkan taska/pengasuh jika anak mereka sakit perut, muntah, sambal ta masaklah..nasi tak masaklah..sabar je lah..kesimpulannya rajin2lah masak utk ank2..bukan senang nak mengasuh anak2..mereka yg menjaga(setiap jam, minit, saat), mengajar (abc, menulis dan mengeja simple words), memasak, memandikan, membersihkan(buang air besar @ air kecil @ muntah @ cirit birit)..kerja surirumah pun terasa beban yg ditanggung, mengalahkan org bekerja pejabat..
    Contoh Kiraan bajet ya..
    Kiraan
    1jam(8am-5pm)=rm6 ( yg educated )
    1jam (8am-5pm)=RM4.5 (moderate educated)
    1jam(8am-5pm)=rm3.5(low educated)
    9jam/hari x rm6 = RM54
    9jam/hari x rm4.5 = RM40.50
    9jam/hari x rm3.50 = RM31.50
    20hari @ 22hari
    RM54x20= RM1080 @ RM54 x 22 = RM1188
    RM40.50×20=RM810 @ RM40.50 X 22 = RM891
    RM31.50 X 20 = RM630 @ RM31.50 X 22 = RM693
    Cuba bezakan byran ditentukan oleh JKM
    BABY sahaja RM450 *Cuba tolak low educated RM630
    RM180 ibubapa dpt keuntungan..
    Itu belum lagi bab makanan..nak ank makan sedap topup lagi rm100..belum lagi masa ibubapa workholic @ ot..smpai pukul 6 @ 6.30pm..pengasuh sanggup jaga ank asuhan smpi ibubapa dtg ambil mereka, sedangkan kita ambil masa pengasuh..tukang masak sahaja sehari rm30 @ rn25..
    Lps pukul 5pm dikenakan cas bayaran sejam RM10 (kalau 10 hari OT ×RM10 =RM100)
    Disebabkan pengasuh prihatin dan prikemanusiaan bagilah harga kasih sayang RM450 sahaja utk baby..
    2-3tahun = RM350
    4-5tahun = RM280
    6 – 12 tahun = RM220
    Bukan senang nak jadi pengasuh/pengusaha Taska..
    Sekadar perkongsiaan..