Bank Negara: Tidak Perlu Membuat Permohonan Penangguhan, Faedah Akan Terus Terakru

Trending

Bank Negara: Tidak Perlu Membuat Permohonan Penangguhan, Faedah Akan Terus Terakru

Bank Negara telah menjawab persoalan berkenaan moratorirum tempoh 6 bulan pembayaran pinjaman yang menjelaskan bahawa peminjam tidak perlu memohon kerana prosesnya adalah automatik.

Selain itu, Bank Negara juga menjelaskan bahawa faedah akan terus terakru semasa tempoh penangguhan. Ini boleh menyebabkan jumlah ansuran yang lebih tinggi atau lanjutan tempoh pinjaman.

Advertisement

Penangguhan sementara

Ini adalah penangguhan sementara atau penggantungan kewajipan pembayaran balik pinjaman / pembiayaan (prinsip dan faedah) untuk tempoh masa yang terhad.

Dalam tempoh ini, peminjam / pelanggan dengan pinjaman / pembiayaan yang memenuhi syarat-syarat tidak perlu membuat pembayaran balik dan tidak akan dikenakan bayaran lewat atau penalti.

Faedah / keuntungan akan terus terakru kepada bayaran balik pinjaman / pembiayaan yang ditangguhkan dan peminjam / pelanggan perlu menghormati pembayaran balik yang ditangguhkan pada masa akan datang. Pembayaran balik pinjaman / pembiayaan bermula seperti biasa selepas tempoh penangguhan tamat.

Tujuan Penangguhan

Tujuan pakej ini adalah untuk memberi kelegaan kepada individu dan perniagaan yang menghadapi kekangan kewangan sementara akibat daripada pandemik Covid-19.

Bank Negara berharap perkara ini dapat membantu individu dan perniagaan menghadapi masalah kewangan untuk menjalani cabaran dalam tempoh ini. Pembayaran balik pinjaman / pembiayaan bermula seperti biasa selepas tempoh penangguhan tamat.

Jenis Pinjaman / pembiayaan layak untuk penangguhan

Bagi individu dan perusahaan kecil dan sederhana (SME), penangguhan dalam pinjaman konvensional atau obligasi pembayaran balik kewangan (kecuali kad kredit) secara automatik dilaksanakan oleh bank dan institusi kewangan pembangunan (DFI) jika pinjaman / pembiayaan memenuhi kriteria ini:

  • tidak tertunggak melebihi 90 hari pada 1 April 2020; dan
  • dalam denominasi Ringgit Malaysia.

Sementara itu, peminjam korporat / pelanggan boleh meminta moratorium pembayaran balik pinjaman / pembiayaan dari bank masing-masing.

Penangguhan melebihi 6 bulan

Penangguhan ini tertakluk selama enam bulan. Sila hubungi pihak bank jika anda memerlukan tempoh penangguhan yang lebih lama.

Rekod CCRIS tidak terjejas

Walau bagaimanapun, faedah / keuntungan akan terus terakru kepada pembayaran balik pinjaman / pembiayaan yang ditangguhkan dan peminjam / pelanggan perlu menghormati pembayaran balik yang ditangguhkan pada masa akan datang.

Peminjam / pelanggan dinasihatkan untuk menghubungi institusi perbankan mereka untuk membincangkan mengenai pilihan yang tersedia untuk meneruskan pembayaran balik selepas tempoh penangguhan tamat.

Cara Memohon

Tidak perlu. Pinjaman / pembiayaan individu / SME (tidak termasuk kad kredit) yang memenuhi kriteria secara automatik akan layak untuk mendapat penangguhan.

Pinjaman / pembiayaan saya secara lalai, bolehkah saya layak? Bolehkah pinjaman di bawah program penjadualan semula dan penstrukturan semula (R&R) layak untuk pakej penangguhan.

Akaun pinjaman / pembiayaan yang sudah melebihi tunggakan 90 hari, tidak akan layak untuk ditangguhkan. Peminjam / pelanggan dinasihatkan untuk mendekati bank mereka untuk mendapatkan bantuan.

Pinjaman / pembiayaan di bawah program R & R juga layak untuk penangguhan tertakluk kepada memenuhi kriteria.

Perbezaan pakej penangguhan

Bank-bank dan institusi kewangan pembangunan (DFI) telah proaktif dalam memberi respon terhadap keperluan peminjam / pelanggan mereka dengan pelbagai penjadualan semula dan pakej penstrukturan semula yang ditawarkan untuk membantu peminjam / pelanggan yang terlibat. Usaha-usaha seperti ini dialu-alukan dan digalakkan pada masa-masa yang mencabar ini.

Peminjam / pelanggan yang menerima bantuan daripada bank dan IKP boleh memilih untuk menjadualkan semula dan menyusun semula pinjaman / pembiayaan jika mereka ingin berbuat demikian.

Bank yang menawarkan pakej penangguhan

Semua bank berlesen, bank Islam berlesen dan institusi kewangan pembangunan yang ditetapkan (DFI) yang dikawal oleh BNM menawarkan kelonggaran penangguhan ini. Peminjam / pelanggan yang memenuhi kriteria kelayakan boleh memanfaatkan kelonggaran ini secara automatik.

Pendaftaran pinjaman/pembiayaan ke dalam pakej penangguhan

Institusi perbankan akan menyediakan maklumat individu dan peminjam / pelanggan SME yang mencukupi bahawa pembayaran balik pinjaman / pembiayaan mereka telah ditangguhkan di bawah skim ini.

Maklumat sedemikian boleh diberikan melalui nasihat umum yang dikeluarkan kepada peminjam / pelanggan melalui saluran yang sesuai, dan / atau diterbitkan di laman web institusi perbankan.

Meneruskan bayaran balik pinjaman / pembiayaan seperti biasa

Anda perlu menghubungi bank anda jika anda ingin menarik keluar pakej penangguhan automatik atau terus membuat pembayaran / pembiayaan anda tepat pada masanya dan penuh.

Pekerjaan di sektor pelancongan

Layak. Dengan syarat pinjaman / pembiayaan anda tidak tertunggak selama lebih dari 90 hari pada 1 April 2020.

Menjalankan perniagaan kecil

Layak. Dengan syarat pinjaman / pembiayaan anda tidak tertunggak selama lebih dari 90 hari pada 1 April 2020.

Faedah tambahan atas amaun bayaran balik yang ditangguhkan

Bagi pinjaman konvensional, faedah akan terus dikenakan ke atas baki tertunggak yang merangkumi kedua-dua prinsip dan faedah (sama ada dikompaun) semasa tempoh moratorium.

Untuk pembiayaan Islam, keuntungan akan terus terakru pada jumlah prinsip yang belum dijelaskan. Keuntungan tersebut bagaimanapun tidak akan dikompaun selaras dengan prinsip Syariah.

Walau bagaimanapun, bank-bank tidak dibenarkan mengenakan bayaran penalti lewat atas jumlah tertunda. Dalam erti kata lain, bayaran balik pinjaman / pembiayaan hanya tertunda sehingga 6 bulan.

Peningkatan bayaran bulanan

Faedah / keuntungan akan terus terakru kepada bayaran balik pinjaman / pembiayaan yang ditangguhkan. Ini bermakna amaun bayaran balik yang terkumpul semasa penangguhan tempoh pembayaran balik akan ditambah kepada jumlah pinjaman / pembiayaan terkumpul.

Peminjam / pelanggan dinasihatkan untuk menghubungi institusi perbankan mereka untuk membincangkan pelan yang sesuai untuk membayar balik prinsipal dan faedah terakru semasa tempoh penangguhan. Ini mungkin termasuk jumlah ansuran yang lebih tinggi atau lanjutan tempoh pinjaman / pembiayaan.

Pakej penangguhan terhadap pinjaman yang baru diluluskan / disalurkan

Pakej ini terpakai kepada semua pinjaman / pembiayaan yang belum dijelaskan pada 1 April 2020.

Pinjaman dengan pembekal bukan kredit bank lain

Tidak layak. Ini hanya terpakai kepada pinjaman atau pembiayaan yang ditawarkan oleh institusi kewangan yang dikawal oleh Bank Negara Malaysia, iaitu bank dan institusi kewangan pembangunan.

Mendapatkan pembiayaan baru dari bank

Masih boleh. Keputusan kredit institusi kewangan adalah tertakluk kepada dasar dan penilaian kredit dalaman masing-masing.

Kriteria untuk opt-in

Tidak seperti peminjam / pelanggan individu dan peminjam, peminjam / pelanggan korporat harus merujuk kepada bank mereka untuk penangguhan dan penjadualan semula dan penstrukturan semula pinjaman / pembiayaan mereka.

Di samping itu, pinjaman / pembiayaan ini mesti memenuhi kriteria ini:

  • tidak tertunggak melebihi 90 hari pada 1 April 2020
  • didenominasi dalam Ringgit Malaysia.

Pinjaman / pembiayaan yang secara automatik ditolak daripada gaji

Pakej penangguhan masih layak. Sila maklumkan syarikat anda untuk menghentikan potongan gaji jika anda ingin membayar pinjaman / pembiayaan anda ditangguhkan. Anda juga harus menghubungi bank anda untuk memberitahu mereka dengan sewajarnya.

Menolak tawaran penangguhan

Sila balas kepada pemberitahuan yang dihantar oleh bank dan maklumkan bahawa anda ingin keluar dari pakej penangguhan automatik atau terus membuat pembayaran balik pinjaman / pembiayaan penuh anda tepat pada masanya.

Tidak memberi respon terhadap pemberitahuan bank

Secara automatik bank akan menghentikan keperluan pembayaran balik.

Menukar baki tertunggak ini kepada pinjaman / pembiayaan berjangka

Sekiranya anda tidak dapat memenuhi pembayaran bulanan minimum pada kad kredit anda secara berturut-turut selama tiga bulan terakhir, penerbit kad anda akan menukar baki tertunggak menjadi pinjaman berjangka tidak lebih daripada 3 tahun dengan faedah efektif tidak lebih daripada / pembiayaan 13 peratus setahun.

Pakej penukaran kad kredit automatik ke pinjaman/pembiayaan secara automatik oleh bank

Bank akan menukarkan baki kad kredit yang belum dijelaskan oleh pemegang kad yang tidak dapat memenuhi pembayaran bulanan minimum secara berturut-turut selama tiga bulan terakhir, tanpa mengira tahap pendapatan pemegang kad.

Pemegang kad kredit yang telah memindahkan baki kad mereka ke dalam pinjaman / pembiayaan jangka segera

Ya mereka boleh membuat penangguhan. Pembayaran balik pinjaman / pembiayaan seperti biasa selepas tempoh penangguhan tamat.

Penggunaan kad kredit setelah baki kad kredit ditukar kepada pinjaman/pembiayaan jangka panjang

Ya, anda boleh terus menggunakan kad kredit sehingga batas kredit yang masih ada setelah mengambil kira baki yang diubah menjadi pinjaman / pembiayaan berjangka. Baki tertunggak yang ditukar kepada pinjaman / pembiayaan jangka panjang dianggap sebagai sebahagian daripada had kad kredit. Di samping itu, ansuran pinjaman / pembiayaan bulanan bulanan akan menjadi sebahagian daripada jumlah pembayaran bulanan minimum pada kad kredit.

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...