Written by Bella | March 31st, 2017

Semalam, Nora Danish sudah sah bergelar isteri kepada Nedim Nazri. Ramai yang mengucapkan tahniah dan mendoakan kebahagiaan pasangan tersebut. Malah, ada yang memuji betapa cantiknya Nora mengenakan busana rona putih.

Walaubagaimanapun,  ada juga netizen yang mengkritik baju pernikahannya itu. Mereka menyifatkan ia tidak sopan.

Berikut antara komen netizen :-

Hmmph, isu ini bergantung kepada pandangan masing-masing. Kadang-kadang kita mengkritik cara seseorang itu berpakaian tetapi adakah kita sudah cukup sempurna?

62 responses to Baju Akad Nikah Nora Danish Dikritik Netizen

  1. Anonymous says:

    kate western uols…siap comolot lagiii

    7

    0
    • nonoy says:

      betul lah..baju western. org pun western. kawin je cara islam.

      3

      1
    • Anonymous says:

      stacy yg baru masok islam pn pakai tudung masa nikah

      38

      0
    • Nina says:

      Nora memang tak pakai tudung tapi baju tu patut sopan la sikit.Kalau nak lengan jarang,pakai la selendang color putih yang boleh tutup lengan bila nikah.Sanding nak bukak selendang tu tak apa la.Kalau nak jugak pakai veil tu,letak la material tebal sikit cover the sleeves.Kate Middleton punya baju kahwin dengan Prince William jauh lagi sopan dari kau la nak pendekkan cerita!

      59

      0
  2. dahkenape says:

    Baju x kena la untuk akad nikah..very the seksi..kot ye pon nk pkai bju seksi ala2 nude ni masa bersanding pon bole kot..aku yg tgk rasa segan plak bju rupe tu..

    26

    0
  3. matame says:

    nk tunggu sempurna xd la yang bole menegur

    24

    -1
  4. AKU says:

    XDO LANGSUNG CIRI CIRI ORANG ISLAM

    11

    0
  5. adelia says:

    nikah pakai sopan la kan..lps tu nak seksi sukati la…

    13

    0
  6. Anonymous says:

    Ikot kn Artis dh biasa pkai bju ala2 mcm ni jd knape la x pkai sopan ckit kali ni.. kt anugerah2 tu x kisah la ko nk pkai cmni pun.. bkn x biasa pun.. segan la ckit kt Tok kadi kt ctu..

    16

    0
  7. hmm says:

    orang lain sibuk tgk baju.. aku sibuk dok tgk karpet hijau ade kesan lipat2 kat backdrop tu. spoil terus

    20

    0
  8. Anonymous says:

    Bukan je dah tak mencerminkan islam.. imej budaya melayu yg tinggi nilai kesopanan pun dah takde..

    6

    0
  9. semua tak sedar diri says:

    Jom ramai ramai kita kecam kow kow! Ha Ha Ha.. Dengan kecaman dia akan sakit hati. Dengan kecaman dia akan berubah. Dengan kecaman dia akan bahagia. Dengan kecaman kita sempurna. Dengan kecaman semua bahagia.

    1

    4
  10. geng nora says:

    mcm la korang yang comment ni melayu sgt.. jgn hipokrit… biar la dia nak pakai apa dia nak pakai.. korang lak sibuk… tak suka, tak yah tgk…
    typical minah melayu bajet ustazah..

    2

    17
    • AKU says:

      haipppppp awk dh kawin ke blom…..klu udah diam2…klu blom wat la cm nora hahahaha

      5

      1
      • Ya says:

        She went through a lot and korang hati busuk sah2 tak boleh go through life the way she did. Nora is amazing in her own way. So cerminlah diri tu nanti dah mati tak sempat bertaubat dah

        1

        2
    • Anonymous says:

      ble orang cube jngatkn ckp ustazah.. nk kena jadi ustazah dulu ke baru leh tegur..

      tak melampau sgt pun teguran tu.. hmm

      6

      0
  11. didi says:

    ala bosannya komen netizen..jenis suka cari salah org,,masa dia xkawin pn hg sibuk,,dia dah nikah pn korg melalak..korg ni mmg xda life ka asyik jaga hal org saja??hg pun nara,,batu api,,,apa motif hg post apa netizen nak kata?

    7

    4
    • lulu says:

      Nara ni kan bias..kalau Sajat dan Fasha laga punggung ok jer..takder masuk blog ni pun..dah sah2 peluk cium laga pipi dgn lelaki yg menyerupai wanita..tu x nak komen ke..cuba cek komen netizen pasal tu pulak…

      7

      1
    • mm says:

      apesal aku tak nampak pun apa yg tak sopan ngn baju nora. come on laa, nora kn memang tak pakai tudung. apa beza baju dia sopan ke idop. dia islam yg xpakai tudung so what kalau baju dia camna pun. lainlah kalau dia pakai bikini waktu kawen. duhh…
      sudah2 lah tu, dia xkawen komen xkawen, bila nk kawen la..bla..bla..bla..
      ni bila dah kawen sibuk pulak makcik2 bawang ni komen baju la, kapet berlipat la. korang ni nk ape sebenarnya? cuba bertenang sikit boleh?
      aku bukan peminat dorang cuma meluat ngn tahap bizibody korang2 yg ala2 muslimah/muslim sejati.
      1,2,3. sila kecam aku…

      4

      8
  12. Anonymous says:

    patutnya nedim pakai tuxedo kot baru match..

    6

    0
  13. Mimi says:

    Azabnya design baju…biar la sopan n cantik cm anzalna sejuk mata memandang,.hilang dh rasa malu agaknya..

    5

    1
  14. Angel says:

    patutnya nedim kena la pakai tuxedo baru match..

    1

    0
    • Anonymous says:

      pakai tuxedo pun kalo muka tak cerdik pakai duit pemakan dedak tetap nampak dungu bukannya macho..

      6

      2
  15. Anonymous says:

    latar belakang pelamin pun sebijik macam nikah kat gereja je.. why la nora? sian kat suami. awal2 lg dh kena tanggung dosa tempah neraka. nauzubillahminzaliq

    4

    3
    • London grammar says:

      Wow fitnah dia. Celah mana gereja?kenapa mengkafirkan org islam sesuka hati? Kalau awak mati esok tau la macam mana nak jwb. Mulut and hati macam puaka

      2

      0
  16. Anonymous says:

    pndpt aku, bajunya cantik tp agak kurang sesuai utk majlis akad nikah..pemilihan bju xsesuai la Nora, but i still loves u.. i doakan u bahagia bersma suami n anak-anak till jannah k, coz u are the strong women n u deserve to be happy.

    5

    2
  17. I cannot understand all this people – Its Nora’s big day, her joy & happiness why can’t we wish & pray blissful marriage till jannah for her rather than looking at her her gown & gives negative comment! No one should judge anyone but Allah .. so let her be..

    3

    5
    • Sia says:

      Tu la pasal, cuba kita judge dia. Sure panas punggung. Tak pun depress terus bunuh diri. Haha

      0

      0
  18. Anonymous says:

    ala ni la dia org malaysia, dulu dia belum kahwin bising tny bila nak kahwin, ni dah kahwin bukannya nak doa baik2, lagi dikutuknya. takde hobi lain ke?

    5

    1
  19. Anonymous says:

    Ustaz & ustazah online mari kita berkampung buat usrah di sini

    2

    4
  20. putihkaseh says:

    Memang x sesuai baju tu dipakai masa akad nikah, Nedim punya lah sopan dgn baju melayu tapi awak Nora terlalu seksi, walaupun awak x berhijap tapi sekurang kurangnye pakai lah tudung masa akad nikah tu, sian tok kadi tgk baju awak tu

    7

    2
  21. Neng says:

    biasw lah.. smalam aku tgk dkt fb comment2 yg bash nora. Sekali aku klik profile satu minah ni… hek eleh die pon gambar dp sume seksi2 ade hati nak tego org.. pooodah

    7

    1
  22. Soft says:

    aku totally tak faham ..tak takut dosa ke???doakan lah yg baik2…

    3

    0
  23. ikan says:

    org melayu sentiasa pembohong dan berniat dan mulut jahat..seronok nak mengata org diri sendiri duduk belakang yahudi tak sedar

    1

    3
    • Mak Becok says:

      Pi mampos jilat taik hanyir lu kat jamban, si Homo/porno puaka Zionis Penyamaq penjajah penakut lanun DAPig oi! Bangsat lu & spesis jijik lu menghina bangsa Islam/ Melayu & UMNO/PAS kami mcm. ni!

      0

      0
  24. I love Islam says:

    ND dah besedia hadap tohmahan haters2 kat luar tu when she decided to wore that sexy dress…instead of condeming her abt her baju ..let us pray for her happiness with her husband till jannah..hidayah milik Allah..look at mizz nina b4 n after..mizz nina dulu sexy lady but now she’ s change r8 for the best as muslimah..pray for our muslim sister out there that have not yet wear hijab..may Allah guide me n you all to jannah aamiinnn

    10

    2
    • nok nok nok says:

      A Good comment.

      Cuba perbaiki tatabahasa untuk bahasa Inggeris kamu.

      5

      0
    • Julian says:

      Even nora tak pakai tudung aku rasa hati dia lagi baik dari semua haters dia yg pakai tudung ?

      1

      1
  25. badri gila says:

    AKAD NIKAH lah!! ANGKAT nikah apa!! haish..

    1

    0
  26. Malaika says:

    Yang kata seksi baju Nora ni semua kampung mari. Ekekeke! Bodo la Melayu, tak habis2 dgn tudung. TAKDE DALAM QURAN LA BONGOK!!!! DALAM HADIS SAJA! YANG DITULIS MANUSIA!! BUKAN WAHYU ALLAH!! TERJEMAHAN QURAN TIADA KATA RAMBUT ITU AURAT!! MELAYU BODO!!!!

    1

    11
    • senjakala says:

      wah marah sungguh [email protected]!! tak perlu guna cap lock nk sampaikan apa yg terbuku dlm hati dan otak.

      nasihat aku kat malaika pergi lah belajar dan mengaji mengenai Islam secara mendalam lagi kalau berminat. jgn biarkan “ignorance” menguasai diri.

      aku ni Melayu Islam tapi aku kesian betul tenguk malaika menyumpah nyumpah org Melayu. aku anggap malaika mungkin sakit jiwa yang tersembunyi. pergi lah dapatkan rawatan.

      11

      0
    • Mak Becok says:

      Anjing kurap JILAKA kepala but*h penjajah parasit/lanun DAPig terlepas dr. Tg. rambuatan kah lu ni? Tak habis2 nak hina Islam serta bangsa Islam/Melayu kami!

      0

      2
      • Mak Becok says:

        Sjkala, komen aku bukan utk. kau tapi utk. si JILAKA homo DAPig tu yg. menghina Islam/umatnya! Tgk. bahasa berbeli-mcm-ulaq dia – bukan org. Melayu pun!

        0

        1
  27. Cik Borneo says:

    Baju nikah noor nabila sangat cantik.. i love…

    4

    1
  28. Imani says:

    Jeles sangat baju nikah orang. Korang memang tak mampu pakai baju mahal dan seksi sebab korang tak mampu dan badan tak seksi cam nora. Dia pilih mengikut citarasanya bukan citarasa korang yang kekampungan.

    1

    5
    • Anna says:

      Melayu yg duduk luar negara..kawin dgn mat salleh pun pakai baju yang sopan masa akad nikah. Ni dok Kay El saja kecoh. Engkau tu kot yang kampung.

      6

      1
    • Mak Becok says:

      Pi mampos jilat taik hanyir lu kat jamban, si Homo/porno puaka ayaq mani Zionis Penyamaq penjajah penakut lanun DAPig oi! Bangsat lu & spesis jijik lu menghina bangsa Islam/Melayu kampung kami oi!

      0

      2
  29. Mak Becok says:

    Inilah artis janda porno-no-1-ejen Zionis; habis adat perkahwinan Islam/Melayu suci pusaka nenek moyang berzaman kita dihinanya! Maklumlah dpt. cekup anak Mente*i Islam/Melayu – berpestalah tu!;

    1

    1
  30. Opppssss says:

    Comolot jemmm…x malu ka org tngok…x sabo pwon sabo2 kan ja lah dri tu…mkn dedak betoi..

    2

    0
  31. Yekeni says:

    I’m urban. Urban2 pun kena tau menghormati situasi. The guy dah segak bersamping. The girl…. hmmm…

    Her mom and ex mom in law takde ke nasihat about the dress choice ke?

    The dress will be just nice if the guy wore a tuxedo, they both stood at the altar and the kadhi stood in front of them. Then the kissing scene will also fit in nicely…

    4

    0
  32. Anonymous says:

    Cantik baju nora.. unik. Pelamin 2 ada yg kurangla tp dah 2 yg mereka suka. I pn nk pakai baju mcm 2 & rasanya yg marah2 ni sbb x dpt pakai baju mcm 2 so jiwa kacau. X suka orng pakai mcm 2 tp hati kena jaga tau. Bak lirik lagu biarkn hatiku bertudung menutupi kenyataanku. Coba hati 2 bertudung bkn setakat kepala barula nasihat pn nmpk betul & ikhlas..renung2knla & selamat bertaubat

    0

    6
  33. Anonymous says:

    aku rasa patut kna buat guideline utk akad nikah. akad nikah wajib tutup aurat. kesian imam kadi nk kena tengok aurat kau

    3

    1
  34. Anonymous says:

    Ok apa.dia nak buat close and intimate.u guys nak coverage.dah bgi coverage nak kutuk.kalau di x bg korang buat coverage dia nak pakai bikini pun no hal.after all its her day. #pilihanmasing2 #blhtegurtpberalasler #katanakbuatpahalatpbuatdosatakjadijugakkk

    0

    1
  35. Mma8 says:

    Suramnya majlis nikah nora dan nadem. Ingatkan wedding of the year. Ialah bertahun tahun mengatur. Tapi seakan suram dan semua serba tak kena. Derang nikah guna duit siapa? Nadem tu kerja ker?

    3

    0
  36. Tok kadi Alaf baru….tidak jalankan tanggung jawab AGAMA .suruhlah wanita islam tukar baju lain.kita terlepas pandang tanggung jawab ilmuan Agama Islam.yg dua org tu dah tentulah kurang pengetahuan Agama.,ayg arif Agama buat buta sebelah mata sahaja mcm Djjl yg bermata satu..tok kadi tu yg ketuai majlis akad nikah tu..memang selayaknya kita tuju kesalahan itu padanya….asal jadi duit jfn menghalalkan cara..

    2

    0
  37. norina says:

    macam cantik sangat. tak sedar diri. macam mana nak kekal kalau waktu akad nikah pun tak beradat. Jijik tengok.

    0

    1