Bagaimana Dan Bila Masa Yang Sesuai Masukkan Ubat Demam Ke Dalam Dubur Anak

Trending

Bagaimana Dan Bila Masa Yang Sesuai Masukkan Ubat Demam Ke Dalam Dubur Anak

Ubat masuk punggung / Ubat peluru / Supp.ini semua ubat yg sama kategori di panggil SUPPOSITORIES. Suppositories berbentuk torpedo/ peluru, punyai tekstur ala lilin.

Advertisement

Di masukkan ke dalam rectum melalui anus( lubang dubur). Di dalam rectum, ubat ini akan mencair ( suhu badan) dan diserap oleh saluran darah di rectum.

Ada banyak kegunaan ubat suppositories ni, antaranya sebagai ubat demam, ubat tahan sakit, ubat tahan muntah, ubat sembelit, ubat sawan dan ubat buasir. Hari ni aku nak fokus pada ubat suppositories utk DEMAM & PENAHAN SAKIT( pain killer), yg kita bagi pada pesakit kanak kanak.

Di Malaysia, ada 2 jenis ubat suppositories untuk Demam / Painkiller, iaitu:

1- Paracetamol, PCM ( acetaminophen)
2- Diclofenac sodium ( voltaren)

Bila nak guna ubat Supp ini?

Kalau anak anda payah sangat nak makan ubat cecair. Kalau sedang hadapi muntah muntah.

Dos:

a. Untuk PCM, ada 2 dos, 125mg & 250mg.

b. Untuk Voltaren, ada 2 dos, 12.5mg & 50mg.

Yang mana lebih bagus?

Jawapan aku, dua-dua bagus. Satu kajian randomized control trials ada dibuat pada tahun 2013 membandingkan Supp Voltaren VS Supp PCM dalam mengurangkan suhu demam.

Didapati Supp Voltaren effektif dalam 1 jam pertama menurunkan suhu ( lebih cepat berbanding Supp PCM). Namun kesan keseluruhan rawatan, kedua-duanya sama effektif dlm menurunkan suhu demam.

So, nak pilih yang mana satu?

PCM ialah drug of choice. Dah lama di pasaran dan terbukti selamat. Maka kalau diberi pilihan, gunalah Supp PCM utk anak kita. Cuma kena faham, risiko kerosakan hati kalau overdose. So kenalpasti betul-betul dos PCM anak.

Supp Voltaren pula dalam kategori painkiller NSAIDs, yang mana ada risiko pada kidney kalau overdose, dan beri kesan pedih perut/ ulcer dalam perut.

Bila nak guna Supp Voltaren?

– dalam kes allergic PCM.
– kalau lepas 1-2 jam bagi Supp PCM, suhu badan masih tinggi > 39°C, maka next dose boleh cuba bagi Supp Voltaren.

Apa beza Supp PCM vs Supp Voltaren?

Kedua-duanya antipyretic, iaitu ubat yg boleh menurunkan suhu demam, kedua duanya boleh digunakan as painkiller (contoh anak sakit gigi, sakit kaki lepas jatuh).

Supp Voltaren ada extra fungsi as anti inflammatory agent, iaitu ubat anti radang yang selalunya kita gunakan dalam sakit yang ada keradangan, contohnya arthritis kanak kanak.

Apa yg wajib tahu?

a. Supp Voltaren tak boleh digunakan untuk kanak-kanak bawah setahun. Dan kanak-kanak yang diketahui alah pada Diclofenac, kanak kanak yang ada masalah perdarahan.

b. Supp PCM tak boleh digunakan untuk baby bawah 6 bulan.

c. Jangan guna Supp PCM & Supp Voltaren serentak.

Dos penggunaan

Sebenarnya kena kira berat badan kanak kanak. Cuma secara kasarnya, ini dos yang disarankan ahli farmasi.

a. Supp PCM 125mg:

– 6 bulan – 3 tahun ( 8kg – 14kg) : Sebiji supp
– 4 tahun – 5 tahun ( 16kg – 18kg): Dua biji supp

b. Supp PCM 250mg:

– 5tahun – 8 tahun ( 18kg – 25kg) : Sebiji supp
– 9 tahun – 12 tahun ( 28- 40kg) : 2 biji supp

Kedua dua Supp PCM 125mg & 250mg ini tak boleh digunakan lebih dari 4 kali / 24jam.

Dos untuk Supp Voltaren, bagi kegunaan demam formulanya 0.5 – 2mg/kg berat badan.

So selalunya, untuk kanak-kanak usia setahun ke atas hingga 3 tahun, sebiji Supp Voltaren 12.5mg tu mencukupi, boleh ulang 2-3 kali sehari.

Kanak kanak yg lebih besar/ tua boleh guna dos Supp Voltaren 25mg.

*** Untuk exact dose ubat dalam kes paediatrik, rujuk doktor anda. Dos yang aku tulis ni hanya sebagai rough guidelines sahaja.

Cara nak masukkan ubat

a. Ubat supp di masukkan ke dalam rectum melalui dubur. Baring mengiring, silangkan kaki (satu kaki naik ke arah dada).

b. Lembabkan ubat supp dengan vaselin or minyak, dan tolak perlahan, tak perlu tekanan. Lepas masukkan ubat, biar anak baring dalam 10 min untuk bagi ubat tu menyerap.

c. Kalau perlu masukkan 2 biji supp, boleh masukkan supp kedua sebaik sahaja supp pertama di masukkan ( tak perlu tunggu lama), ruang dlm rectum cukup besar utk tampung 2 suppositories.

Kredit : Dr Khairul Faizie Mohammad Kamar

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...