June 5th, 2020

Bagai menjadi trend baharu di laman sosial apabila bila video “Lathi Challenge” yang memperlihatkan transformasi wajah biasa kepada karakter seorang puteri sebelum bertukar menjadi hantu mendapat perhatian penyanyi Faiza Tahir.

faiza tahir lathi challenge

Menurutnya beliau menganggap aksi berkenaan bertentangan dengan ajaran islam dan hanya sekadar perkara yang membuang masa.

Advertisement

Tambahnya lagi, golongan yang beragama Islam melakukakn aksi berkenaan dilihat bagai tidak memikirkan soal pahala dan dosa terhadap aksi tersebut.

Faizal berkongsi perihal tersebut menerusi laman Twitter miliknya.

“Anda fikir Allah akan tanya anda tentang perkara itu bila anda bertemu dengannya pada hari penghakiman.”

Faizal juga dilihat menyeru orang ramai untuk berfikir dahulu sebelum melakukan aksi berkenaan. Malah beliau seakan mempersoalkan kebaikan apa yang diperoleh dan mampu diberikan kepada masyarakat berikutan cabaran video berkenan.

Advertisement

faiza tahir lathi challenge

“Jangan membabi-buta ikut semua benda yang orang lain buat disebabkan ia merupakan trend.”

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata pengikutnya bersetuju dengan apa yang diperkatakan oleh Faizal. Malah perkongsian itu juga mendapat reaksi ramai pihak dan beranggapan cabaran itu adalah sesuatu perkara yang sia-sia.

View this post on Instagram

Advertisement

Nahhhh!! FINALLY… #LathiChallenge yang korang tertunggu2 👻 tapi versi siam.. tulisan kat muka pun bahasa thai 😂 . . . Sooo! Cerita sebalik video yang korang duk request siap merayu2 nak sgt Mekwa buat version Mekwa ni 😂😂😂cerita dia.. Mekwa and abang2 Mekwa Plan satu hari je nk buat video ni.. . . 4jam plan, 6jam shoot, settle kul 6 pagi ok😂 edit 16jam weeiii.. . . Mekwa buat special sikit, pakaian traditional Indonesia 🇮🇩 ke pakaian traditional thailand 🇹🇭 . Sebab Mek kan HALF THAI. HEHEHHE . . Hasilnya!!!! Mekwa sendiri pon inlove gila, sumpah x pecaya boleh buat video camniiii..😭😭😭 Thanks to Abang Mekwa @eddyrafuanrashid , sebab tolong plan, Shoot and Edit video ni. 99% edit by him and 1% touch up edit by me 😝 Aunty Mekwa, @icu_maryana tolong Adik pakaikan baju ni, buatkan rambut lah sampai aunty tido pukul 6pagi.. Susah and berat pulak nk pakai Baju Thai ni😅 siap tolong tuliskan bahasa thai kat muka 😹 mekwa tak reti tulis bahasa thai. Kikiki🤭 And thank you gfan @arfanrashid tolong sewakan baju thai ni dalam masa satu hari g sewakan baju utk adikkk!! Thank you for making this happened guys . Blanje emoji sesuai kat Mekwa okay! And tag kawan korang yang been talking about this #lathichallenge . . Song Lathi by @sarafajira Video inspired by @jharnabhagwani . . Baju @mawarosehq #lathichallenge #lipsynchallenge #thaitraditional #makeup #viral #mawarose #makeuptutorial

A post shared by MAWAR RASHID (@mawarashid) on

Terdahulu, pelakon Mawar Rashid merupakan antara selebriti tempatan yang berkesempatan melakukan cabaran tersebut. Menurut Mawar, penghasilan video itu menelan masa kira-kira 16 jam sebelum dikongsi bersama peminatnya di laman Instagram. Sehingga kini, video yang dipamerkan di laman berkenaan telah mencecah lebih satu juta tontonan.

Advertisement

4 responses to “Bagai Tak Fikir Soal Dosa Pahala, Faizal Tahir Tegur Aksi “Lathi Challenge””

  1. Anonymous says:

    Heran manusia ni..benda salah pun nk ikut2..kalau trend video orang makan taik..pun dorang ikut agaknya.

  2. Anonymous says:

    Cantik apa. Macam orang bodoh je

  3. minah jambu say NO to drug says:

    tu dia punya pasal lah kita jangan ambek pusing buat bodo pon cantek !!

    • Anonymous says:

      Kena ambik pusing la. Pasai pa, ni akidah kita sbg umat islam. Pasai syg sesama umat, kita kena saling tegoq especially benda tu obvious tak betui

Tinggalkan Komen Anda Di Sini

Loading...