Written by Bella | April 9th, 2019

Drama Nur 2 yang mula ditayangkan sejak minggu lalu mendapat sambutan hangat daripada penonton. Setiap hari tayangan pasti ia akan ‘trending’ di Twitter.

Memaparkan realiti sebenar dimana ada juga ustaz penunggang agama serta realiti dunia pelacuran ada beberapa babak panas dan ‘daring’ dipaparkan di dalam drama tersebut.

Bagaimanapun, ada sesetengah babak agar sukar diterima golongan tertentu. Dakwa mereka ada adegan yang keterlaluan dan tidak sesuai untuk tontonan kanak-kanak.

Susulan itu, pengarah drama Nur 2, Shahrulezad Mohammeddin tampil memberikan penjelasan. Katanya, drama arahannya itu memang tidak sesuai untuk ditonton oleh kanak-kanak dan sebab itu ia diklasifikasikan sebagai P13. Kategori ini untuk penonton berumur 13 tahun keatas dengan bimbingan ibu bapa.

Shahrulezad juga meminta sesiapa sahaja yang tidak selesa dengan adegan yang ada di dalam Nur 2 supaya tidak menonton drama tersebut.

Betul juga apa yang dikatakan oleh pengarah drama Nur 2, memang sudah ada klasifikasi tertentu dan menjadi tanggungjawab ibu bapa untuk memantau setiap kandungan di televisyen. Kalau rasa hendak tonton, pastikan anak-anak sudah tidur atau gunalah medium lain yang sesuai.

38 responses to Babak ‘Daring’ Drama Nur 2 Dikritik, Ini Respon Pengarah

  1. wekkkkkkk says:

    oklah tu kul 10pm. Tpi hrp tv ada 1 je di hall..bukan di setiap bilik. Dan anak2 tiada hp..kalau adapun..parents pegang ye..sbb dlm rumah sudah ada internet ..mcm unifi.
    Pastikan anak2 tidak kunci bilik dri dlm..kihkihkihkih..jika ada tv.

    sshnya nk mendisiplinkan diri kan..

    1

    0
    • Sue says:

      melayu2 mana mau larang anak2 zaman skrg ni. tengok time hari raya sudah. lawat rumah org, parents biar je anak2 jdi makhluk perosak. biarkan je anak2 makan bersepah, lompat atas sofa, pecah gelas, berlari… bising tu kira adat la. parent skrg mmg failed bab disiplin kan anak2. perangai cam setannn!

      41

      0
      • Anonymous says:

        Buat la adegan rompak duit rakyat. Kalau betul kau tak bersalah dan bukan perompak seperti yang diwar-warkan, teruskan kes dimakhamah & buktikan kau bukan seorang perompak.

        6

        2
        • Anonymous says:

          itu hari mintok live dlm mahkamah..nak buktikan kebenarang..skrg nak batal pertuduhang pulok..guane mu nih pahlawang bugis..ini bukang pahlawang bugis..ini pahlawang kacang buncis mcm bossmu!

          4

          -1
        • Sekadar idea says:

          Buat drama pasal ahli politik yg rakus pulak. Ambik semua pelakon puak BN! Hujung2 disahkan kurang siuman dan d bebaskan tanpa prejudis . Lol

          6

          4
        • Anonymous says:

          Pulak dah..lri tajuk.
          Cayalah kome..Rantau beautifulnara sapu kmngn nnti..wlupun mcm2 yg kome kte.

          5

          -2
      • Anonymous says:

        Betul!!

        1

        0
      • Anon KT says:

        watak jalaludin hasan dlm drama tu, sbg penceramah agama.. orgnya alim, warak.. b’pengetahuan luas dlm ilmu agama.. tp dlm 1 babak drama nur 2; mcmana bab minum, dia boleh guna tangan kiri? Mmg x kenalah kan.. patutnya klu pegang cawan/gelas dgn tangan kiri, kita sanggakn bekas tu dgn tangan kanan sbg syarat. Dia sbnrnya makruh je guna tangan kiri tu n sunat guna tangan kanan. tp fhm tak makna MAKRUH & SUNAT?? Barulah kena dgn watak alim warak bagai..

        1 lg yg kelakar ‘namatee’; suraya yg hidup dgn neneknya dlm keadaan yg serba tak cukup sehinggakan gula kopi habis pun takde duit nak beli, bolehnya dia pakai produk deeja cosmetic. Weh.., gula kopi lagi murah kot dari produk kecantikan tu.. tak mengagak kau kan..??

        0

        0
    • Anonymous says:

      Alang2 scene panas tu main tu lebih 5 kali satu episod…rendam biar lama sikit dalam 10 minit.. jangan lupa kemut biar kuat.. kalau boleh dengan buah-buah sekali masuk.

      1

      5
      • Anonymous says:

        X habis2 adegan panas. Buat cerita Umno tu. Nak tangguh lagi la tu. Najib sembang berdegar-dengar dalam FB macam hebat seperti macai dan walaun nya, suh masuk court bela diri, dia mintak tangguh.
        Waktu samun duit rakyat tak ada pulak mintak tangguh2, takut apa penyamunku? Mesti rating naik!

        4

        4
      • Anonymous says:

        Nnti anak2 tanya..buah ape.
        Ckp je rambutan.

        0

        2
  2. Anonymous says:

    Selalunya part 2 drama mula merepek dan mula melalut. Selalunya part 1 jugak yg best..

    30

    0
    • Anonymous says:

      sebab habis idea.. lepas tu scene byk flashback. budget dah burst.. cut and paste scene awal2.. pastu tukar warna black & white. hiks!

      13

      0
    • Tony says:

      Mcm drama Najib. Minta tangguh pulak.. ingat kan Pahlawan Bugis. Skrg kepit telor… asyik tangguh je BossMu!

      5

      3
  3. Anonymous says:

    budk2 skrg hebat, mereka yg pantau kita..

    2

    1
  4. Anonymous says:

    Karut sangat. ibu bapak nk tegah anak2 supaya jgn tengok? TV ada satu je kt rumah. Apa yg ibu bapak tengok kt kaca TV anak2 tengok jugak la. Kt McD pun anak2 mcm org utan kecoh jerit buat bising parents biar je .. inikan plak dalam rumah. Tak logik alasan..

    5

    2
    • Anonymous says:

      kdg2 anak2 yg picit sendiri cannel..

      3

      1
      • faraj says:

        Kan.. Aku ingat lan pet pet ja bodoh n bangang rupanya isteri dan team drama Nur pun sama elok la 2×5.. haha

        4

        4
    • Anonymous says:

      Xlogik alasan? Rumah aku satu jgk.kalau mmg xsesuai, mmg xkan aku bukk walupn aku nk tgk. Anyway aku mmg akn pksa anak semu tdo pkul 10pm. Ko dah tau ade aksi2 sebegitu pastu lg nak tgk seisi rumah dah kenapa

      15

      1
      • Anonymous says:

        Kann. Dah sah2 drama tu siar pkl 10..hbs pkl 11. Gigih jg ank korang ni tdr lwt semata2 nak tngk drama ni. Lps tu kerja rmh tak siap.d sklh mengantuk. Mmg stail parents skrng ke biasa biarkan ank2 tdr lwt?

        6

        1
  5. Hello Hello says:

    Drama NUR season tahun lepas pun ade dikritik/dikecam Hebat !!! So tak hairan la Season kedua dikecam juga !! Bukan setakat pelakon je dikecam sebab bawak watak macam nie ,Tapi siapa dibalik drama nie pun dikecam .

    Aku sendiri pun terkejut nengok babak tuu…

    8

    1
  6. nina says:

    aku lebih teruja nak tengok neng yatimah berlakon dalam film maria mariana

    3

    4
  7. Anonymous says:

    Typical mak bapak zaman skrg. Salahkan orang lain tanpa tengok kesalahan diri sendiri dahulu.

    25

    2
    • Anonymous says:

      tipikal peminat drama kemaruk celah kangkang!

      12

      2
      • Anonymous says:

        Yg kau emosi sgt knpe. Pengarah xpaksa kau tengok pun. Sakit mental betul

        11

        1
        • Nur ke.. Telor Ko says:

          Dah tahu nk tayang kt tv Msia ko kemarok buat adegan panas buatper? Bodoh!

          11

          6
      • Nita says:

        Sindrom penafian fan drama celah kangkang!

        11

        1
      • Anonymous says:

        Contoh psl agama dalam drama tu punyelah byk siap bukti hadis al quran, scene xsenonoh yg sikit tu je kau da bising. Ni la melayu. Wayang ada babak xsenonoh tu kau beli jugak kan tiket! Munafik

        10

        1
        • Anonymous says:

          Drama tu baru je start org da kondem. Takkan start2 terus bg pengajaran cerita. Susah nk lyn netizen bodo ni. Xsuka xpyh tgok. Acah baik tp cite lucah tgok jugak puih

          11

          1
      • Anonymous says:

        Unsur2 agama yg byk tak alert, scene xsenonoh yg sikit tu yg dia alert. Acah2 marah konon tentah tiap mlm xmissed tgok blue halaa halaaaa hipokrit

        5

        1
  8. Anonymous says:

    Drama ni boleh le nk layan tp nk ckp excellent tu.. jauh lagi rasanya. Shafiq terlalu in character jauh beza dgn pelakon pbantu!

    3

    0
  9. Anonymous says:

    Drama Pok Jib minta tangguh bicara lagi hot kot!!!

    3

    3
    • Anonymous says:

      When one eats dedak for many years – they suffer from permanent & irreparable brain damage. The symptoms include talking incoherently, easily agitated (amok), inability to think logically and Microcephaly (are you surprise they bandage their head)

      2

      2
  10. Rin says:

    Okelah drama ni lagi daripada drama asalkan kau bahagia Ayda jebat yang ntah ape ape tu, boring teramat sangat

    20

    1
    • NujumPakBelalang says:

      Kan dgn siKhan tu yg tak apa2…kasi je la anak korang tidur dah pulul 10mlm lagi pun tak la seteruk adengan main ke hapa…

      1

      1
  11. Ida says:

    Nur kasih kekal drama paling unggul dn fenomena wpon 10 thn dh berlalu.

    16

    0

Leave a Comment

Optional