Written by AbangNara | August 22nd, 2014

Perkahwinan selama 9 tahun Awie dan Rozana Misbun rupa-rupanya tidak pernah didaftarkan selama ini. Pendedahan ini telah dilakukan oleh Rozana sendiri selepas dia merujuk masalah rumah tangganya di Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) kira-kira dua bulan lalu. Untuk makluman, mereka telah berkahwin di Songkhla, Thailand pada 20 Jun 2005.
rozana awieMenurut Rozana, Awie telah memaklumkan kepada Rozana yang perkahwinan mereka sudah didaftarkan. Namun perkara sebenar terbongkar selepas Rozana mendapatkan khidmat kaunseling Jawi selepas tragedi 2 Jun lalu. Kata Rozana:-

Selepas tragedi 2 Jun lalu saya pergi ke Jawi dengan niat untuk mendapatkan khidmat kaunseling berhubung masalah rumah tangga kami dan apabila mereka semak surat perkahwinan kami di setiap negeri, ia tiada dalam rekod. Pada ketika itulah baharu saya mengetahui perkahwinan kami masih belum didaftarkan sepanjang sembilan tahun berkahwin.

Kami belum pun bercerai dan dia sudah sibuk dengan soal hak penjagaan anak-anak kami sedangkan status perkahwinan pun belum disahkan dan didaftarkan di Malaysia. Saya sendiri tidak merebut anak-anak dengan dia tetapi dia yang membuat permohonan malah aduan yang saya lakukan sebelum ini langsung tidak melibatkan mahkamah syariah.

Saya akui sebelum ini saya takut dan trauma dengan dia tetapi kini tidak lagi kerana saya akan melawan kembali untuk mendapatkan hak saya selepas dua bulan tidak bertemu dengan anak-anak.

Rozana juga sempat memberi komen mengenai pelbagai cerita yang tidak sedap didengar mengenai dirinya yang bertebaran di Internet sejak kebelakangan ini. Kata Rozana:-

Tidak mengapa jika ada pihak yang ingin memburuk-burukkan saya dan kalau hendak balas setiap tuduhan itu memang susah dan Awie sendiri tahu bagaimana hubungan saya dengan anak-anak dan saya sememangnya tidak pernah meninggalkan mereka.

Apa yang boleh saya katakan sekiranya seseorang tidak tahu situasi dan keadaan sebenar lebih baik jangan beri pendapat atau komen kerana hanya saya dan keluarga sahaja yang tahu cerita sebenar

rozana

Pastinya kes mahkamah yang sedang berjalan antara Awie dan Rozana akan bertambah rumit kerana tiada bukti pendaftaran nikah mereka. Sama-samalah kita harapkan ada jalan penyelesaian terbaik buat semua pihak. Jangan sampai anak-anak teraniaya sudahlah. Apa jua keputusan yang ingin dilakukan, fikirkanlah masa depan anak-anak yang tercinta. Info asal Mstar Online.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

54 responses to Awie Tidak Pernah Daftar Perkahwinan Kami – Rozana Misbun

  1. dian says:

    Agak curious..selama ni anak2 dia daftar sekolah macam mane?Kalau tak silap saye, kene ade sijil nikah ibu dan bapa mase register anak2 tu..anyone yg lagi arif out there?

    0

    0
  2. sesuka hati says:

    klu x daftarkan di malaysia..camne ank2 beliau bley ada sijil kelahiran ye? cnfius jap..

    0

    0
  3. sherry says:

    entah la nok..

    0

    0
  4. okay says:

    9 thn x daftar kahwin??? caner bleh jd camtu..bkn ke kalau lebih dr 6 bulan x daftar kena denda?? abis 2 selama ni caner dorg uruskan sekolah anak2? ic anak2? sampai 9 tahun xkn la xtau..ke buat2 xtau?

    0

    0
    • dikcik says:

      setahu aku, mmg pndaftaran akan mintak sijil nikah bila nak buat sijil lahir anak….even nak buat mykid pon mintak…cuma tk pasti if sijil nikah dari luar diterima atau tk…if not tk bleh daftar…

      0

      0
  5. Anon says:

    kena dgr dri pihak Awie jgak dulu, tah la if Rozana yg ckp mcm dh xblh percya sgt. almaklum la dh byk sgt menipu smpai xtau yg mna 1 cerita btol mna 1 cerita tipu.

    0

    0
  6. kimmidoll says:

    “….Saya akui sebelum ini saya takut dan trauma dengan dia tetapi kini tidak lagi..”

    Dah tak takut pulak dahh… belit belit belit..

    0

    0
  7. sentap says:

    “Apa yang boleh saya katakan sekiranya seseorang tidak tahu situasi dan keadaan sebenar lebih baik jangan beri pendapat atau komen kerana hanya saya dan keluarga sahaja yang tahu cerita sebenar” betol la tu.. yg kau sebok2 wt statement jugak kenape? senyap2 jela.. nak raih simpati la tu

    0

    0
  8. ely sue says:

    mcmne anak2 nk dptkan surat beranak kalo xde sijil nikah???

    0

    0
  9. sotong hitam says:

    ini semua POYO!!!! cukup2 lah rozana…kenape kemarin tak hadir di mahkamah yer??

    0

    0
  10. Apam Tembam says:

    So anak anak awie dengan Roxana warganegara Songkhla Thailand ke?? Hahahaha

    0

    0
  11. anon says:

    Padan muka hang duk gila2 kan sngt awie sampai sanggup gih kawin kat siam.

    0

    0
  12. haliza says:

    jadi anak tu anak harom la …

    0

    0
    • Anonymous says:

      selagi sah akad, maka sah la pernikahan tersebut. yang kena daftar tu cuma undang-undang aje.. on paper.. lain la kalau dapat anak tu sebelum nikah..

      0

      0
    • Setan gondol says:

      Halia, ko ni Jgn Nk mandai2 ckp tu ank haram la ape lah! Ko punye perangai mcm cibai busuk!!

      0

      0
  13. nona says:

    Ko igt Awie tu bdoh ke?ni scond marriage dia lh,x kn lh
    dia xtau hw to mnage.ko ni x hbs2 brukkn laki ko,knp??
    Korang msih suami isteri tau.ko aib kn dia..brnkna ko aibkn
    dri ko gak.mkne nye slama 9 thun ni,ko x penah tgk surat branak
    ank2?hnmm…pelikkk

    0

    0
    • minah jambu idop umno ! merah biru says:

      daftar tk daftar itu tk penting skarang…..yg penting awie dh dapat hak penjagaan anak2 dia….soal daftar itu soal kecik aje asal kn nikah sah suda laaaaaa…yg penting kan nikah mesti nk sah tol tak…eeeeeeeeeee si rozana ni dh kenape ? dh salah tu buat hal salah la ! asek asek nk salah kn awieeeeeeeeeeeeeeeeeeee aje macm pundek huh !!

      0

      0
    • Anonymous says:

      Setuju sgt nona oi… bodohnya seorang ibu yang tak pernah tengok surat beranak anak.. anak bukan sorang.. pastu masa daftar sekolah pun ko tak pernah amik tau kan?

      0

      0
  14. yeap says:

    Oh my, attention seeker detected!!!!!!

    0

    0
  15. Ketty says:

    Alah,balik2 drg ni xde cite lain ke..

    0

    0
  16. aku says:

    Spupu aku kahwin xdaftar. Dlm surat beranak,nama ayah kosong. So xsure samaada automatically binti abdullah or camner. Nak tanya soalan snsitip… aku harap awie xsbodoh itu. Sian anak2

    0

    0
  17. Godek says:

    Nmpak sgt menipu…bodoh ke apa…klu x register,mna dpt nak d bin or binti kan dgn awie..msti nma anak terang2 ber bin/binti Abdullah..nak menipu pn agak2 la…xkan kau x pnh tgk surat brnak anak2 kau smua…sama propa dgn kakak kau tu..mnyampah

    0

    0
  18. cHe SuE says:

    My Oh my….kesian kt anak2…(sejak Arni ditinggalkan 2-2 i tak minat).

    0

    0
  19. ilya says:

    Rsnya dftr anak x perlu sijil nikah…just isi boring. pastu kat pjbt pndftrn tnjuk ic ayah ibu..setel. sijil nikah tu masa mule2 cek pregnen je…nak bukak buku mrh tu..tu pun kalo cek kat gov. swasta x tau la plak

    0

    0
  20. Sally says:

    Masa daftar kelahiran pun JPN dah mintak surat nikah tuk dapat sijil kelahiran. Aikkkk…selama nie buat mcm mn ekkk…magic kot. Sbb artis JPN dah kenal trs print xtgk proof…agaknyeee leeerrr

    0

    0
  21. rapunzel says:

    sekarang ni kalau anak xberbapa da xde di bin or di binti kan Abdullah… hanya nama ank n ibu jer.. kat ruang “maklumat bapa” biasa ditulis “tiada maklumat”…

    0

    0
  22. anonymous says:

    Wow…kindda impress to read all the comments here…This is my first time reading komen2 yg tertera…and amat mengkagum kan melihat berapa ramainya pihak2 insan yg “sempurna” dan “bertauliah” memberi kata nasihat. Apa yg dapat sya katakan disini..doa terbaik buat setiap insan…apa yg kita baca di laman ini, adalah utk mengikuti perkembangan artis yg kita gemari…..whether one or another is at fault or not…bukan kita nak menilai….anyway mate..cheers, bangga dengan dgn orang Melayu kita sekarang yg pintar mengadili..well to Awie and family, u guys knows whats going on in yr marriage…my wish the best to all, there’s always ruang kemaafan, keampunan and no ones perfect..di saat-saat tertentu, manusia Khilaf with what we are given cos Allah loves us…well wish all the best…cheers mate

    0

    0
  23. akaq pok pek says:

    kalau dah register tak berbapa, dalam surat beranak ‘ tiada maklumat’ , kalau tiada maklumat bapa, macam mana awie leh dapat perintah mahkamah jaga semua anak2 dia yer?..pelik bin hairan…

    0

    0
    • minah jambu merah biru says:

      yg penting awie dh dapat hak penjaga anak2 dia itu perintah makamah mesti kasi hormat ok….yg lain dh tk penting lagi bagi awie…lov u awieeeeeeee…

      0

      0
  24. umbi says:

    Apa2 kalau pergi swasta i think xyah kot sijil kawin ke ape .tapi nak register mane2 gov punya confirm nak sijil nikah or sijil lahir anak .kawan aku kawin gelap ngan orang nepal pon camtu .pregnant pegi hospital swasta n & bersalin pun kat hospital swasta .padahal kawan aku tu bukan banyak duit sangat keje pon susah .tapi ambik hospital swasta lak .maybe sebab kat swasta dorang xde tanya pasal sijil nikah kowt .yg aku tw bila anak nak wat sijil lahir memang kene ade sijil nikah ibu bapa . Kawan aku pula kawin sah agama tapi setahun kemudian baru daftar kawin kat pejabat agama .tapi anak dorang dah setahun pon mase dorang daftar nikah .tapi bile wat sijil lahir anak pula d kira anak luar nikah dan ikut mak die d.pastu nama pon binti abdullah d.padahal dorang dah kahwin sah secara agama je tapi silapnye tak de bukti tertulis kalau dorang dah kahwin secara agama .aku pon pelik juga ngan rojana and awie ni .cam mana anak dapat sijil lahir kalau ibubapa taxde register kawin kat msia .cam mana pula anak dorang ni adekah dckatakan anak tak sah taraf ke hape .tapi dorang kan banyak duit bukan nak tuduh tapi manalah tau dorang pakai pintu belakang .kan kan kan .

    0

    0
  25. borakkosong says:

    Kalau dah khawin nya dgn org tak betol..pastu cara nikah pun tak betol…jgn mimpi la cik senah oiiii nak hidup bahagia…terima sajalah ketentuan nasib ngko..dh sendiri yg nak mcm tu…mcm tulah ngko dapat…org suh khawin ikut syariat ngko kahwin ikut jalan thailand…huhuhuhh..whatever..

    0

    0
  26. Kakak says:

    Kakak i dulu nikah kat thailand juga atas sebab tertentu. Dapat dua anak tapi tak register jpn. Anak sah taraf bukan anak luar nikah ye. Sebab nikah di thailand tu sah cuma tak register kat malaysia. Bila proses nak buat surat beranak, boleh je buat dan berbin/binti nama ayah cuma dikenakan bayaran denda kerana tak register nikah di malaysia dan lewat register kelahiran anak di jpn. Jadi, for awie’s case ni if dia tak register nikah kat malaysia pun bukannya perkahwinan tak sah pun. Cuma law negara je. And, tak register nikah di malaysia tak sebabkan anak2 jadi tak sah taraf. Kenapa nak kena isukan pulak berbin/binti siapa? Cuba cerdik sikit.

    0

    0
  27. MANLAMBONG says:

    orang pejabat agama tak buat kerja ker???gi check la sijil nikah diaorang…macamana leh dapat sijil kelahiran anak???ker pakai sendekit jugak…

    0

    0
  28. Emak says:

    tak abis2 citer pasai hal handbag… ini masalah hak wanita yang telah disepak teranjang dan jugak hak seorang ibu

    0

    0
  29. awiepondan says:

    Yg sokong awie tu jantan pondan..dayus..btg kote kat kepala lutut telor dah rebus bg anjing makan…ape pun lakibini ni sama2 bahlol..kahwin nafsu!

    0

    0
  30. […] Awie Tidak Pernah Daftar Perkahwinan Kami – Rozana Misbun (49) […]

    0

    0
  31. ali says:

    Bukan setakat nak daftar anak skolah, nak daftar kelahiran anak pun kena ada sijil nikah dan ic mak ayah..mcm kurang betul je statement ni..

    0

    0
  32. makterkejot says:

    eleeeehhh..x payah ar nak buat terkezuttt sgt..! merepek sgt dah deorg nihh

    0

    0
  33. […] Awie Tidak Pernah Daftar Perkahwinan Kami – Rozana Misbun (52) […]

    0

    0
  34. Nasri says:

    Kalau nak buat surat nikah.. bukan susah kes ni
    kalau x buat. anak pulak lh yang disusah nak belajar.
    emelkan saya kalau nak selesai kan kes macam ni. [email protected]

    0

    0