Written by Bella | March 27th, 2019

Selepas enam bulan turun naik mahkamah, hari ini pasangan selebriti Awal Ashaari dan Scha Al-Yahya menang kes tuntutan saman sebanyak RM345,305 apabila Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur memerintahkan Syarikat D’Haja (M) Sdn. Bhd. membayar ganti rugi tersebut atas kesalahan melanggar kontrak berhubung pengedaran penjualan eksklusif 20,000 botol minyak wangi jenama Bleu dan Maroon keluaran pasangan itu.

Awal ketika ditemui pihak media berkata, kemenangan itu amat bermakna buat beliau dan isteri. Semoga kes ini memberikan pengajaran untuk peniaga di luar sana tidak mengambik kesempatan terhadap orang lain dan menjalankan perniagaan dengan jujur.

Kami buat perkara ini bukan nak untung, tetapi menuntut hak yang sudah kami laburkan. Kami lega kerana kemenangan berpihak kepada kami dan nasib terbela. Sebelum ini saya pernah buat banyak perniagaan. Banyak kali juga ditipu apabila ada pihak ambil kesempatan. Jadi, pada usia sekarang saya tidak mahu lagi dipijak. Cukup semua ini dan sampai waktu saya perlu bertindak.

Kepada pengeluar produk dan ahli perniagaan, carilah rezeki dan berniaga dengan berhemah, jujur dan jangan ambil kesempatan atas kelemahan orang lain.

Scha pula sempat berpesan kepada rakan artis yang mungkin pernah mengalami nasib yang sama untuk lebih berani tampil ke depan dan menuntut keadilan.

Seronok sebenarnya bila dapat berniaga tetapi pastikan kita faham dulu terma perjanjian agar tidak menjadi mangsa penipuan pihak lain.

Sumber Berita : Harian Metro

Kredit Foto : Mohd Khairul Helmy Mohd Din

25 responses to Awal Ashaari Dan Scha Al Yahya Menang Saman RM345,305

  1. Anyn says:

    rita sosilawati kawan baik fs. Sajat jg kawan baik fs.

  2. meetomato says:

    kes Aisyah dgn DS Vida lagi bila yerrr..nak gak aku baca keputusan mahkamah…

  3. faraj says:

    Neelofa niaga air lior jer ..untung sampai RM55 juta..lagi best..takder org kacau pun sampai sekarang..

  4. azx says:

    BN, pa pula cerita fattah amin tu?

  5. Anonymous says:

    Yeaa!!! Pakcik kayo!

    • Anonymous says:

      kaya apa… mereka dah labor 300k kot.

      • Anonymous says:

        Kan.. Kedua-dua plaintif (Awal dan Sharifah Nor Azean @ Scha) mendakwa defendan gagal untuk memastikan 20,000 botol minyak wangi yang diterima daripada pengeluar berada dalam keadaan baik dan teratur serta gagal memulangkan 3,215 botol minyak wangi yang dikatakan rosak kepada mereka selain gagal menyediakan rekod transaksi jualan selaras dengan perjanjian berkenaan.

    • Anonymous says:

      ko ni mesti x phm kes ni. diaorang dah labur buat perfum 30,000 botol kot x silap. company tu ckp 3,000 botol rosak…diaorang nak balik la duit

  6. Pizza Hut says:

    Itulah RETIS yee !!! Salah sikit SAMAN menang dapat wang berkepuk-kepuk .

    • Anonymous says:

      sikit kata ko…300k harga sebuah banglo kot. bangang!

      • What wrong with u buddy . says:

        Dah berduit saja SAMAN tambah duit !

        • Bukan Peminat Schawal says:

          berduit apa kalau pengedar ckp 3000 botol rosak. Nk tunjuk bodoh pun biarlah berpada-pada.

        • Zarina says:

          Ko ni bodoh atau sengaja berlakon bodoh? Kalau saja2 saman pun kes x kuat ko kn kalah jugak bengong!

      • Gadis says:

        Harga Banglo kt celah mane tu? 300k kat KL Dpt Prima & rumawip. Tu pun starting price dah 280k. Belum pilih unit y bertingkek tingkek. Makin tinggi makin naik regenya.

  7. Anonymous says:

    Artis2 nmpk cerdik tpi kena tipu. Kalu sembang kemain.. hidop kalah Hollywood.

  8. Sue says:

    pehal bodoh2 komen malam ni ha? bukan saja2 nk saman org la setannnn.

  9. Anonymous says:

    300k buat perfume? Baik ko beli rumah kasi sewa!

  10. Anonymous says:

    cuba kalau awak hari hari keluar makan dengan kawan kerja, hari hari awak bayo lunch dia ke? awak kan berduit. takat rm10 – rm15 lunch apa lah sangat

  11. e says:

    hahaha wahh ramai eh cakap besar, ‘sikit sikit nak saman?’ Tah pape. Ko hilang rm100 pun menggelabah tetek, menangis tepi bucu katil, lagi pulak 300k. PUIH otak udang