Written by Bella | March 11th, 2016

Siapa yang tidak kenal dengan penyanyi asal daripada Malaysia, Yunalis Zarai atau lebih dikenali sebagai Yuna yang sudah mencapai tahap antarabangsa dan aktif di Amerika Syarikat.

Malah, beliau juga sudah bergabung dengan nama-nama besar seperti Usher dan Owl City. Memang sesuatu yang amat membanggakan.

Aktif di Twitter untuk mempromosikan album terbarunya selain berinteraksi bersama peminat, Yuna menggunakan Bahasa Inggeris sebagai bahasa utama dalam berkomunikasi.

Namun, ada peminat Malaysia yang menyuruh beliau untuk banyak bercakap dalam Bahasa Melayu.  Respon Yuna terhadap perkara berkenaan menarik perhatian ramai.

Berikut adalah respon Yuna :-

Sebenarnya lebih mudah untuk Yuna bercakap dalam Bahasa Inggeris kerana peminat beliau bukan sahaja di Malaysia tetapi hampir seluruh dunia. Lagipun, kami yakin majoriti rakyat Malaysia boleh faham Bahasa Inggeris bukan? Hehe

51 responses to Ate Speaking Le Bior Deme Satu Dunia Paham – Respon Yuna Bila Peminat Minta Cakap Bahasa Melayu

  1. aku says:

    hahahahahaha….demer lo ni tak supo mulo..hahahahaha

    0

    0
    • Anonymous says:

      ala budak yg tanya tu just tanya je..bukan nak kondem atau hentam..chill lah..narrow minded hapenye..tanya pn tak boleh ke..dia tanya elok2 kan

      0

      0
      • eh says:

        dia jwb pn elok2 kot?

        0

        0
      • Anonymous says:

        dia pun jawab elok2 .. apa masalah kau?

        0

        0
        • Zalia says:

          Masalah dgn org melayu, mcm ni lah.
          Yg betul2 disanjung : yg ckp melayu 100%.
          Aku dah perati lama, artis2 yg mmg jenis speaking kurg diberi perhatian, atas sbb : most followers tak fhm & malas membaca english betul2.
          Bila org kita nak improve kalau mcm ni..
          Salute dgn response yuna! Keep it up girl!
          Yg budak atas tu pon, nak suruh ckp melayu sgt.. Tgk la yuna tu dah stay kat mana ishh, betul sgt dah jwpan yuna tu.
          Aku rasa bagus sgt bila kita ada artis yg jenis tau nak speak english betul2 & profesionally, such as yasmin hani, sarimah ibrahim, ramona zamzam, siti saleha dll..
          The industry should focus more on celebs yg ada extra language, such as ramona & yasmin boleh berbahasa cina, raja ilya boleh berbahasa tamil, we need more people like this. Not to forget shila amzah yg dah smpai ke negara china.

          0

          0
      • akak celah bedah says:

        hahaha kau yang tak pandai bergurau kot….yuna jawap pun gurau je….sebenarnye depa dua org tuh tak narrow minded…kau yg narrow minded ni

        0

        0
      • Anonymous says:

        hihi budak tu mmg typical bdk zmn skrg. bkn akak nk hentam la kan tp rata2 ckp omputih dpt tahap C or D..muahaha… yuna pun thorbaek. love you yunaaaaa.

        0

        0
      • hang peot says:

        ko da knape?dtg bulan?ke mlam semalam xdpt?

        0

        0
  2. noname says:

    hahaha….hahhh keluwooo cakap peghaknye engkooo…. ;-D

    0

    0
  3. miss kepah says:

    biar la… itu marketing strategy dia.nak tarik hati pminat intenesenel… tp skali skala yuna taip dlm malay best jgk bca..hehe

    0

    0
  4. usop wilcha says:

    Dia nak kabo ‘namun’ tu… bukan ‘kamu’…

    0

    0
  5. Anonymous says:

    Ni le narrow minded punye malay (bukan sume ye). Dah sah2 yuna ni dah jd international retis, takkan la ko nk dia ckp mlayu manjang je… ternganga mat dan minah salleh tu. Sambil2 tu bleh juga improve korang punye english… balik malaysia dia buat show bukan ckp english pun. Tlg lah! I support u, yuna… make us proud :)

    0

    0
  6. jules cobb says:

    Bhahahahha!!! IN YOUR FACE! HAH!

    0

    0
  7. Anonymous says:

    out of topic..mula2 aku respect mizz nina sebab tertengok program perjalanan seni dia kat negara omputih..even nyanyi lagu omputih program omputih tapi dalam 90% dia cakap melayu kot..fasih gila plak tu..nampak le tak pernah lupa bahasa ibunda dia..no wonder dapat berubah seperti mizz nina sekarang..kbai

    0

    0
    • Anonymous says:

      Ye ke? Ce bg link video yg ko tgk tu… sbbnye kat festival music tahun 2013 kat kl pun seingat aku dia mix ckp english malay… apatah lg kalau kat negara omputih. Bila dia buat show kat sana?

      0

      0
    • Anonymous says:

      apa2 pun cuba tgk episode always a traveller yg program mizz nina n yasmin mogahed ni ni. gempak kut pengisian cerita ni. n english mizz nina pun gempak.

      0

      0
      • ola says:

        mestilah eng gempaq, tgk lah latarbelakang keluarga dia bukan calang-calang. bukan macam sesetengah retis berlagak speaking bagai bila tulis simple caption pun boleh salah grammar. budak darjah satu lagi pandai kot.

        0

        0
  8. Anonymous says:

    Cayalah yuna!

    0

    0
  9. tabik hormat says:

    aku tabik hormat bebudak kpop ni..dorang post gmba kat ig sume pakat gune bahasa ibunda dorang..pastu peminat siap bt group translate..tp ye la yuna “superstar” kate ko!!

    0

    0
    • Anonymous says:

      kannn..jepun & korea gak yang bagus..peduli apa tak reti inggeris pun

      0

      0
    • whatever says:

      sbb kebanyakan dorg x reti speking english.. kang ckp english lintang pukang kena bahan oleh netizen.cuba follow ig kpop yg mmg pandai english..dorg tulis2 english juga

      0

      0
    • Anonymous says:

      wateva ler reti inggeris ke xreti inggeris ke..tapi mereka memang pertahankan budaya mereka..my xperience keje kat retail company from jepun kalau nak g training ke jepun mesti belajar bahasa jepun dulu..so nampak sangat inggeris xrecognise kat jepun huhu

      0

      0
      • just saying says:

        ko boleh jgn bnding korea dan jepun dgn mlysia x. mlysia ada buat apa? sume pun tarak. korea dan jepun standing dgn usa. boleh letup nuke lg xde ape hal. mlysia ni kalo hebat dh tentu org akan jadikan BM bahasa dunia. skrg mne pegi tulisan jawi? bdk skrg hangui korea depa tau. jawi or even budaya melayu spt ghazal keroncong pun x prnh tahu. salah sape? yuna? think.

        anyway sempena jumaat mulia ni, chill. maaf jika sy tersinggung sesapa.

        0

        0
        • Anonymous says:

          dah diorang bercakap pasal jepun & korea of cozla aku cakap pasal jepun & korea..takkan orang cakap pasal jepun & korea aku nak pegi cakap pasal german plak..chill la..aku bagi pendapat general je kot..hahhhhhahhhhaaa

          0

          0
        • Anonymous says:

          DAH YUNA TU MNYANYI KAT USA , APA JADAH WOI NK CAKAP MELAYU SENSORANG KT SANA,

          KALAU KPORK PLASTIC YG KORG SEMBAH PUJA TU PEGI USA MCM TUNGGUL TAU NK CKP KENE ADA TRANSLATOR , MUKA PLASTIC EDUCATION KE LAUT .BIMBO MCM FANS DIORG JUGAK , ANYONGSAYORRR

          0

          0
        • Syahrul says:

          @Anonymous 4:11pm
          for your info… hari tuh kpop artis pergi US…dorang pun cakap mix english-korea. memang di korea english x penting sebab negara dorang dah maju tp kpop tu masing2 ada degree.. so dorang bukan bimbo mcm kau ckp tuh.
          anyway…. bahasa kau tu mencerminkan sape diri kau, salam jumaat… banyakkan berzikir…hentikanlah SEBUT perkataan yang kurang baik.

          0

          0
    • Anonymous says:

      Pastu buat show kat negara omputih, bebudak kpop tu sume lintang pukang english ke laut… takpe, biar nampak bodoh pun takpe… asalkan ig tulis bahasa ibunda. Kah3… Bukannye rugi pun kalau tau byk bhs. Lagipun yuna blk malaysia dia ckp je malay mcm biasa… kat US ko ckp malay, ckp la sengsorang… unless ko jumpa malysian gak kat sana.

      0

      0
      • Syahrul says:

        kpop buat show di US cakap mix english -korea lah… ada jugak yang boleh cakap english dgn fasih. dekat ig kpop tulis kadang2 mix english -korea, kadang2 full english….. .kadang2 full korea.
        p/s: aku bukan nak ckp sgt pasal kpop kat sini… memandangkan kau komen pasal kpop , aku pun reply jer lah k.

        0

        0
    • MSJ says:

      Artis Kpop aktif di negara sendiri, peminat utama diorang orang Korea. Yuna aktif di US, peminat lebih ramai bercakap bahasa Inggeris.

      0

      0
  10. abg gagah says:

    mung ni, baru la Amarika

    0

    0
  11. I dint see it Yuna bring Malaysia name to international market but She only bring her name to international market that come from Malaysia. But Malaysia should proud of her. Yuna cant be this succesfull if stay with her old style with hijab, thats why she changes from hijab to turban. Thats why she welcoming in America. But until now Im still hoping that Yuna wearing a hijab back and use our tounge ‘melayu’ as her debut single at America.

    0

    0
  12. Shhh says:

    Apaalh org kita semua nk hentam bila tak pandai speaking dihentam..bila nak mula belajar..dikata nya acah2 mat saleh..english bertarabur lah..bila org dh pandai ckp..cmpur melayu..dikata kan plak oh my English lah…semua nya tk kena…selalu yg kondem semua melayu..padahal sendiri pun tk minat nak tgk filem melayu, tk dgr lagu melayu lah..tk mainlah pakai brg tempatanlah..ada plak tu baru duduk kl…dh tukar nama dri jamilah ke jenifer..dri mamat dh tukar nama justin, rambut blonde, kening cantis..kt kg pakai kain batik..smpi kl..kain batik pun sorok bawah katil..kalo lelaki plak..nk gadis kl..muka pecah rumah..nk awek cntik mcm kim k..dulu kalo mkan pakai tngan..duk kl..tgn kotor sikit tk blh..tu lah org melayu..org nk berjaya pun masih nak hentam..tk yah lah samakan kita dgn korea ke, jepun ke..Yuna berjaya dgn cara dia sendiri..dia bukan mcm budak2 KPOP..lebih pada seksi dn paras rupas..nyanyi ke laut tpi itulah dorg da cra dorg nk berjaya..kita biar ikut cara kita..

    0

    0
    • Anonymous says:

      Itu la pasal.. org kita ni kalau ada yg nk ckp english dikatanya poyo lah, show off la. Pastu bila ko apply keje ngan private, org reject sbb ko lemah english ko tuduh plak double standard pilih cina jer…. padahal ko yg pilih untuk berfikiran bwh tempurung. Bukannye rugi pun dpt menguasai byk bahasa.. bukan bermakna kita lupakan bahasa ibunda cuma kita lebihkan ilmu di dada je.

      0

      0
    • Lorat says:

      Dah memang jatidiri Melayu letaknya pada kebolehan menghentam sesama insan, tak perlu buat kerja lain… seharian menelekkk jer kerjaan orang demi niat menghentam. Kalau bangsa lain maju, kita salahkan mereka dan illuminati hehehehe.

      0

      0
    • CT Zoner says:

      Yuna tu pun tak boleh nyanyi lah , kalau merdu macam Tok Ti tak pe lah jugak, ini nyanyi macam bercakap je

      0

      0
    • ikan pekasam says:

      tang celah mana lah Yuna tu international singer ?? dikenali seluruh dunia ker ??
      grammy award for foreign pun x tercalon, popularity award pun x tercalon, berduet dgn internationl singer x bermakna Yuna tu jadi international singer .. kau tahu tak maksud international singer tu aper ?? kalo macam tu makcik jual goreng pisang pun boleh berduet dgn mana2 international singer…lepas tu cakap mak cik ni dah jadi international singer sebab berduet dgn bla bla bla. Aku support jer karier Yuna ni…. tapi Yuna belum sampai lagi level international singer.

      0

      0
      • Anonymous says:

        Tlg suh makcik pisang goreng ko tu duet ngan retis US. Aku nk tgk gak retis mane yg nk duet ngan dia kah3.

        0

        0
      • Anonymous says:

        aku tanya kawan aku duk oversea , dorang tak kenal pun siapa yuna .
        bila aku tunjuk kat dorang pic yuna, dorang cakap yuna ni orang afrika .

        0

        0
        • sweet september says:

          yuna international la. bnding dgn siti for example. yuna lebih famous di luar sbb mentaliti org putih lbeh byk positive vibes. aku dok luar negara 11 years. so aku dpt rasa beza society nya. sorry dear.

          0

          0
        • Anonymous says:

          sy cakap pasal yuna , bukan dato ct.
          my friends sebenarnya mat salleh, memang dorang tak kenal yuna.

          0

          0
  13. nayer says:

    haha..agree wif’ u Shhh…

    0

    0
  14. Anonymous says:

    kelasssssssssssssss!!! setuju!!!hahahha

    0

    0
  15. Yana Rahim says:

    Lain kali buat dwi-bahasa la yuna, manusia nie bende kecik pun pom pang pom panng hahahah kasi puaskan hati semua follower dgn haters . keje nak cari salah org je .ntah pape jela hahahah

    0

    0
  16. Anonymous says:

    hihi friendly cara jawapan yuna ni… good2

    0

    0
  17. says says:

    Caye le Yuna.ate dema bengkin benor.cer bagi kite yg buat koje.dema buat nohen dah lerrr.

    0

    0
  18. yunyunyuna says:

    terbaik yuna ! hahahahaha
    tambah2 i like youuuu

    0

    0
  19. man in pink says:

    ahaha of course lah Yuna bwa nama dia, u nak dia bwa nama Yuna MAS kot mcm tu ahaha

    0

    0