AS Borong Ubat Remdesivir Untuk COVID-19 Sampai Negara Lain Tak Dapat Beli Untuk 3 Bulan

COVID-19

AS Borong Ubat Remdesivir Untuk COVID-19 Sampai Negara Lain Tak Dapat Beli Untuk 3 Bulan

Amerika Syarikat (AS) membeli hampir semua pengeluaran ubat Remdesivir, yang diramal sebagai rawatan COVID-19 dalam tiga bulan akan datang dari pengeluar AS Gilead. Jabatan Kesihatan AS mengumumkan pada hari Selasa bahawa mereka telah bersetuju untuk membeli 500,000 dos untuk digunakan di hospital Amerika.

Sebelum ini, ujian menunjukkan remdesivir mampu mengurangkan masa pemulihan pesakit COVID-19. Walaupun belum jelas adakah ianya mampu meningkatkan kadar kelangsungan hidup pesakit. AS kini kekal sebagai negara paling teruk terjejas dengan 2,779,953 kes setakat ini.

Advertisement

Gilead menandatangani perjanjian pelesenan pada bulan Mei untuk pengeluaran di luar AS tetapi masih di peringkat awal. Presiden Trump dikatakan telah membuat perjanjian luar biasa untuk memastikan rakyat AS mendapat akses kepada terapi pertama yang dibenarkan untuk COVID-19.

Tindakan Trump dikritik

ubat remdesivir

Tetapi pengkritik mengatakan langkah AS untuk membeli begitu banyak stok dari Gilead sendiri akan merosakkan kerjasama antarabangsa. Memandangkan negara-negara lain juga telah mengambil bahagian dalam percubaan remdesivir, yang awalnya anti-virus terhadap Ebola.

Pensyarah Senior Universiti Sussex, Ohid Yaqub berkata ini jelas menunjukkan keengganan Trump untuk bekerjasama dengan negara lain dan ini akan memberikan kesan mengerikan terhadap perjanjian antarabangsa mengenai hak harta intelek.

Tindakan ini juga dikritik memandangkan  wang pembayar cukai telah membantu membiayai pembangunan remdesivir.

Walaupun ada kebimbangan mengenai AS memborong semua bekalan ubat ini, harus diingat bahawa Gilead adalah syarikat AS dan negara itu mencatatkan jumlah kes dan kematian tertinggi dari COVID-19.

Di bawah undang-undang AS, eksport ubat-ubatan yang dianggap penting untuk rawatan pesakit dalam keadaan darurat kesihatan awam dapat dilarang dan banyak negara lain termasuk UK mempunyai peruntukan undang-undang yang serupa.

ubat

Gilead telah membuat perjanjian pelesenan sukarela dengan sejumlah pengilang di seluruh dunia dengan tujuan menghasilkan ubat tersebut untuk digunakan di negara-negara membangun. Secara ekstremis, ada juga mekanisme pelesenan wajib yang dapat memungkinkan negara-negara mengabaikan hak kekayaan intelektual Gilead dan mengeluarkan versi generik ubat mereka sendiri.

Walau bagaimanapun, kerjasama AS pasti akan bermakna selama tiga bulan akan datang ini kerana sekurang-kurangnya ubat  tersebut terbukti bermanfaat bagi pesakit yang kritikal dengan COVID-19. Terutamanya dalam keadaan dunia akan kekurangan bekalan ini di kebanyakan negara lain.

Sumber

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...