Apakah Kriptowang “Libra” Yang Akan Dilancarkan Facebook Pada 2020?

Teknologi

Apakah Kriptowang “Libra” Yang Akan Dilancarkan Facebook Pada 2020?

Pada hari Selasa lepas, Facebook telah mengumumkan pertukaran wang digital yang dipanggil Libra.

Advertisement

Ia akan dilancarkan untuk digunakan pada tahun 2020 dan akan membolehkan berjuta-juta pengguna menggunakan platform tersebut di seluruh dunia bagi melakukan transaksi kewangan atas talian.

Bagaimana anda semua akan menggunakan wang digital Facebook untuk membeli kopi? Disini terdapat beberapa perkara yang anda semua perlu tahu sebelum menggunakannya.

Apakah itu Libra?

Facebook mengatakan bahawa Libra adalah mata wang  global dan infrastruktur kewangan ataupun aset digital yang dibina oleh Facebook yang mempunyai kuasa versi blockchain. Teknologi ini juga digunakan oleh bitcoin dan kriptowang lain.

Mengapa dipanggil Libra?

Nama Libra berasal dari pengukuran asas berat Rom. Singkatan lb untuk pound diambil dari Libra, dan simbol £ pada asalnya berasal dari huruf  L yang terdapat dalam Libra.

Facebook mengatakan bahawa mereka mahu mencapai 1.7 biliion orang di seluruh dunia yang tidak mempunyai akses kepada akaun bank.

Adakah ia selamat untuk digunakan?

Terdapat beberapa kebimbangan privasi mengenai aplikasi kewangan yang dijalankan oleh Facebook. Syarikat itu berkata ia akan melaksanakan teknologi untuk mencegah pengubahan wang haram dan penipuan.

Kami akan menggunakan semua proses pengesahan dan anti penipuan yang sama digunakan oleh bank dan kad kredit, dimana kami akan mempunyai sistem automatik yang akan memantau aktiviti secara proaktif untuk melindungi dan mencegah tingkah laku penipuan.

Facebook juga mendakwa ia juga akan mempunyai sokongan hidup untuk membantu pengguna yang kehilangan akses kepada akaun mereka. Jika pengguna kehilangan wang melalui penipuan, Facebook akan menawarkan bayaran balik.

Libra Blockchain Facebook akan dibina di atas kod sumber terbuka yang membolehkan pemaju dan komuniti penyelidikan memantaunya untuk reka bentuk dan kecacatan keselamatan, dan syarikat itu akan melaksanakan program “bug bounty” untuk memberi insentif kepada pakar keselamatan bagi menunjukkan kelemahan dalam platform.

Bagaimanakah menggunakannya?

Apabila kriptowang dilancarkan, pengguna boleh memuat turun aplikasi Calibra iaitu dompet digital yang membolehkan mereka menghantar wang kepada sesiapa sahaja menggunakan telefon pintar. Aplikasi ini boleh didapati melalui Messenger, WhatsApp, dan aplikasinya sendiri.

Facebook turut menekankan yang mana mereka tidak akan berkongsi data pengguna antara Calibra dengan Facebook yang mana bermakna data kewangan dan sebagainya tidak akan digunakan untuk pengiklanan yang ditujukan kepada anda.

Selepas ini jika anda ingin membeli barangan atas talian sangat mudah dengan menggunakan Libra.

Sumber: The Guardian

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...

Comments are closed.