Written by serenity | November 6th, 2015

Kapten pasukan bolasepak Johor Darul Ta’zim, Aidil Zafuan Abdul Razak, 27, memberitahu mStar Online bahawa dia akan membayar tuntutan muta’ah atau saguhati perceraian bekas isterinya, pelakon Rita Rudaini sekaligus, dan enggan berhutang apa-apa dengan wanita itu.

Aidil diperintahkan untuk membayar sebanyak RM 30,000 dari tuntutan asal Rita sebanyak RM 300,000 melalui keputusan mahkamah pada 6 Oktober. Bagaimanapun, dia mengakui masih belum membayar kerana masih belum menerima surat perintah dari mahkamah.

Mahkamah sudah pun memberi perintah tersebut. Maka saya akan bayar. Lagipun saya tak pernah cakap tak mahu bayar. Kalau tak bayar, maksudnya saya dah langgar perintah mahkamah.

Saya akan bayar habis (sekali gus) dan tidak mahu berhutang apa-apa lagi dengan dia.

Cuma pihak saya belum menerima sebarang surat dari mahkamah untuk membuat pembayaran itu.

Aidil juga memberitahu dia sentiasa membayar nafkah anaknya dan menjalankan tangungjawab sebagai bapa untuk anak-anak itu:-

Harap-harap tiada isu lain timbul. Setakat ini saya membayar nafkah anak-anak macam biasa.

Ketika ditanya sama ada dia dapat bertemu dengan dua anaknya bersama Rita iaitu Airit Rayyan Rizqin, 6, dan Airit Qaqa Arjuna, 4, Aidil berkata:-

Tidak. Walau apa pun dia (Rita) cuba buat, anak-anak tetap ber’bin’kan Aidil Zafuan.

Kalau betullah cara saya ini, satu hari nanti anak-anak akan tahu sendiri perkara yang sebenar.

 photo 215647vw8iay0j8lai0i11.png.thumb.jpg.pngTidak dapat dipastikan apa masalah sebenar, tetapi melalui beberapa kenyataan sebelum ini, Aidil memberitahu dia mengalami masalah untuk bertemu dengan anak-anaknya.

Di Instagram miliknya juga, Aidil beberapa kali memuat naik mengenai kerinduan terhadap mereka.

Semoga terdapat jalan penyelesaian buat masalah ini, jika tidak dalam masa terdekat, mungkin di masa akan datang.

Jom ramai-ramai kita Saksikan Pentas Inspitari 2015 pada 7 – 8 November 2015 bertempat di Auditorium Dewan Bandaraya…

Posted by Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara on Monday, 2 November 2015

102 responses to Apa Pun Rita Rudaini Buat, Anak-anak Tetap Berbinkan Saya – Aidil Zafuan

  1. nok gebuzzz says:

    BIN jer x guna kalau tanggungjawab x d……faham aidil….!!

    1

    0
    • Anonymous says:

      BIN je.. x bawa maksud apa2 pun kalau abaikan anak.. lagi memalukan..

      1

      0
      • Anonymous says:

        Bin tu datang bersama tanggungjawab yer… Kalau tak tunai tanggung jawab jgn nk mengharap la kasih syg anak tu bila dh tua nnti.

        1

        0
      • Anonymous says:

        Bin apa?.. sepanjang kawin pun tak pernah beli makanan mentah dalam rumah.. tu maknanya rita tanggung anak2 dengan ko sekali.. MEMALUKAN..

        1

        0
        • wakaka wakaka says:

          BIN 10 ….. muaakakakaka muakakaka , takat BIN yg di kejor mmg benau lah kan … sama seperti mengejor bola yang ko kejor selalukan aidil… oooiii aidil.

          1

          0
        • HH says:

          Ko lantik Lawyer kan? tak kan lawyer ko x advise ko atau ko tak tnya lawyer ko? Perintah mahkamah tu arahan mahkamah la. Nak surat ape lg? ingat mahkamah nak fokus kt kes ko jer ke sampai nak kene hantar surat even dah keluar Perintah? Lawyer ko tak bagi kat ko ke salinan Perintah? ko kene bayar seperti mana dalam perintah tu lepas 14 dari daripada tarikh perintah dari mahkamah tu keluar. Sekarang ni aku rase bukan 14 hari jer berbulan2 dah rasanya. hek eleh ko bg alasan mcm lah rakyat malaysia ni semua bodoh undang2.

          1

          0
      • Anonymous says:

        Macm budak blum baligh cara dia bercakp..perkara sebenar dia ialah..bini dia control tak bagi jumpa anak2 dia..tu yg sebenar

        0

        0
    • elyaa says:

      betul tu, BIN je lebih, sib baik anak tu lelaki, xde la masalah wali ke hape nanti.

      0

      0
    • apa daaa says:

      Mmg berbin kan ayah..tp anak2 tu anak2 lelaki..syurga bwh tapak kaki ibunya..dan yg si ibu dok mati2 nak mcm2 sbb anak2 tu berbin kan ayah ler.xkan si ibu nak g hadap org lain minta mcm2..sbb tu si ibu buat mcm2 sbb anak berbin kan ayah..ishh knp la dia jd ketua JDT?????

      0

      0
    • Anonymous says:

      sy dengar org baca talkin kat kubur… simati binti/bin nama ibu ? betul tak.. ?

      0

      0
    • Doktor hensem says:

      Siapa kita nak mengadili dan menghukum? Kita bukan Tuhan. Kita hanya manusia yang juga serba kekurangan.

      0

      0
      • Anonymous says:

        kalau macam tu, pembunuh, perogol tu boleh dibiarkan macam tu saje. alasan yang tak logik. kalau kesalahan yang nyata ada hukumannya yang Allah dah tetapkan.

        0

        0
    • Anonymous says:

      MESTILAH BERBINKAN KAU..KAUKAN BAPAK DIA..TAKKAN BERBINKAN BADAK SUMBU….CKP TAK PAKAI AKALLAH DIA NI..

      0

      0
      • Anonymous says:

        SAMBUNGAN DARI ATAS……BERBINKAN KAU DI DUNIA JE..BILA MATI IBU JUGAK YG DI SEBUT..TAK PERLULAH RIAK SEMACM…..BILALAH KAU NAK MATANG AIDIL..ANAK MAKIN BERTAMBAH OOI..

        0

        0
    • Bende says:

      Bawak BIN kau tu g econsave apa boleh dapat????????

      0

      0
    • Anonymous says:

      Dia lupa bila ank2 tu meninggal pki bin mak dia laa bkn bin ko aidil oiiii

      0

      0
  2. daun hijau says:

    Perjalanan hidup kita ini masih panjang & kita tidak tahu kat mana penghujungnya. Jangan cakap besar sangat. Esok lusa anak anak akan menilai siapa yg baik antara ayah & mak mereka dlm menjaga mereka. Walaupun mereka masih berbinkan kau, tapi kau ada jaga diaorang ke?

    0

    0
  3. kak bed says:

    sudahlaaaaaa.. baru nak fikirkan anak ke wehh? mmg la berbin kan kau, tapi didikan yg sepatutnya dorg dapat dari seorang yang bergelar ayah ade dapat ke? nafkah anak pun berkira lagi mau cerita lebih. phuiiii! jantan loser!

    0

    0
  4. Anonymous says:

    kalau tau ank tu berbinkan ko.. ko xde la tergedik2 cari si zarema dulu.. nafi2 la kawin jgk.. skrg baru nk ckp “bin”.. dulu x ingat ke?? rase sebln bpe kali ko tgk ank yg ber bin kan ko tu!!

    0

    0
  5. Anonymous says:

    Eh wartawan ni pulak x habis2 nak jadi batu api…korang tanya soalan tu pastu publish kat media, lagi lama laa diorang berdua ni bertikam lidah pung pang pung pang kat twitter, IG…

    Amboihhh aidil, lepas JDT menang terus bukak mulut ye…kalo kalah tahu pulak diam…rita tu pandai baca nama anak2 dia berbinkan ko…sbb ko bapak anak2 dia laa dia buat macam2…takkan dia nak mintak dengan lelaki lain..

    1

    0
  6. sue says:

    Aidil,

    Hutang elok dilangsaikan – by hook or by crook – Katakan kalau kita hutang RM1 dengan kawan, perlukan kawan kita mengeluarkan surat barulah kita nak bayar? Tak kan? Hati2 dengan tindakan & niat di atas tu sebab kalau nak tunggu surat keluar baru nak berbuat demikian, benda ni mencerminkan seolah2 kita takde hati pun nak langsaikan hutang tu. Anything can happen dalam sekelip mata. Takde siapa tahu takdir hidup kita ditulis ALLAH mcm mana. Andaikata nyawa melayang sebelum hutang dilangsaikan & kita keluarkan kata2 mcm kat atas tu, mcm mana dgn roh kita di akhirat? Dapat tak kita langkah masuk SYURGA ALLAH nanti? Dapat tak kita lihat wajah & bersama dengan baginda Rasullullah SAW yang melalui mcm2 perit & derita utk kembangkan Islam dan akibatnya, kita dilahirkan sbg org Islam – yg ALLAH dah JANJIKAN SYURGA utk kita sekiranya kita beriman & bertaqwa dgnNya?

    Tanggungjawab elok dipikul
    Amanah elok dilaksanakan
    Sifat munafik elok dijauhkan

    Benda2 mcm ni yg akan buatkan seseorg tersangkut bila nak langkah masuk SYURGA ALLAH nanti.

    0

    0
  7. Anonymous says:

    sian dua orang ni.. saya cuma mampu berkata semoga 2 2 sentiasa bahagia. dan mendoakan keluarga saya bahagia sampai syurga

    0

    0
  8. Jembon says:

    belum matang lagi ni..

    0

    0
  9. Lampir says:

    dunia jew berbinkan k0 wehh….mati s0k x bwk der name k0 ehhh…alahaiii mcm gud2 jew r k0 bckp kan aidil oiii

    0

    0
  10. Anonymous says:

    Kalau setakat bin je…tanggungjawab nth kemana dgn lari dgn betina lain..buat malu anak2 je bile besar kena bawak nama kau kemana2 diorg pergi.

    0

    0
  11. WTF says:

    kalau btul la si aidil ni ambil berat pasal anak2 and rita yg xbenarkan aidil ni jumpa anak2 kenapa xpernah dengar aidil buat tuntutan psal hak berjumpa anak2??? sebab sebelum ni mmg aidil yg lepas kan pengajaan anak2 pada rita..ke aku terlepas maklumat???????

    0

    0
    • Anonymous says:

      dulu aidil angkut beg keluar rumah tu bersama zaquan dgn ayu.. (yg ada rakaman cctv tu) kan..kan….?

      0

      0
  12. Ibu says:

    Dalam apa2 hal pun tak de perkara yg susah tetapi manusia tu sendiri yg menjadikannya susah, walaupun dah bercerai, sudah sudah la, jernihkan & ikhlaskan hati demi utk kesejahteraan bersama

    0

    0
  13. aku ku ku ku says:

    aku dapat je gaji, terus bayar segala utang2 yg ada dulu.tak payah nak tunggu surat sampai.rimas weii ada utang ni.tp terpaksa gak buat utang nak beli rumah / kereta.kalau kaya…sape la yg nak berhutang.

    0

    0
  14. sara says:

    nk ckp lebih xboleh…. kita xtau kisah dalaman diorang…. Allah itu sentiasa ada…. semoga Allah tunjukkan kebenaran….Aamiin…

    0

    0
  15. anon says:

    Any man can be a father.. but not every father can be a dad…

    case in point, Aidil Zafuan

    0

    0
    • peah says:

      well said anon..
      masalahnya dengan jantan takde akai cam AF ni ko cakap la apa pun…ada dia kisah? da bebal tahap langit ke 7 agaknya…sakit nau ati aku cakap macam bagus..bangga sangat bin la apa la..masa talkin nanti tak ada sebut nama ko lah…nama ibu jugak tau…so sedar sikit…simpan sikit bebal ko tu…

      0

      0
  16. Tengok rita macam meroyan jer. Tapi jauh dari sudut pandang macam boleh paham kenapa rita meroyan. Dulu sama2 nak sehidup semati redah lautan api kawin lari kat thailand. At the end diceraikan. Mau tak meroyan pompuan tu. Nasib lerr

    0

    0
    • Anonymous says:

      meroyan bersebab la tu. .cuba jadi ayah mcm Norman hakim ke.. jejai ke.. bertanggungjawab terhadap anak2…jangan jadi mcm Ac mizal….opsss

      0

      0
  17. Anonymous says:

    cakap la ape pun…yang aku tau dedua ekor kembar ni mmg gatal miang… yg si adik tu paling teruk…sana sini betina…gila seks…buat video call tunjuk telor la apela…ramai pompuan kena dah…xpayah nk slindung…ni si aidil ni kesian…dpt bini kaya…mmg tunduklaaaa…gasakla korg kembar….memalukan laaaa

    0

    0
  18. Lion City says:

    Bukan saya nk menyebelahi Aidil but seriously i feel wat he is going thru right now, pasal benda ni terjadi didalam keluarga saya, bila adik bercerai dgn isteri, d same thing happen. Bila nk jumpa anak2 macam2 reason ex sister in law kasi sengaja nk anak2 dia agar jgn rapat dgn my brader n also my family members, so i guess tkkanlah si Aidil ni tk sayang n rindu anak2nya. Tak ada bapa didunia ini yg tak sayangkan anak2nya, cuma things like this do happen if parents divorce bcoz the other party slalu buat gini so that anak2 tk akan rapat dgn bapa mereka, but woman like Rita ni selfish sebenarnya, dia cuma nk ppl to see yg buruknya si Aidil not her. N when she always give negative feedback on Aidil n kutuk Aidil, she feel satisfied n lepas to startlah gain sympathy fm her fans. Kalau she give n take, takkan benda begini terjadi n mayb perceraian antara mereka pun tk terjadi but its ok things happen wit a reason…sesungguhnya Allah lebih mengetahui. Apapun semoga mereka berdua diberi kesabaran dan ketabahan utk mengharungi hidup ini. Dan moga Aidil bahgia disamping Zareema dan bnykkan berdoa agar dipermudahkan segalanya dan dpt bertemu anak2 suatu hari nanti, begitu juga Rita moga bahgia disamping anak2 dan diberi ketabahan utk membesarkan anak2. Buangkanlah ego masing2 demi kebahgiaan anak2 kalian. Kesianlah mereka, they need both kasih syg ibu dan ayah. Bermuasyarahlah demi kepentingan anak2 anda, saya yakin ada jln penyeselainnya…apapun Aidil tu tetap ayah mereka, mcm mana cuba dipisahkan satu hari nanti anak2 pasti akan bersama dann mencari ayah mereka. Berbaiklah2 antara you all demi anak2.

    0

    0
    • Lion Story says:

      Dear, jgn pandai bercakap je …… hakikat nya mmg perceraian menyakitkan. Judge her all u want but ko tahu tahu tak apa keperitan dia selama ini. What she had gone thru throughout her marriage sehinggalah di cerai kan dgn cara yg sgt lame sekali. Ko ingat masa perkawinan diorang ni, keluarga jantan heran sgt ke dgn anak2 belah Rita ni???? Kalau diorang ni ambik berat sgt takkan lah keadaan jadi buruk sgt. So pls jgn suka hati label dia selfish. In fact perkataan SELFISH tu patut kau aju kan pada di sebelah sana sbb mereka yg mulakan dulu semua kekusutan. Aku malas lah nak cakap lagi, tapi aku rasa aku perlu ulangkan lagi …. ada pepatah Melayu yg berbunya, “Buat baik berpada2 , buat jahat jgn sekali” ….. n there’s an English saying which goes “What goes around comes around” dan last sekali “Kena buku dgn ruas”. So that sums up everything that I’ve just said. Thank you.

      0

      0
  19. Lina says:

    Emm…disana nanti ber bin kan bonda kite..Wlpun nmpk rita meroyan tp die usaha utk bg yg terbaik..anak2 cerdik, pandai mengaji..moga membesar dgn baik and dapat jaga mummy and sentiasa ade utk antara satu sama lain.
    Allah tu Maha Berkuasa lagi Maha mengetahui. Mungkin jauh disudut hati seorg ibu and xwife mahu anak2nye kenal n sayang ayah diorg and jumpe ayah diorg one day…Kalau anak2 mereka ni perempuan, lagi la payah kalau berlarutan kerana besar nanti nikah perlukan bapa…perlukan wali. Bersyukur kepada Allah, kurniakan 2 anakanda lelaki yg sentiasa menceriakan mummynye…hilang penat mummy berkerja..

    0

    0
  20. Anonymous says:

    Jangan mengadili orang berlebihan, kita tidak tahu perkara sebenar atau kita tidak matang, percaya apa yang akhbar tulis, jangan terlalu ikut emosi, wartawan pun ada berpihak kepada seseorang yang penting jualan atau blog laris, kita mengumpat dosa kita lah. kita tidak tahu siapa salah siapa benar, dunia ini siapa lantang dia menang. macam juga pemimpin biar salah yang penting publisiti meluas, pasti ramai penyokong

    0

    0
  21. MHZ says:

    mmg berbinkan ayahnye…tp masa mati esok..bila ditalkinkan…dia akan berbin kan ibunye…

    0

    0
  22. Anonymous says:

    Aidil di nasihatkan jangan jawab segala kenyataan Rita ini, bukan apa, dari gayanya rita tidak akan mengalah sehingga Aidil jatuh miskin, bercerai dengan Zarema, dan di buang dari JDT. Tidak perlu ikut rentaknya, boleh dilihat dalam rancangan melodi, cara rita gosok ke dua tangannya dia sentiasa ingin memusnahkan orang. oleh itu Aidil ada mark Twain cakap… don’t argue with an idiot, they will bring you to their level and beat you with their experience…, rita ini banyak experience dia pandai berlakon kau akan kalah.

    0

    0
  23. Anonymous says:

    Aidil ni mmg idiot u know why? mestilah anak dia berbinkan dia laa ni tapi ingatlah weyy bila nak mati kelak tak denye berbinkan ayahnye mestilah berbinkan ibunya.. tak pikir ke pasal tu ? nampak benar cetek ilmu. Sepak bola je tau ..buat malu jer buat statement gitu.. Kalau tak reti tak tahu sorokler kebodohan tu nak war warkan buat aper.. hadooiii nasib ler RIta ni perempuan yang bijak kalau bengong bengong mcm dia entah aper nak jadi..

    0

    0
  24. Anonymous says:

    Jantan paling BANGANG tahap BODOH maximum. Rita mmang pandai…kau cuba sepak Rita macam bola kan. Tapi tertendang bola kat muka bodoh kau tu balik. Jantan Tak guna…

    0

    0
  25. Rose merah says:

    Cepat bayar tak payah tunggu surat ah bodooohhh!!!

    Rita please do not response to his stupid statement. Leave
    him aloneee!!!!

    Give him another month kalau tak langsai jugak then writ to his
    Football association ke apa…. Potong gaji dia terus ke your account.
    Cukup bulan dia tengok eh da potong rm 30 ribu to account rita rudaini.
    Pandai tak akak ajar u. Diam dulu. Tak jalan jugak write to siapa
    Yg bertugas dan jaga gaji dia…. Ok rita u go girl.

    Dia ni nak acha2 u kasi u panas bula da bgadih mahkamah perintahk
    Tak bayar lagi rita susah…. Tengokn ajer. Pray for rita

    0

    0
  26. ayah anda kulup says:

    nasihat ayah utk dua2 org ni..
    fahami n dalami maksud ‘tanggungjawap’..
    yg menyokong pun..x kisah la sokong aidil/rita..

    0

    1
  27. Mia says:

    Kalau betul kisah pasal anak and sayang dorang..if Rita x bagi jumpe..boleh je kau tuntut hak lawatan kat makhamah..if dah ade perintah Makhamah yg bg hak lawatan;Rita kene bg jugak jumpe dorang..Bak kata pepatah Melayu; nak seribu daya, tak nak seribu dalih.

    0

    0
    • Anonymous says:

      rsnya skrg mmg aidil ada buat pemohonan pernth mahkamah utk jmpa anak2 dia.. kes msh berjalan lagi.. dkt mahkamah dkt n.sembilan..

      0

      0
  28. nil says:

    betul..betul..betul…di dunia ini nama anak di bin & di bintikn dgn nma bapanya…tapi org islam bila meninggal dan bila talkin dibaca, semua nama akan [email protected] dgn nama emaknya.
    eh..apa nama jantan itu..tanggungjwb ko yg akn ditanya kelak..jgn nk perasan lebih erk….ko mati pun kau berbin kn nama emak ko…
    aku geram ni aku marah…tak hbis2.
    ke ko xde duit…meh nk bagi aku ada 2.6 hinggit je ni..bukn bilion

    0

    1
  29. Anon says:

    Setuju denga Mia 100 %.

    Mcm kak rose merah ckp la dia acah2 Rita kasi
    darah naik. Kemudian gadoh somehow ada bukti Rita
    Panas baran tak bole dapat RM 30 ribu.

    Nak bayar bayar ajerla. Mulut kau bengot baru tau

    0

    0
  30. anonymous says:

    haizzz.. Aidil..if you were in Singpore family court….ku rasa dah duduk dalam dah 2 minggu…here..hak asasi kemanusian baik wanita ataupun lelaki…nafkah tak bayar…cari penjamin…kalau tak bayar jugak penjamin masuk dalam duduk sejuk…cara kedua…duit cpf kena potong – ambik kau…apa pun cara di sini….you can’t play around….women’s rights will take charge…sampai duit gaji kena potong kalau tak selesaikan nafkah….you dah beruntung dah dikasi masa…selesaikan aje lah…

    0

    0
  31. kapten jdt says:

    Kapten JDT tu syafiq rahim abg nara oii…

    0

    0
  32. LU PIKIR SENDIRI says:

    tak kah kau sedih bila fikir hari2 yang anak kau lalui tanpa kau? pernah kah kau fikir hati dan perasaan anak2 itu? cuba letak diri kau pada anak2 tu..byk masa yg dah dibazirkan..air mata yg tumpah, hati yang kecewa..diri yang teraniaya? aku emo kjap sbb aku pernah rs kematian ayah tp bukan ada ayh yg tak bertanggungjawab mcm ko..

    0

    0
  33. dodol says:

    ala..lu sembang la aidil..dulu senyap membisu..da menang afc 2015 bru nk melalak..da dpt duit imbuhan la katekan..apsal x balas dlu?pasai dlu ang memang xde duit kn?huhh..pnt cite pasal korg ni..same je dua2..setel la cepat..anak hangpa pun malu dgaq hangpa duk bertengkaq pasai luaq dlm hangpa tu kt laman sosial..mane p maruah haaa?suda2 laaa..

    0

    0
  34. Anonymous says:

    lu sembang la aidil..dlu senyap membisu..da menang afc 2015 bru nk melalak..apsal x lawan meroyan sblum ni?pasal xde duit mase tu..skg da dpt imbuhan bru la nk ckp besaq..piraahhhh..sama je dua2 ni..setel la cepat2..byk lg gosip penting ktorg nk layan..dr baca hal sluaq dlm rita yg ang x pnh blikn tu

    0

    0
  35. Lara says:

    Si Rita tu meroyan pun untuk anak2, yang jantan ni meroyan MACAM anak2. Cakap macam takder telur, tapi dapat jer bagi BIN… bayar la duit anak2 ko tu.. apa duk putar belit lagi.

    0

    0
  36. HatiLelaki says:

    Hmmm…menarik betul kenyataan si ayah. Semoga si ayah bahagia bersama keluarga baru. Sudah-sudahlah tu, anak pun dah besar. Biarlah anak itu membesara tanpa ada konflik lagi. si ayah dan si ibu pun dah selemat bercerai. si anak-anak pun dididik degan penuh kasih sayang dan ilmu agama dunia akhirat. Alhamdulillah.

    0

    0
  37. ida says:

    CUBA BACA, FAHAM DAN FIKIRKAN..

    “Seorang ulama dan pemikir Islam terkenal, Prof. Madya Dr. Faisal Othman berpendapat amalan membin dan membinikan pada nama ibu apabila seseorang itu meninggal dunia adalah karut semata mata”.

    Sebenarnya amalan menanggil si polan berbin atau berbintikan pada ibunya selepas seseorang itu meninggal dunia adalah idea ulama fikah terkemudian semata mata. Kononya ahli fikah selepas zaman kegemilangan Islam berpendapat ibu lebih mengetahui sejarah anak yang dilahirkan itu. Kalau kita teliti perbuatan ini sama saja dengan masyarakat Barat yang mengagung agungkan seseorang wanita bagi menentukan kesihatan anak yang dilahirkan. Tapi di Barat kedangkala si ayah tak menentu”, kata Dr. Faisal.

    “Tiada nas sama ada hadis atau firman yang menyuruh umat Islam melakukan perbuatan itu,” kata Dr. Faisal. Menurut Dr. Faisal, masalah tersebut memang sudah lama menjadi topik perbincangan di kalangan ulama Malaysia namun tidak ramai yang tampil membetulkan keadaan atau menyanggahnya secara terbuka.

    Malah Rasulullah s.a.w sendiri tak pernah mengubah kedudukan bapa kepada si ibu, sama ada waktu si polan itu masih hidup atau sesudah meninggal dunia. Kenapa pula kita perlu melakukannya?” tanya Dr. Faisal.

    Ada pendapat mengatakan, pihak yang mengamalkan perbuatan tersebut tidak mendatangkan dosa dan tidak menyesatkan, maka ia dibolehkan.

    Cuma Nabi Isa di binkan kepada si Ibu sbb Kelahiran Nabi Isa terjadi dengan ajaib, tanpa perantaraan ayah kandung yakni terus atas kekuasaan Tuhan. Ibunya Maryam adalah dari golongan mereka yang suci serta masih perawan. Atas kekuasaan Allah apapun boleh terjadi dan tiada yang mustahil bagiNya, seperti juga perihal akan Nabi Adam a.s. yang tanpa bapa dan ibu mampu diciptakan atas kehendak Allah Yang Maha Agung.

    0

    0
  38. periuk says:

    klu aku kat tempat Aidil pon, aku akan tunggu surat official dari mahkamah. kenapa? mengenangkan si Rita ni, kejap2 tuntut ini, kejap2 tuntut itu. kang xpasal2 si rita ni claim si aidil belum bayar walaupon bayar sebelum surat mahkamah. buat ape2 pon mesti ade itam putih bile berurusan ngan org yg kite sedia maklum camtu.

    0

    0
    • Periuk, nak cakap buat research dulu ………. Rita dah keluarkan kenyataan mahkamah di IG dia ttg isu pembayaran so tak payah lah nak sentuh hal ni kalau kau sendiri tak tahu. Aidil kalau tak peka pun sepatutnya ambil initiative utk berbincang dgn peguam dia dan peguam dia boleh berkomunikasi dgn peguam bela Rita. Masalah nya mmg tak de gerak nak bayar sbb tu beri seribu satu alasan. Go ahead makan lah hak org lain ………. skg ni Allah limpah kan kau dgn kesenangan sbb dia nak beri kan kau lebih pahala, lihat mcm mana kau gunakan harta kau uTk kebaikan tapi kalau hak bekas isteri kau pun kau tak sanggup tunaikan, aku rasa apa yg akan jadi selepas ni hanya Allah yg lebih mengetahui. Ingat sebelum ………..

      0

      0
  39. bin aidil says:

    bila mati BIN ko akan di buang Aidil.

    0

    0
  40. Anonymous says:

    kesian pulak bc statement aidil nih
    org luar tak pyh nk poyo sgt kutuk sana kutuk sini
    awak tak tau hal sbnr entah salah aidil entah salah rita
    media mmg suka cerita2 camni bikin laris product!
    yg moyan org2 luar yg tak tau betul salahnya
    nauzubillah..

    0

    0
  41. Mat K says:

    Tak kisahla bro!

    0

    0
  42. ehemmmm says:

    dah padam kan gambar tu kat ig..

    0

    0
  43. DIA says:

    Hanya Bin nama ko jew yg tinggal kat anak2 ko tuu…
    masa baca talkim esok pom tak disebut nama ko……
    kalau dah tau anak2 ko ber BIN kan nama ko, tlg jalankan tanggongjawab ko sebagai BAPA sebaik2nya… anak2 tu amanah ALLAH tuk ko & rita..
    jgn sebab marahkan [email protected], anak2 jadi mangsa.

    0

    0
  44. nyonya says:

    Tunggu surat baru nk bayar? sampi naek turun mahkamah baru nak bayar?

    bapak aper ko nh

    0

    0
  45. Ratu_JDT says:

    Dua2 prnh bersatu hati, semai cinta… Sy tidk prnh berpihk pd sesiapa… Tp, ape yg sy nmpk.. Aidil tlg jgn buka cite yg xmanis didengar apetah lg dbaca mengenai ibu kpd ank2 mu aidil… Sejahat mana dia, hargailah dia yg tlh mlahirkn n mmbesrkn dgn penuh kasih syg walaupun tnpa suami disisi… Biasalah PEREMPUAN ckp je lebih(mrh/xpuas hati) tp jauh dr sudut ht beliau xsama… Perempuan ni ibarat kerak nasi … So, sy hrp aidil jgn kuarkn statement yg xmanis sbb satu hr nnt ank2 kamu akn bc perihal ibubapa dia… Kesian… Pn. Rita yg sy dpt tgk, seorg yg TABAH xsemua perempuan setabah beliau.. Thats y, ALLAH kurniakn dugaan hebat ini kpd ‘PEREMPUAN HEBAT’ …

    0

    0
  46. Aa says:

    Ni contoh orag yg x cukup iman di dada bercakap.. Memalukan dirii sendiri..

    0

    0
  47. mar says:

    Tak sebelahkan sesiapa tapi mestilah berbinkan kau encik abang oi…..kalaulah boleh tukar tentu puan Rita dah tukar. Kalau betullah puan Rita tak bagi tengok anak2, kau boleh buat report kat makamah kan??? Atau kau yang tak nak encik abang oi…

    0

    0
  48. miss venezuela says:

    Aidil: anak2 tu memang berBIN kan kau
    Rita: mengandung 9 bulan tanggung baby tu kemana saja dan rita yg melahirkan(2 ORANG YA)

    RITA WIN

    mahkamah dah putuskan..dah rasmi dah oiii…berapa banyak saksi dalam court tu…ko panggil press serah check kat rita..rita bising2 baru slah dia!!!!! nak seribu daya!!!

    0

    0
  49. kakmona says:

    g giant, bgtau cashier ‘sy ank aidil zafuan, bin aidil zafuan’

    agak2 dpt free xxxxxxx brg2 yg nk budak tu boli???

    phuihhhhh!!!! stupido!

    0

    0
  50. Anonymous says:

    JDT menang ko mesti dpt habuan dan2 nk bayar abis..sbb takut kena hentam…ade duit br nk tunjuk ko hero kt ank2..puihhh..sebelum ni nk ckp byr ansur lah ape lh..nsb le JDT ni amik ko jdk player die…kalau tk mereput dh ko nih

    0

    0
  51. apa2aja says:

    time si mak tuntut nafkah anak, ko berkira, time tu anak tu bukan berBIN kan ko ke? time anak sakit, mak bwk pegi hosp swasta, ko berkira, suh pegi hosp kerajaan, time tu anak tu bukan berBIN kan ko ke? nk byar nafkah kt mak pun xleh byk2, katanya xpayah hidup bermewah2, sedangkan diri sendiri pegi melancong merata2, time tu anak tu bukan berBIN kan ko ke?

    0

    0
    • Yekeni says:

      Lagi satu, dia pernah cakap anak2 dah besar tak payah susu… Aku tengok anak2 dia sekarang pun masih kecil aje… Anyway sampai tua pun kena minum susu… Jantan ni betul gedegak eh… I paling mendidih tengok orang yg bodoh yang kepala hotak dia terletak kat buku lali kaki yg asyik tendang bola sampai dah tak berfungsi. Bodoh teramatlah bodoh. Tak sekolah ke dia?

      0

      0
  52. poyo says:

    tak tahu siapa yg benar dan salah.apa2 pun saya berharap kedua dua mereka dapat bertolak ansur diantara satu dengan lain.jangan jadikan masaalah mereka ini jadi beban pada anak anak mereka.kesian mereka.pada rita beri lah peluang aidil berjumpa dengan anak anak kerana dunia akhirat mereka tetap anak2 aidil.buang yang keruh ambil yang jernih.tak salah kita beralah demi anak anak.

    0

    0
  53. sayur kangkung says:

    Pengalaman saya berkahwin dengan ibu tunggal anak dua sedikit sebanyak memahami masalah antara mereka berdua ni..sebenarnya hal ini tidaklah serumit mana..perasaan ego di antara dua2 pihak menyebabkan anak2 jadi mangsa..berfikirla secara matang..anak2 tersebut perlukan kasih sayang mak dan ayah walaupon tidak duduk sebumbung..anda akan menyesal apabila melihat tingkahlaku anak2 ini apabila dewasa..

    0

    0
  54. Anonymous says:

    ini bru pikiran tak terbuka tak xpose,bukan ppuan bertudung y fikiran tak terbuka

    0

    0
  55. opah kau says:

    Nk tanya ni..akai ada ka aidil?k bye

    0

    0
  56. Ada Akak Kisah? says:

    BIN je pun. Yang mengandung, melahir, mengasuh dan membesarkan mak jugak. Sudah2lah buka aib diri sendiri. Dah malu sangat la tu tak tau nak kata apa. Alih2 terdedah pekung sendiri. Tak mau mengaku salah tu satu hal, senyap2 sudah. Kesian kat bini baru orang dok kata mcm2. P la jaga bini & anak baru tu. Cakap banyak tak guna. Allah Taala Maha Tahu. Settle elok2. Cakap2 mcm ni pun buat orang lagi menyampah.

    0

    0
  57. Ada Akak Kisah? says:

    Apa2 pun kalau kalah menang yang kamu cari, awal2 kamu dah kalah. Apa terjadi sekalipun, mak tetap menang. Hatta kalau seseorang ibu itu melakukan pekerjaan haram, masih kekal hak seorang ibu ke atas anak2nya. Inikan pulak bila si ibu berjuang bermati2an untuk anak2 dia tanpa pedulikan cercaan orang.

    0

    0
  58. Lovepeace says:

    Alhamdulillah
    Semakin hari
    Semakin nak selesai pergaduhan mereka
    Yg pasti perkara negatif x sesuai utk anak2 yg membesar
    Semoga cepat berbaik maklumlah sesame Islam kan

    0

    0
  59. Para para sengsara says:

    Lumrah hidup masa ssh dpt pakai bju murah dr bundle pon ok.. Ble dah senang cpt2 nak tukar Baju baru yg branded pastu baju lama buat kain buruk dah rabak campak dlm sungai.. Dunia2..

    0

    0