“Apa Itu PJS, PJU, SS & USJ? Bagaimana Ia Boleh Wujud?”

Trending

“Apa Itu PJS, PJU, SS & USJ? Bagaimana Ia Boleh Wujud?”

Pernahkah anda tertanya-tanya apa yang dimaksudkan oleh semua singkatan ini apabila ia melibatkan kod kawasan di kawasan Selangor? PJS? PJU? SS? USJ?

Mari kita sama-sama lihat

Advertisement

1. PJS atau Petaling Jaya Selatan (PJ Selatan)


Sumber : Wikipedia

Sebelum Petaling Jaya menjadi perbandarannya sendiri pada tahun 1977, PJ sebenarnya adalah sebahagian daripada Kuala Lumpur. Oleh kerana kesesakan lalu lintas, PJ kemudian ditubuhkan!

Walaupun anda mungkin berfikir bahawa PJS hanya merujuk kepada kawasan tertentu yang membawa singkatan PJS di selatan Petaling Jaya, PJS sebenarnya meliputi Seksyen 1-8, sebahagian daripada PJS 7, PJS 8 dan PJS10. Di sinilah penempatan pertama Petaling Jaya terletak, maka namanya, PJ Old Town.

Fakta yang menyeronokkan : Selebihnya PJS 7 dan PJS 9 kini berada di bawah bidang kuasa Subang Jaya.

2. PJU atau Petaling Jaya Utara (PJ Utara)


Sumber : The Star Online

Kerana Petaling Jaya terus berkembang, bahagian lain Lebuhraya Persekutuan juga mula dibangunkan untuk menampung penduduk yang semakin meningkat. Ini membawa kepada pembangunan PJU, yang merangkumi sebahagian besar daerah Petaling Jaya.

3. SS atau Sungai Way-Subang

Tidak, SS sebenarnya BUKAN singkatan untuk istilah “Seksyen” atau “Sub-Bahagian”. Percaya atau tidak?


Sumber : GIF

Sejak Petaling Jaya terus berkembang dengan lebih ramai orang berpindah ke daerah dari kawasan pedalaman lain, ia berkembang dan mula membangun tanah di sepanjang Sungei Way ke Subang. Oleh itu, akronim, SS!

4. USJ atau UEP Subang Jaya dan Projek United Estates Subang Jaya

Setelah selesai Subang Jaya (SS 12-19), UEP (United Estates Projects Berhad) memulakan pembangunan tanah baru di kawasan Subang Jaya. Ini datang di bawah Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) yang baru.


Sumber : Tumblr

Fakta Hebat : UEP akhirnya dibeli oleh Sime Darby, sebab itulah Sime Darby sangat menonjol di kawasan Subang Jaya.

Sesiapa yang dilahirkan di SJMC? Berapa banyak daripada berita-berita kecil Petaling Jaya dan Subang Jaya yang anda ketahui?

Sumber : World Of Buzz

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...