Written by Bella | December 8th, 2017

Baru-baru ini, Mawar Rashid menerima kecaman yang hebat gara-gara video menari beliau di majlis resepsi perkahwinan bersama Raf Yaakob mula viral di media sosial. Mawar dan Raf bagaimanapun memberitahu mereka tidak kisah dengan komen negatif yang dilemparkan kerana tarian itu tidak mengandungi unsur seksual.

Terbaru, Raf menerusi akaun Instagramnya membuat satu kenyataan mengenai sikap netizen yang suka mencari kesalahan dan mempertikaikan pemakaian tudung seseorang sedangkan mereka sebenarnya mempunyai hati yang hitam.

Apa yang dikatakan Raf itu sekali lagi mengundang kecaman netizen yang rata-rata tidak berpuas hati apabila Raf membangkitkan isu sensitif melibatkan mereka yang bertudung. Netizen berpendapat Raf juga seorang yang mudah melenting dan tidak boleh ditegur.

Jika benar Raf marah dengan sesetengah pihak yang sering mengecam beliau dan Mawar, tidak perlulah sehingga tahap menyentuh sesuatu perkara sensitif terutama sekali bab menutup aurat dan luaran orang lain. Pada masa yang sama Raf juga tidak sedar beliau juga sedang “judge” orang lain.

60 responses to Apa Guna Bertudung Kalau Hati Hitam Asyik Nak Cari Salah Orang – Raf Yaakob

  1. Anonymous says:

    Ha hs ha bekas isterinya bertudung isteri sekarang seksi beruntung dpt laki begini kuat tentu emak bapa dan mertua mereka senang hati pembela agama dan marwah isteri dan keluarga…

    13

    0
    • Anonymous says:

      Dia ni harap je nampak macho tp perangai mcm budak2. Haritu melenting konon bekas bini tak bg dtg wedding dia. Pdhal anak tu sakit. Ni bila org ckp bini dia x elok menari depan2 org, dia melenting lg salahkan org tu bertudung. Pdhal yg kutuk ada je yg laki dan ada je pmpn yg x bertudung. Bro, kalau ko rasa xguna bertudung kalau hati hitam, aku rasa tak guna ko ada 2 biji telur dkt bwh tu kalau hati ko kecik mcm bdk2. Loser.

      68

      0
      • pembaca BN says:

        Dah la tu Bella…..sekali cukup lah siarkn gosip diaorang. Ni tak..melalut-lalut. kalau nk dikutkan sgt kata2 netizen boleh sakit otak. Next please….

        8

        1
      • Anonymous says:

        macho ke?

        7

        0
      • Kedondong says:

        Jawa toktok ni dah tutup Komen….upload pulak kata netizen salah faham.

        0

        0
      • Mawar Gst says:

        Hahaha anggaplah raf ni budak kecik yg masih lap hinggus sambil hisap susu x matang dan mcm bagus bila tegur dia melenting kalau xnk kena kecam privatekan je ig tu xadala kena kecam berjemaah kesian dapat bini suka terkinja2 minum ketum ke apa sebelum bersanding tu hahaha

        2

        0
    • Alya says:

      Kadang2 org yang bertudung ni pun komen dalam IG Subhanallah mcm diri tak ada dosa..belum lagi ada yang kutuk kondem segala. Tegur tu boleh tapi biarlah berkhemah jgn sampai semua yang bertudung pun ikut kena sekali disebabkan sebilangan dari nya yang bermasalah. Speak good or remain silent. Ok peace and Salam Jumaat.

      16

      1
      • Menegur ada cara says:

        Kan.aku perati je kebanyakan yang komen macam celaka pastu bagi alasan nak menegur mesti yang bertudung.disebabkan dorang ni ramai rasa selalu nya perempuan free hair lagi baik dari yang pakai tudung.kesian perempuan tudung tp baik kat luar sana kena tempias.tegur tak salah tp tegur la elok2 tak yah nak acah tarbiyah sentap sangat la nabi ajar tegur cara elok en.bagi aku kau tegur cara elok kalau kat ig kau pm dan org yg ditegur tu melenting yes betul dia tak boleh ditegur.tp ni kau tegur cam celaka dia melenting jgn marah la kau patut dimaki pun.

        0

        0
      • Anonymous says:

        kadang-kadang cakap lembut-lembut ni tak menjadi. nak kena cakap bahasa keras-keras sikit baru paham. kalau dengar ceramah UAI, mana ada dia cakap lembut-lembut sangat. tapi, kita yang mendengar ni kadang-kadang rasa terkena batang hidung sendiri. jadi, kita muhasabah la diri kita sendiri. Takkan la kita nak pergi marah ustaz tu sebab dia memang cakap benda betul. IT IS HOW YOU REACT TO IT.

        6

        2
        • kak mah kebabom says:

          Suami dayus lagi tak guna…

          0

          0
        • kanji says:

          Kalau da level bahasa keras, kena check hati tegur tu ikhlas ke sebab nak tunjuk bagus? Aku tengok yang menyindir ni semua nak tunjuk “aku lagi bagus daripada kau, sebab aku pakai tudung”, bukan sebab nak dakwah

          1

          1
        • Anonymous says:

          Kita tak tahu hati orang, Allah je yang menilai.

          3

          0
        • minah jambu say NO to drugs says:

          ape nyg dayus nye ? bini tk pakai tudung dayus la eh ??? laki pukol tendang terajang bini itu bukan dayus ke ?

          0

          1
    • Sayangsemua says:

      Rasa tercabar bila isteri dikecam menari di khalayak & tak bertudung??? Suka hati kau la suami nk isteri mcm mana, sbb dosa isteri kau yg tanggung.
      kau minta kami nilai seseorang dari hati/dalaman bukan luaran….tapi kau lupa Allah menilai seseorang dari KETAKWAANnya pd Allah. Dan ciri2 org yg takwa kau pun sendiri tahu kan sbb sekolah pun tinggi. Kau rasa org takwa tu menari2 tak dpn khalayak. Kau rasa org takwa tutup aurat tak?
      Walaupun org bertudung tak semestinya org yg takwa tapi yg pasti salah satu ciri2 org takwa dia mesti jaga auratnya.
      Aku bkn ustazah segera cuma sekadar mengingatkan sbb kita muslimin & muslimat ni bersaudara. Siapa buat silap sama2 menegur supaya sama jumpa dijannah.

      12

      -1
    • Kahkah says:

      Apa guna bersuami jika isteri terkinja2 di depan orang
      Sekian terima kasih

      5

      0
    • minah jambu say NO to drugs says:

      betol tu raf…ape guna bertudung kalau asek nak ngumpat orang tk bertudung ! yg bertudung sendiri pakaian macm bogel jalan tongek2 terkedek2 tetek tejojol huh ! tkde beza…huh !! biar la orang nak kate u tak tau jaga bini ke ape ke as long as u tk hipokrit macm jantan2 lain suruh bini bertudung nak suroh peminat cakap dia pandai jaga bini podah ! suruh bini bertudung aje di puji laki pandai jaga bini huh ! mengarot !! orang2 ni jangan mengarot sangat lah huh ! idop umno ! idop 1malaysia ! idop jalur gemilang ! idop pak najib ! lov u pak najibbb…eemmuah…!

      0

      8
  2. Haru says:

    Laki bini sounds bimbo…

    12

    0
    • Mawarafbimbo says:

      Mmg bimbo pun dlu kwn ak pernah nk buat ig review dgn bni dy ..kerek nak mampos..n kwn ak y lain lecturer kt tmpt mawar ni blakon dy mmg blgak diva hell..lecturer y kne tgu dy ..dh la lmbt pg kelas! Laki bni xde otak

      5

      0
  3. Anonymous says:

    mcm mana marah nya kita, jgn lah salahkan tudung atau title seseorang seperti haji & hajjah.

    kalo tk blh terima teguran / kencaman, tk payah buat majlis…oopsss…
    remember that you are a public figure :)

    13

    0
    • minah jambu say NO to drugs says:

      kalau tknk orang salahkn tudung so mulot tu diam ! jangan cakap banyak ! tengok orang salah sikit aje dia punye mulot macm mulot kerbau janda hilang laki ! rioh satu kampong !! huh ! mari kite laongkn ini lagi bagos huh ! idop umno ! idop pak najib ! lov u pak najibbb..eemuah..!!

      0

      4
  4. mamafasha says:

    kita tunggu dan lihat……………….what do u expect he footballer..famous gitu..orang lain mana ada class tegur dia…..eluk loh raf blackie buat hokum sendiri..ada special hell for u its called neraka jahanam….tok sah lah nak kata what for hati hitam if bertudung…………menutup aurat tu wajib, mendidik isteri tu wajib………..but what do expect from raf blackie..dia kan hero dapat bini like mawar berduri gst gitu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!kita tunggu ler 2 years panjat lah tangga mahlamah syariah…………………kahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh actually they all gila publisti jerrrr tulah raf mahkota wanita wajib ditutup………..hang pi buy quraan today and read baca terjemahan faham every word and sentence k……………………

    1

    0
  5. Anonymous says:

    Tentu putih hatinya dan isteri tidak bertudung nya seksiiii… wah putihnya macam malaikat RAF ni nanti nasihatkan emak , emak mentua dan saudara2 perempuan awak buka tudung ya. Tentu mereka gembira dan buat parti tari menari dgn baju seksi menampakkan semua aset tubuh mereka. Sedekah itu pahala kan RAF…

    22

    0
  6. Anonymous says:

    dah la tu..meleret2. jangan kacau diorang. move on lah. jangan jadi batu api la beautifulnara.

    2

    5
  7. Anonymous says:

    statement bodoh laaa….

    3

    1
  8. MAYA says:

    statement bodoh laaa….

    1

    2
  9. melati says:

    “Kalau suami Kulit Cerah mesti org tk Marah.”!! ni Hitam….wakakakakakakakakakaaaaa

    6

    0
  10. Anonymous says:

    Awal awal dah menunjukan diri gagal pimpin keluarga. Nasib belum masuk ke level dayus lagi. Selamba katak selamba badak menangkan bini dia yg menari serabai masa kawin hari tu. Langsung takde aura seri pengantin kat wajah diaorang 2 ni. Laki muka Jawa totok. Bini muka bimbo. Berseri lagi wajah wajah Fazura & Fattah nikah hari tu.

    23

    0
  11. TK says:

    Adat orang hangat bercinta. Bila sayang apa buat semua elok. Semua wangi. Bila sayang dah hancur and dapat pengganti apa yang kita buat semua tak betul. If things dont work out and you decide to go separate ways. Stop bickering, throwing insults at each other. Easier said than done. But thats the best options. Sarcasms and cynical comments would only upen up wounds and trigger buka each other tembelang. We are not perfect. Dah tak da jodoh. Just move on. Cherish the happy times and yang tak elok tu Biar lah Rahsia.

    1

    0
  12. Snow says:

    Dulu dr fazley nk kawin ngan dato siti..mak fazley tak bg..kekononnye siti tak sesuai ngan anaknya berkelulusan doc..now raf kawin ngan mawar yg gst pon tak tau ape…next time jgn merendah2kan org okay…

    22

    0
  13. lynn says:

    Kena la tu suami isteri. Terkejut tgk jawapan seorang muslim mcm tu. Apa gunanya bertudung dia kata? Jahil sangat ni.
    Semoga diberikan hidayah.
    Netizen pun takyah nak gaduh sgt. Dah beri nasihat sekali, dia balas gitu. Stop. Kang dari nak dpt pahala menegur, kita terjerumus dengan dosa sebab bergaduh. Bergaduh dengan org jahil ni mmg susah. Biarkan je.

    10

    0
  14. Zaza says:

    Ni lah contoh acara mjlis perkahwinan yg tk diredhai Allah.penuh dgn maksiat.
    Allah kurniakan kesenangan dunia..harta..tp awak gunakan rezeki yg Allah beri tu utk mjlis seperti ini kah?
    Tu blom cerita psl snap pic isteri tgh tidur masa malam pertama.you are so immature raff.no wonder your first wife tk tahan dgn perangai you.

    11

    0
  15. Anonymous says:

    buat tambah dosa je layan gosip mcm ni. move on…bn ni pun batu api gak. takde hal punnn.

    1

    2
  16. MerakSekampung says:

    tudung tu wajib ! mulut dengan tudung kau nak kaitkan kenapa? mulut is mulut. tudung is tudung. macam artis juga bro! depan camera baik. belakang macam lahanat! bila dah kantoi pandai cakap ”artis pun manusia” . aduh, orang yang pakai tudung pun manusia. macam wife kau tu hati putih sangat? hati hitam + tak pakai tudung lagi teruk! habis sebab mulut jahat kena buka tudung ke? dah jadi bapak anak 2 pun bodoh lagi. dasar sambal bala abala bodo betul!

    6

    0
    • mimos says:

      ko tu baik sangat ke nak membodohkan org sesuka hati. dasar melayu perasan suci. pempuan pakai tudung semua perasan suci tapi berselfie letak gambar profail semua jantan tengok ok pulak ya.. hahahaahah melayu melayu

      0

      0
      • MerakSekampung says:

        Perlu ke perkataan “dasar melayu perasan suci tu”? kau dengan bangsa kau bodoh kau boleh pergi mampos! kalau berani sangat cakap lah kau tu bangsa apa! cuak pulak. alahai, suka hati aku la nak bodoh kan sape pun. kau senak apahal? aku nak bodohkan kau pun takpe. BODOH! Dasar bangsa kau bodoh! Bangsa tak kenang jasa. berambos dari negara ni!

        1

        0
  17. Anonymous says:

    Putih kah hati RAF ni…. kenapa bercerai dgn isteri pertama? Pandai jadi pemimpin wanita? Hingga wanita miliknya blh di share dgn lelaki lain…… hampir dayus….. tentu gembira keluarga mawar gst dpt menantu yg mempertahankan marwah isteri nanti anak perempuan klu ada bagi seksi2 yg dr kecil lagi… supaya besar blh kawan alicia amin. Bapanya pun bérjaya mendidik anak….

    4

    0
  18. Anonymous says:

    bila nara nak up kek kahwin diorg 7,777 batu swaroski

    0

    2
  19. tecit says:

    haha. i thought only mawar is bimbo. turn out raf also. they suit each other. lol

    13

    0
  20. mak cute says:

    at least org bertudung dr bini ko dok tergelek2 dpn org…jantan dayus ko ni…bangga dpt bini lawa tayang body dpn org….ko ingat klo ko drebar lori mawar nak kat ko ke…?

    1

    1
  21. Anonymous says:

    mana machoooo nya broooooo raf tuuu cam botol kicapp jeee….kakakaka….kesian wife pertama..kegembiraan mawar berduri atas kedukaan x wife pertama.. semoga karma menjemput mu….

    1

    0
  22. Anonymous says:

    Laaaaa….ingatkan bini jer yg tak cerdik…laki pun samdol jugak. Nk menari kat laki kat rumah la…tetamu hadir sekadar memenuhi jemputan sj…hormat sikit golongan VIP dan yang lebih berusia. Ni terkinja2 mcm anak kecik. Nasib baik anak tiri tak hadir.

    3

    0
    • doraemon says:

      Ha tu la, kesian tetamu yang datang. Mesti bosan menunggu bila la pengantin nak habis menari supaya boleh balik rumah. Kalau aku jadi tetamu, confirm layan phone waktu tarian tu. Macam bosan je. At least tarian masa wedding Ummi Nazeera tu happening la jugak.

      0

      0
  23. eton says:

    Kenapa perlu menyalahkan tudung kalau kelakuan / mulut seseorang tu jahat?
    Tudung tak bersalah.

    So, samalah konsep macam “pakai tudung, tapi perangai teruk” & “agama dalam ic Islam, tapi tak pakai tudung”.

    Kesian nampak tak cerdik just sebab nak bela isteri.

    2

    0
  24. Sensasi Mengerti? says:

    Bosan betul retis2 suami2 retis dan segala yg retis suam2 kuku ni. Bila kena kecam, mula la keluar statement2 kekonon jadi mangsa pada penunggang agama. Pastu mula la nak salahkan orang bertudung hati hitam segala bagai. Dont point your finger to others..Lame wehhhhh

    3

    0
  25. Lki bni biol says:

    Apa guna cntik klu gst pn x tau?

    6

    0
  26. Jiji says:

    Klakarlah….asyik tudung je salah….kesian mamat ni…nampak mcam attention seeker…okla…ikut suka hati mu la raf….tanggung je la….

    2

    0
  27. ustajah maisarah says:

    syurga raf bawah tapak kaki mawar.ciannya

    1

    0
  28. LadyB says:

    Hahahah..bagus nau berckp soal hati hitam. Kalau yg namanya suami, yg jadi imam, ketua keluarga bwk family g jalan pavilion tghri buta hari Jumaat pon boleh menyebabkan hati menjadi hitam jugak Raf oiii!!

    2

    0
  29. Anonymous says:

    raf baik ko diam… bini ko bukan famous pun… tak payah naik kan rating bini dgn cerita buruk…

    0

    0
  30. Gaun bulu2 says:

    Beautifulnara ni pon..sudah2 la letak gambar mawar dgn gaun die yg tak cantik langsung tu..nak2 design yg kat perut tu..buruk gile

    2

    0
  31. Gaun bulu2 mawar says:

    Beautifulnara nih…sudah2 la letak gambar mawar dengan gaun wedding die tu..tak cantik langsung gaun tu nak2 dengan design kat perut tu..

    0

    0
  32. Cikodot says:

    Nape netixen pedulik sgt dengan si poyo ni?dia bukannye artis pong…bini plak pelakon tempelan jer…udah2laa…bak kata omputih dont make stupid people famous….

    2

    0
  33. Anonymous says:

    Laki bini bangang

    0

    0
  34. rara says:

    Tutup aurat adalah perintah Allah , bukan perintah manusia. Ko hebat Raf sebab berani argue dgn Allah pasai perintah tutup aurat.. syabas. Harap dijauhkan kita semua dr siksaan Allah dan harap kita semua sempat bertaubat

    0

    0
  35. zaza says:

    makcik hoiiii….sehitam mana pun hati awak..seputih mana pun hati awak….bertudung tu wajib yer makcik oiiii…sebagai muslim kena utamakan wajib yer…lepas tu awak nak hitam ker nak puith ker ker….tunggu di padang masyar yer…

    0

    0

Leave a Comment

Optional