Written by serenity | December 18th, 2017

Bila berlaku sesuatu yang buruk mengenai Palestin, ramai yang merasa marah, ini tidak dinafikan. Baru-baru ini, Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump, telah mengiktiraf Jerusalem atau Baitulmaqdis sebagai ibu kota negara Israel, dan buat sekalian kalinya, McDonalds selaku rangkaian restoran makanan segera menjadi mangsa kemarahan rakyat Malaysia yang menyeru umat Islam memboikot McDonalds kerana didakwa menyalurkan dana kepada Israel.

Penyanyi rap Caprice telah tampil membidas pihak yang menyebarkan fitnah bahawa McDonalds menyalurkan dana ke arah penaklukan Palestin oleh Israel atau Zionisme.

Orang ramai telah menyebarkan khabar angin bahawa McDonalds mempunyai kaitan atau bertanggungjawab terhadap apa yang sedang berlaku di Jerusalem dan orang ramai telah menyebarkan bahawa kita semua perlu boikot McDonalds.

Akhirnya, video ini telah menjadi viral ( Caprice merujuk kepada video beberapa orang pemuda yang telah troll outlet pandu lalu McDonalds, enggan membayar setelah membuat pesanan).

Keseluruhan artikel dengan membaca entri ini sepenuhnya.

Sekiranya anda mahu berjuang untuk satu tujuan, sekurang-kurangnya lakukanlah sedikit kajian. Inilah yang akan berlaku jika anda percaya khabar angin, anda akan melakukan perkara yang bodoh.

Sekiranya anda tidak tahu, hak pengoperasian McDonalds di Malaysia dan Singapura adalah dimiliki oleh sebuah syarikat bernama Lionhorn, yang dimiliki oleh dua orang individu warganegara Arab Saudi, iaitu Sheikh Fahd dan Abdul Rahman Alireza.

Betulkan saya jika saya salah, fitnah ialah satu jenayah yang serius dalam Islam. Ia lebih teruk dari membunuh. Untuk satu sebab, kita menyebarkan fitnah seolah-olah ia tak apa-apa? Tiada siapa yang bersuara untuk menentang pemfitnah?

Jika anda menyeru orang ramai memboikot McDonalds, anda sebenarnya tiada beza dengan Donald Trump. Donald Trump tak tahu apa-apa tentang Islam, sebab itu dia cakap benda bodoh, seperti pemuda-pemuda yang buat benda bodoh di outlet pandu-lalu Mcdonalds di Malaysia.

Video Caprice telah menjadi viral di Instagram dan Twitter.

Jika dikaji dengan lebih mendalam, Mcdonalds sebenarnya menentang penaklukan Israel di Palestin. Pada tahun 2013, McDonalds telah menolak cadangan untuk membuka cawangan restoran oleh pihak perbandaran wilayah yang ditakluki Israel di Ariel, Tebing Barat (West Bank) kerana ia tidak menyokong misi penaklukan Israel di Palestin, seperti yang dilaporkan pelbagai media asing, contohnya The Guardian. 

Baru-baru ini, McDonalds Malaysia telah membuat kenyataan bahawa ia akan mengambil tindakan undang-undang terhadap beberapa badan bukan kerajaan dan individu yang menyebarkan fitnah bahawa McDonalds Malaysia telah menyalurkan dana untuk penaklukan Palestin kepada Israel, yang memberi impak buruk kepada staf McDonalds Malaysia.

Penulis faham anda berasa marah, tetapi menyalurkan kemarahan anda kepada pihak yang tidak kena mengena hanya memburukkan ekonomi Malaysia kerana McDonalds menyediakan peluang pekerjaan kepada belasan ribu orang, termasuk pelajar universiti dan orang kelainan upaya (OKU).

Salurkan kemarahan anda pada Israel Defence Forces (IDF) atau mendermalah kepada tabung Palestin, itu lebih afdal, tak gitu? –  beautifulnara.com

80 responses to “Anda Tiada Beza Dengan Donald Trump”, Caprice Bidas Penyebar Fitnah Mengenai McDonalds

  1. A says:

    Ada dua isu :
    Satu, McDonalds baru sahaja diambil alih oleh the arabs dalam dua tahun ini kan? Tentang boikot pula sudah lama berjalan, se ingatnya boycott itu is way back, 7/8 tahun lepas.

    Isu yang kedua, the arabs cuma ada hak pengoperasian sahaja di Malaysia dan Singapura. Royalti masih perlu dibayar krpada McDonalds induk.

    Jadi, kepada yang sudah lama memboikot (sebelum pengambilalihan oleh the arabs) boleh tepuk dada tanya selera hendak terus memboikot atau tidak. Sebabnya, atas pengakuan McDonalds Malaysia sendiri, mereka masih membayar royalti kepada McDonalds induk. Itulah yang masih menjadi ketidakselesaan sekarang. Mungkin jika ada betul2 pengesahan kukuh yang McDonalds induk pun tak berkenan langsung dengan perangai Israel dan membantah pendudukan Israel di Palestin, barulah kami yang sudah lama memboikot ini selesa untuk menjadi pengguna semula. Until then. Tepuk dada tanya selera, your money, your take.

    84

    1
    • minah jambu say NO to drugs says:

      keputusan juri memang tepat ! tahniah aishah juara GV…tapi minah jambu jadi mushkil brape taon ni minah jambu tengok ibu tungal aje yg jadi juara..minah jambu tanye aje tkde pe2..tahniah semua pemenang…

      11

      0
      • Anonymous says:

        Aku pn x minat McD tapi betapa banyaknya produk yahudi yg bersepah di malaysia ni,malah bnyak yg x di ambil alih pun, tp yg asyik aku dgr mcd mcd mcd, lelama jadi pelik, terbau sesuatu yg busuk. Niat busuk hati busuk. Bukan yg memboikot tu, tp yg kecoh merata2 nak suruh boikot mcd satu tu je. Bukan apa klau sekali dgn produk lain,barulah nampak boikotnya tu. Ini asyik mcd je, dah semacam pulak.

        13

        0
        • Suasuwei says:

          Sebab mcd terang2 salur Dana…dan berbesar hati menderma kepada projek greater Israel. Bukan saja mcd..coca cola, Maybelline….antara penyumbang paling obvious. Facebook pun sorok2 walau semua tahu Zuckerberg tu yahudi piau.

          8

          1
    • Anonymous says:

      yg saya tak faham kenapa kalau nak boikot brand US hanya McD saja, kenapa lain2 produk/brand US tak diboikot (facebook, twitter, starbuck dll) ?

      30

      0
      • A says:

        Kena bijak dalam memboikot. Fb, twitter kita tak ada pilihan, kita guna semula sebagai senjata memerangi mereka, mereka sebar propaganda dan menjadikan fb, twitter sebagai medium, kita membidas dan menyerang mereka semula dengan medium yang sama. Kita tiada medium popular dan setimpal yang lain. Jika kita tidak bertindak begitu (menggunakan fb dan twitter untuk menyerang mereka semula) kita akan lebih ketinggalan dan mereka akan lebih upperhand. McD, starbucks itu produk makanan/minuman.

        12

        10
        • Anonymous says:

          berapa kerat jer org kita guna fb twitter untuk perangi israel… tu pun bermusim. cuba tengok korean… dorang x guna fb twitter pun.. dorang reka sendiri social media dlm bahasa korea. kenapa kita x reka sendiri social media…??? Malaysia rakyat ramai tapi x ada ilmu dalam reka cipta teknologi sendiri…so sad.

          21

          0
        • Anonymous says:

          Ya saya faham perasaan awak. Itulah masalahnya. Tak ramai yang menggunakan fb, twitter dan internet ciptaan diorang untuk memerangi agenda mereka balik. Masing2 lebih suka upload selfie kot ?). Saya pun tunggu bijak pandai orang2 kita atau orang2 islam lain utk mencipta medium yang sama popular dengan fb atau twittter, insta. Buat masa sekarang Israel mendahului dalam perkara ini, sedih. Jadi sehingga kita (baca : cerdik pandai cendekiawan Islam) cipta medium sepertinya, kita terpaksalah guna medium mereka utk memerangi agenda mereka. Takkan kita nak beri mereka kemenangan free dalam alam siber ini. Pistol lawan pedang agak susah. Pistol lawannya pistol. Tak pasti tentang yang lain, tapi di mana kesempatan yang boleh, saya guna fb utk tujuan itu juga. Dan internet secara keseluruhannya, utk membaca, mendapat info, dan share jika perlu pasal agenda israel (i’m not into uploading my selfies evrdy btw lol!!). Tapi jika kami beralasan macam ini bila menjawab orang yang mencabar kami meninggalkan fb, mereka gelakkan pula. Kalau ramai lagi yang berkesedaran dalam menggunakan internet macam yang anda dan saya harapkan untuk kenakan Israel semula through their own technology, it will be the best revenge. (Tapi malangnya orang kita lagi suka memperlekehkan. Tak apalah. Sesetengah orang2 kita jangan kata nak berKBAT, nak jadikan recycling amalan hidup pun payah. Tak apalah… tskk :’( )

          2

          3
        • Anonymous says:

          Cara bodoh nak serang dgn memboikot mcd. 1st casualty u tau siapa? Kalau business mcd kat msia down, pekerja yg akan dibuang kerja. Ramai yg akan mengganggur nanti. Paling teruk pun mcd tutup business kat msia tapi masih boleh survive kat negara lain. Yg kena kesan akibat boikot ni ialah pekerja2 msia.

          9

          1
        • Suasuwei says:

          Korang salah..memang pekerja mcd, owner mcd akan terkesan…tapi in ibarat barah…yang perlu dibuang..memang rugi sikit dari rugi banyak . Kalau korang rasa mcd Tak terkesan ..korang salah lagi…di US, jepun dan China setiap tahun cawangan mcd bukan berkembang..sebaliknya menguncup…banyak yg dah tutup atas kesedaran kesihatan…India pun banyak tutup tapi sebab company Kat India x ikut perjanjian. Bahan2 mentah mcd banyak import dari bapak company di US. Tak mcm kfc, bahan mentah mostly locally produced..cam ladang ayam.

          10

          -1
    • Anonymous says:

      Arab saudi mostly sekutu amerika

      9

      0
    • Dina says:

      hmm… kalau x pasti jgn menghasut… sbb tu dah jadi fitnah dan menutup periuk nasi orang….mungkin salah satu sebab kenapa rezeki kita sendiri terhad atau disekat…ini mungkin puncanye.
      Tak semestinye royalti yg di bayar tu di bagi pada Israel utk berperang. Mana ada bisnes dalam dunia ni yg nak keuntungan mereka di bazirkan dgn berperang dan membunuh.

      6

      2
    • HN says:

      Sokong A! Even sold to Arab Saudi, so? Tgk je lah King Salman skrg, blh suruh palestin redha je BaitulMuqaddis di bagi pada Yahudi. Sapa Yahudi tu? Bangsa yang memutar belit kitab Taurat, bangsa yang membunuh ramai nabi-nabi suruhan Allah.

      0

      0
  2. masuk gomen guna kabel bapak aku says:

    mcdonald memberi byk pekerjaan kepada golongan student bodoh ada degree tapi x dapat kerja .. x perlu boikot mcdonald. nanti saya jugak yang susah terima aduan dari student degree bodoh marah2 kenapa x dapat kerja kerajaan ?? dik you ada degree … pergi mintak private sector punya lah.

    21

    9
    • student bodoh ada degree says:

      mind your word….
      orang bijak pandai takkan suka-suka hati nak gelar orang lain bodoh melainkan orang tu sendiri yang bodoh…bodoh!

      33

      0
      • Anonymous says:

        degree holder tuh patut mind your words… kau failed interview lepas tu call buat aduan marah2 mencarut macam aku pulak yg interview ko !!!!! kau failed interview sebab ko tu bodoh.

        6

        4
        • Anonymous says:

          Melayu2.. lebih rela tengok Melayu2 yng lain merempit, hisap gam, meragut, jual tudung dan jual nasi lemak..

          10

          1
        • Nora Jones says:

          org takmo ambik melayu sebab bertudung. english pulak berterabur. x boleh ke tepi ke tengah dan otak ya rabbi x open minded langsung. korang layak gi universiti taliban aja..nak bergaul dgn lelaki susah konon haram. berjabat tangan pun susah alasan sbb ada wuduk. kalau ambil wuduk itu satu bebanan, lupakan saja nk kerja kompani besar dik!

          1

          31
        • anti-mcdonald's = antirokok?? says:

          korang sembang kencanglah sangat nak boikot mcdonald’s dan coca-cola.. boleh caya ker.. k fine korang memang boleh hidup walau tak makan mcdonald’s setahun pun. berlambaklah jenama burger lain di pasaran.. tak paksa pun korang mesti beli burger mcdonald’s tiap-tiap bulan.. cakap saja burger apa korang nak try.. kfc, ramly burger, subway, burger bakar, burger cheese meleleh.. dah kenapa nak order mcdonald’s tiap-tiap bulan padahal brand lain pun not bad.. kasi chance ler kepada siapa yang teringin ke kempunan ke malah ada yang ketagih dengan produk mcdonald’s.. dah itu pilihan diorang nak melepak dalam kedai mcdonald’s.. nanti diorang jemu, diorang pergilah kedai lain pulak.. mcdonald’s dan coca-cola tu established brand, official sponsor untuk olympics, mestilah rasa high class kan kalau melepak dalam mcdonald’s.. chill la bro.. ni semua doonia.. kecohlah lu..

          1

          1
      • Tanya Jer says:

        Knp x boikot umno dan najib. Bukankah Najib juga sekutu Trump dan USA?!!!

        41

        0
      • minah jambu say NO to drugs says:

        isu pelestin ngan israel kenape macdnalds yg jadi mangsa nye ? kalau orang2 ni bagos sangat pergi la kt pelestin sana tolong jangan pandai cakap aje ! sepatut nye orang2 ni berdoa semoga pelestin aman semula dn di lindungi Allah selalu…ni tak macdnalds yg di boikot nye !

        16

        2
    • Anonymous says:

      dah ade degree tp masa interview nk ckp melayu… yg diploma lagi lah… so tak kisah lah keje kt mcD pon asalkan ikut kemampuan diri.. i no speak english!!

      8

      0
    • Anonymous says:

      Ekonomi USA di kuasai Yahudi. Sebelum nk boycot tanya dulu..pemilik FB tu Islam ke..Yahudi?

      13

      1
    • minah jambu say NO to drugs says:

      minah2 tudung pon ada kerja kat macdnalds kenape mesti di fitnah kan ? macdnalds tkde kene mengena ngan si trumpet tu kenape di kaitkn ? kalau gitu minah2 tudung n mlayu2 yg kerja kt macdanalds suroh diaorang berenti lah ! mengarot semua orang2 ni ..!

      5

      0
      • Anonymous says:

        Kannn! Pergi jual nasi lemak. Buat mcm pondan kt Cheras tu. Buat kerja lain lah… tiada paksaan. Byk lagi kerja2 boleh buat. Kalau nk mewah kaya..buat partime jdi GRO! Hendak seribu daya. Lain la laki ko kaya mcm Bung Moktar. Hihihiks

        3

        0
  3. Anonymous says:

    ORANG MALAYSIA RAMAI YG BODOH DARI YANG PANDAI..MALULAH..

    5

    4
    • Anonymous says:

      No lah, org dari negara China lagi bodoh I think, tengok benda2 pelik selalu berlaku or dicipta dari sana :p

      6

      1
      • Anonymous says:

        atlest orang china tahu jugak reka teknologi walaupun cap ayam.. cap ayam pun diguna pakai seluruh dunia, melayu ??? tahu aper… tahu melalak ilmu teknologi sepatah haram x tahu..

        9

        1
        • Anonymous says:

          orang china x guna fb twitter, dorang guna weibo website cina.. dorang jugak sekat produk US lepas tu cipta produk sendiri mirip produk US.. kita sepatutnya tiru China keluarkan produk kita sendiri terutama dari segi teknologi.. baru lah ekonomi berkembang macam Jepun.

          11

          0
    • Anonymous says:

      Aku setuju..orang malaysia ada yg siap berarak mendung kelabu..pegang sepanduk tunjuk perasaan kt dataran merdeka….bila di tanya kenapa bantah..kenapa tunjuk perasaan?jawapannya entah aku ikut jer..
      Ini contohlah

      11

      1
      • teriaklah ko puas-puas erkk says:

        biar leader yang berteriak dengan loudspeaker.. follower lain bagi nampak ramai jerr walaupun tak paham apa kejadah tunjuk perasaan ni.. contoh lain macam reformasi dan bersih, leader bukan main beremosi erkk high pitch segala bagai.. follower nganga je what the hell is going on end up tak paham apa kejadahnya reformasi dan bersih ni..

        0

        1
  4. Anonymous says:

    setuju sgt mcD beri byk peluang pekerjaan… ade setengah yg pakat bikot tu org tertentu dpt bayaran nk up kedai burger lain dgn menjatuhkan mcD… cara nk up rezeki tak berkat.. sbb tu mcD makin kaya

    11

    0
  5. nok gebuzzz says:

    abis…menteri2 pon smua bodoh!mcm mn…?melayu sama melayu pon kaki gaduh..malu!

    6

    0
  6. Suasuwei says:

    Apa beza mcd dengan BN? Satu bagi brim,satu bagi pekerjaan. Satu bagi peluru satu bagi GST. Kau nampak benda baik, buruk kau tutup mata. McD salur dana bukan fitnah Caprice oiii. Memang wijud Dana tersebut. Israel pun ucap trrima kasih pada McD secara terbuka. Caprice n Trump sama saja…

    5

    2
    • aa says:

      yg salur dana tu pemegang saham mcd. dah dividen tu duit dia, suka ati dia la nak buat apa dgn duit dia. mcd sebagai satu institusi tak de salur menyalur dik. sebagai institusi korporat mcd kena nampak neutral, so tak la nampak isu berat sebelah atau prejudis. kalau tak nnt orang boikot.

      2

      3
      • Anonymous says:

        McD Malaysia (Gerbang Alaf) masih perlu membayar royalti kepada McDonalds Corporation. The money goes to where, is anyone’s guess. Jika hujah you “dah itu duit dia sukahati dialah nak buat apa”, then begitu juga dengan duit mereka yang memboikot kerana agak sangsi dengan ‘ke mana duit dari royalti yang McD Corp’ terima disalurkan akhirnya’.

        6

        1
    • Anonymous says:

      If u r so unhappy with mcD suruh kerajaan tarik lesen niaga mcd. Tutup business kat msia. Nak boikot2 ni kenapa? Ramai org akan mengganggur nanti.

      4

      0
  7. Anonymous says:

    Nak boikot..teruskn. Aku tetap suka mkn Sundae dan Pies McD’s. Tak perlu beratur lagi bagus. Korang pergi mkn kt gerai bakso aja. Indon pun Islam..pergi support Islam.

    14

    1
    • Ex-Amnet Forumer says:

      Kita makan bila musim Chinese New Year sbb ada Prosperity Burger.

      13

      0
    • minah jambu say NO to drugs says:

      minah jambu suka sarapan kt mac $3 breckfast murah je hehe..

      3

      0
    • Sisturnina says:

      Melayu bodoh..makan burger +fries…tahan Tak berkulat 10 tahun. Apa jenis pengawet mcd guna pun xtahu. Check jer YouTube…org buat eksperimen…fries mcd n kfc…sampai 3 bulan elok x berkulat. Korang makan racun.harap dapatvkanser.

      3

      1
      • Melayu Mudah Lupa says:

        tu la aku suka makan ramLY burger rasa fresh especially oblong ramLY tapi kapir jahat sabotaj produk ni dengan burger ada babi nama PRamly<<<tgk mcm mn dia sabotaj nama Ramly burger dgn nama P Ramlee serentak…

        1

        0
  8. gitulerrr says:

    Oleh itu, maka nya meh la reramai makan Burger King ajeee…

    2

    1
  9. Anonymous says:

    MAKIN X BEST PLAK NARA NIE.

    3

    1
  10. Anonymous says:

    Caprice ni satu hal, dia cerita jihad bagai tapi videoclip pompuan sexy. Iklan yg Sunway tu pun dia pakai shorts mcm boxers. Cerita dia bela McD ni mcm paid review je. Tak slh nak betulkan tapi dia sendiri bnyk je yg tak betul. Lepas tu bila org kutuk sikit, kemain hangin pakcik ni sumpah blk. Get a life bro. Jaga solat kita dulu.

    10

    0
    • ika says:

      amik yang elok, jangan ikut yg tak elok. kalau nak tunggu orang tu perfect baru nak dengar kata, then semua better diam, sebab semua pun tak perfect.

      0

      0
  11. A says:

    Tolonglah jangan beri argument “kalau boikot McD kenapa tak boikot facebook sekali?” Macam kita kata dan menyuruh LAWAN PELURU DENGAN PEDANG!! Boleh tak jangan dengkel sangat? Agak2 tak bijak ke bijak jika kita gunakan fb itu balik sebagai ‘senjata’ untuk berhadapan dengan mereka? Mereka (Israel) nemang sudah keterhadapan dalam teknologi dan dengan teknologi itu mereka melobi, memfitnah, menyebar agenda serta menafikan hak2 orang2 palestin. Dan mereka melalaiakan juga buat mereka uang tidak sedar. Agak2 yang mana lagi bijak, sekadar duduk berdiam diri tanpa berbuat apa2 dengan serangan itu atau bertindakbalas dengan menggunakan pula teknologi yang mereka cipta untuk memerangi mereka balik??? Nak tunggu kita cipta teknologi, sampai berjanggut kot nak cipta teknologi yang besar2 yang boleh compete teknologi mereka (budak wechat agak busy buat benda lain kot) jadi apa yang kita boleh buat? Kita buatlah supaya senjata mereka makan tuan semula… itu pun mokcik kena terangkan secara detailed, :P

    0

    5
  12. Anonymous says:

    baru makan mcD… ayam goreng & bubur sedap.. tawakal jer lah bab isu palestin… company mcD jgk yg bagi rezeki kt ramai anak melayu msia ni.. nk boikot byk lagi brand US kt msia ni relax jer byk alasan taknak boikot… target mcD jer ke..

    5

    0
    • lol says:

      Hahaha kelakar la ko ni..first time ake dgr mkn mcD kne tawakal.. kekdahnye usaha doa tawakal.. smbil tgk berita dunia smbil melahap ayam mcd ditambah dgn sekelumit rse brsalah dan mgharap semuanya akn berakhir..ok done! Melawak je..

      3

      0
    • Sisturnina says:

      Kalau kau tengok budak2 Palestine yg kena tangkap tu baru 6-7 tahun, mcm kau tengok anak kau sendiri…tak gamak kau nak makan mekdi. tapi itulah…semua org jual ikan Kan? Tapi org Islam Tak sempurna iman dia kalau dia Tak menyayangi Muslim yg lain seperti sayang diri sendiri. Koramh mcm perangai arabla k Dah pegi mampus semua yg nak mekdi tu…

      4

      1
      • Anonymous says:

        Askar Israel yg tangkap budak Palestine tapi Mcdonald gak nak disalah kan. What the hell…

        3

        1
      • Anonymous says:

        aku serumah dgn non muslim dia pun tak makan mcd katanya kesian dgn bdk2 palestin…..melayu mana ada nak kesian sbb rasuah pun byk makan…..kalu menjual produk claim mcm2….bab makan memang tak jaga…tu hati hitam…

        1

        0
  13. Anonymous says:

    I really hv a problem wt mereka yang berkata “kenapa boikot McD saja, kenapa tak boikot yang lain?” As if kenal sangat kami yang memboikot ini. How sure are u guys kami hanya boikot McD saja eh? Seriously guys?? Awatlah kami nak boikot McD and only McD?… adoii, payah kalau koranf dok fikir satu lane macam ini…

    2

    4
    • Takheranakooo! says:

      Then korang buat la kempen boikot produk lain jugak.. buat la boikot nestlé n macam2 lagi. Banyakkk beb produk dia! Nestlé pon dah beribu produk. Acer try kempen kami nak tengok. Ni dok mcd mcd je. Pizza hut. Kfc?? Coke ape er cer? Caltex. ToyRUs. Clinique. Famous amous. Baskin robin. Maybelline! TESCO! Converse Levis Guess. Menyeluruh wey boikot! Dulu korg cakap start McD dulu then akan kempen produk lain. Skrg ape cer? Masih McD sajooo??!

      9

      0
    • Anonymous says:

      Otak cetek… tau boikot McD saja lah yg mampu… mentang2lah murah. Kesian aku tgk pekerja McD… dah lah kerja makin berkurangan… ada jugak orang menghasut nak tutup rezeki org lain. Harap orang yg menghasut n boikot tu akan rasa pulak rezeki mereka di tarik.

      3

      0
    • Anonymous says:

      Ko level McD jer ker…. Cer fikir secara lebih ilmiah utk bantu rakyat Palestine dpd duk boikot x tentu hala

      3

      0
  14. Tk says:

    McD Pizza hut. Baskin robin KFC ni budak2 suka sangat. TESCO ada tempat kanak kanak main. Best. Budak2 bukan tahu isu zionis atau Palestin. Bila anak nk pegi Those places mak bapak ikut sekali…..,, boikot tak boikot. Boikot tak boikot. Penin ler nk pikio!!

    1

    1
    • Kedondong says:

      Apa bagang. Mak bapak yg bawa anak pergi tempat2 tu. Anak bukan tahu apa2. Mak bapak hadap makan mekdi, pi Tesco, makan Baskin Robbins….anak ikut la.mcmana la mak bapak boleh ikut anak2 main Kat Tesco. Bodoh punya mak bapak zaman la ni…dah bawa pi aeon atau mydin.ajar anak solat…surau pun elok. Elok jugak ikut anak2 solat…khennn..

      0

      1
  15. Nick says:

    I’m with Caprice!
    Dosa memfitnah lebih dasyat dari dosa membunuh
    Sedap2 jer kata orang yg beli McD kat Malaysia ni contribute to the killings in Jerusalem… Semoga mereka ni insaf. Ada ke pernah nampak rakyat Israel ucap thanks pada McD sebab membantu mereka kalahkan Palestine???
    Fikir lah guna otak bukan guna lutut.

    4

    0
  16. hahaha says:

    Apa beza donald tram dgn donald duck? Dua2 jalan tonggek..

    0

    0
  17. madamroze says:

    goes to where…share fact & prove…i can share with others too.. klu xde prove org debat lagi

    2

    0
  18. Anonymous says:

    kedondong? Awak ingat org yang pegi Tesco Baskin Robin tu tak solat ke? Awak ingat pegi Mydin dan AEON tu saja ke ada tempat solat? Keep your kedondong masam Bangang comments to yourself.

    2

    0
  19. Big mek says:

    Yang aku tau aku nak makan mek Donald balik kang…
    Pekerja mc donald melayu. Kang habis budak2 tak de keje. Dorang rompak korang nak? Boikot je sebok, sembahyang pun tidak korang ni.

    3

    0
  20. Big mek says:

    Kilang arak kat sini cuba tengok sikit kiah, berape ramai yg keje…jgn cuba2 nak tutup mata. Tu bangsa ko.

    2

    0
    • Peacenowar says:

      Yg tutup mata tu, rakyat ke atau yg ada baju? Fyi dikatakan semua teknologi mahupun mcdonald, starbuck, nestle, google, milo, segala jenis benda termasuk bank negara kita sekalipun dibawah naungan yahudi. Utk memboikot semua mmg sgt susah. Tp apa salah kita just boikot satu², smpai malaysia sendiri yg buat francais, teknologi, atau products sndri di malaysia. Tp dh ada dh pun mcm burger ramly etc. So better kita bantu bangsa kita yg lebih kita utamakan. Pekerjaan itu ada dimana², percaya pada rezeki Allah kan? Kalau burger ramly kaya mesti dia bukak lebih cawangan mcm mcd. Tp yg dh kerja mcd tu jgn pulak.dihina disuruh benhenti. Kita buat jalan kita shaja tnpa gggu apa². Duit kita hak kita.

      1

      0
  21. Sinaran says:

    contoh artis yg komen pakai akal, dengan artis bimbo tayang tetek takde job pastu acah politik. like night and day gituhhh

    2

    0
  22. tak gitu says:

    kalo nk berjuang tu bia jd cm south korea..ni memekak je lebih..xde pn nk pegi perang..

    0

    0
  23. tak gitu says:

    xkn mcd je nk boikot..barang nestle tu pn yahudi punye..boikot la skali..boikot sume skali dgn stesen minyak jugak..keta continental tu boikot la jugak..dh order pastu xnk bayo..sape ajr ko menyusahkn org lain..dh terang2 wt dosa jugak tu

    0

    0
  24. Anonymous says:

    suruh boikot kemain, tapi still gebang kat fb twitter mengalahkan mujahiddin, cube ko simpan duit boikot2 brg2 tu n pegi sane palestin ikot salur2 NGo yg ade n bg bantuan, jgn tau bergebang sane sini tapi habuk pon takde. boikot mc d kemain, tp suruh sedekah utk org2 palestin liat nak mampus. duit ko, pandai2 laa ko spend nak beli ke xnak beli. tp xpyh laa hasut2 org n makin menambah tokok fitnah yg ade. org lain pon celik IT jugak, diorg pon boleh baca semua tu disalur ke mane, xyah korg nak susah2 hasut sane sini.

    0

    1
  25. Cina lama dah boikot Mydin says:

    org melayu mana nak boikot mcd drg kan suka mencekik….sedangkan org putih luar sana byk boikot mcd sbb atas dasar kemanusiaan….lagi pun berita JewsNews kan cakap bila2 dia boleh boleh bom Malaysia dalam satu saat…masa kena bom tu barula melayu ni rasa mcm mn palestin kena bom baru ada akai masa tu nak mencekik mcd kfc tu……

    cuba tengok cina sebagai yahudi timur ni dah lama boikot mydin bisnes org Islam. Orang melayu ni pulak tak peduli dah halal haram semua benda nak telan korea ke apa ke kononnya hipster sangat

    3

    1
  26. anonymous says:

    tak de maknanya nak boikot2 cuba korang letak hidangan mc d ni atas meja pemboikot 2 ni semua habis ditibai licin cakap seropa taik us dok sekongkol dgn yahudi attack paletin pasal dorang la korng sebok,apa dpt .mesia ni memang kepoci psal negara lain skali kena bom skit je hancur semua mesia bodo taik

    0

    0
  27. Anonymous says:

    report tahun 2015 700 cawangan mcd ditutup diseluruh dunia….tapi tak termasuk Malaysia
    https://www.rt.com/usa/268225-mcdonalds-closing-700-locations/

    2

    0
  28. Jangan boikot McD sahaja, jom boikot semua product US seperti movie Star Wars…. kihkihkih…

    0

    0
  29. Good day very cool web site!! Guy .. Beautiful ..
    Wonderful .. I’ll bookmark your web site and take the feeds additionally?
    I’m glad to find a lot of helpful info here in the publish, we’d like work out extra techniques in this regard, thank you for sharing.

    . . . . .

    0

    0