Written by Bella | February 2nd, 2015

Minggu lepas, beberapa laman blog di Malaysia telah mendedahkan foto terkini Seniman Tan Sri Jins Shamsuddin yang kelihatan begitu uzur dan kurus selepas menghidap penyakit Alzheimer selama empat tahun.

Pendedahan foto tersebut membuatkan orang ramai tertanya-tanya akan status kesihatan seniman tersebut dan menjadi bualan hangat di media sosial.

Menyedari bahawa perkara tersebut sudah menjadi viral, anak kepada Tan Sri Jins Shamsuddin telah tampil memberikan penjelasan disebalik spekulasi yang timbul. Anaknya Putera Hang Jebat berkata, bapa beliau tidak mempunyai sebarang penyakit lain selain Alzheimer dan kini dijaga dengan baik oleh isterinya Puan Sri Halijah Abdullah di kediaman mereka di Hulu Kelang, Selangor.

Saya tidak pasti bagaimana gambar berkenaan boleh tersebar namun saya sedikit terkejut kerana ia menunjukkan seolah-olah ayah dalam keadaan sangat uzur sedangkan dia masih sihat di rumah.

Biasalah bila dah berumur mungkin selera makan tak macam dulu sebab itu nampak kurus.

Khabarnya, Presiden Persatuan Seniman Malaysia Zed Zaidi bakal menziarahi Tan Sri Jins Shamsuddin hari ini bagi mengetahui perkembangan terkini seniman lagenda tersebut.

Tan Sri Jins Shamsuddin merupakah salah satu seniman yang mempunyai pencapaian yang tinggi termasuk dalam peringkat PHD. Filem lakonan beliau seperti Pancha Delima dan Bukit Kepong masih lagi di ingati ramai. Sama-sama kita doakan agar beliau berada dalam keadaan sihat.

Sumber Berita&Foto: Harian Metro

7 responses to Anak Jins Shamsuddin Nafi Bapa Sudah Uzur

 1. fatin manja says:

  Kita doakan yang terbaik untuk beliau.. semoga Allah merahmatinya..

  0

  0
 2. zietafus says:

  Buat tan sri jins smoga d beri ketabahan
  dan sentiasa d redhai Allah..
  pe pun sya adalah peminat setia tan sri
  dr kecik semua filem tan sri sya tonton..
  yg menjadi feverit sya filem esok masih ada..

  0

  0
 3. ann says:

  Nara tak elok ko keluarkan gambar ni…ada minta izin kat keluarga Tan Sri ke ???

  0

  0
 4. Anonymous says:

  antara hero filem klasik yang handsome di zaman kegemilangannya. lakonan mantap & kacak. semoga Tan Sri diberkati Allah.

  0

  0
 5. minah jambu tk suka scandal says:

  semoga ada keajaiban perlaku ke atas diri Tan sri semoga cepat sembuh sehat di masa2 akan datang…semoga Allah bersama mu..

  0

  0