Written by Bella | January 19th, 2018

Dikritik dan dilabel sebagai lagu paling banyak “dislike” di YouTube, siapa sangka lagu Abang Nak Tegur nyanyian Datuk Aliff Syukri dan Nur Sajat dalam pencalonan awal program Muzik-Muzik. Berita itu dikongsikan oleh Aliff sendiri dengan penuh rasa teruja dan berharap agar lagu tersebut layak ke Anugerah Juara Lagu.

Saya baru dapat tahu yang lagu ini dapat pencalonan baru Muzik-Muzik.  Harapan moga-moga dapatlah ke AJL (Anugerah Juara Lagu) pula. Alhamdulilah, lagu Abang Nak Tegur setakat ini apabila dicampur-campur kesemuanya sudah mencapai 13 juta tontonan.

Walaupun ada yang tak suka, tapi lagu ini dah trending. Betul saya yang menyanyi sendiri.  Saya pun tak ada istilah nak buktikan apa-apa sebab saya tahu saya bukan penyanyi. Saya cuma nak cuba bidang baru.   Alhamdulilah, setakat ini memang banyak show saya yang masuk.

Mungkin ini lah yang dikatakan rezeki, lebih banyak orang kutuk serta jalankan kempen “dislike”, lebih popular lagi lagu Abang Nak Tegur. Mana tahu lepas ini Aliff dan Sajat boleh beraksi di pentas besar AJL pula?

Sumber Berita : Sinar Harian

61 responses to Aliff Syukri Harap Lagu Abang Nak Tegur Layak Ke Anugerah Juara Lagu

  1. Anonymous says:

    hahahahaahahaha

    28

    0
  2. Anon says:

    Menunggu komen bawang2 sekalian….

    1

    2
  3. melati says:

    “Aduiiii ” ada lagi ker org tgk AJL..??? tu jew

    15

    0
  4. Ku bukan Mak Cik or Pak Cik Bawang says:

    Tak tau la nak ketawa ke nangis ke … Yang pasti boleh depresi baca nie !!!

    Penonton lari keluar sat masa diorang nie buat persembahan .

    21

    0
  5. neddy blossom says:

    eeee berlagak sungguh la ko wahai aliff syukri oiii.. bajet2 bagus jerk! meloat plak aku bile ko angkat bakul sdri.. piirahhhhh!

    9

    0
  6. Anonymous says:

    tak payah lah…ko bukan penyanyi pon..ko omputih panggil…CON ARTIST. :(

    5

    2
  7. damai says:

    netizen tegur perbuataan kau, kau ckp netizen cemburu akan kekayaan kau, bini kau tu mengandung, jgn nak terover sgt sampai org sumpah serenah. sudah2 aliff, in first place you not even a singer or artist faham tak, dah smlp kat IG nak beli perabot berjuta2 RM pun nak live, lepas tu sebut harga, what are your intention actually, serabot lah blog Nara, bukan artist pun nak publish, in kan blog gossip artist

    15

    0
  8. mama says:

    “ayam mee” lagi sedap dan catchy drp lagu ko.
    sorry…nice try tho..

    17

    1
  9. Anonymous says:

    perasan giler. eeee..please lah.

    4

    1
  10. benci orang hipokrit says:

    Alahai…Besar betul harapan Dato’ AS ni ya…Takpela, elok la ada harapan yang besar mcm tu tapi jgn terlampau tinggi ya Dato’ takut nanti kuciwa!

    4

    0
  11. anon says:

    Yg menang AJL tahun lepas pun org tak peduli dah ( kecuali Dayang ) ..
    yg lain2 tu , xde sapa ingat pun… dah x relevan sebenar nye ….
    xde sapa yg tertunggu2 AJL cam zaman Dato Siti dan yg sebelum nye dulu…

    Final AJL tahun depan , Tok Lip n Abg Sajat, Tok Vida , Tok Dr Boy Boroi dan
    sewaktu dgn nye …

    19

    0
    • Sambal belacan says:

      Lagu2 skrg tak macam lgu yg masuk ajl dulu macam lgu zaman dato’ siti ,ziana zain dan yg lain2 yg kalau dgr skrg pun masih sedap di telinga. Lgu2 skrg forgettable.

      5

      0
      • wekkkkkkk says:

        hahahahaa..dulu lain, dulu ko remaja, skrg dh dewasa, dn akan jadi makcik/pakcik.
        dulu sapa makan sardin dn ikn bilis katanya..sengkek..tapi 22 makanan ni dh mahal..ayam yg murah tau..
        kalau nk bandingkan byk x tertaip…

        3

        1
      • Anonymous says:

        setuju. nilai2 seni dah terhakis. lagu2 skrg kurang dari sudut artistik. melodi pulak… tak sodap. lagu2 dulu boleh menanah jiwa raga tapi lagu sekarang..dengar pun buat sakit hati. baik tutup radio…mencermarkan ruang udara je.

        7

        0
      • Chohkri Yulis. says:

        Dulu lain…skarang lain…xde benda akan kekal lama & sama. Dan ia menjadi trend. Sebenarnya lagu2 dlu dh x mcm skarang sbb pcipta lagu dlu dh x aktif dh buat lagu untuk artis2 lama contohnya utk Ziana Zain, Liza hanim, Sheila Majid, Fauziah Latif dll. Pcipta ni dlu yg byk menaikkan artis mainstream ni semua mcm Saari Amri,Ly & Baiduri, Patrick Kamis, Johari Teh, Adnan Abu Hassan dll.

        Ziana Zain bangga kata orang nak dia dengan psembahan konsert tu semua tapi mcm mana ko nak kekal relevan kalau duk ulang lagu sama n dah x takde lagu baru. Duk tunggu org buat lagu utk ko. Penyanyi skarang ramai bleh buat lagu sendri mcm Faizal Tahir, Alyah, Yuna, Akim dll. Ds Siti pn dah amik mcm2 pcipta lagu baru utk tarik phatian pendengar lain juga.

        2

        0
      • Chohkri Yulis. says:

        Dayang masih org dgr n relevan utk kbykkan generasi sbb Ajai byk sumbang lagu. Ajai pcipta lagu 90an masih aktif smpi skarang.

        Patrick Kamis pn dh kembali utk Wany Hasrita & Tajul.

        Ly & Baiduri femes blk sbb lagu Hafiz.

        Lagu Xpdc dh x sama cam dulu sbb Js Kevin dah takde.

        Search pn dh kembali ke M Nasir buat killer album blk. M Nasir dh x buat lagu konsep 90/80an. Sbb dia xnak ulang benda sama. Dgrla abum br Search tu.

        Wings dh hilang Loloq, Js Kevin, M Nasir dan len2.

        Slam masa reunion org dh x dgr sbb Saari Amri x sumbang lagu.

        Edry Kru/Kru pn dr 90an kekal relevan buat lagu ikut peredaran masa n radio.

        Takkan ada lagu2 mcm dulu sbb artis2 korang dgr tu mharap pcipta lagu zaman dlu. Ds Siti juga boleh move on truskan pjuangan ikut masa dgn full album.

        2

        0
  12. sedeyyyyyyyyyyy says:

    dengar kata sajat pun nak buat single…
    adoiii….rosak la industri hiburan gara2 korang.

    3

    1
  13. VooDoo Diva says:

    Buat versi la… Tajuk lagu “Abang Tertegur”, konsep lagu bertemakan penyesalan. Bila jejantan gatal menyesal bila tertegur pondan2 kat jalan bahahahahah.

    3

    0
  14. Sambal belacan says:

    Lagu dapat jutaan views dan trending tak bermaksud ianya tiket ke juara lagu. Aku rasa lagu tu trending pun sebab orang ramai tak suka.

    8

    0
  15. neelofaK says:

    ESOK TU DAH DAPAT PENCALONAN LAGU TERKELUAR HAHAHA

    5

    0
  16. Anonymous says:

    13juta view… tgk bole bit aiman tino book of records tak…

    3

    2
  17. AMIR says:

    HAHAHAHAHHHAHAHAHANAT

    3

    0
  18. cikedis says:

    kemurungan aku baca ni…

    4

    0
  19. aA says:

    Rasa rasa nye you tengah bermimpi DAS. Ne yg paling lawak. Aku rasa macam nak terkencing gelak.

    2

    0
  20. Ibu says:

    AJL selalu dikatakan anugerah berprestij kpd pengubah lagu & penulis lirik, harap dikekalkan mutunya

    7

    0
  21. Anonymous says:

    bodo la kau nara aku taknak baca dah blog kauuuu gossip2 macam ni buat aku nak ngamuk!!

    6

    0
  22. Anonymous says:

    ini saja harapan utk naik ke pentas. kalau diaorang ni nk nyanyi free di kenduri kawin aku pun aku tolak tawaran.

    6

    0
  23. Anonymous says:

    org yg ada duit skrg knp perasan sangat huh? lagu ko kasi cd free pun aku baling ke tong sampah je lah.

    5

    1
  24. kak ta says:

    over confident. kesian nya….padahal org gelak je dgn perangai ko. kesian datin…laki mcm x serupa laki.

    8

    0
  25. penjual jamu says:

    sudah2lah mempervodohkan diri tu. pergi jual minyak lintah lagi bagus.

    5

    0
  26. Sumandak says:

    Elok la tu.. masuk la AJL tok.. Ada jugak calon lagu kalah.. senang kerja juri.. time ko nyanyi boleh penonton pakat2 guna Masa tu utk gi jamban..

    9

    0
  27. Boikot tv3 pnipu says:

    Da pluh thun x tgk AJL.lgu mrapu mraban,da xmcm dlu.ni klu msuk dato dan pondan ni ke ajl,alamat la..trun rating tv3 ntt.

    4

    0
  28. Non says:

    Nnti kt ajl nk riak apa pula…kan riak dgn kekayaan feveret kau..nyanyi bkn sbb nilai seni or minat pn…kau riak sbb rasa nk famous semua bidang…nnti kluar la ayat sbb marketing la…jgn rosakkn industri muzik malaysia pula..p la pulun buat utube psl duit berlori2 tu x jeles pn tapi nk muntah..

    1

    0
  29. Anonymous says:

    hahahhaahahah tggi sgt cita2 ko ni alip…

    3

    0
  30. Murni says:

    ko bayar lah, then ko layak masuk, ada duit semua boleh jalannnnnn

    3

    0
  31. mak cute says:

    lagu level sampah dgn video klip terhencot2 nak soh masuk AJL…tp klo jolok RM kompem lepas…silap2 jd juara AJL…tak boleh bayang sajat nyanyi live…

    2

    0
  32. sukahatiaku says:

    gila ke apa lagu ni masuk AJL?? the heckkkkk. lagu ntah apa-apa. suara kelaut.. dah takde lagu lain ke nak calon?.

    1

    0
  33. Anonymous says:

    Biarlah dia perasan

    1

    0
  34. hm says:

    muzik-muzik dah tak GRAND mcm dulu. nasib baik la dayang norfaizah ade. xminat sgt lagu die. tapiii, atleast berkualiti lah sikit muzik tu. lagu skang ntah ape2. muzik oversimplified. yes, blh oversimplified… tapi lagu kne ade message jgk la.

    2

    0
  35. Annoying says:

    KEVAVIAN APEKAHHHHHHH??seriusly xleh hadammm.. #crazinesss

    0

    0
  36. sajat ayam says:

    dato kena sponsor AJL la baru tv3 kasi lagu dato masuk…jadi juara sekali

    1

    0
  37. Anonymous says:

    Boleh la kot, menang tanpa bertanding.

    1

    0
  38. anon says:

    buat malu MALAYSIA je wei

    0

    0
  39. rosi says:

    kalo masuk muzik2..nampak sangat level muzik2 da downgrade giler2/..da berzaman x tgk lagi la buat org x nak tgk

    0

    0
  40. jemah tak kisah says:

    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHA…..!!!!!!! Maybe dia sponsor AJL tu beratus ribu dengan syarat lagu dia masuk.. mana tau kannn… Nyanyi live dulu abang aliff.. kalau sodappp, kitaorg vote… KALAU LAH!
    AJL pun dah sendu kan sekarang… boleh la naik rating kalau ada “drama – drama” cenggini..

    0

    0