Akhirnya Rakyat Malaysia Kini Boleh Menekan Butang ‘Join’ Di Saluran YouTube

Teknologi

Akhirnya Rakyat Malaysia Kini Boleh Menekan Butang ‘Join’ Di Saluran YouTube

YouTube akhirnya membolehkan rakyat Malaysia menjadi ahli saluran di laman web mereka. Mula diperkenalkan pada 2018, YouTube membolehkan peminat kembali ke pemilik saluran dengan menekan butang ‘join’ di sebelah butang ‘subscribe’. Ini adalah langkah lain untuk menyokong penciptaan laman YouTube kerana ini agak serupa dengan Patreon.

Menyertai sebarang saluran memberikan akses public badges dan emoji kepada peminat dan akses kepada pemilik saluran lain antara faedah yang ditawarkan dari semasa ke semasa. YouTube juga menyatakan bahawa harga yuran keahlian mungkin berbeza bergantung kepada negara atau kawasan anda.

Advertisement

logo Youtube

Perkongsian oleh Jazli Aziz di laman Twitter telah memberitahu bahawa keahlian di YouTube tersedia untuk sementara waktu di Malaysia pada tahun lepas. Namun, selepas itu butang tersebut hilang dengan cepat. Kali ini, butang ‘join’ kembali lagi untuk terus kekal berada di Malaysia.

Tidak semua saluran YouTube menyediakan penawaran ini, hanya saluran yang popular dibenarkan mempunyai pilihan ini. Pemilik saluran harus mempunyai sekurang-kurangnya 100,000 subscriber, berusia 18 tahun ke atas, menjadi rakan kongsi kepada YouTube dan beberapa syarat lain.

Pemilik saluran yang menawarkan yuran keahlian serendah RM10 sebulan membenarkan anda untuk menerima loyalty badges di sebelah nama akaun anda di dalam ulasan dan chat live, custom emoji yang berkaitan dengan saluran serta faedah lain. Unbox Therapy, MKBHD, Tips Tech Linus, Dave2D dan Vox adalah saluran yang berkaitan teknologi yang menawarkan keahlian ini.

saluran Youtube

Selain menerima pengiktirafan daripada pemilik saluran, anda juga bakal mendapat faedah seperti akses kepada kandungan eksklusif dan tontonan awal. Saluran seperti The Fitness Marshall menawarkan yuran keahlian lebih mahal (antara RM50 ke RM60) kepada peminat mereka untuk mendapatkan video secara eksklusif dan diskaun barangan yang dijual.

Setiap pilihan platform hiburan dalam talian banyak dipengaruhi oleh faedah yang bakal diterima oleh pengguna. Oleh itu, pengguna dinasihatkan untuk membuat perhitungan sebelum memilih mana mana platform sebagai langganan tetap secara bulanan.

Sumber 

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...