Written by AbangNara | May 20th, 2013

Pasti ada yang gembira dan ada yang sedih dengan berita ini. Rancangan realiti TV popular, Akademi Fantasia kini kembali semula. Sebelum ini, rancangan yang lebih dikenali dengan singkatan AF ini telah pun ditamatkan selepas 9 musim. Juara terakhir AF ialah Hazama.
af
Majlis pelancaran dan sidang media Akademi Fantasia 2013 akan diadakan pada 23 Mei ini. Dikatakan bahawa AF akan kembali dengan pengisian serba baru yang tidak pernah disaksikan sebelum ini. Sama-samalah kita nantikan perincian mengenai program AF pada sidang media kelak.
akademi fantasia 2013
Apa pendapat anda mengenai kemunculan semula Akademi Fantasia?

P.S: Ada Cara Berhenti Merokok Paling Mudah?? KLIK GAMBAR INI

TAGS:
PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

103 responses to Akademi Fantasia Kembali Semula Di Tahun 2013

  1. comelsahaje says:

    first!!!

    0

    0
    • comelsahaje says:

      akademi fantasia bosan..

      0

      0
      • Anonymous says:

        cuba buat program lain plak yg lebih bermanfaat, astro ni nak untung jerr

        0

        0
      • hil says:

        af dah tak relevan. mohon banyakkan program2 ilmiah .

        0

        0
        • Junaidi Syarif says:

          Rancangan realiti sukan termasuk sukan bermotor (seperti lumba kereta dan lumba motor) jangan dilupa pula! Ia baik untuk pembangunan sukan negara.

          0

          0
      • Anonymous says:

        alamak propanya astro nie
        kata AF9 tu yang terakhir…
        aku cdgkn baik buat The Voice Malaysia
        cari coach yang bgus2 peserta pown yang betul2 berbakat

        0

        0
        • betul tu, buatlah rancangan The Voice Malaysia…….jgn harap kan rupa paras n pekej lengkap untk kaut keuntungan, ada ramai yng berbakat kat luar tu…

          0

          0
        • didi says:

          sorry to say but im not agree with the voice malaysia. ya Allah. malulah sikit dengan orang luar. semua benda kita nak meniru. Mana standard malaysia? Buatlah our own reality show. Jangan copy org luar, tambah “MALAYSIA” dekat hujung ayat. korang taknak ke Org luar pulak tiru kita? barulah bangga sikit.

          0

          0
    • Anonymous says:

      Satu lg program hiburan yg mentekedarah duit org. Kepada kengkawan semua tengok boleh, afundi jangan!

      0

      0
      • Anonymous says:

        Tak apa….. org kita kan kaya-raya. Takat afundi tu apa lah sgt…. berapa sen je. Nanti kan dpt duit bram BRIM broom RM1200 yeay…..

        0

        0
        • semah says:

          dpt duit BRIM pun, x kuasa aku nk afundi org yg aku x kenal, baik beli barang dapur

          0

          0
        • nasi ayam says:

          nak beli hp baru guna duit brim :)

          0

          0
        • lalalala says:

          terima kasih BN sebab bagi bantuan…nak harapkan parti pembangkang tak bagi apa pun kat aku, aku susah BN jugak yg bantu…nak harap kan pembangkang non hado

          0

          0
        • Choiii says:

          Terima kasih kerajaan negeri Selangor kerana berjaya melipat gandakan hasil negeri selangor walaupun takkan keluar dekat berita semua tu.. terima kasih dengan air percuma sepanjang lima tahun dan seterusnya ini walaupun konon disuruh ambil air negeri pahang yang kebanyakkan rakyatnya sendiri mostly dipedalaman pun kena amek air parit. anyhow, terima kasih kerajaan malaysia bagi BRIM, boleh guna balik untuk bayar roadtax..

          0

          0
      • nizz says:

        setuju …tengok jgn afundi lagi lah jgn…

        0

        0
    • bbycumil says:

      astro xde modal lain ke selain af?baik wat topchef ke..biggest loser malaysia ke..af bosan la..nnt ade je yg gedik n plastik..xpon bcinte..mluat ok!

      0

      0
    • LULU says:

      YE YE JE DLU CKP YG TERAKHIR! puihhhh! -_-“

      0

      0
    • kak timah says:

      DGR2 CTER AF KALI NI XDUDUK TERPERAP DAH DIORANG WT KONSERT TIAP2 MNGGU MENJELAJAH SELURUH MALAYSIA . . UNDIAN PLK DI CMPUR DGN MARKAH JURI

      0

      0
  2. LALOYA LAYOLA says:

    Af???????????HURM??BORING???

    0

    0
    • minah jambu tukar kaler merah biru says:

      3rd hehe

      0

      0
      • minah jambu tukar kaler merah biru says:

        eh tadi macm 3rd ni 4th pulak pesal ni? eeeeeeee malas lah nk komen kalau macm ni huh !! minah jambu tk minat lah kalau Af Af ni boring nyampah !! minah jambu lebih suka Mentor hepening…macm nyah aje si hazama ni huh !!

        0

        0
  3. comelsahaje says:

    akademi fantasia bosan..

    0

    0
  4. nek jah ratu kebaya vouge gitu says:

    huh..taktik astro nak untung, artis AF yg kira ok
    hafiz- ada suara hebat tp nek jah bosan dgn lagu ko, cer try internasional market pulop
    stacy- kena cipta dance cheography yg sharp, mv kena power, baru org luar minat
    hazama- cer try kelainan pulop…ko join indie band jelah, sepadan kot dgn style ko

    0

    0
  5. peace says:

    x payah laa~

    0

    0
  6. puspawangi says:

    Bapak bosan.. Kluarkan kebnyakkan artis ygx berkualiti lansung.. Semua bintang mee segera… 2,3 org je btol bagus.. Yg lain harap muke gan body je

    0

    0
  7. Dodd says:

    Aku tak kesah sgt..ade pun ok xade pun ok… Kalau ikot kan bosan lepas af3 glad bosan tp bosan2 pun aku tgok jgak sampai ke9 haha.. Tp yg Hidup lg dr af ni brape kerat je… Azza ngan Atie af1 lebih blakon dr nyanyi..af2 zahid jd dj, Farah pangacara rasa halal ape tah..Adam ngn VIP …af3 Marsha pon ngn propaganza..mawi duk blakang langsir..af4 aku xtaw lah…af5 mila baru je nampak muka ngan lagu baru.. Heliza yg aku taw byk ngn usrah..af6 ade la wakil sorang Stacy… Af7 hafiz je kot..mmg berkualiti yg ni…af8 Adira je kot…af9 hazama..hazama byk lgu ost ygbest2,,,tp xtaw la tahan brape lame plak…Huhu… Yg lain2 mane?

    0

    0
  8. seha trilogi cinta says:

    bullshit!!..ini semua poyo..

    0

    0
  9. akmall says:

    jom ujibakat semua.. tapi entah2 dia nak buat cam ada mentor sikit kot… hahaha.. entah.. tapi rasa cam nak try je..hahahah

    0

    0
  10. gugu gaga... says:

    hentikan drama indon..sbb da ada kat indo pack kan..pastu jgn siarkan ben10 kat astro prima..nak siar karton siar je la kat pakej cartoon..bongoks..

    0

    0
  11. Tina turner says:

    Af? Huh bosan.. Sudah2 la tu.. Bajet stop 2-3 tahun nk wat comeback la kunun.. Raja lawak7 best..

    0

    0
  12. shara says:

    x pernah sekalipun kuundi AF…buang duit je! setuju hentikan cerita indon terutama di TV3..sgt3 membodohkan penonton…lbh baik siarkan ulangan drama2 akasia yg best seperti soffiya, chinta dan paling best setia hujung nyawa…drama melayu jauh lebih cerdik daripada cerita indonesia yang lemau..

    0

    0
  13. maRnia says:

    Rasanya AF dah tak sesuai lagi sebab semua orang tau formatnya. Bila pelajar-pelajar dah tau sentiasa ada camera memerhati, mereka lebih banyak berlakon dari bertindak secara natural. Dah la Guru-gurunya boring. Juri-juri pulak diambil dari kalangan orang yang popular tapi 0 ilmu pengetahuan. Syok sendiri. Asyik ulang cakap benda yang sama. Buat penonton geram je. Nak cari yang popular boleh tapi biar la yang ada education dalam bidang yang mereka nak komen. Rasanya ramai artis kita yang ada pendidikan tinggi. Penonton sekarang ni bijak- bijak. Mereka boleh komen lebih baik dari juri.

    Kenapa tak buat rancangan baru je ? Baru la interesting. Naik la rating. Kalau boleh pengacaranya ambil la muka-muka baru yang ceria dan berpengetahuan !!!!. Ketengahkan mereka..

    0

    0
    • Anonymous says:

      AF baru ni akan amik ko sbg salah seorang juri yg banyak ilmu pengetahuan dan x popular supaya tak lah syok sendiri dan asyik ulang cakap benda yg sama je. OK?

      0

      0
  14. pah bedah says:

    bintang mee segera je penuh AF ni.. semua harap rupa ja ada.. nyanyian hampeh…
    belakon pon kayu ja… buang duit buang masa semua ni.. poyo lebihh meluat aku

    0

    0
  15. yon says:

    rancangan paling bodoh d malaysia….belakon n propa jer lebih…sedangkan astro dah decide sape pemenang dia dari awal lagi n nak raih duit dari sms penonton…macam propa musim Mawi dulu

    0

    0
  16. missa says:

    takde idea baru ke astro?…alahai… boringla af ni…. banyak lagi program realiti tv yang lebih menarik…ni asyik program menyanyi2… bosanla…. hmm…

    0

    0
  17. Lagubestbest says:

    Err.. harap astro boleh buat AF campur Festival Seni (dalam seminggu final ker).. Biar pesta tahap gaban nyer. Lebih besar dari vokal, lebih besar dari jomheboh, lebih besar dari sambutan malam tahun baru. Kalo boleh & mampu la..

    0

    0
  18. rainbow says:

    kembali dgn pengisian baru?kelas agama, belajar tajwid serta tarannum ke?

    0

    0
  19. LESONG says:

    astro ni laku bile ade af je. rating tinggi. bile af dah xde, rating agak menurun..

    0

    0
  20. kasabian says:

    salam..

    aku harap pihak astro baca ni:

    1. Tolong stop cerita indon…drama2 tahyul, meleret2 nak mati, asyik zoom in zoom out muka pelakon dalam scene suspense tercengang2…berkelip pun ambil masa 2 minit ke? (tuk tv3 juga..yeah)

    2. Selain daripada rancangan realiti masak memasak.. tak relevan dah nak buat rancangan menyanyi…setiap tahun penyanyi baru yg muncul berlambak2…jangan kan nak hafal nama diorg…nak tau lagu sapa pun aku tak kisah da…tak bleh catchup..jangan lah pentingkan hiburan semata2…nak untung…pembangunan ilmiah dan jatidiri lagi penting untuk menyokong pembangunan negara…kalau stakat pertandingan menyanyi, pertandinan kpop tak payah lah.Tengok lah masa depan anak remaja sekarang ni. Anda rasa anda menyumbang ke arah memperkasakan anak bangsa atau merosakkan?

    sekian.

    0

    0
  21. azlina says:

    ermm rindu ngan AF

    0

    0
  22. LeinaTakHangat says:

    tak paham aku ramai nau bebajet best nak komplen tak best. dah tak best tak yah tak susah pong.

    0

    0
  23. ahmad nazrie says:

    AF kalu taknak bosan..ikut mcam raja lawak..sebab raja lawak ada kesinambungan..dari Raja lawak–> Maharaja Lawak–> Maharaja Lawak MEGA..
    AF pun bleh wat camtu..Best of the best bertarung dulu…juara AF lawn juara AF

    0

    0
  24. cik dayah says:

    astro nk cekik duit org le tuh..
    AF paling senang sumbang duit untuk astro..

    0

    0
  25. khairul says:

    daripada siarkan cite indon mengarut..baik la siarkan balik cite2 melayu zaman 80 an…drama terbitan hvd..lagi best

    0

    0
    • Dodd says:

      Yezzzaaaa.. Aku nk sgt tgok blik citer2 hvd….ulang blik cerita pendekar zmn2 raja azura ngn musang so guntang tu lg bgus drp tgok dorang mlalak..citer spektra dulu jauh lg best dr citer Indon yg McM bodo ni…satu cerita sampai 200 episode pastu nk claim cerita bajet tggi…huhu

      0

      0
  26. Neni Kamsiah says:

    boleh kalau nak ada balik, tapi buat format sama macam af2-af3. baru lah okey.
    patutlah banyak hint astro dah keluarkan dalam iklan dengan raja lawak.
    hehe

    0

    0
  27. astro cekik darah says:

    rancangan2 astro mmg mengarut. byr mahal. tapi sajian sume ulang tayang. x ada idea lain ke selain astro. kalau bkn pasal nk kaut untung berjuta2 x de nye astro nk buat semula astro.
    kps astro..pls la..stop citer yg ulang2. stop citer indon yg mengarut2 asik tetukar anak la..zoom in zoom out je dh 5 minit..suspen la konon. n jgn la menipu penonton2 dgn sajian astro yg x seberapa n x kualiti. yg citer best sume kena ambil pakej lain..tmbah lg duit. tp yg basic..hampeh..tukar la sume channel pun x ada yg menarik. semua channel basic langsung x ada yg menarik nk ditengok selain citer yg ulang2 berpuluh2 kali. last2 aku tgok tv3..tv9. baik x yah langgan astro cm ni.

    0

    0
  28. adeq says:

    tengok boleh,,, nak sms tak lahhh,….dah lah bulan2 astro kena bayar, ujan aje terus gelap tv. pastu iklan banyak,,,citer ulang2 dan ulang2… Citer Tolong awek aku pontianak tu dah 3 minggu ulang kat 104.

    0

    0
  29. Arin says:

    Bagus juga ada program ni. Tapi tolong jangan ambik yang lawa2 tapi bakat nan ado. menyampah tau..tak kemana nya. Tak yah amik ramai2 sngat. yang penting kualiti.

    0

    0
  30. Anonymous says:

    suka2.. harap banyak lagi pembaharuan dan pemilihan yang betul kali ini…

    0

    0
  31. -_- says:

    elleh…org kat atas tu ckap ja lebih..last2 tgk gak…sapa kata astro x de idea lain?????? belambak kowt pogram lain…korg yg x reti nak plih…bodoh….n yg psal cite indon tuu,,bkannya suma channel astro ltak indon…klu da rse astro dah x relevan ngan korg,,unsubscribe je laa….senang!! biar arr dya nak wat comeback ke x comeback ke,,ko nak tgk,,ko tgk!! xnak,, x yah arr tgk…x yah arr over sgt komen tuu…nak pmbangunan ilmiah?? bkak la oasis…bongok laa komen powwn…..

    0

    0
  32. Anonymous says:

    bongok laa org2 yg komen nii

    0

    0
  33. Anonymous says:

    elleh….org2 yg komen over2 kat atas suma tuu poyo jaa!! last2 bkak tgk jgak….biar arr astro nak wat pogram pe,,bkannya suma semata mata hiburan…klau kau nak tgk,,kau tgk,,xnak,,x yah arr tgk..ssah ke?? yg nak komplen2 over sgt asal?????? kau kate astro xdak pogram laen??? hey dude,,ketinggalan btol laa…punya belambak astro publish kau kate xde…bodoh…kate xde pembangunan ilmiah???? kau nak sgt bkak la OASIS ….xkan package astro kaw x de kowt?? n klau da rse astro dah x relevan ngan korang,, unsubscribe jee laaaaaa!!!!

    0

    0
  34. Anonymous says:

    mm

    0

    0
  35. meow says:

    buang masa buang tenaga, sapa yg fanatik esok lusa tu,sedialah utk buang duit,,zzzz kelautt

    0

    0
  36. mami says:

    malas la tengok AF…boring tahap gila…mengada ngada ja banyak..

    0

    0
  37. mawar berduri says:

    nasib baik i xde astro…huhu
    x berbaloi…

    0

    0
  38. anonimosss says:

    terlalu bnyk hiburan…melalaikan. hmmm…

    0

    0
  39. bakawali says:

    ok gak af kembali..xde af ni astro makin menyepi

    0

    0
  40. nelly says:

    harap2 x bosan lah AF yg niew..huhuhuhu

    0

    0
  41. Yana Kekwat says:

    uols, tak yah nak memekak sangat.
    kita tunggu je la musim yang baru ni macam mana.
    kalau still ‘BOSAN’ baru la nak memekak . adoii

    0

    0
  42. Mirai Suenaga says:

    Astro tak senang duduk la tu. Dia tengok American Idol dah nak cari peserta untuk musim 13. Even dah masuk musim 13 pun still hot lagi. AF ni aku tengok lepas batch Mawi, sendu dah…

    0

    0
  43. adelah secret says:

    kalau dpt bwat rancangan azwan ali, amboi ambo amboi. lg best

    0

    0
  44. Anonymous says:

    nak buat..buatler…harap tak lari dari objektif asal…bukan DJ, bukan pengacara, bukan pelakon

    0

    0
  45. cik tul says:

    Boringggg boringgg boringggg..next pleaseee~astro dah habis idea dahhhh

    0

    0
  46. Hantu raya tok chai says:

    zaman muda dulu mak mmg layan af ni..nangis2 bagai bila ada yg terkeluar. yg plg best rasanyer af1 sbb student tak tau ada kamera tersembunyi. then kbykan muka2 suci, muka2 kampung, lidah melayu..so, best tgk gelagat sorang2. then af 2,3 ok lagi nak layan. tsumawi mmg dahsyat masa tuh.
    tp masuk af 4 ke atas dah kureng sikit. yg af last tu lg hampeh. student2 bajet hot termasuk hazama. permainan astro masa tu pon da tak menjadi, ramai dah boleh agak apa yg akn jd. tak payah lah afundi student2 tuh, sbb astro tak telus..byk pengundi hantu!! juara da dirancang! secara kesimpulan, jgn dibuat lagi mcm af last tuh. .tah sapalah punyer idea letak bebudak tu dlm akuarium, pentas tak menarik, ramai budak2 terloncat2 kat dalam lubang stage. pastu, ramai benor student lelaki yg jambu ala2 kpop.letih mak tgk nyah..rasa tak kikis je jambul hazama masa tu.
    so kesimpulannyer…af mmg byk drama. pandai nyanyi tak semestinye ramai peminat (eg bob, idayu,sahri). juara selalunyer yg ada attitude plg “menarik” dalam group tuh (sbb tu bila diorg kuar af, tak semua yg berjaya kekal). …tu jelah komen aku utk af.
    untuk astro pulak, SILA TAKE NOTE YE:
    1. tolong buang drama indon yg beratus episod dalam ria, cukuplah yg ada kat indo pack tu.
    2. apsal iklan luar makin byk???dulu tak de pon. siaran berbayar tak sepatutnyer ada iklan luar (melainkan iklan astro shj)
    3. kalau tak ulang2, bukan astro namanye…tp kalau dalam 24 jam pon ulang citer sama 2 kali, mmg melampau. lbh baik ulang citer2 lama badul ke,os ke,sofea jane ke.
    4. tolong jgn tepon2 lagi “paksa” aku upgrade. kalau aku nak, aku sndr cari. bab nak ambik duit org bukan main pandai lg korang ye..tp produk & servis tak upgrade2.gitu je lah dr dulu.

    sekian…selamat maju jaya astro!! (tgn kat bahu,mata pndg atas)

    0

    0
    • Junaidi Syarif says:

      Betul! AF sejak musim keempat lagi dah tak relevan lagi lantaran demam Piala Dunia 2006 di Jerman.

      0

      0
  47. hani says:

    Tak payah la buat AF lagi.cukup;ah dengan penyanyi yang ada .yang keluar dari AF bukan semua..perlukan aura dan suara yang benar2 unik macam orang2 lama dulu..dah tua pun suara maintain je..Satu lagi lagu..kebanyakan lagu dulu2 walau jiwang banyak kaya dengan ayat2 puitis dan bermakna..contoh macam Korea..lupakan pasal k-p0p ke apa..nynyian juga kan tapi cuba tengok rancangan realiti dorang..best sangat..saya paling suka rancangan 1 days 2 night tu..bg yang tengok memang akan tahu camna rancangan tu..rasanya banyak juga benda yang bagus2 noleh kita belajar dari rancangan dorang tu..bukn semua x elok.so harap2 produksi malaysia ni lebih kreatif dan inovatif mencari rancangan realiti yang bagus dan bermakna serta tidak melanggar adat dan batasan agama untuk ditayangkan kepada umum…

    0

    0
    • Dina Petros says:

      Betul! Jom like halaman “Kempen Menentang Rancangan Realiti Nyanyian/Tarian Di TV” Facebook!

      0

      0
    • Junaidi Syarif says:

      Setuju! Cuba buat rancangan realiti sukan macam My Team ke, mencari pelumba kereta ke, baru bagus untuk pembangunan sukan negara.

      0

      0
  48. Ayumi says:

    Ayumi x pernah tgk AF..(sebab demam Malaysian idol la)..ramai kata best tapi Ayumi agak tak sangat kut..sebab semua dari no 1 sampai no 10 jadi artis dan dapat jadi someone kat industri ..x exclusive. but dah rezeki kan hmm..Bagi Ayumi, mohon x diteruskan AF ni..gilap siapa yang ada dah la..ramai lagi yang top 10 top 5 tu x ke mana, kesian mereka kan..terlalu ramai artis pun nak buat apa…

    0

    0
  49. lenaaa says:

    af musim baru??makin ramai la bimbo2 yg lahir nanti..dunia akhir zamannnn..

    0

    0
  50. Diri Ini says:

    buang karen je AF nie..

    0

    0
  51. Anonymous says:

    ape???AF nk diadakan balik??bkan ari 2 ckp yg AF da xde ke??oohhhh..ASTRO sungguh propa!..tgk je r masterchef skang nih penuh drama..OMG..

    0

    0
  52. Buat lah Big Brother Malaysia. 10 lelaki 10 wanita ditinggalkan dalam satu rumah / banglo yg besar tanpa hubungan orang luar. Kamera diawasi penuh. Tapi dipenuhi dgn aktiviti yg mencabar minda, mental dan fizikal. Ada hukuman. Siapa paling tahan duduk dalam rumah tu dia menang. =) Ala survivor tapi dalam rumah. =) NO TV, HP, RADIO,….

    0

    0
  53. anti af says:

    saya mencadangkan afundi di buat whatsapp , we chat dan apa saja yang berkaitan dengan laman sosial…sekiranya astro benar2 tidak mahu mengaut untung melalui afundi sms yang akan dikenakan bayaran.

    0

    0
  54. Zullkarnain says:

    harap AF kali ni buat kejutan..wt lah seperti AF tahun sebelumnya.nyanyi sampai habis macam AF1,2,3 & 5..baru best sikit..pemilihan lagu pulak ikutlah lagu peserta yg diorang minat..baru tak bosan..pilihlah yang mantap dan bukan pilih kasih..

    0

    0
  55. Anonymous says:

    RANCANGAN SETAN YAHUDI NAK MEROSAKKAN AKHLAH UMAT ISLAM SECARA TERANG-TERANGAN.. ORANG2 MELAYU YG MOSTLY ISLAM JUGAK LA YG DOK TERKINJA2 MCM BERUK KT DLM TU. PASTU MAKSIAT SANA SINI…

    0

    0
  56. Anonymous says:

    Jangan la amik org yg pandai nyanyi…nanti bosan plak…cari yg x pandai…

    0

    0
  57. Menyampah Giler says:

    Tak kira la TV 2 ke, 3, 7, 8, 9 atau astro ke atau tah amender lagi siaran rangkaian tv, yang pegi duk melantak tayang siri atau filem dari indon tu naper? Citer dah la asyik manjang citer cinta dah tu cam bodoh jer. Memang aku ada tengok, tapi cukup la sekali. Tu pun dah nak naik menyampah tahap giler dah. Oit pengendali rangkaian tv, nak untung tu memang lah nak untung tapi berpada2 la. Hapuskan filem atau siri indon dari tv Malaysia. Kalau tak nak gak, telungkup la korang. Fikir2 la.

    0

    0