Written by AbangNara | June 3rd, 2014

Secara jujur, bagi Abang Nara, program realiti Akademi Fantasia (AF) sudah tidak relevan lagi dengan dunia hiburan sekarang. Namun untuk tahun 2014, ia kembali lagi. Ini bermakna yang AF masih ada pengikutnya yang tersendiri. Kali ini AF akan mengekalkan format asal seperti pada awal kemunculannya di tahun 2003. Pastinya akan lebih banyak air mata, emosi dan drama untuk Akademi Fantasia 2014 kali ini.

af2014

Ujibakat untuk AF2014 akan diadakan di Johor pada 13 dan 14 Jun 2014, Pulau Pinang (14 dan 15), Sabah dan Selangor (21 dan 22 Jun). Untuk anda yang tidak berkesempatan menghadiri sesi ujibakat, boleh mencuba nasib dengan memuat naik video nyanyian secara kreatif AF Mobile atau www.akademifantasia.com.my bermula 26 Jun hingga 9 Jun 2014.

af2014

Apa pendapat anda mengenai Akademi Fantasia 2014? Adakah anda ternanti-nanti program ini? Atau anda mahu Astro menganjurkan satu program hiburan yang lain? Kongsikan pendapat anda di ruangan komen.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

75 responses to Akademi Fantasia Kembali Lagi Untuk Tahun 2014

  1. wannabe says:

    pasti nyer semakin bosan

    0

    0
    • Bedah says:

      Sudah2 ler…

      0

      0
      • Anonymous says:

        ewww.
        boring.
        masih relevan lagi ke?
        yang menang musim 2013 pun timbul tenggelam..

        0

        0
        • ketam batu says:

          rancangan utk astro menjana pendapatan

          0

          0
        • amoi says:

          aku smp skrg x kenal budak AF thn 2013…nmpk sgt AF skrg dah xde aura…

          0

          0
        • lynn says:

          saya lepas AF 8 dah tak tengok dah. semakin bosan dan semakin byk drama. pelajar2 nya pulak entah apa2 entah. nak kata suara cantik pun tak. yg latest ni aisyah je yg saya tahu & suka. yg lain, kelaut!

          0

          0
        • lynn says:

          “pasti berjaya di Akademi Fantasia..”

          yaa, berjaya menjadi dj Era fm hahaha

          0

          0
        • tak relevan says:

          Astro ni tak buat kaji selidik dulu ke sblm nak launching prgrm baru… org bukan setakat bosan tp dah menyampah …. tngklah kot2 ada pembaharuan … klu hampeh … tutup tv @ chanel lain bnyk2. Kita pakat2 tak yah vote .. buat habis duit jer …

          0

          0
        • Bising says:

          “Yeay! Dah lame saye tunggu kehadiran akademi fantasia”

          Said no one ever….

          0

          0
        • Olga says:

          baik buat rancangan THE VOICE!
          buat show battle vokal baru best!

          0

          0
        • TARIKAN says:

          UNTUK MENGHIDUPKAN KEMBALI. UNTUK TAHUN INI, BAGI PESERTA PEREMPUAN, CARI YANG [email protected] TAPI MESTILAH PANDAI MENYANYI DENGAN BAGUS. CARI PENYERI DULU TAPI JANGAN AMBIL YANG TAK BOLEH MENYANYI. ITU REALITI, SESUATU YANG MENARIK MEMBERI TARIKAN PADA PENONTON. SELEPAS ITU BILA AF DAH MENARIK, TAHUN – TAHUN DEPAN BOLEH LAH AMBIL YANG TAK CANTIK DAN PANDAI MENYANYI DENGAN BAGUS KERANA MASA ITU PENONTON DAH SUKA TAK KISAH SIAPA PESERTANYA.LOL..
          JANGAN BUAT TIAP TAHUN, BUAT 2 TAHUN SEKALI BARULAH AF MENJADI RANCANGAN YANG TERSENDIRI. PESERTA YANG BERBAKAT MEMPUNYAI LEBIH SAINGAN DAN YANG BETUL2 BAGUS TERPILIH, MANAKALA PEMENANG DAN PESERTA TIDAK SEPERTI CENDAWAN TUMBUH MALAHAN DIAKUI TERBAIK ANTARA YANG TERBAIK, POPULARITI JUGA TIDAK CEPAT PUDAR

          0

          0
      • huh says:

        makin bersepah artis yg tak dikenali…

        0

        0
    • Olga says:

      cuba la buat markah 50% juri n 50 % sms baru best

      0

      0
  2. dena says:

    aku pun rase tak relevan….tp bile ade org bukak aku tengok gak… so rating die sama je…tp pls la pilih yg betol2 boleh nyanyi….ingat kes nabila tahun lepas….kesian kat pendengar, kesian kat die jugak…astro kaut untung bile lagi ramai org mencemuh lagi ramai org tengok sbb nak tambah2 lagi cemuhan2 tu… end up ari ni die jual tudung je kat instagram… yg lain2 pun walaupun ade job tepi2 aku tetap rase diorang sendu… oh..sedap plak komplen…kikikiki… tp xpe kot..negara demokrasi

    0

    0
  3. kiki says:

    err.. bosan

    0

    0
  4. myms says:

    26 jun hingga 9 jun ……………….wth……….hahahhahaha

    0

    0
  5. INA says:

    eeuwww..geli la..sudah2 la rancangan xde faedah ni..

    0

    0
    • Peminat Piala Dunia says:

      Betul! Daripada menonton rancangan ini dan yang sekonsep dengannya, baik tonton bola Piala Dunia saja, sebab Piala Dunia bukan selalu, cuma 4 tahun sekali saja.

      0

      0
  6. wlu says:

    selain tak relevan, rancangan ni tak membawa peserta/penonton ke mana2..ini rancangan melalaikan..makcik2 tak ke surau semata2 nak tgk AF..mak2 menangis air mata berjurai kerana anaknya tersingkir dari AF, padahal anaknya gagal PMR, gagal SPM, tak pulak nangis..gagal mengaji pun tak nangis..pemenang AF semuanya dirancang..semua berita2 yg keluar hari2 tu dirancang..pada saya, AF ni sekadar menambah dosa peserta dgn buka aurat, pergaulan diluar batasan, etc..ia juga membazirkan masa penonton, membuang duit penonton/masyarakat yg kurang bijak SMS penyanyi kesukaan..kita terutama yg Islam, takkan tak pernah terfikir walau sekelumit pun ttg ini??? perkara2 yg melalaikan tolonglah abai..btw, rancangan AF ni mengkayakan Tan Sri Tatparanandam Ananda Krishnan, pemegang 91% saham Astro..jadi tahniah la kepada penonton2 yg kurang bijak..anda berjaya mengkayakan lagi Ananda Krishnan yg dah memang kaya atas dasar monopoli terhadap product selama ini..tahniah!

    0

    0
    • Elly Mazlein says:

      Setuju sejuta kali! Elly tak risau langsung dengan kebanjiran artis-artis kelahiran program realiti TV..

      0

      0
    • Hayrin Matahir says:

      THE BAND pun sama jugak.. Ada peserta wanita yang mendedahkan aurat..

      P/S: Buat semua pengkomen di sini, saya, Elly Mazlein, Sabri Ali @ Nick, Junaidi Syarif dan Peminat Piala Dunia bukan orang yang sama. Jangan keliru sebab sekadar pakai nama orang.

      0

      0
      • Elly Mazlein says:

        Betul tu, adik.. Kakak lebih percayakan adik daripada percayakan tukang komen yang membabi buta itu.. Kakak sayang adik..

        0

        0
      • Elly Mazlein says:

        Betul tu, adik.. Kakak lebih percayakan adik daripada percayakan salah seorang pengkomen yang bodoh itu.. Kakak sayangkan adik..

        0

        0
  7. sudah2 la..astro..AF dh tak relevan lg dah..cukup lah kilauan emas..aku rasa kilauan emas lg bagus dr AF..lagipun sapa juara af2013? tengelam habis..bagi aku, astro hanya mahu mengaut keuntungan saja, tgk la kebnykkan artis af sendu, mana ada job..kecuali yg mmg ada bakat mcm aizat, hafiz awan nano, stacy saja yg bleh hidup..yg lain??hanya sekadar masuk tv dan majalah/surat khabar..lepas tu..senyap…..aku cabar astro, buat AF tp jgn buat undian sms, kalau astro betul nak gilap bakat baru…ada brani ka astro??

    0

    0
    • Peminat Piala Dunia says:

      Setuju sejuta kali! KILAUAN EMAS, OIAM, THE BAND dan yang sekonsep dengannya pun dah tak ada faedah langsung, tak relevan. Sekarang dah masuk ulangtahun kelapan era kehancuran rancangan realiti TV!

      0

      0
      • ku menyampah dgn elly mazlin says:

        kejap kau jadi elly mazlin, kejap kau jadi peminat piala donia..hahahaha..aptb!..hahaha

        0

        0
        • Sabri Ali @ Nick says:

          Kau buat apa dengan dia, hah? Elly idola saya la..

          – dari Batu 10, Sandakan, Sabah –

          0

          0
    • Sabri Ali @ Nick says:

      KILAUAN EMAS lebih baik daripada AF?? Sorry, tak ada faedah langsung.. Yang menentang rancangan ini dan yang sekonsep dengannya teruskan menentang rancangan sebegini..

      0

      0
  8. nok gebuzzz says:

    Eeeeee…..masih lagi nak buat ke show x berfaedah ni,merosak akhla anak muda zaman skrng….masing2 nak glamour jer lebih,astro mesti la nak kaut keuntungan yg lebih….tambah lagi MLM pun nak maih….hhmmm,betambah kayo la astro……
    #jgnmengundimembazirjerk!!

    0

    0
    • Peminat Piala Dunia says:

      THE BAND pun merosakkan jugak! Pada semua peminat bola Piala Dunia, elak-elakkan dari menghadiri ujibakat rancangan ini sempena Piala Dunia ke-20 di Brazil!

      0

      0
  9. akro says:

    tak relevan dah AF nih…basi…

    0

    0
    • Sabri Ali @ Nick says:

      Setuju sangat! AF dan yang sekonsep dengannya sudah tidak relevan lagi sejak 2006 dan sekarang dah masuk ulangtahun kelapan era kemalapan rancangan realiti hiburan!

      0

      0
  10. aihh says:

    rancangan yang bosan.. Kilauan Emas lebih baik… lagu dan peserta semua best2…
    AF ni dah lapuk..

    0

    0
    • Sabri Ali @ Nick says:

      KILAUAN EMAS lebih baik?? Maaf la,rancangan tersebut dari awal lagi dah sekonsep dengan rancangan AF, IDOLA KECIK, CERIA POPSTAR, MENTOR dan yang sekonsep dengannya.

      0

      0
      • Elly Mazlein says:

        Setuju sajuta kali, adik.. Kakak yakin dengan adik sebab kalau kakak menyanyi bukan macam sesetengah penyanyi kelahiran rancangan realiti termasuk daripada kaum bukan Melayu.

        0

        0
  11. kuang3 says:

    the band..kilauan emas..af???
    baek aku lyn kilauan emas..xsakit hati mcm tgk the band or af!!!
    skang nih aku dok lyn kalo dh jodoh(ustz kazim),kilauan emas & kusinero cinta tiz+aaron+jericho tu jek..hahaha..yg len,bleh blaaaahhhh!!!nexttttt

    0

    0
    • Elly Mazlein says:

      KILAUAN EMAS pun sama konsepnya dengan rancangan AF dan yang sekonsep dengannya!

      0

      0
      • Sabri Ali @ Nick says:

        Betul, akak Elly yang adik sayangi.. Adik lebih sukakan akak Elly daripada kebanyakan penyanyi kelahiran rancangan realiti nyanyian TV terutama Mawi..

        – dari Batu 10, Sandakan, Sabah –

        0

        0
  12. kuang3 says:

    nara je nlyn af nih!hahahaha

    0

    0
  13. AF says:

    Pasti Berjaya di Akademi Fantasiaaaaaa… hahahahah

    0

    0
  14. Anonymous says:

    layan kilauan emas lagi best..cukup2 lah ngan bintang mencari bintang yg membosankan tu

    0

    0
    • sabri Ali @ Nick says:

      KILAUAN EMAS lagi best?? Dah sama taraf dengan rancangan ini, BINTANG MENCARI BINTANG dan seumpamanya..

      0

      0
  15. ilani says:

    makin lama makin bodo program ni….renti kan laaaa wahai astro…

    0

    0
    • Elly Mazlein says:

      Betul.. Rancangan ini bukanlah satu-satunya rancangan yang menjahanamkan, THE BAND dari awal lagi memang terang-terangan dikira rancangan yang menjahanamkan, KILAUAN EMAS menggelapakan kubur, CERIA SUPERSTAR pun menjahanamkan juga..

      0

      0
  16. yaya says:

    basi daaa….pigi laaa…muak aku byr astro nak tgk rancangan smph ni

    0

    0
    • Peminat Piala Dunia says:

      Selagi Astro masih lagi memonopoli siaran sukan utama seperti bola sepak Piala Dunia (sejak 2006), selagi itulah mereka tetap setia bersama Astro. Dulu siaran bola Piala Dunia secara langsung boleh sahaja disiarkan semua perlawanannya di TV biasa tapi sejak 2006 lagi Astro sapu semua perlawanannya secara langsung..

      0

      0
      • Junaidi Syarif says:

        Betul, betul, betul.. Bola Piala Dunia siapa tak nak tonton, terutama siaran langsungnya.. Jom like “Jom Sembang Piala Dunia” di Facebook!

        0

        0
      • ku menyampah dgn elly mazlin says:

        ko ni menyamar bayak sgt nama laa..kejap elly, kejap peminat bola, kejap junaidi, kejap sabri ali, haishhhh..ko takde kijer lain ke dik?? ko tulis, pastu ko sendiri sokong guna nick name lain..poyo der…hahaha

        0

        0
  17. minahbosang says:

    udah ler gome nie…
    sy bukan nye pakai astro ni tok tgk rancangan yg tah pape tau..
    pls la wake up ler…do something new…
    kte hdp pndg kedpn bkn makin mundur ke belakang..

    0

    0
  18. senyum says:

    alaaaa…ade lg ke?? mane relevan da. faizul af2013 pon tah ke mane. tenggelam xdek timbul2 da.. astro pndai je nk duet orang ek

    0

    0
    • mela says:

      faizul dh terbang dngan sayapnye..haha

      0

      0
      • Hayrin Matahir says:

        Langsung tak minat lagu dia. Best lagi dgr lagu-lagu dendangan CT dan Elly Mazlein daripada dgr lagu-lagu dendangan penyanyi kelahiran realiti TV terutama bukan Melayu.

        0

        0
  19. basikal tua says:

    boring…boring…boring………yg dok undi n dok tgk tu pun kaum kerabat sepupu sepapat peserta jee…

    0

    0
  20. NUWUL says:

    ceria popstar2 astro ceria lg best…create la program lain…tukar Brand AF tu…buat kelainan…dah jemu dgn jalan cerita AF dah…aku bo bo bo bosan!!!

    0

    0
    • Sabri Ali @ Nick says:

      CERIA POPSTAR lagi best?? Kecik-kecik lagi dah pandai nyanyi melalak-lalak! Baik pergi ikut SOCCER KIDS TV3 la daripada join CERIA POPSTAR! Sekurang-kurangnya menyumbang kepada pembangunan sukan bola sepak negara..

      0

      0
  21. Fara says:

    AF tenggelam sejak AF4 lagik hehehe… Maharaja lawak pon dah tak lawok.. skang ni zaman Ceria popstar leww.. hikhik

    0

    0
    • Sabri Ali @ Nick says:

      Setuju sejuta kali!! AF4 bertembung Piala Dunia ke-18 di Jerman tahun 2006, MAHARAJA LAWAK MEGA pun dah sama taraf dengan SKOOL OF LAWAK atau BINTANG MENCARI BINTANG, CERIA POPSTAR pun tak best langsung..

      0

      0
  22. Zac says:

    Rosmah join boleh tak bang jib ….

    0

    0
  23. dumdumcak says:

    lepas tu ulang banyak kali!!! muak!!!! loser ASTRO!

    0

    0
    • Peminat Piala Dunia says:

      Rasa-rasanya era TV digital nanti hancurlah segala rancangan realiti hiburan kat muka bumi ini, semuanya gara-gara berkuburnya monopoli Astro dalam siaran sukan utama khasnya bola sepak Piala Dunia.

      0

      0
  24. melati says:

    Boleh lah Astro…tapiiiiiiiiiii? jgn jadi kan Zizang pengacara…….mesti bangkrup nanati Astro.

    0

    0
  25. Limau laici says:

    Thun lpas sapa mnang yek??astro pnye suprise
    pn org dh leh agk.hnti kn lh program AF ni,
    x ke mne pn pas ni pljr2 tu.walaupun ade bakat
    tp xde rupa jgn lh brangan leh g jauh dlm msia ni
    walaupun yg mmuji awk tu k ogy ke,ramli ms ke,
    hattan ke.

    0

    0
  26. minat af1 says:

    Aku plak x kisah kalau astro nak teruskan af ni cuma buatla sikit pembaharuan. Kalau buat byk pembaharuan pun ok. Kalau nak ikutkan thn lps astro ada buat pembaharuan dgn memasukkan 3 inspirer tu tapi at the end of the day, peserta tu sendiri yg kena lbhkan usaha utk memantapkan nyanyian/persembahan. Pastikan peserta yg terpilih nnt betul2 blh nyanyi, ada pakej n aura bintang. Kita kan perlu jgk penyanyi2 pelapis tapi bukan kuih lapis ek. Af ni at least dpt jgk kita tonton utk mengisi masa2 terluang weekend di rumah kalau x ada apa2 aktiviti.

    0

    0
  27. Anonymous says:

    Sekiranya dikendalikan oleh Aznil mungkin ianya menjadi. Klu tak tak payah lah astro.
    Tak menjadi……

    0

    0
  28. Afundi x undi says:

    Pasti tak berjaya di Akademi Fantasiaaaaaaaa!!!!!

    Setuju tak??

    Hehehe…

    0

    0
  29. Peminat Piala Dunia says:

    Tahun 2006 tenggelamnya AKADEMI FANTASIA
    OIAM pun dah senasib dengannya
    MENTOR pula menjadi mangsa
    Semuanya gara-gara bola Piala Dunia

    0

    0
  30. mariam kampung pantat says:

    kiter xde astro. kiter layan bintang rtm jer

    0

    0
  31. boringggge says:

    SAMPAH

    0

    0
  32. Cik Jah says:

    AF ni sangat2 tidak releven dgn zaman skg. cuba la astro buat rancangan lebih mencabar seperti rancangan America’s Got Talent di mana pelbagai bakat dpt dicungkil ataupun rancangan American Ninja Warrior. Saya percaya rakyat Malaysia mempunyai bakat yang lebih mencabar selain drp nyanyian. Sgt mengharapkan suatu hari nanti ada rancangan seperti America’s Got Talent tu.

    0

    0
  33. Peminat Seni Hiburan Malaysia says:

    Saya mahukan pelajar yang berbakat besar, boleh menyanyikan nada rendah dan nada tinggi dengan baik.

    Hentikan mengambil pelajar seperti Nabila. Sila ambil pelajar yang menyanyi dengan jiwa, dan tahu apa yang dinyanyikan.

    Kita tidak mahu melihat persembahan pelajar-pelajar yang kosong, tiada jiwa dan perasaan…

    0

    0
  34. […] Akademi Fantasia Kembali Lagi Untuk Tahun 2014 (74) […]

    0

    0