Air Selusuh Mudahkan Proses Bersalin Hanya Mitos Semata-Mata

Kehidupan

Air Selusuh Mudahkan Proses Bersalin Hanya Mitos Semata-Mata

Proses kelahiran bayi adalah satu keajaipan teristimewa dalam kehidupan manusia.

Pada saat kelahiran, kepala bayi dalam rahim ibu berada dalam keadaan menjunam kearah servik atau pintu rahim, hanya menunggu masa untuk disambut. Rata-rata ibu bayi akan berasa cemas dan berharap agar semuanya dipermudahkan.

Menurut kepercayaan orang Melayu mereka akan menggunakan air selusuh bagi mempercepatkan proses bersalin.

selusuh bunga

Advertisement

Tetapi menurut pegawai Perubatan Obstetrik & Ginekologi, Doktor Muhammad Izzat yang sentiasa berhadapan dengan ibu-ibu yang sedang bertarung nyawa tidak menggalakkan penggunaan air selusuh.

Menurut Dr Izzat, terdapat banyak sebab mengapa tidak galakkan ibu mengandung menggunakan air selusuh.

Selusuh bunga/ akar Fatimah

akar Fatimah
Biasanya orang Melayu kita lebih arif berkenaan dengan air tersebut. Air biasa direndam dengan akar fatimah ataupun air biasa dibaca dengan mantera jampi serapah atau dicampur sikit dengan herba-herba yang memulakan kontraksi rahim.

Air selusuh ni dipercayai digunakan untuk mempercepatkan proses bersalin dan digunakan sejak dahulukala lagi. Biasanya akan diminum selepas tanda-tanda awal bersalin itu berlaku, keluar darah awal bersalin pecah air mentuban pecah atau sakit kontraksi sudah bermula. Bukan sahaja boleh diminum, ada yang boleh disapu pada perut, bersertakan bacaan-bacaan tertentu.

Bahan digunakan mempunyai hormon oksitosin

bahan yang mangandungi anti toksin

Jika hanya air kosong dengan bacaan ayat-ayat suci Al Quran dan doa, sepatutnya tiada masalah untuk diamalkan.

Air rendaman akar fatimah, minyak selusuh bidan kampung, air jampi, air asam jawa yang dibacakan jampi, rendaman akar kayu dan herba sekadar menamakan sedikit jenis-jenis selusuh amalan orang melayu. Mungkin ada banyak lagi selusuh yang tidak saya ketahui.

Selusuh jenis ini tidak diketahui cara penghasilan dan bahan aktif di dalamnya. Ada kajian membuktikan bahan yang digunakan mempunyai aktiviti seperti hormon oksitosin yang menyebabkan kontraksi pada rahim. Dos bahan ini tidak diketahui dan tak boleh dipantau secara klinikal.

Risiko buat ibu yang bersalin

risiko ibu yang bersalin

Hormon oksitosin yang digunakan dalam perubatan obstetrik moden diketahui dos nya dan diubah mengikut keperluan pesakit.

Persediaan untuk dibedah

bersedia untuk dibedah

Ibu digalakkan berpuasa sepanjang tempoh bersalin. Yakni ibu-ibu yang sudah memasuki fasa aktif bersalin yang berada di dewan bersalin untuk menyediakan ibu jika berlaku sebarang kecemasan yang memerlukan pembedahan ceaserean.

Ibu itu sudah berpuasa dan boleh segera dilakukan pembedahan ke atasnya. Jadi jika air selusuh diberikan kepada ibu-ibu nak bersalin ini secara tak langsung akan memberikan risiko kepada mereka.

Paksa pintu rahim terbuka

Air selusuh ini seolah-olah memaksa pintu rahim terbuka sedangkan belum tiba waktunya untuk bersalin. Hal yang demikian akan menyebabkan ibu-ibu mengalami kesakitan yang amat sangat.

Di mana, melalui pengalaman saya, hampir kesemua ibu yang mengamalkan air selusuh ini meracau dan tidak keruan akibat kesakitan yang melampaui biasa. Tambah menyedihkan, ada di antara mereka terpaksa kami tolak ke dewan bedah untuk pembedahan caeserean kerana pintu rahim langsung tidak terbuka sedangkan ibu tersebut dalam kesakitan yang amat sangat.

Kontraksi yang kerap ketika bersalin akibat air selusuh ini kadangkala menyebabkan peredaran darah pada bayi terganggu dan boleh mengakibatkan bayi lemas secara tidak semena-mena.

Berdoalah kepada tuhan

berdoalah kepada tuhan

Pandangan peribadi saya kepada pasangan yang baru berkahwin, terutamanya yang duduk di bandar-bandar besar, kalau boleh, janganlah mengharap kepada air selusuh ini. Lazimnya air selusuh ini bukan buatan sendiri, kadang kadang kita meminta orang lain yang buatkan, jadi kita tidak tahu apa yang terkandung dalam air tersebut.

Memang diakui, syaitan itu ada, bahkan di setiap pembuluh darah kita, syaitan itu akan melaluinya. Jika inginkan kesenangan dan kemudahan dalam bersalin, lakukanlah solat taubat, mohon keampunan kepada Allah, mohon dipermudahkan segala urusan, solat hajat.

Minta ampun pada suami, kedua ibu bapa, dan para suami, ampunkan dosa dosa isteri. Insyallah, Allah itu akan ada untuk kita.

Setiap kali, melihat pesakit yang mengamalkan air selusuh ini , sangat ‘terasa’ kesakitan para wanita itu, tapi apa kan daya. Kadangkala, kejahilan di atas ilmu yang ada membuatkan kita lupa, alpa dan lalai.

Oleh itu, Allah sediakan masa 40 minggu bersamaan dengan 9 bulan untuk bersedia menghadapi semua itu.

Amalkan doa Nabi Yunus

amalkan doa nabi Yunus

Amalkanlah doa ini setiap masa, “Laillahha illa anta subhanaka inni kuntu minaz zholimin” (Tiada Tuhan melainkan Engkau, Masa Suci Engkau, sesungguhnya aku dalam golongan orang yang menzalimi diri sendiri).

Ini adalah doa Nabi Yunus ketika baginda ditelan oleh ikan Nun, di mana pada ketika itu baginda berpaling dari kaumnya yang enggan mengaku Allah itu sebagai Tuhan. Amalkan setiap kali musibah dan masalah melanda, insyallah akan melimpah Rahmat dari Yang Maha Berkuasa.

SELUSUH TAK MEMUDAHKAN BERSALIN JANGAN TERTIPU !

 

Diharapkan perkongsian doktor ini dapat membuka mata ibu-ibu yang bakal bersalin agar tidak mempercayainya.

 

Sumber: Facebook

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...