February 10th, 2020

Meskipun sangat menarik dan penuh emosi mengungkap segala maksud tersirat, persembahan penyanyi, Aina Abdul menerusi lagu Sumpah pada Anugerah Juara Lagu ke 34 mengundang kritikan dan kontroversi.

aina abdul konsep bunuh diri

Gimik persembahan Aina yang mengenakan gaun putih, bermain dengan emosi dan drama dimana darah keluar membuak-buak bermula dari leher membasahi gaun yang dipakai tidak dinafikan memukau penonton. Namun, ada pihak yang mendakwa ia  seakan mengetengahkan konsep bunuh diri.

Enggan pelbagai spekulasi liar terus timbul, Aina tampil menjelaskan persembahannya itu adalah simbolik kepada hancurnya hati seorang wanita. Ia kekecewaan yang ditanggung wanita selepas melukai hati insan tersayang.

Simbolik hancurnya hati seorang wanita

aina abdul aina abdul

Terdahulu, Persatuan Peduli Mental Malaysia (MIASA) menyifatkan persembahan di mana aksi penyanyi itu menikam dadanya sehingga darah keluar membasahi pakaiannya dianggap keterlaluan dan melanggar peraturan. Malah, ada juga pihak mendakwa Aina membawa mesej yang salah kepada penonton dan boleh mengganggu emosi individu yang mempunyai masalah mental, mendorong mereka yang mungkin mengalami tekanan perasaan untuk menamatkan riwayat mereka.


5 responses to “Aina Abdul Jawab Kontroversi Persembahan Gaun Bermandi Darah”

  1. Lala says:

    Bagi sy, semuanya bormal… Mmg sesuai dengan lagunya.. Mesej dia mmg sampai…Hampir nangis juga la…

  2. Makcik says:

    Apsal I rasa ok je. Boleh faham je maksud dia.

  3. Anonymous says:

    nampak seram, macam pocong berdiri atas pentas dgn kain kapan berlambak2

  4. Virus chinta says:

    Ye betul tu kannn. Saya dan anak pun saksikan ajl..tapi mcm pelik tengok costume dia..belum lg tengok dari keluar, sy dah tukar Chanel…baju pun dh cam seram.

  5. ChickFlick says:

    Hati? Then kenapa bleeding berlambak2 start dari leher?? Byk pulak tu bkn sikit huwaaaa seram.

Loading...