Written by Bella | March 14th, 2019

Pelakon dan pengarah, Ahmad Idham Nadzri telah dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif, Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) dan akan memegang jawatan tersebut untuk tempoh dua tahun berkuat kuasa Isnin lalu.

Berita pelantikan itu disahkan oleh menteri Kementrian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM), Gobind Singh Deo. Ahmad Idham menggantikan pemangku, Shakib Ahmad Shakir yang menjalankan tugas sebagai CEO sejak empat bulan lalu.

Ahmad Idhammemiliki Ijazah Sarjana Muda Perakaunan dari Universiti Teknologi MARA (UiTM), mempunyai kepakaran dan pengalaman lebih 25 tahun dalam industri kreatif.

Antara filem yang telah diarahkannya adalah Jangan Pandang Belakang, Adnan Sempit, Remp -It, Hantu Wangan dan Mr Cinderella.

Tahniah kami ucapkan kepada Ahmad Idham, semoga beliau dapat membangunkan lagi industri kreatif dan hiburan di tanah air.

Sumber Berita : Harian Metro

10 responses to Ahmad Idham CEO Baru Finas

 1. Anonymous says:

  Zed Zaidi mana? Apasal senyap?

 2. Aku says:

  CEO FINAS. Ermm.. bila mengenangkan balik filem filem Ahmad Idham ni. Ermmm..

 3. zaza says:

  Tumpang tnya..adakah ceo boleh gunakan duit finas utk kepentingan company dia sendiri?

 4. ketua kelas says:

  camne dia ble dpt jawatan ni? based on ape eh??

  filem sendu2 and syok sendiri belaka.

 5. ff says:

  die ni ceo finas? agak la x beragak langsung nk letak.. tgk la dlu karya2 die yg penah die hasilkan.. kalo box office x pe gk.. ni sume cite kutipan paling rendah.. hmmm..

 6. faraj says:

  Bukan nk sokong dia, walaupun Kutipan Filem Rendah tapi dia idea sendiri, tak Tiru Idea Filem lain..ibarat pepatah sekarang (Hasil Lendir yg copy idea org)..!!!

 7. Agak ajer says:

  Adoiiii…. Ini orang sama jer dengan zed zaidi….memang xguna. Bila ada nak serahkan derma untuk artis yang sakit dia lah dulu tapi bila nak jaga kebajikan artis… Jangan harap…jawapan dia yang xpernah berubah dia akan tubuhkan jawatankuasa n bermesyuarat…. Tapi jawapan xdapat gak…. Menghabiskan duit kerajaan jer…. .

 8. Anonymous says:

  Rosak la industria dgn lambakan filem sampah pasni…..

 9. saodah says:

  hahahahahah……………
  director sendu yang menghasilkan filem berkualiti rendah tanpa penonton dilantik CEO Finas. wakakakakaka
  takkan sebab dia sokong PH maka dia yang dilantik. banyak lagi orang seni yang talented untuk manage Finas.
  sekali lagi,…. hahahahaha

 10. no wonder says:

  maybe syamsul yusof lagi bagus kot ek pegang jwtn tu…….