Adakah Anda Tahu Festival Songkran Dibatalkan Tahun Ini? Sabar tau

Trending

Adakah Anda Tahu Festival Songkran Dibatalkan Tahun Ini? Sabar tau

Thailand memiliki festival yang menarik perhatian semua orang di pelusuk dunia iaitu Festival Songkran ataupun Tahun Baru Thailand berdasarkan kiraan takwim tradisionalnya bermula 13 hingga 15 April.

Advertisement

Tetapi tahun ini kemeriahannya tidak akan sama dengan tahun-tahun sebelum ini kerana pesta air ini tidak akan dilakukan secara besar-besaran.

Anda jangan berasa kecewa, kerana ia hanya akan diadakan secara kecil-kecilan kerana festival ini bertembung dengan persiapan pertabalan raja baharu Thailand.

Ketika festival Songkran, orang awam akan menyimbah air antara satu sama lain di bawah kehangatan sinaran matahari.

Kawasan popular dalam kalangan pengembara backpacker, Khaosan Road, di Bangkok selalunya menyaksikan acara sambutan Songkran yang luar biasa, termasuk penaja-penaja yang menyediakan bekalan air tanpa had dan pelbagai kelengkapan untuk menembak air.

Namun, dengan istiadat rasmi pertabalan Raja Maha Vajiralongkorn yang berlangsung pada 4 hingga 6 Mei, sambutan besar-besaran Songkran di Khaosan telah dibatalkan.

Portal berita Bangkok Post melaporkan, satu lagi lokasi yang lazimnya terdapat sambutan meriah, iaitu di Silom Road, juga tiada penganjuran pada tahun ini.

Majlis bandar raya juga telah mengeluarkan arahan tentang pembatalan penganjuran di dua lokasi utama itu, termasuk peringatan supaya mereka yang masih mahu menyambutnya secara bersendiri, agar tidak boleh menggunakan pistol air tekanan tinggi, mengambil minuman keras, mahupun mengadakan persembahan hiburan umum.

Pembatalan penganjuran rasmi itu disahkan kepada Reuters oleh kumpulan-kumpulan perniagaan yang sering memberi penajaan dalam festival itu.

Pihak berkuasa sedang membuat persiapan untuk istiadat pertabalan itu dan kami kita terletak di tengah-tengah kawasan utama di Bangkok. Jika kami meneruskan festival itu, ia akan menimbulkan kekecohan,” ujar Pengerusi Persatuan Peniaga Khaosan Road, Piyabutr Jiwaramonaikun.

Kedai-kedai akan meneruskan operasi seperti biasa namun mereka tidak akan memberikan bekalan air percuma dan serbuk warna seperti selalu.

Para pelancong dan warga tempatan bagaimanapun masih boleh menyambut Songkran secara kecil-kecilan di kawasan itu, namun peniaga-peniaga tempatan tidak akan menganjurkan sebarang acara besar,” ujarnya.

Sumber rasmi juga menyebut, bahawa kawasan tersebut telah menerima arahan supaya tidak menganjurkan festival air itu.

Pihak berkuasa Bangkok telah menjalankan kerja-kerja berkaitan istiadat pertabalan di sekitar kawasan Khaosan, termasuk membaik pulih jalan raya dan kawasan siar kaki, mengecat bangunan dan mengemas kini kabel elektrik.

Tahun ini, sedikit saja yang akan menyambut Songkran, namun istiadat pertabalan raja akan menjadi acara besar yang akan disertai rakyat Thailand keseluruhannya dan kita semua perlu berkorban,” ujar Piyabutr.

Jika anda sudah membeli tiket untuk menyambut pesta ini, beringatlah untuk menyambut dengan berhemah. Kita bantu menyenanangkan kerja orang barulah aman negara itu.

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...