Written by serenity | December 1st, 2014

Tidak dinafikan semakin ramai selebriti tanah air yang berhijrah sejak kebelakangan ini. Biasanya penghijrahan selebriti diberi publisiti meluas, dan boleh dikatakan majoriti dari mereka kemudiannya sering diundang untuk memberikan ceramah agama atau mengendalikan program berunsur keagamaan atau dirujuk tentang hal-hal keagaamaan.

Ada juga yang mempersoalkan tentang perkara ini, bila mana selebriti dilihat masih belum mempunyai ilmu yang mencukupi namun memberikan ceramah agama kepada orang ramai. Ia dipanggil fenomena ‘ustaz dan ustazah ekspres’.

Baru-baru ini, melalui Perhimpunan UMNO, Datuk Dr. Mashitah Ibrahim dengan lantang menyuarakan mengenai beberapa isu, namun yang mendapat perhatian ialah mengenai fenomena ‘ustaz dan ustazah ekspres’ ini. Beliau meminta kerajaan memantau kewujudan golongan ‘ustaz’ dan ‘ustazah ekspres’ terutama di dalam PAS.

Ustazah Dr. Mashitah juga menyentuh mengenai pendakwah yang banyak membuat lawak, katanya jika ingin melihat ceramah lawak baik tonton program lawak macam MLM 2014.

Ucapan Dr. Mashitah mendapat sambutan dan sokongan dari wakil-wakil wanita yang hadir di perhimpunan itu, bagaimanapun ia mendapat kritikan hebat di media sosial. Sudah tentu beberapa selebriti yang dikaitkan dengan fenomena ini memberikan reaksi mereka. Antaranya ialah Abby Abadi. Melalui HarakahDaily, selebriti itu menyuarakan ketidakpuasan hatinya tentang perbahasan Dr. Mashitah.

Kesal bila beliau lebih risaukan dengan wujudnya mereka yang berhijrah mengikut ajaran Islam sedangkan hiburan di televisyen yang semakin melalaikan beliau tidak ambil peduli.

Jika beliau berpendidikan agama sepatutnya berbangga dengan penghijrahan golongan-golongan artis yang semakin ramai mendekati agama.

Saya selalu mengikuti majlis-majlis ilmu yang disampaikan sama ada dalam bentuk hiburan, lawak atau sebagainya, bagi saya itu bukan satu kesalahan.

Malah saya melihat lebih ramai mereka yang hadir mengikuti majlis-majlis ilmu kerana bagi mereka penyampaian tersebut memberi kesan kepada pemahaman tentang apa yang mereka ingin ketahui.

Kalau kita tidak mampu untuk mengajak orang lain kepada Islam kerana menjaga jawatan, kita tidak perlu menghentikan usaha orang lain.

Pada pendapat kami apa yang dikatakan oleh Dr. Mashitah ada betulnya, namun mungkin cara dia mengutarakannya menyebabkan banyak jiwa yang tersentap.

Mungkin selepas ini selebriti yang digelar ‘uataz dan ustazah ekspres’ ini perlu meningkatkan kefahaman dan ilmu berkenaan agama Islam terlebih dahulu sebelum berceramah mengenai agama kepada orang ramai bagi mengelakkan mereka menerima kritikan. Apa kata anda?

119 responses to Abby Abadi Kesal Kenyataan Dr. Mashitah Mengenai Ustaz Dan Ustazah Ekspres

  1. Imani says:

    Kenyataan abby 100% dipersetujui.
    “Kalau kita tidak mampu untuk mengajak orang lain kepada Islam kerana menjaga jawatan, kita tidak perlu menghentikan usaha orang lain.”
    Tak ada istilah ustaz ustazah segera. Yang mengajak kebaikan pada orang lain kita gelar Da’i.
    Instead of hentam orang yang mengajak orang lain berbuat kebaikan, why not kita fokus kepada masalah yang memang banyak melanda malaysia sekarang ni. Zina, buang anak, maksiat sana sini, merempit etc etc. Fikir cara nak tarik mereka ni kenal indahnya islam.
    Macam mana orang nak respect UMNO, kalau orang dalam dia dah macam menyalak ke bukit. Hmm..

    0

    0
    • Mak Jemah says:

      nak berdakwah senang je. kasi salam pada orang pun dikira berdakwah. “assalamuailkum” itu salah satu nama allah.

      0

      0
      • melati says:

        abby bekas bohsia disko jln ampang nak lawan masitah. ko masih waras ke haper? gilap dulu ilmu dan iman tu sis. ko pun asyik ternak anak2 ikan je. puiiih.

        0

        0
        • Zaraz says:

          Tolong tengok ni. Bagi sesiapa yg belum tengok, ni kisah penceramah fanatik Katolik peluk Islam kerna jatuh cinta pada surah Al-Iklas & Kursyi. Yg kita dah sedia Islam ni, sibuk bergaduh. Muhasabah la please.

          0

          0
        • cili boh says:

          motif si arbakyah terasa??? saper makan asam pedas kuah likat..dialah yg akan mencirit diwaktu pagi. hehheehehe

          0

          0
        • amoi says:

          Melati, x baik la ko ckp gitu..sekurg2nya si abby ni dari jd bohsia disko jln ampang, dia berhijrah kearah kebaikan…aku bukan minat pun minah ni..tp sekurang2nya dia cuba utk kearah kebaikan n jln yg diredhai…jgn la nak condemn je..bg aku, lebih baik ade artis yg berubah kearah kebaikan dari ada USTAZAH BILA MASUK UMNO, TUDUNG PON TAYANG DADA SMP TERSEMBUR..

          0

          0
        • Melah says:

          drp haku layan org2 bergaduh demi perjuangan sempit & kepentingan peribodi , baek haku nengok video kt atas ni .bestnyer!! thanks for sharing.

          0

          0
        • Mariun Kaunter Bas Express says:

          ngada2 lah si abby, ko sentap pehal pulok doh?????

          0

          0
        • Anonymous says:

          lebih baik dari melati pondan gila yg menagih diliwat sentiasa.. ahahah

          melati gila, rip..

          0

          0
        • Olga says:

          si anonymous lambat ske hari ni sebab berak dalam seluar ketika perjalanan ke opis.
          takziah kan saja utk dia.

          0

          0
        • Anonymous says:

          olga, aku tak berak lagi ni, rasa cam nak berak kat muka olga dan melati pondan, tp takut pulak nak bg bontot, kang dijilat pulak dgn pondan2 olga dan melati… kahkahkahkah…

          0

          0
        • Anonymous says:

          ohh jadinya olga dan melati ialah pondan yg sama… ohmaii.. rip olgamelati transgender..

          0

          0
        • Anonymous says:

          X salah untuk berubah…

          Yang salah, meroyan menafikan keburukkan diri dan terhegeh-hegeh menagih cinta lelaki.

          0

          0
        • islam tetap agamaku says:

          tengok video kat atas tu tersentuh hati. waktu part dia citer dia dengar ayat kursi 1st time tu.

          0

          0
        • Bedah says:

          anonymous tu ….lelaki ber hormone kan…wanita. buah2 zakar bengkak ke dalam :D

          0

          0
        • Anonymous says:

          agree dgn melati, mmg la bende lepas xpyh nk diungkit tp, ilmu kne cukup dlu bru nk bg ceramah, USTAZAH masitah berpendidkan dlm hal2 mcm nie, bkn org mcm ekspres nie, blm cukup baligh nk skolah kn org

          0

          0
        • Anonymous says:

          Melati pondan, Olga & Bedah R.I.P

          0

          0
      • jaga says:

        celebriti berhijrah jadi agamawan.

        agamawan berhijrah jad celebriti..

        bg aku ok la celebriti jd ustazah.. ke arah kebaikan.. tak kan nak suruh dia hijrah jd lebih terok kot..

        sbg org agama mashitah sepatutnya rasa gembira bila dh ramai artis skrg dh mula dekat kan diri dgn Allah.

        Kebenarannya ialah tudung Abby makin labuh, tudung dato mashitah kenapa makin pendek?

        0

        0
        • Aku Benci PKR says:

          ala abby tu, jalan2 ke merata2 tu dengar kabarnya duit hasil parti pas yg sponsor. please la…

          0

          0
        • apa ke jadah says:

          alahai ahli2 UMNO, pung pang pun pang dlm dewan. peminta2 sedekah, drug addicts dan pendatang2 berlambak-lambak juge kt KL ni. pi mai pi mai tang tu…

          0

          0
        • Leha says:

          sekurang-kurangnya si masitah tak la tukar2 jantan mcm si arbokyah tukar tudung labuhnya itu. kan? ahaks!

          0

          0
        • Anonymous says:

          sekurang2nye?? motip nak besalam dgn jejantan asalkan tak ghairah?? lepasni masyitoh bleh cemolot ngan jejantan asalkan tak ghairah la ye takk??

          0

          0
        • fifi says:

          jaga … i like ur statement…betul tu..at least tudung abby makin labuh ..

          0

          0
        • dikcik says:

          aku setuju……tk kisah laaa kepentingan peribadi ke apa ke…at least dia berubah ke arah kebaikan…..yg duk kutuk2 si abby ni balik la muhasabah diri dulu….peace!

          0

          0
      • Baby AA says:

        baby bukan warak sgt tapi malu la orang2 islam bertelagah sesama sendiri. bangsa2 asing tepuk tangan dibelakang. menangis baginda rasullullah kalau tengok umat nya jadi sampai mcm ni…. :(

        0

        0
        • Kiah Kongo says:

          sokong!, parti ape pun yg penting niat iklas nk kembangkan syariat islam. masuk kubor, kain putih. bukan kain merah, hijau atau biru putih. berbalik la pada ajaran kitab dan sunnah.

          0

          0
      • Datin Semah says:

        tumpang tanya, tudung yuna tu sesuai tak kalau dijadikan pelampung ketika pergi berkelah?

        0

        0
      • Dua pun sama jer ... says:

        Dua2 ada agenda masing2. Ustaz ustazah ekspress maksudnya org yg tak cukup ilmu tp bg ceramah agama. Daie mungkinlah sesuai bg mrk ni. Tp yg ekpress tu pun mmg klu bg ceramah mcm blaja spt mrk berpuluh2 thn blaja dn tamat kuliah kat ulama2. Hentam sana sini pun boleh tahan jugak tp keperibadian dia sndri tak terjaga. Yg Dr ni pun satu hal pulak politik punya pasal klu Ustaz tu nak melawak pun klu sampai msg dn ilmu yg di bawa kpd pendngr … apa masalhnya. Rasul pun jk hndk berdakwah tngk org yg hndk didakwahkannya. Lps tu dpt perhatian boleh lah kita berdakwah scara serius.

        0

        0
    • titi says:

      ustazah mashitah ni pon aku nengok tudung dah makin ‘keatas’, mekap dah makin menebal. Aku prefer lah abby ni ha.

      0

      0
    • mAsytiah ntah apa2 ntah says:

      Dear Abang Nara,

      apa yang betulnya ucapan Masyitah tu? Abang Nara dah sah2 ahli UMNGOK, bodoh dan bebal ditaja oleh banyak pihak sebab tu kata masyitah tu betul..

      Dear Abang Nara,
      pernah ke dengar ceramah? lagi2 ceramah dari artis2 yg berhijrah. bukan Abby Abadi sorang je yang berhijrah… LOL! Tahap ilmu dalam bidang hiburan pun cetek (story pun copy paste), nak kata orang yg berhijrah tu ini..

      Dear Abang Nara,
      cuba pergi dengar ceramah artis yg berhijrah ni. diorang bukan cakap pasal hukum hakam agama. diorang hanya kongsi pengalaman berhijrah diorang. Abg Nara ada? Bagi ceramah pun tak reti. Buat video hiburan pun tak terhibur. Gagap apatah lagi.. HAHAHA..

      Shame on YOU! Naraaa!

      0

      0
    • Olga says:

      MASHITAH NI LA SEBENARNYA USTAZAH JADIAN. DULU TUDUNG LABUH MENUTUP DADA SEKARANG NI TUDUNG DAH SINGKAT FREEDADA…ELOK LAH BUKAK CAWANGAN TUDUNG LAWAN NGN FAREEDA

      0

      0
    • Mal says:

      Komen seperti yg diberi oleh saudari Imani adalah akibat manusia mencampur adukkan politik dan agama. Kesal apabila terlalu taksub kepada PAS atau UMNO, saling menghentam satu sama lain dan lebih memalukan, menggunakan agama sebagai sebab. Malunya kita sekiranya berhadapan dengan Rasullah di padang mahsyar nnti.

      Saudari Imani, jelas percakapan Dr mashitah menyentuh bab hukum hakam dan komen anda tidak lain, hanya berbaur politik semata. Sy masih ingat Abby memberi komen tentang hudud dulu. Apakah dia mempunyai ilmu yang dalam dari segi ilmu fiqh serta usul fiqh untuk memberi komen dikhalayak ramai? Abby adalah public figure. Setiap komen diberi akan diketahui ramai dan boleh mengelirukan masyarakat seandainya ianya salah. Dan dosa yang ditanggung Abby akan berlipat kali ganda bergantung kpd berapa ramai pengikutnya yang terkeliru. Wallahualam.

      0

      0
      • Muhammad bin Abdullah says:

        Ygpolitician tu Dr mashitah…yg bukan politician tu ialah imani…apa yg imani ckp adalah umum..n apa yg dr masyitah cakap dlm forum adalah politik.. mal lu buta xleh beza yg betul n salah..pls don comment next time buat malu jeh…btw dr masyitah is sucks…blm penah jmp seorang ustazah yg menghalalkan zina klo terdesak mcm yg penah dia ckp sblm ni..tu blm aku quote statement bodek masyitah kt piem dgn ayat “najib umpama rasullullah” dlm utusan… ikut umno mmg neraka la tempatnya..sesat dunia dgn menjunjung hukum kafir british menentang hukum Allah (hudud) slm 57thn berkuasa memerintah ngr..sekian..

        0

        0
    • Mal says:

      test

      0

      0
  2. Olga says:

    nak kembangkan islam kenalah dengan perbuatan iklas dan contoh baik bukan hanya syarahan ye abby. k salam monday.

    0

    0
  3. Kiah Kongo says:

    abby bercakap dgn cermin ke tu? opsss!

    0

    0
  4. ... says:

    first time aku setuju dengan mu abby..

    terkejut tengok masitah lantang begitu angkuh dan sombong !

    berkokok dalam kandang sendiri boleh la … #perhimpunan umno

    0

    0
  5. Aku says:

    part ni aku kena sokong abby walaupun slama ni aku anti…hehe

    0

    0
  6. lola says:

    ye la..mmg betol ape yg ustazah masitah tu cakap..senang2 jd ustazah ekpres tp kontroversi sana sini ape cer…takyah nak menilai org lain..cermin diri sndiri dulu..yang bercakap tu org yg berpengalaman..yang kau nak sentap apehal..

    0

    0
  7. lola says:

    kalo da pembangkang..sumenye sokong..yang tak betol..yg huru hara pun jd betholll..huhu

    0

    0
    • Anonymous says:

      yg buat jd huru hara nenek ko yg umno, bkn pembangkang.. huhuhu

      0

      0
    • shelala says:

      ni bukan isu pembangkang ke apa la.Ni pasal pencerahan bab agama.Pada aku la para pendakwah tak perlu terlibat di dalam bidang politik kerana politik itu kotor..kotor kerana dikotori para pemimpin yang berfikiran liberal..suka suki menghalalkan benda yang haram dan menidakkan kebenaran.Lebih baik tegur para puteri dan wanita UMNO yang datang tidak menutup aurat..bermekap terlalu tebal seperti pelacur..berwangian yang melampau sehingga bole mengundang nafsu kaum berlawanan jantina dan sewaktu dengannya.Jangan kerana gilakan kuasa kita memusing perkara sahih di dalam Islam.

      0

      0
      • Anonymous says:

        baju puteri2 umno kemain sendat, terjojol lemak2 makcik2 gemok.. omg..

        0

        0
      • Muhammad bin Abdullah says:

        Apa yg pasti…baik lelaki mahupun perempuan, baik istaz mahupun ustazah..kalo dah hidup berjuang dlm amno….parti yg menjunjung hukum kafir barat british (1929~bible into the british law by father lord ried) slm berkuasa memerintah slm 57thn…semuanya mereka adalah kaum2 makjud..kaum munafik…itu terang lg bersuluh…yg menderhaka pd perintah Allah dan RasulNya (hudud) neraka jahanam adalah tempat yg kekal bg mereka…so yg dok menyokong sgt amno ni apa bezanya mereka dgn penyokong2 firauan yg memerintah di zamannya dgn hukum ciptaan manusia? Sama je kan? Ikut la ko nk pilih neraka ke syurga…nk masuk syurga ikut Quran n Sunnah..nk masuk neraka sujud n sembah la pd amno tu..

        0

        0
    • anon says:

      Mmg betol LOLA……aku ingat masa kat sekolah asrama dulu, ustaz aku kata, kalau dah pembangkang, dia org akan bangkang je tak kira betol or salah. Namapun pembangkang…

      0

      0
      • Anonymous says:

        cikgu aku kata klu dah umno, diorg akan bodoh dan diperbodohkan tak kira beza betol atau salah, namapun umngok…

        0

        0
  8. emm says:

    aku ulang byk kli bila tgok video tu..kot2 ada nmpk edit..angkuhnya masitah..dlu suka dgr ceramah dia..

    0

    0
    • alamghaib says:

      angkuhnya ‘ustazah DR MASHITAH’… betul @ salah pn ustaz & ustazah express tu , tp cara menegur tu sgt sombong n angkuh…. dulu lain, suka la dgr jgk klu dia bercakap, skrg lain, demi menjaga jawatan kot…opss..

      kalau seseorang berubah ke arah kebaikan, bkn itu lebih baik….
      xkira la UMNO KE PAS ke….. ini pengaruh politik semua……

      0

      0
  9. alamghaib says:

    angkuhnya ustazah DR. MASHITAH… ustazah yg baik dan betul xkan buat mcm tu… demi menjaga jawatan kot…. klu seseorang tu berubah ke arah kebaikan, kenapa nk kondem, x kisah la org tu artis ke org biasa…sepatutnya kita kena bersyukur…. jgn nk jadikan ia sesuatu isu plk…..

    0

    0
    • minah jambu tlajak habis merah says:

      betol cakap kau tu alamghaib tengok muka dia pon bila bercakap macm stakap gitu kan..ape kate uztaz ustazah yg lain betol ke pae yg dr mashitah dh cakapkn ni ? walau pon idop umno minah jambu tk setuju ape yg dia dh cakap kan..

      0

      0
      • minah jambu tlajak habis biru says:

        tengok la muka dr mashitah bila dia bercakap tk bekenan betol minah jambu ..

        0

        0
  10. eh says:

    boleh plak si nara ni tulis “Pada pendapat kami apa yang dikatakan oleh Dr. Mashitah ada betulnya, namun mungkin cara dia mengutarakannya menyebabkan banyak jiwa yang tersentap.”

    nara pn setuju dgn dr. mashitah..bkn masalh trsentap atau tak nara oiii..aku ni bkn dlm golongan ekpress yg diperli mashitah, tp aku pn trsentap bila dgr org Islam sndri kondem org nk berubah.dr dia duk kondem program ceramah mcm show lawak, apsal dia xkondem show2 hiburan yg melalaikan tu??

    camne ko blh setuju ek nara dgn mashitah ni..trmasuk lah dgn yg lain2..aku ni walaupun bkn org alim, tp xde la kondem org nk berubah ke arah kebaikan.dh klu kita sndri xblh nk mngajak org ke arah kebaikan,jgn kita duk sibuk nk halang org plak.

    0

    0
  11. Kepak Kepuk says:

    Jika sakit kenapa kita perlu pergi ke doktor? Jika serius kenapa perlu ke specialist (pakar)?
    Jadi hendak tuntut ilmu pon sama…pergi pada yang bertauliah atau yang sepatutnya…
    Almaklum lah bila xda ilmu yang bersyarah A kekadang jadi B… dengar punya dengar jadi C pula….jadi biarlah orang yang mempunyai asas ilmu saja yang bercakap supaya A adalah A bukan B atau C…ahak ahak confius x?? haha

    0

    0
    • emy says:

      yes, setuju sangat, biar yang arif aje berceramah mengenai hukum hakam dan hal-hal agama……ni mkarang ada pulak yang kata boleh peluk2 anjing…tapi sebab parti punya pasal terus sokong…..

      0

      0
      • Anonymous says:

        ok lagi dr masitoh kata halal melacur asalkan niat nak bg anak makan. skarang pegang anjing lebih bagus atau melacur?? sape yg arif skarang?? yg pelik, yg lebih arif, tudung makin pendek, tetek makin terjojol… wth is this?? parti punya pasal, berslama dgn jantan pun jd harus bak kata masitoh.. buta hatinye laa oii.. besalam ngan jantan harus, pegang anjing haram.. ajaran sesat apekah ini??????

        0

        0
        • minah jambu tlajak habis merah says:

          helo ni bukan isu tudongggggggggggggggggg ! orang cakap lain dia ni pulak cakap lain punye perkara …sape yg nk pelok anjing ha pelok la takde sape yg nk marah Nye poon ! nk melacur ha sila kan yg dosa pon diri sendiri bukan nye orang lainnn huh !!

          0

          0
        • Anonymous says:

          minah oii mmg la bukan dosa org lain, apehal pulak si masitoh kata halal melacur ni??

          0

          0
        • minah jambu tlajak habis merah says:

          dia cakap mcm tu ! melacur di halal kan ? ha bagos la mari kite sama sama melacur amacm..

          0

          0
        • da akal lu pk la sendiri says:

          halal melacur pastu hasil jual pepeks bagi anak makan bukan kah itu harooommm?

          0

          0
  12. Mak jemah pemalu says:

    Pasal ustaz/ ustazah express aku xnak sentuh sbb ade betul dan xbetul…tp nape die pertikaikan ceramah dgn cara melawak…bukn ke dulu masa zaman die berceramah pun, die suke melawak, sebb tu org suke tgk die berceramah..mungkin die patut tgk semula rakaman video ceramah diri sendiri supaya die sendiri tidak lupe diri..Carilah kembali jalan pulang Dr Mashitah..

    0

    0
    • nona says:

      betol..dulu pn dia bceramah ada jgk melawak..ok jer..yg masa ceramah dia dgn dr fadilah kamsah tu..dulu best tgk ceramah dia..tp skrg dia dh brubah..

      0

      0
  13. pooorah says:

    Blahh la Abby.. Sebelom ni kau jatoh hukom kat org lain macm dah grade ulama tahap dewa apa citer…!!! Tu pasal bila org brcakap pasal ustazah mee segera kau sentap sesntapnya tahap langit ketujoh.. Yg sokong abby kat sini kebanyakn x suka umno, memanglah.. Org kalau ada ilmu tak meroyan kalau dikritik, bukti tuu.. Pegi bela anak ikan la abby.. Fresh..! Hobi, femes segera tayang media sosial.. Kau ni abby dari sebelom tudong sampai lepas pakai tudong gila sosial.. Taubat laa..

    0

    0
    • anon says:

      ustazah express, org yg cetek agama tapi bercerita pasal agama dan kdg2 menjatuh hukum dan akhirnya org yang kurang pengetahuan agama pun bersetuju terhadap benda-benda yang tidak sahih akan kebenarannya, ustazah segera la tu, mcm mee maggi cepat dimasak sedap dimakan….Tapi kalu Abby ni org UMNO atau org Arqam memang kena hentam dan tak de siapa pun nak bela

      0

      0
  14. pukkk says:

    ala uto la masitoh. ustaz kazim melawak dalam dakwahpun tsk betol ke? dasar gila jawatan dan pangkat. bila makin sejuk, salahkan org lain. puiii

    0

    0
  15. Anonymous says:

    dl suke dengar ceramah ustazah mashitah.

    0

    0
  16. king_kong says:

    sekurang-kurangnya abby abadi da berubah dari kisah silamnya.. semua org mempunyai kisah hitam, namun dia da jauh kehadapan berubah dan istiqamah dengan perubahannya walaupun kadang-kadang agak lantang. namun, kita tgk dr masyitah ni.. aku rasa dulu tudung labuh, skrg makin pendek, kening makin nipis, berhias berlebih-lebihan.. kalo antara dua ni, mana masyarakat akan respect? sure pada Abby abadi dr dr. masyitah ni.. bagi statement tah ape2 mcm org xbelajar agama.. boleh salam dengan bukan muhrim dll… dr masyitah ni bercakap lebih nak menghentam PAS je.. nasihat laa sikit isteri PM tuh, pakai tudung.. nasihat sikit org dlm UMNO yg dok men rasuah tu.. tegur2lah masyarakat yang makin teruk ni.. lagi bagus dari dok kata ustz ustazah segera..

    0

    0
    • algo says:

      org umno shj yg rasuah.?umno je yg jht kt msia ni..?
      .dh tu PKR n PAS suci n maksum lah yer..
      bila kes melibatkn PAS..PKR.
      pembangkang pon maen rasuah la weh..cuma bila ko sokong dorng..ap dorng buat sume ko ckp btoi..xslah…senyap je.tp bla umno ko pungpang sna sni..
      .kes stopa ali..DSAI..UAI..cmne tue..org kuat agama tp terbabas..

      0

      0
      • Anonymous says:

        macai mmg akan jd macai tak kira la parti ape pun. same goes to both of u. menghalalkan bende yg haram dan jd mainan politik. makan duit rakyat tanpa rasa bersalah. kat akhirat menrangkak la masing2 mintak halal kat rakyat..

        0

        0
    • algo says:

      umno je yg rasuah..?pas ngn pkr suci la sgt kn..
      pdhl pembangkang pon byk rasuah la wei..
      tp sbb ko sokong..ap dorng buat ko ttp ckp btoi n xslh..
      pdhl org pas yg kononnya pndai n arif agama tu yg ko sanjung2 pon bole terbabas..
      kes stopa ali..dsai..uai..tp ttp ko ckp btoi n baek kn..hahahaa

      0

      0
  17. abby a'babas says:

    abby ni mmg sengal..tao sgt la..slma ni pon g mmna parti tu yg dok sponsor dia..
    sbb tu pong pang sna sni..btoi ap..abby ni ustazah express..sbb dia xdak ilmu agama..bru setaun jgung pkai tudung dh bole ceramah org..kalu bg ceramah pon psl politik je..plik aq..kalu btoi nk mengajak kpd kebaikan biar bg ceramah scara AM ttg ISLAM..bkn bg ceramah nk melibatkn politik..bg ceramah tp ckp psl politik pastu kutuk org laen..ke arah kebaikan sgt kau arbokyah..aptb..

    0

    0
    • Anonymous says:

      masitoh tu bagus sgt la? pelacur tu halal asal nak bg anak makan. bersalam ngan jejantan tu harus kalau tak menaikkan napsu. kutuk ustaz bg ceramah cam maharaja lawak. tudung ala fareeda makin nampak tetek.. omg, ape beza ustazah jadian dgn ustazah ekspress????

      0

      0
  18. mee kari says:

    for once what Abby said make sense. I agree 100%

    0

    0
  19. susah le manusia nie…tengok je la komen2 kat atas nie… x apa2 x….kebanyakan x faham..cube fhmi isu yg di utarakan…….klau benda 2 salah xkira la sape yg utarakan maka salah le so knp ada sesetengah org nk spin kat cte keburukan ms silam org yg komen??? ada 2 tuduh klau seseorg komen knp x tegur UMNO rasuah, judi ke jahat ke bole lak ckp mcm le pas/PKR 2 suci sngt….” apa nie?? xkan nk sokong seseorg yg membabi buta??? klau bukti depan mate pun msh xnk terima krn korg sokong sngt parti 2 tp knp kesalahan org lain yg belum t’bukti korg bole terima bulat2???? klau nk ungkit semuanye rs2 smpai kiamat xkan habis…bg aku, aku x suka seseorg terutamanye yg gelar drinye ustazah/ustaz & bile masuk politik dia x berani nk menegur kesalahan yg ada kat depan mate tp bole menghentam & hnye mencari keslahan/keburukan org lain yg dia x suka hnye utk jg jawatannye dlm parti… dia lupa t/j sebenar dia..& kita jgn lupa setiap kali kite dedahkan keburukan org lain, Allah akan dedahkan keburukan kite lbh teruk drpd org yg kte ckpkan 2……

    0

    0
  20. jah bosan says:

    dalam hal ni aku tak sokong sesape tapi aku tak suka bila dia kutuk cara org berdakwah , biarlah dia nak berlawak terguling terkangkang pun asalkan apa yg nak disampaikan tu betul tak sesat and org suka datang. peace :)

    0

    0
  21. minah jambu tlajak habis merah says:

    sokong Abby 200%

    0

    0
  22. membara says:

    yang menjadi masalahnya ustazah masyitah tu bukan kondem ustaz/ustazah ekspress je.ustaz yg dh lama mengajar pun dia dok kondem..sukati ustaz tula nk menyanyi bollywood ke ape..asalkan ceramah dia ade point…apehal lak ustazah masyitah nk sindir2..elok sangat ke sindir macam tu…awk bawak imej ustazah…so paham2 la yer..sebab dh xde org nk panggil dia bg ceramah ke?come on la..kalo setakat persidangan nk hentam org luar baik tak payah..

    0

    0
    • minah jambu tlajak habis merah says:

      bemang betol ! sampai ustaz boliwod pon dia sebot ! ape kene mengena ustaz boliwod tu ngan dia kan ! jeles ke pe ustaz boliwod tu pandai nyanyi ! ustaz kazim kesayangan minah jambu pon pandai nyanyi cuma tk tau lagi bilaaaa ustaz kazim nk buat album hehe… minah jambu nk ngadu ngan pak najib nanti kau ! helo pak najib ! lain taon u jngan kasi dr mashitah ceramah lagi ok …ceramah untok sakitkn hati orang nk buat apa u tk tau orang semua penyampah tengok muka dia…thank u pak najibbbb..idop umno ! idop jalur gemilang ! idop pak najib ! lov u pak najibbbbbb eemmm muah !

      0

      0
  23. Susan says:

    Kena dengar kesemua kata-kata Dr. Masyitah. Ada benarnya. Islam adalah agama yang serius dan sepatutnya tidak boleh dimain-mainkan. Saya juga kurang bersetuju jika artis memberikan ceramah agama. Kita ada ustaz-ustazah yang berilmu tinggi. Mereka adalah pewaris nabi. Usah diketepi. Tampilkan ustaz-ustazah muda dalam rancangan program. Kadang-kadang, saya bosan bila rancangan tv asyik menampilkan artis yang sama untuk menarik minat penonton. Memang bagus bila ramai artis berubah positif. Saya suka melihat perkembangan ini. Artis menjadi ikutan ramai orang. Mereka perlu menunjukkan teladan yang baik.

    0

    0
    • Anonymous says:

      dah dgr semua, tp kenapa dia mepersenda cara ustaz lain memveri ceramah? anyway, ustaz pewaris nabi? better check the fact, i guess u are from umno? dan lagi satu, islam adalah agam serious, kenapa masyitah mempersendakan agama dgn menhalalkan bersalaman antara lelaki perempuan, dan menghalalkan pelacuran kalau sbb nak bg anak makan? ajaran apekah ini? kenapa bila masuk politik semua berubah? baju makin sendat, tudung makin singkat??

      0

      0
    • to be better muslimah says:

      Maaf mencelah.. artis-artis ini pun bukanlah terus teruja untuk memberi ceramah. saya ada juga menghadiri beberapa majlis agama yang mana artis dijemput untuk berkongsi pengalaman. Mostly dorang berkongsi tentang penghijrahan mereka.. bagaimana diri mereka sedar akan kesesatan dan rasa kecintaan yang makin menebal terhadap agama Allah. Mereka masing2 bersetuju mereka masih cetek dan masih memohon doa dari semua untuk mereka terus istiqamah. Mereka masih sedar diri mereka artis. jadi apa pun yang dikongsikan pasti akan dirujuk dgn org2 yang berpengetahuan agama. Dan mereka sentiasa menjalani usrah untuk rujukan dan peningkatan ilmu. Saya sendiri kagum dgn usaha2 mereka klo nk dibandingkan dgn perubahan yang org biasa mcm saya lakukan .. kita pun kadangkala tak terkejar walaupun masih perlahan2 menambah ketaatan.. Waallahualam. moga kita tidak terus menghukum jika kita tidak pernah menghadiri dan melihat sendiri. Hidup bukan untuk menghukumi kerana Hukum itu adalah Milik ALLAH SWT di akhirat nnt.

      0

      0
  24. semah says:

    Masyitah who???/ yg saman kawan baek dia pasal rumput dia rosak sbb kawan tu renovate umah ke??? dah setel saman gantirugi??? dasat usatazah ni kan??? sejak masuk ameno ni kan maen lagi… mulut macam…… kaen kapan kot import dari london apa???

    0

    0
    • Anonymous says:

      jiran aka colleague dia sendiri uolls… dgn jiran ngan kawan sekerja pun bergaduh, xtahu laa ustazah jadian apekah ini…

      0

      0
    • anon says:

      So SEMAH…..kalau kawan baik engkau rosakkan rumput engkau, engkau tak marah lah? Bila kena kat org kita senang nak kondem, kalau kene kat kita? Aku mmg tak suka pun mashita ni tapi kalau sape2 yg rosak kan bende3 aku, mmg aku tak suka, tak kira lah kawan or lawan…

      0

      0
      • Anonymous says:

        yelahh klu jiran sesama jiran pun xleh tolak ansur, cane nak jd setazah ye tak.. kahkahkah.. anyway what u heard is not what really happened. kbai.

        0

        0
    • kak melah jiran mes'shit'tuih says:

      Masyitah tu bukan ustazah tp ifrit betina laknatullah dlm wajah manusia…sejak memeluk agama amno n murtad tudung makin singkat, mekap makin tebal, bersalam berpeluk gn jantan dihalalkan, melacur jd halal, menyamakan piem gn nabi itu adalah kejahatan masyitah alaihilaknat ni terang2 berlaku…semoga Allah menjahanamkan manusia syaitan munafik kaum makjud pesuruh dajal laknatullah mcm masyitah ni…benci aku kt dia…demi taksud pd jawatan dan hidup mewah dgn duit haram hasil rompak rakyat (cukai) dia jual agama Allah n menyesatkan banyak org ramai dgn fatwa2 syaitan dia..celakalah sapa yg mendampingi dia..laki dia sendiri pun dia tengking2 (nusyuz) ustazah ke syaitan tu?

      0

      0
  25. kelkatu says:

    Aku mmg cukop menyampah dgn perhimpunan umno ni, bukannya ape, peserta2 yg bercakap tu terlebih berkobar2 mcm “show off” pulak. Masing2 mcm berlumba2 or berlawan nak tunjuk terer. Tapi kalau psl abby ni aku mmg sokong mashitah wlpn, honestly aku tak suka mashitah sb nampak mcm sombong. Seblm seseorg tu nak tunjuk pandai berceramah, cuba dalami dulu ilmu. Penuhi dulu ilmu didada, pahtu baru lah nak ajar org pun. Ni berhijrah je sekejap, pahtu pong pang pong pang berceramah situ sining…..tunjuk ke”laser”an dia. Si abby ni mmg mulut jahat pun, kalau mengutuk org nombor satu, mcm mana lah parti pas blh amik org mcm ni utk berkempen, wat malu je..perangai dia tak melambangkan muslimah sejati. Hmm….ni mesti kene cakar dgn abby …

    0

    0
    • Anonymous says:

      ko sokong masitah hina ustaz lain, katanye bg ceramah mcm maharaja lawak? ko sokong masitah ckp melacur tu halal? ko sokong masitah ckp bersalam jantan betina tu harus? now aku confuse ustazah ekspress yg xde ilmu ke atau ustazah yg konon2 bijak ni yg takde ilmu??

      0

      0
  26. norman says:

    yg jahil lagi agama…baru pakai tudung 2-3 tahun..x payah nak bersyarah sgt la. please la..bila ko nk bersara dr politik?

    0

    0
    • Anonymous says:

      baikla jahil agama pakai tudung 2-3tahun dari pakai tudung beratus tahun tp makin tersembul tetek mereka, makin terjojol bontot mereka….

      0

      0
  27. Lily Black says:

    ibu anonymous adalah…mama Juwie.

    0

    0
  28. saya says:

    .mksud dr mashitah ustzh n ustz ekspress ni adalah org2 yg berkata2 atau berceramah tanpa ada ilmu…bahaya org2 mcmni..tkt bila tersilap penyampaian mereka akan jadi lain…tkt jd ajaran sesat pula..

    0

    0
    • minah jambu tlajak habis biru says:

      dh tau ajaran sesat buat ape ikottt bodoh kan ! contoh Nye ajaran smbahyang dalam gelap jangan on lampu betol ke ajaran tu ? tk betol kan ! ha kalau dh tau tk betol pegi ikot buat happe ! orang2 ni yg bodoh kan diri sendiri suka sangat dengar orang punye cakap ..ajaran yg tk betol pon ikotttttttttt aje n teros pecaya ha nasib dorang la nk ikot ajaran sesat huh
      !! cakap macm orang cetek pemikiran pulak huh !!

      0

      0
  29. Anonymous says:

    Semah & Anon 2.03…salah fakta tu dik. Bukan Masyitah yg saman jiran dia, dia yg kena saman. Dlm kes tu mmg masyitah tak salah. Kes tu dah kena buang pun. Tapi dalam kes dia mengata ustaz2 ni mmg dia salah lah. Dan aku sokong sgt kata2 abby tu…peace :-)

    0

    0
  30. dina says:

    Dua2 pun aku tak minat.
    Tapi sekurang2 nye Dr Mashitah ni berilmu dan nak defend Islam.
    Tapi si Abby ni keja mengaum jer n tak habis nak kondem kerajaan.
    Biznes tudung tak laku marahkan org yg tak pakai tudung….wtf…

    0

    0
    • Anonymous says:

      Defend Islam? Ustazah ni kata boleh salam lelaki bkn muhrim yg lebih tua sbb lelaki tua tu pangkat bapak. Defend Islam ke mendenye?

      0

      0
  31. mimpi says:

    wahai abg naraaaaaaa, seriously terkilan abg nara setuju dgn kata2 mashitah tu..
    abg nara ni mmg jenis bukan kaki dgr ceramah kot..utk pengetahuan abg nara, sejak munculnya ustaz kazim dan ustaz azhar idrus, ramai anak muda tertarik nak dengar ceramah.. bila artis2 berhijrah,sekurang2nya inspired peminat2 diorg utk turut berhijrah.. apa2 kegiatan, asalkan x menyalahi islam, x salah abam nara weyhhh… lain la klu artis2 dok ajar ajaran sesat..kbnykan artis yg berhijrah, diorg bnyk follow kelas2 dgn ustaz bertauliah..so, if diorg share ilmu yg diorg br blajar kepada org lain, TELL ME DIMANA SILAPNYA??

    didunia ni,bukan permulaan yg akan jd penentu nasib kita di akhirat, tetapi pengakhiran kita nnti..adakah kita mati sbg org yg makin beriman, atau mati sebagai hambanya yg makin jauh dr ALLAH???

    0

    0
  32. meow says:

    Salam semua..
    setiap manusia mempunyai sejarah silam..begitu juga dgn abby..
    tapi skrg dia dah berubah ke arah yg lebih baik..tiada istilah ustaz dan usrazah express..setiap org islam berhak berhak menuntut ilmu agama utk kebaikan bersama. .Dr.Mashitah. anda jgn bongkak. Dulu Allah swt telah memberi anda dgn segala ilmu agama di dada..tp makin hari nikmat itu Allah swt tarik sedikit demi sedikit. .lihat apa yg berlaku kpd anda skrg??..kita tidak

    0

    0
  33. Anonymous says:

    Well u have to start somewhere lebih2 lagi untuk kebaikan ni…
    Dalam apa2 bidang pun cara untuk jadi subject matter expert ialah dengan berkongsi ilmu dengan orang lain.. x ada lak istilah segera2 ni….

    0

    0
  34. Anonymous says:

    Lebih baik jadi ustaz/ustazah ekspres drpd jadi ustazah/ustaz dah berkurun lama tapi masih mengeluarkan kenyataan/perlakuan yg tak mengikut lunas2 agama demi menjaga periuk nasi. Kebaikan dunia kah atau kebaikan akhirat yg kita cari?

    0

    0
  35. Anonymous says:

    Admin pn sama jgk mcm mashitah

    0

    0
  36. Anonymous says:

    ‘Pada pendapat kami apa yang dikatakan oleh Dr. Mashitah ada betulnya, namun mungkin cara dia mengutarakannya menyebabkan banyak jiwa yang tersentap.’ tolg la nara..mnyampah aku..org tu berubah kpd kebaikan..kenapa perlu nk ckp ustazah/ustaz segera.. at least org berubah dr kita ni belum sempurna jgk. tak perlu la nk bg personal pendapat yg sgt annoying. just keep it..sbb menambahkan nyampah kat nara

    0

    0
  37. gee says:

    eleh abg nara ni sokong masyitah pulak. padaha nmpk sgt masyitah tu menyalak mcm tu..nmpk sgt ke umnoan mu nara

    0

    0
  38. Masitokkkkkk mitok Kaki Tangan Masuk Mulut ! mulut busuk..bodo tahap dewo

    0

    0
  39. Anonymous says:

    korang pun kelakar gak.. yg si dia tu perasaan orang kata dia tu kenapa?? tak perlu kot nak beri kenyataan kalau bukan diri yang dimaksudkan ustazah express tu.. ni bukan pasal parti ke apa ker.. nilai la diri sdri sebelum nak mengata tidak.. tapi bg aku la , mmg dia ustazah express pun, apa yang dia tulis tak mencerminkan diri dia pun.. nak bercinta ngan dia ni la dia tu la pun nak kasi tahu satu dunia ke.. tak leh senyap2.kalau orang tegur sentap… pandai2 la korang nak kutuk apa pun asal kan korang bahagia.

    0

    0
  40. paklang says:

    Assalamualaikum semua. diruang yang sempit ini ingin sya berkongsi pandangan dan saranan agar sama2 kita semua muhasabah diri. KEHIDUPAN DIDUNIA INI bukanlah satu penempatan yg kekal, kita semua akan menuju satu destinasi yang KEKAL.
    Berhubung dengan kenyataan Abby tu ada betulnya,itupun setelah Dr Masitah membangkitkan soal ustaz/ustazah expres/pelawak/bolywood. Bagi saya perkara ini tidak timbul sekiranya Dr Masitah (DR M) tidak bercakap hal tersebut,malangnya seorang DR tidak semena mena membangkitkan perkara tsb dengan tidak ada manafaat didalam perhimpunan tsb. saya tidak pasti apakah matlamat sebenar perhimpunan tsb. Kepada wakil Pemuda saya ucapkan syabas kerana membangkitkan soal ekonomi bangsa melayu,tanah rizab melayu dan lain2 perkara yang melibatkan kepentingan orang melayu,bertepatan dengan Perhimpunan Pertubuhan Orang Melayu, apa yang disuarakan oleh Dr M rasanya tidak sesuai terutama kepada mereka2 yang ingin kepangkal jalan,sewajarnya Dr M memberi contoh org2 yg telah kembali kepangkal jalan untuk mendekatkan diri dengan Allah bukannya memperlekehkan mereka. Berkaitan dengan pendekatan pendakwah2 yang menggunakan pentas ceramah dengan menyelitkan hiburan tidak salah selagi tidak melampaui batasnya. Saya tidak faham halatuju Dr M dalam soal ini, memandangkan Dr M org yg berilmu agama,maka wajar dia menegur ahli2 yang masih leka dengan duniawi , sepatutnya beliau mengambil peluang dipentas tsb untuk berdakwah dengan mengajak kepada kebaikan dan meninggalkan kemungkaran bukannya menggunakan pentas tsb sebagai medan untuk membelasah org yang tidak seangkatan dengannya. INGAT lah apabila matinya anak Adam itu hanya tiga benda yang akan ditinggalkan PERTAMA= Amal Jariah. KEDUA= Ilmu yang bermanafaat. KEIGA= Anak yang soleh/solehah. Maaf tidak tersebut pun mana2 parti yg diikutinya (Di persoalkan) dan satu lagi apabila kita dialam kubur tiga soalan akan ditanya oleh dua Malaikat; PERTAMA= siapa tuhanmu?,KEDUA= siapa nabimu?, dan KETIGA = apa ikutan/kitabmu?, dengan cara hidup kita sekarang ini agak2 boleh ke kita nak jawab soalan tersebut?..Wallahualam

    0

    0
  41. […] ini Abby Abadi pernah memberikan reaksi berkenaan kritikan Datuk Dr. Mashitah Ibrahim berkenaan ke…. Baru-baru ini Abby baru pulang dari mengerjakan umrah dan khabarnya telah membuat komen di akaun […]

    0

    0
  42. unknown says:

    Setuju dgn statement abby abadu 100%.
    Sebenarny, istilah ustaz dan ustazah express tidak perlu dikeluarkan kerana org yg berhijrah ni ilmu dye lebih mendalam kerana dye sentiasa mengkaji sbb baru berhijrah. Cuba tgk mualaf2 dan bandingkan dgn diri kita yg dr lahir dh mmg islam, pegangan mereka lagi teguh dr kita and mereka mempunyai sifat yg ingin tahu dn mereka terus mengkaji mengkaji dan mengkaji. Kalau kita yg dh memang islam ni, ada kita mengkaji setiap hari? Begitu juga la keadaan artis yg baru berhijrah. Dr mashitah ni kalau dye berpegang kpd pendidikan agama, patutny dye menyokong saudara seislam bukn mengkritik.

    0

    0