Written by serenity | September 28th, 2015

Baru-baru ini, selebriti Abby Abadi menceritakan pengalamannya membeli kek dari restoran Secret Recipe untuk sambutan majlis hari jadi anaknya. Menurut Abby, dia berjanji tidak akan membeli lagi makanan dari Secret Recipe kerana dia meragui status halalnya. Ini ialah kerana pemilik restoran tersebut bukan seorang muslim.


 photo abbyabadisr.jpg

Seorang peminat mempertikaikan kenyataan Abby namun dia tetap mempertahankannya.

 photo 1.jpg
Kami menyangkakan disebabkan terdapat keraguan dalam diri Abby mengenai status halal kek-kek tersebut dia akan membuangnya, rupanya dia tetap menghidangkan kek itu untuk meraikan sambutan ulangtahun kelahiran anak-anaknya iaitu Maria Danisha dan Marissa Dania.

 photo 11312145_1631367953793675_966995465_n.jpg
 photo 11850271_1048116011879834_305754781_n.jpg

Pada pandangan kami, sekiranya Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah memberikan sijil pengiktirafan halal kepada satu rangkaian restoran maka makanan yang dihidangkan ialah halal. Seandainya terdapat kekhilafan dalam perkara ini yang menanggung ialah pegawai JAKIM selaku pemegang autoriti.

Mungkin selepas ini Abby patut belajar membuat kek supaya dia dapat memastikan kesemua bahan yang digunakan ialah halal. Tak susah pun buat kek, kan? Sejam saja dah siap.

Atau pesan saja kek yang dibuat di rumah oleh pembuat-pembuat kek yang bertebaran di Facebook dan Instagram dari awal. Sekiranya tidak cukup masa, majlis sambutan boleh dilambatkan sehari dua. Yang penting tiada syak dan was-was, ya tak? Kredit gambar, Instagram Abby Abadi

Panggung Seni Tradisional 2015 meneruskan langkahnya lagi, kali ini menampilkan kelainan dengan persembahan Opera Cina "…

Posted by Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara on Sunday, 27 September 2015

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

206 responses to Abby Abadi Berjanji Tidak Mahu Beli Kek Secret Recipe Walaupun Ada Sijil Halal

  1. nnn says:

    oh,jadi if those yg prepare that food is non muslim, then the food tak halal ke abby?
    hermmm.dahsyat.
    halal dan haram tu bukan pada bahannya ke?unless kalau kau dah tengok bahan2 nya baru la boleh kata macam tu.
    well,tak tau la kalau secret recipe taruk wine ke masa bancuh kek tu, banyak betul modal beli bahan macam tu.
    dekat malaysia ni,benda halal lagi murah.hermm.
    takpelah,kalau kau x nak makan pun,banyak lagi kek kau boleh makan kan.

    0

    0
    • minah jambu says:

      Abby ni nama aje belajar ugama bertudung n tutop aurat tapi hati dia itam n kaudu n busuk ! sengaja nk sabo secret resipi tu..kalau tknk beli lagi mulot tu diam suda la ! ni tak mulot macm mulot cibailoka macm kiwak huh !

      0

      0
      • Anonymous says:

        die xtau kot secret resepi tu cmne. klu dh ragu2 tu g la buang..jgn teruskn. sangka baek dulu la..tnye la ntah2 org tu islam gk..apolah..klu dh ini mcm..mcm attention seeker dh

        0

        0
        • Anonymous says:

          gerai tepi jln mokcik jual nasik lemak pn xde tanda halal..jgn kate xpnh g mkn or beli abby oi..aduh..luaskn ckit pemikiran tuh. hmmm lapanye sedap tol nasik lemak

          0

          0
        • aduh mcm2 lah says:

          Dear abby … nak tnya sikit. Bab hati hitam bukan shj dr makanan tp juga perangai riak, sumaah , ujub dan sombong. Abby … sila marah jakim krn telah MENGHITAMKAN HATI UMAT ISLAM KRN BERI SIJIL TU KPD BUKAN MUSLIM krn chef bkn islam. Utk sijil halal Jakim … mmg sdh sda garis panduan dlm MUZAKARAH antara ulumak dlm dan luar ngra. Berlambak di hotel2 ngra2 arab yg mana chef2 dtg dr Barat bkn Islam. Sblm makan BACA BASMALLAH … KAY!.

          0

          0
        • Anonymous says:

          tolong diamlah abby. stop bodohkan diri awak

          0

          0
        • aduh mcm2 lah. Sy berdrah cmpur says:

          Abby tau tak kenyataan Abby ni sungguh menjengkelkan. Betapa keciknya hati2 saudara baru yg revert to Islam. Ustaz2 yg dahulunya non muslim sudah ada yg Al – Hafiz. Hafaz Al Quran 30 juzuk mrk still makan AIR TANGAN IBU YG NON MUSLIM. Adakah HATI ulamak ini HITAM. Mrk dpt MENGISLAMKN ramai saudra2 baru. Ada yg dpt mengislamkn keseluruhan ahli kluarganya hnya krna menjaga AKHLAK dgn baik dan SILATULRAHIM. Abby pernah terfikir tak ini smua. Knapa menyempitkn agama smpi menmpkkan islam itu tdk indah. Sedih dgn kenyataan abby.

          0

          0
      • Anonymous says:

        Aku setuju..dahlah bodoh..perangai macn haram jat…dulu ajak laki main atas katil.(shopping atas katil) skg tuduh secret recipe pulak tak halal tapi cekek jugak kek tu..inilah yg di katogerikan manusia jahil dan bodoh sombong lagi memalukan umat islam sejagat….hamlau betullah kau arbakyah..

        0

        0
        • jadore says:

          mungkin dia rasa diri dia dah sempurna sgt sehingga membuat kenyataan sebegitu!! tp yg pelik tuh dalam keraguan dia… makan jg cake secret recipe tuh!! gggrrrrrrrrr (tangan dibahu dan mata keatas!) apa yg sebenar dia nak nyatakan atau sekadar nak cari publisiti murahan!! silap2 haribulan secret recipe saman baru dia tau… klu dah rasa was2 xyah mkn and x payah nak keluarkan statement sebegitu… aptb abby nih x sudah2 dgn kontrobasi… ingatkan dah dpt laki baru nih leh lah senyap sket tp mcm dulu2 jg… meroyan x habis2

          0

          0
        • Anonymous says:

          Memamg bodoh

          0

          0
      • Anonymous says:

        pandeyyyy nyeee..(bukan pandai)

        bila berilmu tidak diamalkan cam gini lah..
        adoi ai..dh syubhah kat hengko..lagi nak menketedarah..
        haku harap sgt pihak secret recepi bagi penerangan cket kat mane kek tu dibuat bagi die malu..
        ke die neh tak pernah tau ape itu secret recepi..
        tak tau konsep die cane..
        adoiai..
        siap boleh cakap org tu MASAK KEK?
        padahal ko pilih dlm cermin tu je kot..tgl tulis atas kek je..

        0

        0
        • nini says:

          Setuju..kalau la si Abby nie tahu kek2 secret recipe semua centralised buat kat HQ shj..betapa malunyer..ini tidak, gi canang dulu dalam media bajet dia tu tahu semua selok belok proses kek secret recipe

          0

          0
      • Anonymous says:

        laki die neh takde fungsi ape2 ke..
        sebagai suami kan ade hak tgk ape bini tu dok post..tgk2lah sikit bini tu dok buat hape.
        halang atau nasihat2 la sikit..takot bini ke hape??

        0

        0
        • Anonymous says:

          Laki dia pun sama..dapat pulak bini macm dia ni..2×5 dolmat..pas ni aku nasihatkan kau bakyah..tak usahlah tulis benda2 yg takde paedahnya..jaga anak..jaga suami dah cukup dah…takyah nak melazerkan diri kau kat alam siber ni.pakaian kau nampk je tutup sana tutup sini.tapi mulut kau busuk bau taik..

          0

          0
        • Kentot says:

          Bodoh abadi

          0

          0
      • Abby ttp bangang says:

        haaa..ap lagi secret recipe..saman jer si abby ni…memg mulut puaka btl le si abby ni..len kali selidik le dlu n jgn terus mengentam…klau dh tahu ragu2 tpi aku tgok kek tu ttp d potong n d cekik jugak..bongok btl le si abby ni..dia pnya otak btl2 ltk d lutut…wat retis lain…wat pengajaran si abby ni..jgn ikut perangai mcm dia..

        0

        0
      • nurul says:

        entah bila dia belajar agama pun tatau la.. aku rasa dia ni jahil gila kot. sebarkan fitnah atas benda yang dah konfem halal. dahla tulis camtu pastu dia hadap jugak. kebulor gamaknya.

        0

        0
      • Anonymous says:

        Klu dah ragu2 mana boleh mkn jd haram..abby ni ckp pung pang pung pang tp x selaras dgn kata2 yg keluardr mulut dia…

        0

        0
    • eh says:

      agak2 klu dia wat sndri kek tu..dia rse tepung,butter yg dia guna tu halal ke haram?dia xnk cek ke kt kilang tepung,butter dan segala bahan bagai tu,samaada org islam ke x yg buat???

      0

      0
    • yaya says:

      korang ni kan sbnr nye x faham ape yg abby cuba sampaikan…cpt sgt nk marah..
      bukan soal secret recipe tu halal or haram, cume masakan ni bila dimasak oleh org bukan islam, berkatnya tu hilang..
      kalau ada anak yg masih sekolah, nanti dia susah nk menghafal lebih2 lagi kalau nak hafal al-quran sbb org bukan islam x sembahyang, x bace bismillah, dalam hati nya tiada Allah.
      sebab tu kalau tgok org alim ulamak diorang jaga betul2 bab ni…kalau korang nak anak2 korang hafaz quran, korang pun kne jaga bab ni…

      1

      0
      • eh says:

        sy stuju komen awak yaya..tp sila baca skali lg statement abby..yg ditulis dia kata person in charge adalah non muslim..PERSON IN CHARGE DI SR.bkn tukang wat kek..lgpn kek xbuat dkt situ.yg incharge kt situ utk run business kt situ.ke klu kita nk jaga bab2 mkn ni,mksud yaya org yg bngkus mknan pn kita kne tgk jgk?setau sy klu org yg btl2 nk jaga bab mkn ni, smua tepung,roti,etc dia buat sndri..xde la smpai p tgk org yg bngkus msuk kotak dan plastik tu skali..

        0

        0
        • lala de lulu says:

          yaaaaaa betul….PERSON IN CHARGE….ulang suara PERSON IN CHARGE….so, yaya sila baca kembali….setahu saya PERSON IN CHARGE SR tak buat kek.

          0

          0
      • yaya yo yo o says:

        masalhnye abby hidangkan jugak kan kt anak dia. So kat mane sebenanye yang dia cuba nk jaga keberkatan etc mcm ko mention tu. Ke ko ni arbakyah ?? Hehe

        0

        0
        • Anonymous says:

          Abby ni masa jd kumpulan elite dl byk sgt menyanyi merapu-rapu lirik lagu dok nyanyi hari2 lama lirik tu pun dah jd mcm doa utk diri sendr…

          0

          0
    • Kelilawau says:

      Yg aku tau…kek ni sumer buat kat kilang. Dh siap, masuk lori, hantor kat outlet dia. bukan org kt kedai secret tu yg buat sendiri…apo melalut kelaut abby neh…

      0

      0
      • bukan staff secret recipe says:

        Dengan ini aku menyokong statement Kelilawau. Kalau kek-kek ni semua SR produce kat kilang diorang. Outlet hanya akan order dan keep saje pastries ni semua atas faktor quality diorang. Kalau camtu pi la kilang depa check tengok sapa yang dok godek tepung sana.

        0

        0
    • Anonymous says:

      NNN. FYI syarat untuk mendapatkan pensijilan Halal adalah mesti ad pekerja beragama islam di permis tersebut. Bila ad pekerja islam beroperasi di permis itu bukankah ia lebih bagus krn org islam sendiri pandai menjaga kebersihan dan tahu tugas mereka utk memastikan makanan itu halal.
      sy tak setuju kat abby sbb dia ingt kek tu haram sbb dia ambil makanan drpd non-muslim, mcm ko pergi kfc, mcd, yg masak ayam tu non-muslim..tp permis tu halal.
      permis tu diiktiraf halal kerana ia dh mematuhi syariah. Dan.. wajibbb ad pekerja islam di dalam permis tersebut untuk mnjalankan operasi bg menepati skim Halal.
      Ak x setuju bila ko kata hanya tgk pd bahan sahaja. Sorry..u are totally wrong. Halal ni ko kena tgk dr sudut yg lebih luas, ini termasuk pekerja, bahan yg digunakan utk masak dan sebagainya.

      0

      0
    • mira says:

      tak perlulah marah abby tu… bab2 makanan ni tak boleh main2. bukanlah kata haram makan makanan yg di masak non muslim. tp kalau dapat elak lagi baik, ye tak…?

      0

      0
    • chickenpie says:

      if in doubt y eat t cake then??? wow….i’m speechless…those halal restaurants/hotel with foreign cooks…..how???

      0

      0
    • Lovelyvic says:

      Setahu aku la…. secret recipe tak buat kek kat outlet dia…
      Ada lori yang hantar kek..
      semua kek dibuat kat kilang dia…
      Jadi sijil halal yang diberi sebelum ini ialah pada kilang kek dia…
      Sebab tu bila sijil halal dia kena tarik sekejap sebelum ni… (sbb kilang dowang under renovation, so ada habuk banyak, kesucian bahan diragui sbb mungkin tercampur dust construction) semua outlet secret repice affected…
      Honestly aku rasa Abby ni IQ dia low sket…

      0

      0
      • Arrabakyah says:

        Dia bodooooo

        0

        0
      • adelline says:

        saya setuju dengan komen yang di beri kepada abby betul juga kata seseorang tu.kalau nk beli makanan ke minuman ke dari org yg bukan muslim .kenapa nk nak marah dah tau org tu bukan muslim .walaupun saya peminat abby juga .saya x setuju dgn komen akak abby.semoga berjaya dalam kerjaya.terima kasih.a

        0

        0
    • penambahan sikit says:

      halal haram nie bukan ditentukan oleh bahan2 atau ingredients sahaja. proses juga menentukan makanan tu halal atau haram. contohnya mcm nie la, ayam tu hala untuk dimakan kan. tp, bila disembelih dgn cara yg salah, jd haram dah. case abby abadi nie, saje nk cri publisiti. she needs to learn more about halal and haram foods.

      0

      0
    • AISYAH says:

      Abby ni dah tak betul agaknya…semua orang buat tak betul…!!Islam agama yang mudah dan indah…tidak membebankan pengikutnya..bila terlalu banyak fatwa dan pendapat yang mengelirukan,inilah jadinya….banyak ustaz dan ustazah segera…

      0

      0
    • tambah sket says:

      bukan bahan saja mesti halal. cara menyediakan pun mesti halal. contohnya, bersih, segar, baca bismillah. cuba bukak kamus, halalan toyibban tu apa.

      bahan2 tiptop, segar bugar, tapi nak sediakan makanan, kencing tak basuh tangan, guna penyapu lantai, suruh anjing rasa. agak2 halal2 tak?

      seafdalnya orang Islam yang sediakan makanan sebabnya, Islam dah ajar orang Islam supaya jadi pembersih.

      tapi orang Islam sendiri pun bukanlah betul sangat, apatah lagi orang bukan Islam…

      0

      0
  2. mamamia says:

    Dah ragu2 halalnyer knp hidang jugak…secret recipe ni kek dia buat kat kilang ,doh, bukan kat outlet…vongok…

    0

    0
    • Agree..xkan tu pun xtw

      0

      0
    • humble says:

      makin lama makin aku menyampah dengan abby ni…berlagak pandai…kononnye nk saling memperingati…susah kalau perasan bagus dan alim lebih dari orang lain…kalau secret recepi tu takder sijil halal xpe la aku faham, ini tidak, dah ade sijil halal pon hanya sebab non muslim buat kek terus lebel haram…dekat malaysia berapa byk restoren dimonopoli orang cina…tgk aje restoren besar mcm the chicken rice shop, old town whitecoffee, kfc, mcD semuanye cina tokey dia..takkan semua pon jadi haram? otak letak dekat lutut….lepas tu dah tau ragu2, buang la kek tu….hidang jugak, makan jugak…bukan haram ker???

      0

      0
    • abby yg bodoh & riak says:

      kan! aku ingat dia akan buang kek tu rupanya hidang jgk makan. klu dh was2 knp hidangkan lg. bodoh punya abby!

      0

      0
  3. Anonymous says:

    Kalau rasa kek tu haram…sila buang,walaupun dah bayar or sedekah je pada non muslim…tapi yg pelik nya tetap dhidangkan jugak…ermm mcm mana tu? Diri sendiri pikir kek tu ‘haram’ katanya tapi tetap d makan…sicker attention…lain kali buat sendiri, ke mmg x reti or MALAS nak buat nok…tapi rajin n pandai pulak upload status di sosial media nokkkss

    0

    0
    • zorro says:

      “attention seeker”

      0

      0
    • Anonymous says:

      Nt abby jwb balik” mane boleh buang,tu membazir kan..membazirkan amalan syaitonnnn…salah dlm Islam…”

      Hahaha..abby oh abby…adoiii memalukan diri sndri…

      0

      0
    • Anonymous says:

      Haha
      ?Betul
      Asyik upload status, Lebih baik buat cake – terjamin halal dan toyibbah.
      Sorryla, I Sekarang Lebih respect pd Memey- bersederhana , kata kata tak laser, tak perasan bagus.
      Mmg ‘ter selamat’ la Si Norman hakim

      0

      0
  4. Abby Abadi bukan Ustazah says:

    Inilah akibatnya bila mengaku beragama tetapi bodoh dalam beramal. Berilmu itu penting untuk kita benar-benar faham tentang agama. Bukan hanya sekadar tahu menghukum itu dan ini. A simply stupid statement.

    0

    0
  5. Lilyy says:

    Baik belajar buat sendiri je dari nak post benda camni. Semua bahan2 makanan dia datang dari kilang. Dapat cop halal tu maknanya semua halal la. Kalau ye pun owner dia cina, ada masalah apa ? Kedai besar2 kat kelantan mostly cina punya. Tak relax ah kau ni

    0

    0
  6. Amores says:

    Beria2 cakap haram bagai, kau hidang jugak kek tu.. Tolol betol. Rasa nak hempok kek tu kat muka kau..

    0

    0
  7. Dee says:

    Sy yakin pd Halal Jakim…. kalu ragu2 atau was2 mmg confirm x bole mkn. Tp Abby ckp mcm org x de ilmu… secret recipes ni kan franchise so… semua mknn dia disediakan di kilang… bkn individu yg buat. So kalu camtu… dia x bolelaa mkn mknn yg ada di pasaran… sbb byk yg kilang non-muslim (tp ada sijil Halal Jakim) kluarkan….

    0

    0
    • Nana says:

      setuju..JAKIM ada standard tersendiri

      0

      0
    • Mat Secret says:

      betul,semua kek,produk secret recipe diperbuat di kilangnya di Taman Mayang, Petaling Jaya.kita supply la ke franchisee2 seluruh Malaysia.branch tu mereka cuma operate dan serve makanan tersebut saja.harap abby lebih berhati2 bila bercakap/keluarkan statement di masa akan datang.

      Sekian

      Mat Secret

      0

      0
  8. Aku tak bodoh says:

    Tak tau nak ckp apa..hahaha lawak bodoh betul abby adabi ni…donate aje la klu was2..or buat sendiri ..entah la bodoh tahap gaban…

    0

    0
  9. baby says:

    Ingt ustaz aku ckp.kalo Org turn rse die ad ilmu agama tggi sket die mudah sombong.ksilapn sendiri xkn nampak.slh Org juga yg die nampak..seskali pndg2la bwh Abby..kegedikan Dan kelakuan ko xmgambarkan luaran ko skrg yg kononnye brubah.

    0

    0
    • yekeni says:

      Ini I setuju. Ramai org terlajak perasan dirinya warak. Mcm tak pernah buat silap seumur hidup. Tak boleh terima teguran. Tapi bila mereka tegur kita seolah kitalah manusia yg paling banyak buat dosa. Mereka rasa semuanya mereka betul. Mcm ada passport direct entry masuk syurga gitu. Tak payah custom check aka soal kubur. Riak, angkuh.

      0

      0
  10. nurin says:

    Kenkadang artis/celebrity nie cepat sgt melatah n menjatuhkan hukum w/out checking your facts right..derang tak fikir dulu sblum kuarkan statement..have they not make any observation on how the f&b in Malaysia works? do they know how JAKIM certification issued out and compliance applied to all business industry in Malaysia? please artis/celebrity..please read a lot… there is a documentary on Secret Recipe on tv…have you seen this before? there is a lot free and educational knowledge on tv,newspaper n internet…if you do not know how to benefit this to improvise and added knowledge for your own goodself, I believe you can’t go far…alternatively you may opt to cook your food, make your own cake, plant your own vege/fruits…haish!

    0

    0
    • thecantiks says:

      Well actually my dear,
      Mmg banyak isu halal dan haram of our food in malaysia that major people doesnt know.major marhaen mmg tak tahu apa sbnrnya yang jadi dlm malaysia ni.dlm Islam dah bg guide mcm mana makanan boleh menyebabkan hati kita hitam.but the media and government itself tak betul2 membantu dlm menegakkan kebenaran.we can simply see mcm mana our attitude nowadays seolah tak melambangkan keindahan Islam.yes Islam is a religion.Often heard dont judge the religion by the people. But cerminan agama itu kan pada akhlak orangnya juga. We actually should be concern of apa yg kita tgh makan skrg ni. Maybe most jakim betul2 pantau. But ada juga yg bertanggungjwb dkt mizan nanti bilamana dia dibeli dgn wang utk menghalalkan apa yang haram. Kita terlalu pandang major isu sprt zina,misbehave atau seumpama dgnnya. Tapi kita lupa apa sbnr2nya yang menjadikan kita punya perangai sprti itu.i tak backup langsung abby abadi ni sbb dah tahu shubhah mmg kena immediate buang dah.tak boleh makan sbb jatuh hukum haram. And the way she expressed her promises to tak kena. Dia boleh berjanji pada diri sendiri and her family silently. My concern now is cuma psl halal haram makanan kita. And i really hope one day akan ada ulama yg berani bersuara lantang memperjuangkan our food.ive read above saying that mknn dkt malaysia ni halal yg murah banyak.well actually kita kena dalami lg sbb actually most of our food yg murahnya kerana ada 1 bahan yg maybe most of you tak fkr pun akan ada tpi itu lah hakikatnya.tu yg menyebabkan makanan kita murah.kalau betul2 tgk mknn bumiputera Halal dan berkualiti you’ll the know price standard dgn mcm apa yg kita mkn dkt oversea.wallahualam.
      #am not preaching to anyone sekadar sedih dgn industri makanan kita skrg.

      0

      0
  11. Sabri Ali @ Nick says:

    Bagus la tuh..

    0

    0
  12. zaza says:

    dok pung pang pung pang.. last last ko telan jugak kek babi tu. amacam? sedap tak kek babi tu?

    0

    0
  13. Bunga cengkih says:

    ni la salah satu sebab kenapa saya x suka abby abadi. Penghijrahan dia baik tapi cara dia nak berdakwah tu x kena. Kalau dah ragu makanan tu dah jadi syubhah (was-was) kalau dah syubhah better jangan makan dan jangan hidangkan pada org lain. Contoh senang cakap, kalau rasa cadbury tu syubhah jangan makan atau beli hadiahkan pada org lain. Saya x berapa yakin dengan status halal jakim dalam beberapa perkara dan saya memg x kan makan makanan tu walaupun ada logo halal. Kalau dah terbeli n rasa membazir nak buang, bagi je kt jiran2 yg bukan islam..

    0

    0
    • aku cantik says:

      komen yg win. aku pun x pernah 100% yakin dgn logo tu sbb byk yg telah manipulate and jika x check mmg tertelan benda x halal. kalo aku rasa x yakin aku akan avoid the outlet. ikut minda aku nyer logic. so if dh terasa was2 benda tu dh jd haram dimamam. utk org lain halal.

      0

      0
  14. minah jambu says:

    Abby sengaja nk fitnah n sabo itu kedai supaya jangan ada orang beli lagi ..

    0

    0
  15. aku tetap aku says:

    bodoh. kecik2 tak nak mampus

    0

    0
  16. poooraahhh says:

    Bagus utk beringat. Tapi cara abby pong pang nak rak, tapi dimakannya pula! Cara dia berguru bab halal haram tu betul, tapi jgnlah riak. Seolah dia bercucuk tanam dan ternak haiwan pulak utk stok makanan. Orang macam ni gebang berair lendir, kalau jumpa dia makan beli kat luar terajangkan ajer. Belum tentu cekodok pasar malam yg dia beli, tepungnya bukan cap sauh! Belum citer ayam daging yg dibeli lagi, siapa ternak? Sayur siapa tanam? Kalau nak jaga betul, tanam dan ternak sendiri broo.. Baru gua respek!

    0

    0
  17. ain says:

    Ak acah comment kat insta sebelum dia kawen.. ak cm tgur dia sllu klua gan jay .. ni b4 dia kawen.. niat hati nk igatkan ja.. yg xmnis klua gan bkn muhrim.. terussss blokkkk ak… haiyaaaaa… xleh tima tguran..hahhaha

    0

    0
  18. MeMine says:

    AYAT PALING WIN!
    “Kami menyangkakan disebabkan terdapat keraguan dalam diri Abby mengenai status halal kek-kek tersebut dia akan membuangnya, rupanya dia tetap menghidangkan kek itu untuk meraikan sambutan ulangtahun kelahiran anak-anaknya iaitu Maria Danisha dan Marissa Dania.”

    0

    0
  19. naravavi says:

    Wei korang semua yang tak pandai, Abby tu cakap pasal hati jadi hitam, bukan cakap kek tu Haram…
    Ada beza antara makan makanan buatan orang Islam dengan orang bukan Islam.
    Sedey la korang ni.

    0

    0
    • perempuan says:

      taukei jer cina….. pekerja kilang nya melayu.

      0

      0
      • minah jambu says:

        sebelom cakap halal haram Nye makanan tengok dulu pekeja Nye ada tak pekeja yg bertudung kt situ ada tak pekeja mlayu ..tkan pekeja mlayu bertudung nk bersubahat bende haram nk jadikn halal bodoh nk mampos si Abby ni..makin belaki makin bahalol ! Abby tknak berjubah tutop muka n main bowling ke macm yatt ?

        0

        0
    • Anonymous says:

      Agreed!

      0

      0
  20. aby abodo says:

    patutpun Norman hakim tinggalkan dia..menyampah dgn dia ni berlagak alim sgt..apakata ko jgn makan kfc, piza, mcd lagi..baik ko tanam, jaga dan masak sendiri. berlagak..puih!

    0

    0
  21. anon says:

    Why is this news?????????? Ustazah celop wey….ikut pandai engkau lah nak beli ke tak. Takde org paksa. Kenapa cerita mengarut mcm ni sampai masuk dlm blog ni. Nara ni pun satu, suka sngt siar cerita psl minah gedik ni….eeee….menyampahnya…
    Betina ni mmg mengada2…

    0

    0
  22. siti says:

    ntoh ler abby ni..pttnye lps byr ko humban la kek tu dlm tong smpah..ke ptg kek tu sekadar bergambor jer..bersyarah bagai nk rak tp 2×5..

    0

    0
  23. saya kurang bersetuju kenyataan abby yg mengatakan non muslim berhati hitam. Nampak ke? Saya non muslim dan makan tak halal tapi ibu bapa ajar saya perkara baik dan buruk. Sedikit pun tak buat yg jahat, buruk sangka dan jahat mulut aka merendah rendahkan org lain. Tapi saya tak ler perfect sangat. Kalo nak hati suci bersih bukan dari cara pemakanan [bagi pendapat saya] tapi lihat dari kelakuan, fikiran bersih dan budi bahasa. Selagi mengata orang dan berburuk sangka adakah anda pasti hati anda sudah bersih?..sebelum menjatuhkan hukuman fikir dulu dan perbaiki dulu kelemahan diri sendiri.

    0

    0
    • One Direction says:

      kau jangan dengar cakap si Abby tu,,, makcik tu memang suka mengarut.
      dia komen x suka,,, last2 sekali potong jugak kek tu .

      0

      0
  24. serena says:

    Aku peduli ape dgn janji engkau, minah meroyan wei….. Lantak engkau lah nak makan ke tak. Ade aku kesah. Attention seeker ni mabuk agaknya…
    Aku tak pernah suka minah gedik ni, dari dulu sampai skrg, tapi skrg lagi meluat adalah..

    0

    0
    • minah jambu says:

      belajar ugama terlampau pandai sangat ha macm gini lah jadi Nye bende yg boleh makan dia bilang tk boleh makan tk halal la ape la mengarot !

      0

      0
  25. sMaShEdPuMpKiN says:

    Abby ababi…bodoh tu jangan kongsi sangat boleb?…geli..

    0

    0
  26. sphere says:

    Ceteknye pengetahuan..sedey

    0

    0
  27. bobo says:

    emm mula2 aku mmg mnyampah tp pastu aku pikir ahh lantak dialah kalo xnak mkn.hak dia nk rsa was2..ramai g yg nak mkn n x was2 so skati ang la abby. but then kat bwh ada plak story rupanya dia hidang gak kek tu..emmmm jawdrop aku dibuatnya.ape kepeliknya manusia bnama abby ni…

    0

    0
  28. Anonymous says:

    klu bnr2 tau hukum halal haram jgnla kao dok hidang kt anak2 n jemputan lain mkn kan… ckp x serupa bikin dahhh.. sengal!!

    0

    0
  29. Kuno says:

    Wei..dia becerita sj,normal pe sfat was2 tu ade?yg nk mrah mroyan,mki..pe hal?dia x sruh pn korang boikot pn kn??korang ske mkn scret rcipe..mkn lh..spe lrang.ni nk mrah suma libtkn pnghijrahn dia.pe daa?korang igt kfc tu brsih sgt..korang yg bghal dn bngang .staff kfc salut kfc ngn tpak ksut lg sblm goreng.bgtau salah,xbgtau pn salah.bla x bgtau..the end ckp knp x bgtau.mlyu mmg mmalukn kaum sndri.

    0

    0
    • Anti Sundal says:

      Mmg normal sifat was2 tu tp kalau bab mknn,dh rase was2 nak pulak bab halal haram,boleh hidang n masuk tekak lg ke?jgn la jd bodoh abadi ye.mane ko tau kfc tu dsalut dgn tapak kasut?ko pkerja kfc ke?pernah tgk?atau pekerja kfc tu non muslim?vodoh n vangang tu simpan sikit ye utk ank cucu.jgn nk tunjuk sgt.

      0

      0
  30. Munah says:

    Setau aku kalau makan masakan d masak oleh non muslim hukumnya makruh je. Bukan haram. Ntah2 sabjek agama masa sprm cukup makan je si aby ni

    0

    0
  31. Spell it right says:

    sprm?
    Munah..kau dh kenape?

    0

    0
  32. yekeni says:

    Susu import dari poland. Kalau yg perah susu dan yg process susu tu non muslim, halal tak? Nak kena pastI sebab susu umairah di import dari poland.

    Rempah ratus yg serbuk nak masak kari, gulai sebagainya halal tak? Mcm mana kalau pekerja kilangnya yg handle serbuk2 rempah tu non muslim?

    Mcm mana nak hidup ni? Banyak pekerja non muslim yg handle bahan makanan. Alamak… butter! Important ingredient in a cake! Habislah mcm nI!

    Roti! Arghhhhhh…. mcm mana ni…..

    0

    0
  33. lalalla says:

    hahahha…kenapa bodoh sangat. FYI, semua kek secret recipe tu dibuat kat kilang diaorg kat selangor..bila dah siap semua kek tu dihantar kat every branch seluruh malaysia. tokey kedai tu semua cuma lah owner je. tak kisah lah melayu ke cina ke..india ke. asal racist sangat..mcm mana ek kalau shopping mall kat msia ni owner dia cina or india??? semua outlet makanan kat sana tak halal lah ek??? tolonggg lahhh jgn jd attention seekers boleh tak??? malu je ustazah jadian ni..

    0

    0
  34. naruto says:

    buhahahahhaha…kelaka la ustajah jadian ni
    abby patot kawen ngn diva azwan ali je bru padan sbb sesame sel2 otak x berhubung dan x brfungsi dgn baik!makin tua makin menjadi gile!hahahahahhahaha

    0

    0
  35. Abby Perasan Alim says:

    Kalau pergi sarawak, rileks je Melayu makan kedai Cina. Aku rasa takde masalah kot kalau nak makan kat mana2 or siapa masakkan asal hati ko tak ragu2 ye, Abby Abadi. Kalau kau dah ragu2, dah haroooom tu ye, Abby Abadi. Kau dah ragu2, kau masih jugak hidangkan untuk tetamu. Kenapa tak beli kek dekat kedai biasa je? Tak standard eh? Banyak je pun kedai ada sijil halal tapi owner dia non-muslim. Yang kau sakai sangat macam tak pernah jumpa kedai macam tu kenapa? Selama ni kau tinggal dekat negara takde non-muslim keeee, wahai Abby yang Tak Abadi Sangat?

    0

    0
  36. mak cik says:

    abby…patut la 2 orang laki buang ko…perangai letak dalam doh secret recipe 2 rupanya…..harap ketiga ni x buang ko mcm doh yg keraas @ x menjadi..hehhe btw peace abby…kata2 jaga sikit…dan harus fahami perasaan org lain jga erk…bru boleh jdi org beriman dan masuk syurga #symemangpeminatkosebenarnya#

    0

    0
  37. senah says:

    berbaik sangka jela ngan abby ni.korang ni kalo xde benda baik nk tulis baik jgn tulis.
    buat menambah dosa je.sng abby tambah pahala.mungkin dia xtau kek tu buat kat kilang.
    aku pun was2 jgk nk beli kek secret recipe ni.kn dulu jakim pernah tarik sijil halal dorang
    sbb masalah kebersihan.

    0

    0
    • Anonymous says:

      Nak baik sangka apa ke benda?? dah terang2 dia salah..bodoh tahap grade A.menuduh tanpa usul periksa..kata tak halal tapi lantak jugak benda tu..kata2 dia ni orang gila je yang setuju

      0

      0
  38. azrams says:

    adoila….kepada abby abadi..tolong study dulu sblm kuarkan apa2 fakta yang tidak sahih kebenarannya. untuk pengetahuan Pn Abby Abadi, kek2 di secret recipe semuanya dibuat dan dikeluarkan di kilang dan bukannya di outlet2 cm kdi2 kek yang kecik2 tu. kalau nk ragui dr segi penyediaan makanan lain ok la jugak. nie status kek yang diragui sbb kononnya non muslim yang kat kdi tu yang sedia kan. lagi satu statusnya sebb taukey tu non muslim. how about restoran yang milik muslim tapi pekerja dia nepal ker indon ker yang bukan non-muslim….

    0

    0
    • org gua says:

      nampak bebenor abby ni jrg makan secret resepi atau mungkin otak dia cetek pengetahuan..sbb tu dok ckp kek di buat di outlet..cer g kat bhgian dapur secret resepi tu abby..ada tak tgok drg tgh baking cake kat situ? Adoiiila….nak bikin panas tp nampak kebodohanmu di situ:)))))

      0

      0
  39. azrams says:

    lagi satu…dah kalau ko ragui status kek tu, yang ko g bagi anak2 n laki ko makan kek tu lagi apahal. kita boleh makan sesuatu makanan kalau kita x was2. tapi kalau kita was2 makanan tu x bleh kita makan…cakap x serupa bikin btul pompuan nie.

    0

    0
  40. aku pon nk sebok says:

    well…the owner or workers can be muslim or non-muslim…what’s wrong with that? Am sure, those non-muslim pun tau la market kat Malaysia ni which is mostly malays and muslims, depa tau nk respect the law…kita kan ada undang2 dan peraturan…depa org bisnes tau la cara terbaik nk cari makan, da Jakim certified halal..ok la tu….byk songeh la pulak….aiya!

    0

    0
  41. cakar says:

    Cakkkkkaaaaar suami haram ke x ek ABBY?

    0

    0
  42. Zabedah jubor says:

    Pas ni kna cerai la tu sbb laki baru dia kuat mkn secret recipe

    0

    0
  43. Anonymous says:

    lempeng mak masak pon perlu di ragui ke? Sbb setahu saya mana de org melayu bukak kilang tepung…..

    0

    0
  44. Anonymous says:

    secret receipe pon tak heran kalu abby tak beli kat kedai dorang!! dia ckp `ade aku kesah’..

    0

    0
  45. anonymous says:

    Salaam, Abby Abadi..knowing her…ermm…kalau tau tak yakin, kenapa hidangkan jugak, buang je.#muhasabahdirisendiridulu.

    0

    0
  46. anti poyo says:

    pegi masuk gua balik la abby. menyemak je

    0

    0
  47. ... says:

    i worked with chinese that manufactured halal food. even they know, with halal status the market is bigger. Plus, Jakim don’t simply give a halal cert without detail audit. Abby or any public that have doubt about any Halal status should not assume. instead ask the authorities. So what if he is non-muslim ? every person that trained with hygiene and know basic about halal can cook halal food. banyak lagi syarat ketat untuk dapatkan halal. Im sure Secret recipe not taking them for granted as halal ni boleh tarik bila2 masa je and Jakim dtg audit tak pernah bagi tau awal2. semua org just ready to be audit. Abby, jgn letak ragu2 dlm hati org lain. Syubhah jadi nya makanan tu.

    0

    0
  48. Feeza says:

    menda ni simple jer… xyah nak pening kepala. Kalau rasa waswas, toksah beli secret recipe. Same goes to Mc D. Kenkonon masa sibuk pasal Israel, masing2 boikot Mc D. Last2….. skrg? Pagi2 dah jengok Mc D – brekpes mkn burger kekdah nyer

    0

    0
  49. HeranHeran says:

    Well wang yang dia dapat daripada berlakon berproducerkan orang bukan Islam tak pulak dia terpikir kan? #just my two cents thots

    0

    0
  50. apakah...?? says:

    apa dia ingat kek tu buat kat outlet tu kah???? gila kah si abby nih??? siap nak berjanji pada semua sangat….. !!!

    0

    0
  51. lalalla says:

    apa ek maksud dia ” yang islam pun lebih kurang je jaga halal/haram…yang bukan islam??? ” adakah dia bermaksud..non-muslim kat seluruh dunia ni pengotor bila sediakan makanan ke?? ABBY ABADI!! kenapa berfikiran mcm orang kurang didikkan moral ek?? yee kami tau awak tu dah jadi ustazah jadian…tp awak tu kena juga jaga sikap moral awak tu. sebelum bercakap / menulis kat media sosial google dulu apa yg patut. tolonggggggg lahhhhhhh jgn jadi bodoh. awak tu celebrity abby abadi oiiii…jgn bagi malu.

    0

    0
  52. Anonymous says:

    Sy islam mualaf, jadi bila mak (bukan islam) saya dtg rumah sy & masak lunch dinner for my family – haram la semua makanan tu??? apa la punya manusia ni….

    0

    0
  53. pinklady says:

    aku pernah nmpk org india goreng ayam KFC ngn fries kat KFC. tu pun haram ke ustajah abby?

    0

    0
  54. Puteri salju says:

    AKu stuju klau kak abby boikot secret recipe, tpi yg aku tk stujunya knpa dah tau dye ragu2 dgn status halal kek tu, dye ttap jgk hidangkn kek tu buat anak2 nye… pd yg komen dlm post ni, klau rsa diri tu Islam. Berhentilah kutuk2 kak abby ni, jngn nk tmbah dosa yg ada. Kembalilah kpd hukum Allah, mkan makanan yg HALAL dan toyyiba (bersih) . Dan jngn ingat, klau Jakim dah bgi sijil halal kt sesebuah kedai tu, makanan yg dorang served halal n bersih. Bersihkanlah hati tu, jngn asyik nak kondem org je.

    0

    0
  55. Anonymous says:

    SO SEMUA YG NON MUSLIM HATI HITAM KE ABBY???? HATI AWK TU YG HITAM ABBY!! U INGAT U TU BLH MSK SYURGA BILA BUAT STATEMENT MCM TU??? NERAKA JAHANAM AKU DOAKAN TMPT U TU ABBY

    0

    0
  56. Anonymous says:

    Tolonggglah. Media ban je perempuan ni boleh tak? So annoying and membusukkan nama umat Islam je dengan pemikiran dia tu.

    0

    0
  57. kero teh says:

    baru jek mei lepas JAKIM tarik sijil halal SR sebab isu kebersihan.. http://www.astroawani.com/berita-malaysia/jakim-tarik-balik-sijil-halal-secret-recipe-60803 .. skrg dah bagi balik cz dia baiki kebersihan..

    tokey SR mmg Chinese, pekerja mmg ramai Melayu.

    tapi it is up to us.. dulu sy suka sangat NY cheesecake dia.. and tom yam kung.. skrg macam tak sanggup plak nak makan… peace yo!

    0

    0
  58. nil says:

    sya setuju dgn sesetengah komen tu..jika was was x payah mkn…bnyak lgi kedai kek yg ada.
    sya pernah sekolah di sarawak org kantin yg masak adalah org cina,..kami tak ada masalah,..sya pergi ke muar masuk ke kedai makan ada tu yg buat airnya org cina kedai makan org melayu..berkongsi kedai…
    adoiii abby please lar…
    ada benarnya ramai yg suruh boikot mcd tu..tapi bila kita fikirkan balik…jika kita boikot,..sedangkn org melayu juga ada yg bekerja di situ…mereka mencari rzeki.
    secret recepi ownernya adalah org cina berasal dari kelantan. bukan secret recepi shja..cuba kita lihat hotel2 terkemuka…siapa pemiliknya…ramaikan cef org putih cina dan india..tpi kita masih sibuk nk mkn di hotel.
    knpa kita tak kata kfc tu milik org putih sebb org kita sudah jadi pemiliknya. sedangkn dlu seblum johor corp…kfc tetap jdi sebutan ank2 kecil. sugar bun di kuching pula kita tidak tahu siapa pemiliknya…tetapi ramai yg makan tdak kira melayu cina iban.
    luaskan sikit pemikiran tu abby…
    sekali pun awak tinggal di negara arab jika beginilah sikap awak..mati kebulurlah jawabnya.
    pernah tak awak tengok bagaimana penyajian makanan di dlm pesawat..?
    cukuplah abby yer

    0

    0
  59. Black says:

    What a racist statement. Saya sbgai Non-Muslim amat berkecil hati dgn statement dia. Ni lah statement yang datang dari org yg kononnya suci. Walhal 3 times married! Tidak mmikirkan sensitivity bangsa lain. Kalau ko naki boikot Secret Recipe pun, dorang tak kan rugi hanya kerana kau. Ini haram itu haram, tp walhal mreka yg dok canang benda2 haram tu lah yg buat kerja HARAM di belakang org ramai.

    0

    0
    • Anonymous says:

      mmg racist pun…konon hati dia tak hitam..mulut abby tu busk,hati dia pun hitam

      0

      0
      • umamah says:

        yg komen kat beautiful nara ni semua jahil agama. yg pandai agama tak baca blog2 macam ni.

        lagi satu. mmg benar kata abby. sesiapa yg makan makanan apa sekalipun, check dulu air tgn siapa makanan tu.

        alim ulama mmg jaga bab ni. sebab dia bersangkut paut dgn darah daging kita.

        kalau yg buat makanan tu x solat, makanan tu blh buat hati kita hitam, blh buat kita jd malas solat dan sebagainya. apatah lg kalau yg buat makanan tu non muslim.

        saudara saudari semua, sebelum komen apa-apa, baik pergi mengaji agama dulu ye … berguru la dengan ustaz-ustazah, bukan berguru dengan inche beautifulnara yg hanya tahu mengaibkan imej orang aje. saham di akhirat nanti tak tertanggung gamaknya kerana terlalu banyak mencetuskan sangka buruk masyarakat terhadap seseorang.

        moga Allah rahmati kita semua

        0

        0
  60. piringpetri says:

    Inilah statement paling bodoh abad ini!!!! Patutlah norman tinggalkan kau. Berhijab tapi otak sempit. Menggunakan nama Allah untuk berjanji. Esok anak2 kau dah besar jgn tukar statement pulak bila diorg nak mkn or dah ‘ter’beli secret recipe. Tak faham apa guna laki kau tu. Tak reti ke nak tegur perangai buruk kau ni. Semua citer luar dlm kain nak canang satu malaysia.. makin ‘alim’ makin jahil nampaknye. Renung2kanlah. Selamat beramal.

    0

    0
  61. Anonymous says:

    mentakedarah jugakkk! kalu taknak buanglah.. stupid lady!!

    0

    0
  62. AB Buduh says:

    u are the reason why i hate malay…sorry, but its true!

    0

    0
  63. diva kerrr says:

    Maaf…ada betulnya kata abby tu. Statement dia adalah peringatan utk diri dia sendiri dan juga umat islam yang lain. Cuba fikir secara rasional. Mak-mak kita masak, basuh beras pun baca doa/berselawat, basuh ikan daging pun dengan 3 kali bismillah…tak perlu kot nak tentukan syurga neraka seseorang disebabkan statement. Berbalik kepada diri kita dan cara hidup kita adakah ianya berlandaskan aturan yang Islam tetapkan…

    0

    0
  64. AB Buduh says:

    wahai semua non-muslim, lain kali kalau AB buduh ni nak makan kat tempat korang jgn layan je…suruh dia balik makan kat umah..kita tak layak nak masak tuk dia..

    0

    0
  65. Sharmila says:

    ABBY ABADI, YOU ARE A BLOODY RACIST BITCH!!

    0

    0
  66. cik mek molek says:

    ptot lahh kne cerai dgn norman hakim… perangai ntah hape2.

    0

    0
  67. tiada nama says:

    “tertunduk2 malu sebab memang sy pemaluuu”

    ayat ni mmg x bole blah..pemalu kah abby abadi?

    0

    0
    • mak jamu says:

      actually die nk bgitau yg byk org tengok die, perah santan kononnya canteklaa..phuiii..hoi pompuan, simpan sket gila ko tuh. buat malu makbpak n anak2 ko jerr. sian aku tgk anak2 ko..aku meragui tahap mental ko nih.selamat tak jaga anak2..norman??? sila claim anak ko awal2, takyah bagi arbakyah ni jge, die tak layak jd seorang ibu apatah lagi role model utk putera puteri die

      0

      0
    • Anonymous says:

      Tiada nama: Dia buat-buat malu untuk tarik perhatian orang keliling. Mana tahu,nak minta autograf ka. Nanti tidak terlayan,peminta menyerbu….

      0

      0
  68. miss A says:

    beautiful nara ni suka sangat cari buruk orang kan.. taktau ke benda ni dosa.. awak rasa ringan.rasa macam tak ada pape.. benda kecil pun dibesarkan..duit haram yg awak dapat dengan sebarkan berita2 mcm ni bagi anak bini makan pakai..eii tak kesian ke… beringat la kita.. nak cari duit cari la dgn keberkatan..

    0

    0
  69. mira says:

    abby… sedap tak kek secret recepi. mesti abis licin kan. hahaha.. xyah la hina or complain makanan yg kita nk mkn.. klu dh was2 bole cancel or sedekah kt org lain. haaa… dpt juga pahala.

    0

    0
  70. saya bukanlaa ustazah macam abby says:

    Husband baru dia pegang tangan anak dia kalo da baligh itu baru haramm…..

    0

    0
    • mira says:

      tak silap pernah dengar ustaz cakap ,tak haram sampai besar… asalkan lelaki itu sudah bersetubuh dgn mak budak itu.

      0

      0
  71. anon says:

    konon tak yakin sampai nak nangis masa beli cake secret recipe. tapi tetap bagi anak2 makan cake tu sambil tersenyum lebar. what a hypocrite

    0

    0
  72. seri says:

    erm…walaupon ragu ragu…tetap dihidangkan jua……bertabahla secret recipe…hari tu baru je dapat balik sijil halal……….

    0

    0
  73. Anonymous says:

    setau kita kan kek secret recepi mmg dtg dr kilang kan… dia x buat kek kt kedai… slalu tgk ada van dtg hntr kt kedai… so xpe la kot klu owner non muslim sbb bkn dia yg buat kek tu… kan kan kan…

    0

    0
  74. TERSIPU MALU MACAM AB says:

    sebenarnya abby nak cover malu sb celebrate bday anak dia simple je …x macam memey meletup nok hehe…siap ada cathering lagi.pengarah kan x nak offer dia berlakon gerak khas lagi .

    0

    0
  75. sy pernah bekerja d secret recipe.. tp cake xtau plak dr mna dia hantar..n about msakan like salad,ade geli gak laa nk mkn..kwn non muslim xpkai sarung tgn g gaul salad n kuku panjang..hmm..when jakim dtg,nk tgok kebersihan atau audit..blakon pulak pkai sarung tgn n topi dan sbgainya..itu pengalaman sy selama 3 bln bkerja d secret recipe

    0

    0
  76. Anonymous says:

    rasanya kalau dah was2 too.. haram dah utk makan…

    0

    0
  77. EROGIH says:

    Salam Kak Abby/ ustazah Abby,

    Garis panduan nak dapatkan sijil halal dari Jakim ni antara yang terketat di DUNIA. Even di negara2 Arab sekalipun tak ketat macam di Malaysia. Kalau dah dapat sijil halal JAKIM pun, bukan maknan suka hati boleh godam makanan dengan apa2 bahan tak halal, pemantauan akan selalu dibuat di premis, JAKIM akan check semua aspek termasuklah siapa yang menyediakan makanan sampailah ke mcm mana tuan punya bisnes simpan barang2 dia tau. Kebersihan paling diutamakan. Sbb haritu secret recipe slack sijil dia kena tarik.

    Kata takutlah, jantung berdebar lah sbb tgk person in charge kedai tu non muslim, tp kau bagi jugak anak2 kau and org lain makan….cakap tak serupa bikin…sigh. inilah ustazah jadian.

    0

    0
  78. Anonymous says:

    Eee…ye ke?memalukn btul..patutnya bila dah ada nama kebersihan tu no 1.kalo xnk pakai sarung tgn pun gaul la pakai sudu.patutla jakim tarik sijil halal aritu,pengotor…

    0

    0
  79. Hati Hitam says:

    PATUT LA NORMAN HAKIM CERAI KAN MAKCIK ABBY NIE…#menyesalingatkannormanyangjahatsebelumni#

    0

    0
  80. Anonymous says:

    Untuk pengetahun semua. Semua kek2 berkenaan dibuat di main kitchen secret recipe dan ia akan dihantar ke outlet2 makanan secret resipi di serata negeri. Main kitchen secret recipe mmg ad sijil halal. Outlet secret recipe semua pn ad sijil halal. Bila permis ad sijil halal ia bermakna ia telah diperakui oleh JAKIM berlandaskan syariat2 yg ditetapkan. Ini termasuk wajib ada pekerja muslim yg menjalankan operasi memasak ataupn bekerja di outlet berkenaan. Dan pemeriksaan HALAL oleh JAKIM dijalankan secara berkala untuk memastikan mereka mematuhi segala aspek HALAL.
    Jd buat Abby, siasat lh dulu sebelum bg kenyataan anda yg hanya suka ikut logik dan perasaan.
    thank u.

    0

    0
  81. Hajar says:

    Abby , abby .. Kalau apa yg u sampaikan ni betul mmg la u layak dipanggil BABY tau..
    Tapi andaikata ada perasaan buruk nk Jahanam kan bisness org lain demi niat HASUT .. Nama abby tu kalau la diterbalik kan dan TAMBAH huruf i ..
    Hmmm hindarkan la dari niat dengki tu.

    0

    0
  82. khalish says:

    “tertunduk2 malu sebab memang sy pemaluuu”’ …pemalu ker atau berbuat camtu baru orang perasan tu abby abadi – attention seeker!!! Dah lama peratikan si abby ni…keluar statement and bila orang reply tidak memuji terus marah/blok. Mr Husband abby…pls educate and jaga/tegur isteri tu or abby controls all …….kbai

    0

    0
  83. mawar says:

    kalo dh ada sijil halal bererti kedai tu dh disahkan kehalalannya oleh badan yang tertentu…kalo ragu maka tinggalkan lah kerna mkanan tu dh jatuh ke syubhah….ingat satu jer Islam itu ugama yg mudah tapi bukan bermaksud mempermudahkan

    0

    0
  84. afidah azmi says:

    Dah kata was2..tapi raikkan gak..tak faham haku..ke nak perhatian semata2.

    0

    0
  85. babi abadi says:

    tolong la SR saman sat minah ni. geram aku tau.

    0

    0
  86. petualang cinta says:

    Dah rse x halal pg hidangkan btpe? Ni mst kes sje nk bgtau die bli kek kt secret la tu.. ni la manusia klu dh alim skit,pstu berjubah,sme bnd oyg org bt sme xkne dimata die.. acah2 ahli syurga konon.. eeiii nyampah la die ni… cte lain pls!!

    0

    0
  87. Anonymous says:

    Sebab kedunguan mcm ni la sy makin menyampah dgn abby abadi. Abby, tahukah anda premis kfc, mcdonald, the chicken rice shop, kings confectionary, famous cendol, dll premis yg terkemuka kebanyakannya owner non muslim? Awak pergi check dulu ke semua kedai tu owner dia sape sbelom membeli? Awak nak tunjuk apa sebenarnya, abby? Awak nak tunjuk alim tak bertempat hingga nampak bodoh. Dah tu pula kenapa makan juga kek yg dibeli? Bagi sajalah kpd non muslim. Harijadi tak semestinya potong kek je. Dan amalan potong kek semasa harijadi adalah amalan tradisi yg dimulakan oleh orang barat yang non muslim. Tapi buat jugak. Sy rasa kesian bila awak cuba tunjuk pandai tapi bodoh mcm ni. Bawak2 berfikir, abby. Guna otak sebaiknya.

    0

    0
  88. Anonymous says:

    fuyoooo..ramainya komen panas2 smpi 1++ klu abby..hihi..aq ambik positive aja mmg btul klu y muslim y masak atleast masukan ingredient tuh ada lorh bca bismillah klu non muslim main cempak2 sja itu maybe maksud dye..tak tau lorh org kat sinih klu masak mcm tu juga..ye lorh atleast klu y makan tu dgn kalimah Allah ada rahmatnya

    0

    0
  89. peah_focus says:

    Bila diri dah terover takbur dan memandang semua orang buruk dan tak berilmu ni lah jadi nya. Cakap pakat tembak je. Buat pahaman sendiri dan keluarkan kenyataan yang tak berlandasan. Kaji experiment dulu siapa diri tu dulu. Cari lah ketenangan dan bukannya ketegangan.

    0

    0
  90. effa says:

    Salam,
    Memang orang kita cepat melatah, tidak boleh di tegur dan cepat lupa. Bila di tegur habis segala kisah silam dan lahiriah di pertikaikan dan di bogelkan. Kenapa nak menyukarkan benda yg senang…..kalu suka terima kalu x suka simpan dlm hati….daripada dapat dosa kering. Secret Recepi beberapa bulan yang lepas ada kes sijil halal di tarik…..lupakah anda??? salah satu sebab berkenaan kebersihan….lumrah manusia suka yang kotor…..makanan mencerminkan diri kita…..

    To Beautifulnara:
    bile tulis hal-hal berkaitan dgn isu2 sensitif ini jgn menulis dgn skeptical yea….rumusan atau pandangan biarlah nampak berilmu…..cari rezeki biarlah dgn cara yang diberkati….terima kasih

    0

    0
  91. adudu says:

    banyaknya komen kat entry abby nih.
    semua ade pendapat masing2.
    respect each other.

    0

    0
  92. jejari says:

    kali ni aku setuju ngn ostazah ni. klu nk tgk kilang secret recipe kt kelana jaya lrt station, opposite jalan tu, area blkg2 tu haaa. pekerja org2 vietnam ye, mmg kotor kilangnya. i pagi2 lalu situ g keje i tau la

    0

    0
  93. gelak aku tgk minda rakyat msia says:

    kepada beautfoolnara..tak perlu rasanya nk terbit artikel macam ni..yang membuka ruang untuk orang kutuk sesama manusia…siap cakap bodoh..bangang..mcm2 ayat yang tidak elok…pendapat dia tu biar lah dia yang simpan..kalau nak komen pn biar lah bernas dan membina
    adakah anda sudah bersedia untuk mencari abby abadi kelak di padang mahsyar..??

    0

    0
  94. kecipang kecipung says:

    well seperti biase abby merasa org semakin lupe dgn die..ape lg create la something yg kontroversi..org berlagak alim mcm abby ni memang die je yg btull..org lain sume salah…kek pun salah.

    0

    0
  95. senah berduri says:

    cik abby, pernah tengok citer tanah kubur tak kat astro Oasis???? Tak sedar sedar lagi, masih nak bermulut puaka???? Cake secret recipe di buat kat kilang, bukan kat kedai.. paham???? kalau pekerja non muslim pun jual apa salahnya.. bukan mereka yang baked.. lain kali pengetahuan tu biar luas sikit.. Bodoh tu tinggal kt rumah.. jangan bawa ke public.. tak habis2 buat kontroversi.. kereta yang awak pakai pun NON muslim yang cipta.. kenapa tak buangkan ajer… mana tau kang kulit babi dia orang buat untuk seat keta awak.. tak pasal2 awak jadi HITAM. Cari kereta ada tanda HALAL k.. Next…

    0

    0
  96. secretlahsangat says:

    banyak je kedai kek / bakery kt gua musang..nak jugak beli kat secret recipe.tengok yg in charge tu cina terus rasa was2.ko mkn jugak kek tu kan?mengada la ko abby..ntah2 beras yg ko mkn tu pun cina yg tanam.kain yg ko pakai kt badan tu pun ntah2 cina jugak yg tenun & buat..belagak alim sangat..org mcm ko lah yg buat bangsa lain kutuk agama islam.

    0

    0
  97. Anonymous says:

    Sokong dgn sesetengah pandangan yg ada kat sini. Bab halal haram ni kalau dalam Islam memang dah diterangkan dengan nyata. Cuma masalah sekarang ni, untuk makanan makanan yang berada dipasaran (maksud macam dalam tin, yang frozen etc) keaslian halal tu sedikit sukar. Mungkin ye, Jakim dah mengiktiraf halal tapi siapa tahu semasa proses membikin ada yg tak halal dicampur. Islam itu mudah dan memudahkan. Islam itu indah. Dah diterangkan kalau ada rasa was-was maka tak perlu jamah. walau pun berstatus halal. hhuhuu..dalam kes Saudari Abby ni, mungkin dia nak ketengahkan isu keberkatan. Cuma tersalah pilih ayat, tersebut lak pasal halal. Apa apa pun, bertawakal lah pd Allah…. =)

    0

    0
    • aan says:

      sebab tu ramai yang angin… kalau x tahu menggunakan istilah, bahaya…. halal haram is a sensitive issue for a muslim
      sedangkan Nabi pun makan, makanan yang disediakan orang Yahudi kan…
      banyak juga isu sensitif yang ‘ustazah’ abby timbulkan kan. saya follow ig dia.

      dakwah, perlu ada pendekatan… saya tengok imam2 di sini (saya sedang berada di luar negara) berdakwah dengan cara yang lembut, selembut2 nya

      tentang hukum pun, perlu diketahui, rakyat malaysia ramai yang berpegang kepada mazhab syafie.. terdapat perbezaan pendapat antara mazhab2 dalam islam. kadang saya lihat ustazah tersebut menyatakan kata tidak boleh (sedangkan dihukumkan boleh dalam mazhab syafie), dan ini boleh menimbulkan kekeliruan dikalangan orang awam seperti saya.

      duduk di luar mengajar saya apa itu erti toleransi, bila kita yang dibesarkan sebagai majoriti, sekarang hidup di tempat minoriti….

      saya belajar dari seorang non-muslim lecturer (bergelar doktor falsafah, memang beliau dalam food/medicine line sebelumni) di dalam kelas (beberapa tahun dahulu). untuk pengetahuan, untuk mendapatkan sijil halal, pemohon tidak boleh ada line makanan/minuman haram di dalam syarikat yang sama

      0

      0
    • aan says:

      sebab tu ramai yang angin, kalau nak kata berkat dan halal haram, beza tu…
      kalau x tahu menggunakan istilah, bahaya….maka diam lah daripada mengeluarkan kenyataan yang boleh menimbulkan kemarahan
      halal haram is a sensitive issue for a muslim
      sedangkan Nabi pun makan, makanan yang disediakan orang Yahudi kan…
      banyak juga isu sensitif yang ‘ustazah’ abby timbulkan kan. saya follow ig dia.

      dakwah, perlu ada pendekatan… saya tengok imam2 di sini (saya sedang berada di luar negara) berdakwah dengan cara yang lembut, selembut2 nya
      mungkin ustazah perlu masuk kelas dakwah? =)

      tentang hukum pun, perlu diketahui, rakyat malaysia ramai yang berpegang kepada mazhab syafie.. terdapat perbezaan pendapat antara mazhab2 dalam islam. kadang saya lihat ustazah tersebut menyatakan kata tidak boleh (sedangkan dihukumkan boleh dalam mazhab syafie), dan ini boleh menimbulkan kekeliruan dikalangan orang awam seperti saya….. kalau nak kata haram ke halal ke harus ke yang berbeza dengan arus perdana, tolonglah nyatakan dengan jelas sumber ke…

      saya belajar dari seorang non-muslim lecturer (bergelar doktor falsafah, memang beliau dalam food/medicine line sebelumni) di dalam kelas (beberapa tahun dahulu). untuk pengetahuan, untuk mendapatkan sijil halal, pemohon tidak boleh ada line makanan/minuman haram di dalam syarikat yang sama

      duduk di luar mengajar saya apa itu erti toleransi, bila kita yang dibesarkan sebagai majoriti, sekarang hidup di tempat minoriti….

      0

      0
  98. UstatNonok says:

    Dulu masa mulut bawah tak bersumbat…aku paham lah kenapa dia sikit-sikit miang bijik mulut atas dia….ini mulut bawah dah bersumbat pun mulut atas bising lagi…. Pls la laki Bakyah…sumbat sekali mulut atas dia tu….rengsa!

    0

    0
  99. BABY MANIS says:

    ABBY….KALAU X HALAL JGN BELI DAN BAGI ANAK MKN…NT HATI MEREKA HITAM MCM U NANTI…..ABBY X BELI KAT SECRET PUN KEDAI 2 X BANKRAP TAU..X MACAM LAKI KAU 2 SEBELUM NI LALI DGN KO 2

    0

    0
  100. J Anthony says:

    Racistnya. Tapi kalau refer balik your background, kahwin cerai kahwin cerai kan? By mocking those cakes sold at Secret Recipe, does it mean you are an Alim person? In Malaysia, in case you tak berapa faham, orang-orang di sini adalah dari pelbagai kaum dan agama. So, if you expect people to respect you, start respecting people first, including those from different faith. I think you are not a good person and you do not deserve respect from anyone. Go home and make your house in order.

    0

    0
  101. abc says:

    ustazah kangkung abby, cuba cek dapur hang tu, barang2 makanan hang made in mana. siapa buat?…..kalau ragu2, jgn makan, buat sendiri..sos cili, garam, gula, ajinomoto suma…

    next time kalau nak citer bab agama, belajar dulu, jgn ikut sedap mulut ko je…
    makin lama, makin cam bodoh je statemen2 ko ni…

    harap secret recipe saman ustazah kangkung neh…

    0

    0
  102. ??? says:

    Dah makin tua makin bodo. AbbyBiol lepas ni ko jgn makan makanan2 proses & jgn makan kat kedai langsung..mana tau tukang masak bkn islam kan.yg keje proses makanan kat kilang pun mana tau dia islam ke x..nanti ko beli roti kat kedai, takut pekerja kilang yg buat roti tu ada yg bkn islam plak..pasni ko semelih sendiri ayam itik ko..sayur buah semua ko tanam sendiri..tanam padi sendiri..baru yakin suma halal dlm pandangan ko

    0

    0
  103. Shamico says:

    Ni lagi sorang … satu spesis dengan AA. Boring ….

    0

    0
  104. Annara says:

    TIDAK ada larangan kepada orang Islam memakan makanan yang dimasak oleh orang kafir, munafik dsb, selama-mana ia tidak melibatkan makanan yang HARAM di makan (seperti khinzir (babi)) atau minuman yang diharamkan (seperti arak, wine, dsb), dan juga binatang yang disembelih bukan dari kalangan orang Islam atau Ahli Kitab.

    Begitu jugalah menggunakan pinggan, gelas dsb, yang di basuh oleh orang-orang kafir, melainkan mereka menggunakan bahan-bahan pencuci yang mengandungi benda yang haram.

    Jika alasan mereka berasaskan bahawa apa-apa sahaja sentuhan orang kafir itu NAJIS, maka mereka telah tersilap di dalam memahami nas al-Quran. Kenajisan orang kafir hanyalah pada aqidahnya, bukanlah tubuhnya itu najis secara fizikal. Berikut kami petik jawapan yang lalu mengenai isu ini :-

    Orang Kafir Najis

    Firman Allah S.W.T.

    “Wahai orang yang beriman sesungguhnya orang Musyrikun itu adalah najis…..” [Surah al-Taubah : 28]

    Kenajisan kaum Musyrikin bukanlah najis hissiyah, dan apa yang dijelaskan di dalam al-Quran didalam ayat di atas bermaksud ketidaksucian kaum musyrikin terhadap AQIDAH mereka yang mensyirikkan Allah swt

    0

    0
  105. non muslim says:

    Kalau da was2 kenapa hidangkan jg? Sblm komen2 baik awak blajar agama dlm2 lagi…. .. harap2 kejahilan awak tak di ABADIKAN kpda anak2 awak lah jer abby,… lps ni baik awk bt semua sndri, dri tnm beras, potong ayam n sayur. Bru yakin halal. Tq

    0

    0
  106. Mia says:

    I think dlm semua artis yg berhijrah Mizz Nina yg paling x gedik..dia maintain je cool dia..xpernah nak kutuk org,mengkritik, meggedik etc..bukan nak puji dia seorang je..tp dia antara contoh baik artis yg telah berhijrah..Abby ni dr dia mula berhijrah dulu keje dia dok mengutuk,mengkritik org yg bukan2 ala2 ustazah wannabe..

    antara contoh ustazah instant ialah Abby..org dah makin meningkat umur dia patutnye lebih matang..fikir2la sblm nak post ape2..ni x otak letak kat lutut rasenye..

    mungkin dah x berapa nak fofular jd dia tulis semua ni nak cari kontroversi utk jd femes..haha..bawak insafla kak oi..bukakla business jual tudung ke ape ke..sibukkan diri sikit dr asyik nak jd keyboard warrior baik pi cari duit..ok ni aku pon nak sibuk gi keje..okbai..sekian wassalam :)

    0

    0
  107. anonymous says:

    hai Abby…you solely a muslim women dont you?….Islam luas penuh dgn Ar Rahman Ar Rahim…jangan bias terhadap kaum lain sis..Jadinya mereka pun dari yg Satu…cuba renung…untuk melaksanakan pekerjaan halal haram…diwaktu sembelihnya ayam..seseorang harus ada pada Allah..yaitu Jiwa nya bukan setakat bacaan nya..andaikata seorang muslim menyembelih tapi hanya dengan lafziah bacaan tak ada guna..tapi dtg nya mualaf menyembelih sesuai lafziah dan maknawiah dirinya..makan halal lah ayam tu..so you get what I mean..Islam is internally you not just outlook nor cover…anyone can be a hijabista like you but have you thought that jiwa you juga harus berhijab hanya pada Allah? don’t be the next attention seeker…
    just my 2 cents worth
    peace

    0

    0
  108. Lara says:

    Yiehaa daku menari2 bertepuk tangan gumbira melihat orang2 sini tak bodoh and termakan segala hasut fitnah stajah bakyah ni. Bahaya kan bila ada ummah hati hitam macam dia ni.

    0

    0
  109. hati tak der kaler says:

    mulut sundal betul la abby badi nie. ko tuhan ker?? tau jer nak timbang tara halal haram. sebab tu berlaki pun tak lekat 1 sebab mulut tu busuk. hati tu hitam… yang bukan muslim tu semua jahat ke? muslim yang buang anak, makan dadah tu hati dia macam mana pulak? toksah la tunjuk bangang tu merata2. cukupla kat rumah ko jer.

    0

    0
  110. SEETIE says:

    BACA AYAT ABBY BAIK-BAIK…DIA X NAK DAH BELI SECRET RECEIPE GUA MUSANG..RASA2 TANG LAIN DIA BELI TAK..MESTI DIA NAK BELI..DIA INGAT SECRET RECEIPE GUA MUSANG JER KOT YG ADA NON MUSLIM..HAHAHA…BERLAMBAK KEDAI KEK LAIN P BELILAH TANG LAIN…KNPA SECRET RECEIPE PULAK YANG KAU PILIH..DAH KATA MACAM2 PATUTNYA X MAKANLAH WEIII…

    0

    0
  111. Mat K says:

    Poyo la hang ni Abby. Poyo.

    0

    0
  112. naravavi says:

    Wei orang Felda semua, berlambak orang pakai tudung (terutama minah indon) tapi keje jual makanan cina kafir yang masak. Ada jadi halal ke? Kalo orang Melayu ISlam yang keje, aku yakin walopon cina kafir yang masak sebab melayu akan tidak bersubahat. Tapi kalo indon, demi duit sanggup buat apa saje..

    0

    0
  113. Mz says:

    Halal ni bukan Hak jakim. Kalau benda Tu takde sticker halal kalau kita tau benda Tu halal tak dosa makan. Abby ni mesti tak pernah duk overseas..kalau gi overseas beli ada tanda halal tapi yg Jual mat salleh Ada issue ke? Abis org duk overseas beli cake Roti kopi from mat salleh semua hati gelap ke Abby? Malas nak kutuk ko sebab niat tu Ada..just ilmu tak berapa betul, songsang, cara pun tak manis..mcmana org nak accept. Kalau ragu2 why u mkn? Ntahla tak tau ape nak ckp ko ni Abby.

    0

    0
  114. Lyn says:

    As far as I consert all franchise restaurant make in 1 place to control the quality.If Abby worried about the cake WHY STILL SERVE IT?
    Best to keep it to yourself rather than make fun of yourself.Thanks for your infomation but you fail to in performing your duty.

    0

    0
  115. cilimanis says:

    rasanya haters dah salah faham…
    abby tak ckp pon kek tu haram dimakan…
    lebih kpd menyesali kesilapannya tak check dulu…
    membeli ikut yg disarankan Islam…
    walaupun ada menyebut secret recipe…
    tapi tak adalah dia kata makanan kt situ haram…
    dia pon taklah sebodoh yg org sangka…
    cuma cara menyampaikan kdg2 mengundang kebencian org2 yg dah sedia bencikan dia…
    bukanlah nk bersyarah tp kita ni berpada2lah klu nk mengata…
    jenuh nk cari org yg kita kata dan keji kt akhirat nanti…
    Wallahualam…

    0

    0
  116. tasya says:

    ada pendapat abby ni aku setuju… benar, kalo kita beli mknan air tangan org yg x taat perintah allah, akn ada titik hitam kt hati kita… kita mana tau org niaga2 tepi jln tu taat perintah allah ke x… tp cukuplah sekadar kita nmpk dia bertudung…. tp konsep abby war2 kt fb psl kek secret recipe tu amatlah xwajar… kelantangan n kebijaksana xselari dng rupa… cara abby membuatkan org akn ckp buruk psl tingkahlaku beliau …duk gebang titik hitam.. tp (what the shame?)bg gak ank mkanan yg bole menimbulkan titik hitam pd hati… xphm langsung sy jng sampai nama abby abadi ditukar kpd bodoh abadi… saranan sy… adalah lebih baik abby ajak suami bershopping online atas katil drpd duk ckp xserupa bikin…. lg afdal.. baru dpt bnyk pahala ye x?

    0

    0
    • Perhalusikan ilmu itu. says:

      Klu ibu atau aunty yg non muslim masak makanan halal utk ank atau sdra mara mrk yg muslim. Perlukah larang mrk dr mkn masakan halal itu hnya krn TAKUT HATI jd HITAM?. Klu beginilah islam yg anda andaikan maka ramailah non muslim akn salah faham dan mengatakan bhw islam itu sempit. Kesannya non muslim tidak berminat dgn islam. Silatulrahim lbh penting utk menarik hati mrk melihat Islam itu Indah. Itu sebabnya bila makan mulakan dgn Basmallah spya makanan kita itu dpt berkat. Bnykkn Istghfar. Anda mungkin dilahirkn dlm kluarga islam tp bg yg bukan? Krn takut HATI HITAM mk silatulrahim itu putus.

      0

      0
  117. Sepatu Merah says:

    Wahai Puan Abby (tukar lah nama kau tu..tak sesuai orang berstatus HALAL guna nama mat salleh yang tak HALAL). betul kata2 pengomen2 lain, kalau kita duduk overseas, yang rata2 nya penduduk berstatus non-muslim and very hard to find muslim restaurant or muslim shop selling halal food, then we go and buy poultry dari non-muslim but we know that the sources are from muslim (ie haiwan tu disembelih), kau nak kata hati orang2 yang membeli tu hitam ke sbb dia beli dari mat saleh all the halal poultry tu? come on, the concept is easy.. islam tu indah dan mudah.. tapi cara kau ni Puan *WHATEVER* sangat2 la blh memalukan diri dan keluarga kau dan menampakkan ISLAM tu agama yang rumit. ni lah yang akan jadi bila nak sgt jadi ustazah WANNABE. dalami ISLAM tu dulu oi.. sebelum kau lebih sesat dalam pencarian yang kau sendiri tak pasti apa jawapannya..

    I used to leave in Dubs for 2 years and YES halal poultry mmg mat saleh yang jual atau pakistanies…but that doesnt mean hati aku dah hitam sbb aku tak makan benda HARAM. Franchise like secret recipe, they have their factory to bake all the cakes and deliver them to the franchises all over Malaysia.. and ada jugak franchisor yang melayu ye.. bukan semua bangsa Cina atau India.. kalau ada pun, WHY NEED TO BE SO RACIST??!! Senang agaknye kalau keje dgn JAKIM bahagian pensijilan ni ye.. g lah puan *WHATEVER* keje dgn JAKIM.. untung2 dpt title ustazah *WHATEVER*

    0

    0
  118. Anonymous says:

    x tahu apa motif dia kuar kan statement ni… mmg kalo nak kata riak ada benar Nye..
    dah ada sijil halal tapi non muslim prepare …mmm rasa Nye kedai camni le yang Jakim lebih teliti bila mengeluarkan sijil halal….

    0

    0
  119. abby yg merapu says:

    Aku rasa abby xpernah dengar ceramah UAI kot….
    UAI pun xpnh kata haram pada mknn yg dimasak oleh non-muslim…
    malas nk ulas…
    Abby is BAD LABEL for ISLAM
    BANNED!!!!

    0

    0
  120. mak je says:

    jangan kecoh2 yg pasti sy mmg dah bertahun x makan secret recipe pun. walau Jakim kata Halal..skrg duit smua boleh bli yg HARAM kata HALAL janji ko berduit nk rasuah..

    0

    0
  121. Lang Lalang says:

    Seriously Abby Abadi not kind of educated person…. Mungkin dia tak paham maksud makanan Halal & Haram dari segi pemakanan… Research dulu makanan ini haram atau tidak… makanan Halal bukan sahaja dari segi persembelihan…. tapi kebersihan juga….

    0

    0
  122. Say what? says:

    Orang macam Abby ni lah yang memalukan Islam. Konon cake tu tak halal yet kau potong jugak kasi anak-anak kau makan benda yang kau kata haram? Seriously? If that’s the case, you’re not just an embarrassing Muslim, but also a very stupid mother for feeding your kids with ‘Haram’ cakes. Someone please stop her.

    0

    0
  123. mIKA says:

    Abes la..abes la… lps ni xleh la mkn kepci, mcD, pijahat..ramai wooo non-muslim keje situ. Kedai mamak pn xleh la kot, sbb bkn suma pkerja dia muslim. Adekah aku kena ternak lembu sndiri, tanam gndum n bela ayam itik sndiri lps ni? apekah?

    0

    0
  124. resepi rahsia says:

    Racist…banggang abadi…

    0

    0
  125. Abbey Road says:

    Ha! Ha! Ini nama nya Bodoh tak boleh diajar..Pandai tak boleh diikut! Saya yang memang tak pandai dalam hal ehwal Haram Halal pun tahu…kalau beli barangan makanan dan hati tu ada rasa was-was…jangan diteruskan memakan makanan tu…! Ini tidak…habis dua kek ditibai..! Stupid woman!

    0

    0
  126. dina says:

    aku tak kisah kalau dia nak anggap makanan tu haram sbb dah hak dia kalau rasa was2 tu baik tak yah.
    tapi yang aku rasa mcm nak lempang dia ni bila dia dah rasa haram tapi masih lagi nak bagi anak2 n tetamu makan. apa jenis islam pompuan ni praktis ntah.
    apasal makin labuh tudung si abby ni perangai makin bodoh….ke sbb dah kahwin dia jadi dungu camtu?

    0

    0
  127. susu pekat says:

    Ramainya peminat abby abadi ….hehe…

    0

    0
  128. Miss Picky says:

    Islam itu complicated rupanya..patut la kadar Halal lagi murah dari haram. hmmmm…terus terbantut niat nak kenal Islam dengan lebih dekat. Apa lagi hari2 kena tengok lakonan ramai ustazah2 jadian macam Abadi Bangang

    0

    0
  129. AliAhMengSamyStacy says:

    Wow….bangga rasanyer jadi orang Malaysia baca komen komen kalian…
    Abby Abadi….Jangan jadi attention seeker…learn to be a true Muslim….

    0

    0
  130. Anonymous says:

    dah ragu2 tp makan jugak! kenape xbuat sendiri je kek tu?? dah kawen kali ketiga xkan xtau buat kek? puii

    0

    0
  131. 1st thing 1st, hati abby abadi putih ke ? :pp

    2ndly, claimed diri sendiri pemalu, tapi tak habis2 mencanang dekat media social… pemalu ker?

    0

    0