“Abang Nak Bunga Juga Ke? Mak Dah Tanya, Tapi RM100, Mak Tak Mampu Bang…”

Trending

“Abang Nak Bunga Juga Ke? Mak Dah Tanya, Tapi RM100, Mak Tak Mampu Bang…”

Latar belakang keluarga saya bukanlah daripada golongan berharta dan berduit. Sejak saya kecil lagi, hidup hujung bulan beras habis ataupun kasut dan baju sekolah pakai sampai lusuh sebab tak mampu nak beli baru.

Advertisement

Teringin nak jadi pengawas atau pustakawan, tetapi hasrat itu terpaksa diketepikan sebab tak cukup duit nak beli uniform baru.

Bila saya dapat tawaran sambung pengajian di UTP, saya fikir banyak kali sampai bergaduh dengan abah sebab last minute buat keputusan masuk UTP, berbanding IIUM.

Malah ada yang bertanya pada mak, apakah keluarga kami mampu untuk membayar yuran pengajian saya di universiti swasta. Kadang-kadang mak sanggup tebalkan muka meminjam semata-mata untuk anak.

Masa masuk UTP dulu pun, waktu orientasi ada berborak dengan pelajar senior dan mereka juga terkejut macam mana seorang Pengawal Keselamatan boleh membuat keputusan untuk anak dia sambung pengajian di universiti swasta.

Ada juga yang beritahu abah tentang hal ini, tetapi abah relaks saja.

“Selagi abah mampu, jangan fikir pasal duit,” kata abah.

Ahad lalu semasa konvokesyen, selepas saya menerima skroll, mak hantar mesej dan bertanya,

“Abang nak bunga ke? Mak dah tanya dah, tapi RM100. Mak tak mampu, bang.”

Sebak sungguh bila mak masih lagi fikir nak belikan bunga semasa konvokesyen saya. That moment when both of your abah and mak berjaya tanggung kau sampai ke Menara Gading.

To all students out there, either you’re rich or sebaliknya, make both of your parent proud of you.

Don’t you even try to flip around during your student life, strive as you can. Tak semua mampu berada dengan apa yang kita ada sekarang. So be grateful and ingat abah dan mak.

So i dedicated this Degree to Mak and Abah

Kredit : Nizam Mustapha

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

1 Comment

  1. Anonymous

    April 11, 2017 at 12:18 pm

    Ni bukan cerita lama ke?

Loading...