July 9th, 2015

Penerbit drama terkemuka A. Aida telah pun mengambil keputusan untuk menyenarai hitamkan Shuhaimi Lua kerana sikap tidak bertanggungjawab pengarah tersebut. Mana tidaknya, gara-gara sikap sambil lewa Shuhaimi ketika mengarahkan drama bersiri Puteri Gunung Ledang, A. Aida mendakwa syarikatnya terpaksa menanggung kerugian RM30,000. Ini kerana lebih 100 babak penting di dalam drama tersebut tidak dimasukkan oleh Shuhaimi menyebabkan lakonan semula terpaksa dilakukan.
a aida

Kecacatan atau kehilangan 100 babak drama Puteri Gunung Ledang itu hanya disedari ketika proses suntingan dilakukan. Fuh!!! Banyak tue 100 babak. Kalau terlepas pandang setakat 5,10 babak masuk akal lah lagi. Kata A. Aida:-

Saya ada menghubungi Suhaimi berhubung perkara ini namun beliau menyalahkan pihak lain pula. Tiada gunanya menuding jari kepada orang lain kerana dia sendiri perlu bertanggungjawab. Di sini saya tegaskan dia (Suhaimi) telah disenarai hitam dalam kamus hidup saya.

Ini adalah sebabnya saya lebih selesa bekerja dengan orang yang biasa saya kerja. Kawan saya yang menyarankan saya untuk memberi peluang kepada pengarah baru dan begini pula hasilnya. Bukan sedikit, tetapi saya kerugian lebih dari RM30,000 bagi proses penggambaran semula beberapa adegan penting.

Saya rasa drama bersiri ini antara skrip terbaik yang saya hasilkan, namun ia dirosakkan oleh sikap tidak bertanggungjawab Suhaimi. Malah, lebih 100 babak yang terlepas pandang itu adalah adegan penting yang menjadi kekuatan drama ini.

a aida

Kalau dulu sekadar pelakon sahaja yang membuat kontroversi di dalam dunia hiburan, kini pengarah dan penerbit juga turut sama. Pastinya Shuhaimi Lua ada jawapan tersendiri atas dakwaan A. Aida ini. Takkanlah secara sengaja ingin menjatuhkan reputasi diri sendiri. Kalau nama buruk, nanti diri sendiri juga yang tak dapat ‘job’. Sama-sama kita nantikan reaksi Shuhaimi. Sumber Berita Harian.


Comments are closed.

Loading...