Written by Bella | March 11th, 2019

Sebagai seorang yang berjiwa dan menghargai seni, pelakon lagenda Fauziah Daud tidak dapat menahan rasa geram terhadap kenyataan penerbit A.Aida yang dianggap agak biadap kerana meminta bakat baru jangan membuang masa menghadiri sesi  uji bakat sekiranya mereka tidak mempunyai paras rupa yang cantik dan kacak.

Sistem ini dimulakan stesen televisyen dan kenapa perlu keluarkan kenyataan seolah-olah menghina ciptaan Allah? Tidak dinafikan pelakon yang ada pengikut ramai di laman sosial itu bagus, tapi pastikan mereka ambil inisiatif untuk lebih berilmu dan menarik.

Kita bercakap mengenai realiti kehidupan, jadi kena faham maksud hero heroin itu apa. Saya tak kisah pun orang nak kutuk saya hanya kerana bangkitkan isu ini kerana masyarakat luar akan ingat, semua produser ada sikap pilih kasih sebegini.

Di mana jati diri anak seni tempatan jika asyik meniru budaya luar negara kerana pesona seorang pelakon itu adalah lebih penting. Amat sedih kerana di tahun 2019, kita mewujudkan produser yang berfikiran cetek sebegini.

Terdahulu, A. Aida  berkata sepatutnya peserta harus cermin diri mereka terlebih dahulu dan jangan terlalu yakin dengan rupa paras mereka. Bakat itu boleh digilap tetapi rupa juga amat penting.

Sumber Berita : Harian Metro

61 responses to A. Aida Faham Ke Rukun Lakonan? Bakat Lebih Penting Dari Paras Rupa – Ogy Ahmad Daud

  1. Anonymous says:

    pakai tudung mulut cam x beragama.
    malu la a. aida ….eeee.

    • Mek Gie says:

      Yg patut berambus bukan orang2 yg pergi audition tu tpi produser drama sampah mcm A. Aida tu. Buat drama boleh semua dikatakan…NONSENSE!!!

      • Lol says:

        X layan sgt drama2 xde kualiti. X hbis2 ngan anak datuk bercinta bkn pilihan. Mak Datin setuju. Tok Wan x berkenan. Makan kat restoren mewah projek juta juta.. puuihhhh..office file satu pen sebatang.. lakonan pun kayu!!

        • Anonymous says:

          Mentaliti kolotnpatot lah tak maju2 drama kita ..nak yang ade rupa je….lepas tu drama tak laku salahkan pelakon taknak promosi..apa punya visi/wawasan seni camni? standard Uganda dan Zimbabwe je la akhirnya!

        • Jonny says:

          drama kita ni xde kualiti bukan sebab pelakon lawa @ hudoh, tapi sebab banyak sekatan, dari kerajaan n dari stesen tv…produser n pengarah xleh tunjuk kreativiti dorang sampai cerita pun jadi tak logik….ada ke tido pun pakai tudung…

        • Anonymous says:

          a.aida cakap tu x sedar diri sungguh.. dia dulu pun masa mula2 berlakon xdelah jelitawan pun. nk gelak gak akak tengok rambut pelsu dia tu.. lakonan x best, muka pun biase2.. alhamdulillah Allah bg murah rezeki kt dia dpt jd penerbit bagai.

      • Anonymous says:

        Betul, lakonan keras kejung cam tiang jamban buat apa? Tak cukupkah lagi Neelopah seeorang?

      • Anonymous says:

        Setuju! Siapa nak pergi audition kau? Tengok je la drama2 dia ni. Satu pun x berjenis!

      • minah jambu say NO to drugs says:

        kak ogy dulu pon jambu comel cute..kalau tk jambu mana boleh jadi heroin kan kak ogy hehe..lov kak ogy jugak..suka kak ogy time ali setan so sweet..

      • Melof says:

        Betul, 1 minit tengok dah meluat. Baik tengok filem lucah, stim aku.

    • Anonymous says:

      semoga lebih ramai karyawan2 tampil mcm kak ogy. melampau tahap bangsat dah produser drama sampah tu..

    • Anonymous says:

      Zed Zaidi sejak BN timbang x keluar2 gua. Sila nyatakan pendirian ko.. dulu kemain pung pang pung pang kipas UMNO!

      • Anonymous says:

        Ko pun.. dedak dah kering kontang..masok gua bertapa hingga 2022 la jawabnye!

        Lol

      • Melof says:

        Konsisten je BN-PAS. PHDAPig tak lama jahanam la. Dari awal dh tau. Manifesto ngarut. Tak lojik. DAPig menang guna FITNAH, guna Melayu Skru Melayu. Boss ku smp sekarang tak ditangkap. Celaka DAPig HINDRAF. kamu khianat pada bangsa yg baik pada kamu selama ni. Tengok macamana kami balas,sampai kamu tak bernyawa. Bangsa DAPig- HINDRAF ,MEMANG CELAKA!!

    • Anonymous says:

      Kalau cantik/kacak hold-on. Saper gigih nk pergi ujibakat utk drama2 makcik ni? Kualiti pun buat jiran2 taman perumahan ko cemuh je. Baik tunggu peluang2 lain. Yg terdesak nk glam pergi la buang masa!

    • Little Miss C*nt says:

      Baik jual cupcakes drp berlakon dibawah A.Aida tu. Org beli cupcakes girang senyum. Berlakon drama dia org tengok pun muncung je drama x best!

    • Chohkri Yulis. says:

      A Aida ni tpaksa buat gni….nmpk sgt dia nk cpt untung tnpa pentingkn kualiti tpaksa ikut khendak stesen tv. Phak stesen tv org paling atas n kapitalist dlm bisnes ni. Diaorg nk projek crita mcm mana n tentukn target plakon yg nk tanpa pentingkn nk taraf industri drama/pfileman Malaysia. Itu yg klua drama org kaya mmanjang n penerbit tpaksa sbb duit dpn mata.

    • Mak Senah says:

      Good job Dato OG salute acikkkkk.

    • Ms. Sue says:

      yg korang nak kecam dia ni buat apa? memang betul apa yang dia cakap…kurang-kurangnya, kalau cerita macam sampah tapi pelakon lawa-lawa, sedap gak la mata memandang….cuba bayangkan kalau cerita sampah pastu pelakon pulak huduh2…
      ogy tu attention seeker…nama dah tenggelam dalam lombong…komen la sikit, kasi kontroversi, dengan harapan ada la produser nak panggil dia berlakon…

    • minah jambu say NO to drugs says:

      itu pendapat masing masing ada yg nakan pelakon bergini n bergitu bakat pon perlu juga..mana yg jambu hensem tk berbakat itu boleh di ajar yg penting buat pemilehan dulu tengok camna..watak hero heroin mesti la dia nk pileh yg jambu cute n hensem mcm nelydia uqasha emma embong hanna delisha nora denis ..fatah julipin ashraf muslim shafiq kayle amera laki amera rosli dia kn hensem cute..maksud ida macmgitu bukan dia hina ciptaan tuhan..dia ada hak memileh pelakon untok drama dia..masing masing ada hak masing masing untok memileh..nak berlaki pon kena pileh yg baik baik ada rupa baru lah sedap mate memandang ..jangan asal boleh rembat aje janji berlaki gitu ??? yg sentap ni mesti yg muka tak jambu n tak hensem kan..sori try again next year..hehe..

    • minah jambu say NO to drugs says:

      namron the best actor..

    • nazim chan says:

      Patut la drama sekarang macam pukimak, semua produser kepala mcm dia. Haprakk..hancingg!?

  2. Anonymous says:

    inikah perangai/adab seorg islam yg bertudung?

    • Kak Lina Pung Pang says:

      Agreed, ckp saja “kami belum temui seseorg ada package yg pihak produksi mahukan”… dah settle!
      Bitchy sgt statement ko mmg sesuai dibawangkan oleh netizen sis!

    • Apanakjadi says:

      X yah nak kaitkan islam atau tudung.. agama x salah dlm hal ni.. x semestinya ko islam dan pkai tdng automatic ko alim x bt dosa.. x smestinya ko non islam atau x pkai tdng ko mmg jns bt dosa jahat sume..
      Perangai hina ngan mulut mcmm longkak ni atas individu.. lg2 akhir zaman mcm ni..
      Jgn asyk ulang pethatic words “kalo pkai tdg” “kalo islam” tu sume..
      Nak kondem, kondem perbuatan individu tu bkn bangsa, agama, pemakaian, wrna klt, jantina sume tu..
      Bnda kecik mcm ni pn nak gaduh..

  3. Mak Jemah says:

    Good job, Kak Ogy. Ada juga artis yang berani bersuara.

  4. euwwwww wekkkkkkk says:

    a.aida @ the real definition of stupid f*cking c*nt.

  5. Anonymous says:

    boycott and report her to the ministry for promoting discrimination…
    rtm, tv3 , tv9 and astro please take note.

  6. Anonymous says:

    kecam a aida nie. melampau poyooo.

  7. Wekkkkkkk says:

    Itulh ko aida. Plakon yg x ada rupa pun ada gunanya. Kna asah bakat. Yg penting..berdisiplin..kerja keras, jujur dan brtaggungjwb dlm kerja..dan ada hati dlm kerja tersebut wlaupun stakat jdi pekebun, perompak
    , pembuli, pengkianat, mereka kn ada gunanya dlm menghidupkn jln cerita.
    Ini ko asik nk kacak..jdi ank org kaya..buka kertas A1..tgok projek..bwa bmw..lpas tu mcm2lh..jln citer yg muak.

  8. Bedah says:

    Sebelum makcik2 bawang boikot drama ko baik ko minta maaf. FB Yahudi pun sampai boleh tutup setakat drama ko kt tv tu x pasal2 rating jatuh nanti. Cepat tampil…

  9. Wekkkkkkk says:

    Drma ko mbosankn lah..tiada suspen..geram..marah kpada pnonton.
    Cuba copy paste sikit dri citer omputeh tpi jgn keterlaluan sbb mereka omputeh tu non muslim. Salah satunya mcm drama di chanel 700 or 701..mmg tertunggu episod seterusnya..contoh drma The Work Wife…mmg nk tgok apa seterusnya. Hero dlm tu x kacakpun..tpi jln citer bgus..plkon wanita pulk pertengahan umur ..dn byk lgi..

  10. umairah says:

    rupa boleh menyokong bakat. xpayahla sampai ckp cerminkan muka dulu. a.aida ni lawa sgt ke?

  11. Anonymous says:

    Patutlah drama2 skrg makin merosot. Pilih yg cantik/handsome x sampai 2 thn dlm industri bercinta dilokasi, jerat anak dato, sondol laki org lepas tu..sendu dan lenyap!

  12. Anonymous says:

    Yg cantik dan handsome pun xnk rasanya berlakon drama dia tu. Bukan boleh menang award pun. Zero kualiti pun title dato juga dapat .. sungguh menakjubkn hahaha

  13. Anonymous says:

    Bahasa jiwa bangsa. Itu je nak komen.

  14. Anonymous says:

    Muka dia pun cam roti x cukup gandum siapa hadap nk bernaung dlm syarikat dia. Drama satu pun x meresap dijiwa!

  15. Bintang Sendu says:

    mentang-mentang dah Datuk ! mentang-mentang dapat pucuk muda

    • tipahhhhh says:

      Ko hengat laki dia nak kat dia berbekalkan gupe paras dia? Duit kepuk2 boleh la dapat pucuk muda. Nak modal muka dia belum tentu daun kering kerepot pun nak kat dia nih.

  16. Anonymous says:

    Masa dgn ameng lain muka dia

  17. alfie says:

    Kata kata macam ni selalu nya datang dari pada kepala otak dan mulut MAMASAN aje!!! Kalau ada awek yang ada rupa senang sikit dia nak dapatkan customer and juga komisen dia!!!!

  18. Anonymous says:

    Drama ko membosankan! Sila meninggalkan dunia seni…

  19. Anonymous says:

    Mcm nk buat pilem porno ko ni…

  20. Anonymous says:

    Lastnyer kak ogy jugak yg bersuare..yg lain mane…takde bran ke?…

    • minah jambu say NO to drugs says:

      ni korang dh bersuara on behalf buat ape yg lain nak bersuara ! dorang pon banyak keja lain nak buat..

  21. minah_loy says:

    kali ini aku setuju dgn Ogy…ye lah…Ogypun bukan ada rupa sgt tp hebat berlakon…

  22. Pity says:

    Zaman dah berubah you guyss..
    Taste kita dlu2 mmnglh kepada bakat wlupun rupa sderhana..
    Skrng ni Rupa melebihi bakat.. Yg yg Gen zmn skrng nakkn..
    Sbgai cth je.. Pnyanyi yg berupa tpi bkat kelaut smbil buat publicity peluk sna sini.. Still bnyak je Gen zaman skrng tergila2..
    Lgi pun sponsor ni nakkn brands diarng tu dipromote olh artis yg cantik dan kacak. Sbgai cth jg.. Pelakon lelaki yg berupa ttpi lakonan kayu.. But still bnyak syarikat nakkn.. Sbb apa.. Sbb Gen zaman skrng punya citarasa…
    Kalau muka tiada but bakat apa… Company2 ni rela lagi ambil modeling yg x ada nma yg cantik tuk hias products diarng… Promote pling ketara telephone lah.. Takkn kmu nmpak gambar artis/model muka biasa yg melekat kat mana2 wall advertisement .. Mesti ada je artis yg muka ada tpi bakat pleaselah… Tpi hasil jualan products diarng laris…
    Kita pergi interview pun zmn skrng dari atas ke kepala di judge nikan lagi ujibakat nak jadi artis…
    So come onlah…
    Zmn dah berubah..

  23. Anonymous says:

    Kak Ogy pentingkan kualiti lakonan. A. Aida pentingkan kuantiti duit yg masuk dari hasil drama berbeza. 2 individu yg sgt berbeza pendapat tentang dunia lakonan. Tapi bab gini aku prefer kualiti lakonan

    • minah jambu say NO to drugs says:

      masing masing ada hak masing msing untok memileh yg berbakat atau yg tak berbakat tapi cantek hensem bakat boleh di gilap n kecantekan seorang pelakon itu perlu hensem jugak perlu hehe..

  24. hok aloh says:

    buat pertama kali setelah sekian lama aku setuju ngan kak ogy…tgk lakonan kak ogy,antara yg paling mantap…banding dgn pelakon yg “ada rupa” tu mcm langit dgn bumi

  25. Anonymous says:

    agreed with kak ogy! kalo dh hero heroin semua muka jambu bak kpop sapa plak yg nk berlakon jd penyangak penyampun si limah jongang etc?

  26. saodah says:

    A. Aida betul sebab dia mengikut kehendak stesen TV dan untuk mencari keuntungan segera.
    Ogy betul sebab dia menafikan kehendak TV bahkan lebih menghargai bakat seni.
    Jadi, janganlah kita nak mengutuk A. Aida ataupun Ogy, sebab kedua-duanya betul.

  27. Alanice says:

    Hmm ogy ni plak klau dpt mic kt Pentas tgk r cmne plak, humble ke

  28. Melof says:

    Patut la drama sekarang macam pukimak, semua produser kepala mcm dia. Haprakk..hancingg!?2 minit tengok dah meluat. Baik tengok film porn , 5 minit,sah dah pancut.

  29. Melof says:

    A.aida ni drama dia pun takde yg best sampai ke indon, brunei . Sebabnya..cerita byk ke longkang,macam PANTAT, dia sendiri muka pun tak berapa cantik,dia mula dari bawah juga tu. Pakai kroni je, tu yg dapat byk slot drama. Klu tak..dah lama tutup produksi dia. Bongok!!haprak..hancing..hampeh!