Written by AbangNara | December 16th, 2013

Ramai betul yang menghantar email kepada Abang Nara meminta diletakkan gambar resepsi perkahwinan Jovian Mandagie dan Nina Ismail Sabri. Maafkan Abang Nara kerana terlewat. Yang pasti, memang cantik, menarik dan mempersona sungguh majlis resepsi mereka berdua. Awesome sangat-sangat!!!
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian ninaUntuk makluman anda, majlis mereka telah berlangsung selama 3 hari bermula dari Jumaat sehingga Ahad. Selain daripada resepsi, Jovian dan Nina turut mengadakan “Chinese Tea Ceremony“. Cute sangat apabila melihat mereka berdua dalam pakaian tradisional bangsa Cina.
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina

Persalinan pengantin yang dipakai oleh Nina dan Jovian ketika majlis resepsi mereka memang amat mencuri perhatian. Selain daripada baju tradisional Jawa, mereka juga turut mengenakan pakaian moden. Memang smart dan cantik sangat-sangat.

gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina

Tahniah Abang Nara ucapkan kepada Jovian Mandagie dan Nina Ismail Sabri atas majlis perkahwinan anda berdua. Selamat pengantin baru. Semoga berbahagia sehingga ke akhir hayat. Lagi 67 gambar sekitar majlis resepsi pengantin baru ini dengan membaca artikel ini sepenuhnya. Kredit gambar PrettyPeektures.

P.S: Melaka perkenal bas eletrik Januari 2014

gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina

141 responses to (70 GAMBAR)Majlis Resepsi Perkahwinan Jovian Mandagie & Nina Ismail Sabri Daripada PrettyPeektures

  1. pk yg positip2 ajerrr!!! says:

    one word = FABULOUS.

    tapi kelakar… some people sume bnde nk dipolitik kan.. wedding jovian-nina ni tak pakai duit korang satu sen pownnn..ape korang pk depe tak mampu nk bt majlis grand mcm ni pkai duit sendiri?? masing2 ade kerjaya sendiri la..pliz lah jgn kedengki sangatttt…otak tuh kalau tak suke ade ajer yg nmpak/mencari salahnye.. org tgh bahagie pown ader jer nk mengumpat bkn mendoakan..

    • Anonymous says:

      takat business sendiri berkabelkan bapak blh la.. ada org lain tu naik turun kementerian nak buka tadika tp tak juga buka2.. dia senang lenang je tahu2 dah ada tadika sendiri…

      yg jovian pula.. dah sah2 bkn warganegara tp mudah je dpt menjenamakan pakaian di gudang2 di malaysia.. all about kabel..

      bukan nak berpolitik.. tp mata nampak kalau tak berkata itu bukan mata namanya.. untung jadi anak menteri.. bak kata dafi.. umur 5 tahun dah pakai telefon canggih ayah belikan..

      • lalalala says:

        so? dengki u takde kabel? dah rezeki die dpt bapak menteri, law u ade bpk menteri pown senang jugak idop u kan.. ni bpk u bkn menteri sbb 2 u dengki sgt dgn life dorang smpai sume bnde nak heran mcm mane dorang leh senang… setahu i la bapak die tu mang baik… kwn i bapak die meninggal and kebetolan si dafi’s father ni bos kwn i..mase wedding kwn i ni die sanggup turun padang raikan same2 mcm die plak bpk kpd pengantin pompuan tuh…law u tgk pown nmpk die prihatin pd org, ni kan plak ank sendirik.. tolonglah jgn nmpk salah org jer..

        • lalalala says:

          ape nak heran, zaman sekarang ni law xde kabel susah jugak nk idop nk bt itu ini… lain la kalau si jovi dgn nina ni xde kerje ke, pengganggur ke baru la i setuju n pelik sangat sangatttt like u mcm mane dorang leh bt majlis mcm ni..

        • tokiooo says:

          Bapak si Dafi ni baik ye? Rajin turun padang raikan perkahwinan staff dia ye? Hahahaha! What a joke? Is tht a joke?
          Dia pnah jadi menteri di Kementerian kami… so we know things tht u don’t. Setiap kali ade function je, WAJIB hired Dafi utk nyanyi. Kat mane2 function formal skali pun.. kt bandar ke kg ke. Sampai kan Bank Rakyat tu pun disuruhnya utk hired si Dafi nih as penyanyi tetap bg Bank Rakyat whenever Bank Rakyat ade function. i’m not sure if they agreed to it coz they dun think Dafi is THAT talented and it is such a waste of money. Senang kan hidup menteri anak beranak?

      • Anonymous says:

        Masih Dafi umur 5 tahun ayah dia belum menteri lagi. Sudahlah,tak payah nak dengki la pd orang yang ada duit.

      • Nono says:

        Dont underestimate Jovian la. Kau ingat waktu dia buat baju kahwin Ct Nurhaliza dulu bukan usaha dia ke? Orang Msia tak kenal pun dia waktu tu. Lepas tu dia buat baju2 untuk wedding kerabat Brunei tu pun nak salahkan kabel bapak mertua dia jugak?
        Kita orang melayu ni jangan la asyik nak mengeluh & dengki aje. Lari rezeki kalau semua negative.

      • Anonymous says:

        Jovian tu bukan Malaysian ke? sbb ayah dia orang Malaysia, mak dia Indonesia.. kalau ikut undang-undang Malaysia, taraf warganegara anak mengikut taraf warganegara ayah walaupun dia dilahirkan diluar negara. Bermakna, Jovian tu Malaysian (unless mak bapak dia pilih jadi warganegara Indonesia la). Tapi mungkin pengaruh mak lagi kuat masa nak letak nama dia.

  2. Wooooo…………. cntik, wending of the year

  3. fatty says:

    sweet gile !

  4. sue says:

    Pasangan yang cute sangat..Selamat menempuh alam perkahwinan. Tak kisahlah apa orang nak kutuk. yang penting duit korang sendiri. humble ke tak humble yang pasti bukan guna duit orang.

  5. AtoZ says:

    malam tadi tengok kat Astro bahgn 2 tu ..mmg jelas RCW cakap, “… takmau nak simple.. nanti tak nampak grand” .. from there i ubah channel lain, tgk benda yang lebih berfaedah.. patut kenduri bajet ala kekampungan.. Semak Serabai sana sini.

  6. Applepurple says:

    Cantik and puas hati tengok gambar dari Prettypeektures daripada Eskay

  7. anak jati kedah baq ang!! says:

    ngak usah basa basi.. kalo udah nikah sama keturunan indon masa sih ngak bisa ngikutin budayanya indonesia????? gak usah nunjukin begok loeh.. makin di tunjukin makin bodoh.. emang loe pikirrrr negara loe kaya raya banget sampey rakyat d sana cari rejeki di malaysia.. loe itu bajingan tau ngak.. dasar sok sok tau aja malaysia miskin.. begok loe!!!

  8. rosmerah says:

    yes!!!! Wedding of the year!! Cantik giler baju in first picture tu…omg!

  9. lotsalove says:

    Jovian memakai tenunan Brunei along with the perhiasan pengantin. definitely made him look like a true King! Thank u mr Jovian for promoting our beautiful and rich tenunan! <3 may your wedding be blessed dunia akhirat!

  10. angel says:

    ni baru wedding of the year.. simple tpi elegan..memang cantik..moga kekal bahagia hingga ke anak cucu bt Jovian & Nina ..amin2..x puas tengok gmbar diorg..rasanya nak buat album special utk mreka berdua ni laa…lain2 dri yg lain…abang nara nnti kirim salam dkt diorg yee..doakn kmu berdua bahagia selalu…

  11. Anonymous says:

    x payah komen lebih2 ..aku rasa klu korang mampu mesti korang wat benda yang sama..rezeki masing2..siapa kita nak menidakannya.
    x gitu ..

  12. Anonymous says:

    Perbandingan antara wedding Jovianina dengan RCW-ZS bukan berdasarkan pada anak orang kaya, anak menteri atau artis. Perbandingan dibuat berdasarkan pada perancangan dan penganjuran majlis itu sendiri. Majlis Jovianina lebih pada untuk mengeratkan siratulrahim antara keluarga, budaya dan negara. Majlis RCW-ZS lebih pada nak promote penaja2. Semua tertumpu hanya pada RCW aje sebab tu majlis dia dah macam fesyen show.

  13. Eida says:

    Ape yang terluah dari mulut aku bile scroll down dok tgk pic ni hanyelah..WOW!! CANTEKNYA!! KALAH CHE TA!!

  14. Lulu says:

    Ek eleh..mmg la grand….duit baju je dah cost saving da…yang kena kluar belanja pun majlis je la….sape taw ada org sponsor kan…xkan xada..cuma dia xde la nak hebahkan sangat pun..wedding dia..lantok le dia

  15. Digun Rahman says:

    Perlu ke semua perkara dipolitikkan? Ismail Sabri adalah ahli perniagaan ternama sebelum bergelar menteri sehinggalah sekarang… Biarlah dia berbelanja mengikut kemampuan dia… Cuma ukur baju di badan sendiri… Jangan jadi manusia berhati busuk sehingga semuanya negatif difikiran kamu… Allah anugerahkan akal fikiran untuk menilai diri sendiri, bukannya orang lain… Sekadar menegur sesama ummah! Wassalam!

  16. saya says:

    ni yang hasil rampasan tu ye? untunglah anak menteri..

  17. sini page hiburan says:

    Org yg dok politik kan wedding Jovian Nina ni… Letak kepala kt lutut.. sendiri hidup x maju bodoh bangang nk kutuk wedding 2 org ni… Jovian tu memang dh kaya.. org berniaga duit hasil mewah kawin tu dtg dr usaha… baju kawin sume buat sendiri.. sume cost kawin Jovian lebih dr mampu… Pereka fesyen kegemaran diraja lagik dari anak branak sultan brunei, perak, johor, pahang…. g turun naik London Paris New York xmain sponsor subsidi bagaii laaa weiiii…. korang hidup mkn gaji xyah nk politik kt sini…

    Sentap sgt… Sesapa nk kecoh nk politik kt sini tu g belajar pegang jarum… amik hasil tempah baju kurung biasa pon dah bole buat duit…

    • la.. yg hang ni knp “sini page hiburan “?? lantap p depa la nk ceghita apa noo…
      dh kt cni abg nara sediakn tmpt komen.. hak asasi msing2 la nk ceghita apa,,
      ni nk tnya noo… hang ada ketuat kt ketiak dak?? duk sbuk emo sgt pasai apa.. kalutttt…

      • sini page hiburan says:

        Trus jd busuk hati tgk aku komen… sukahati aku jgk laaa nk komen aper pong… hang tu dh byk ketuat kt ketiak… xyah lagik nk dengki org komen.. layan emosi hang nnti ketuat tumbuh smpi kepala nooo…. syuuh syuuh berambus… busuk lah hang ni smpi nama pong “ketiak ketuat”…

  18. Noname but exist says:

    Dua2 cantik. Majlis pun meriah dan mewah. Semuanya dh selamat, Alhamdulillah. Selamat pengantin baru utk jovian dan nina. Semoga jovian/nina dapat membimbing satu sama lain utk menjadi hamba Allah yg soleh dan solehah. amin. Untuk pengetahuan semua, islam amat menggalakkan “bersederhana” dalam semua perkara. Islam juga mengajar kita supaya tidak melakukan pembaziran, kerana membazir itu amalan syaitan. Islam juga menyuruh kita menutup aurat dengan sempurna. Muhasabah lah sesama kita. Semoga Allah mengampunkan segala dosa2 kita dan menerima segala amalan kita. Hidup ini sementara, mati itu pasti.

  19. anon says:

    orang melayu always, i repeat ALWAYS condemn our own race. please lah, dia ada duit suka hati dia lah nak belanja macam mana. tak payah kecoh sebab all of you tak boleh nak buat wedding macam diaorang ni. kalau korang ada duit pun, mesti lah nak yang terbaik kan. and gaji dia memang lah 14k je, tapi korang tau ke benda sampingan diaorang buat? like saham ke business lain ke? and jovian is a working man, and a very successful one so kalau dia nak buat wedding berapa juta pun it’s his wedding. tak kacau orang pun. and btw, dia tak heran pun lah kalau korang kutuk dia. duit tetap masuk bank dia, not all of you. if you dont have anything nice to say, just shut up.

  20. naz says:

    nak cakap cantik, simple, ada kelas tersendiri n semua happy…

  21. lyana says:

    cantiknya nina.. untung die dpt kawin ngan fashion designer.. compare ngan che ta..nmpak serabut jer..

  22. lolaamiranda says:

    CONGRATULATION… 2 BOTH OF U ‘JOVIANINA’…
    SIMPLE + HUMBLE = ELEGANT …

  23. jeles says:

    Cemburunyer….kawin cam ank raja…..class sgt. suke tgok.memang aku jeles.bestnyer kalo dpt wat majlis cam ni.hu3….(rakyat biasa je)..

  24. wedok says:

    Apalah orang yang mengutuk indon ni. Mengata wajah tak lawa lah apa lah..muka ko orang tu lawa sangat ke. Negara mmg miskin..klu miskin mana lah boleh beli mekap nak cantikkan diri..sama jugaklah dengan orang malaysia yang miskin ..ada ke yang lawa..merata2 dunia klu yang miskin memang tak lawa. Bukan dekat Indon je, India, China,even europe tu klu miskin mmg semua selekeh. Guna otak sikitlah klau bercakap. mengutuk orang je kejenye..tgk orang kawen berdarah indon..cakapnye yang bukan2. Indon yang lawa tak nak plak ko puji..yang miskin papa kedana dikutuk lebih2..tak pasal2 dpt dosa..tak sedo riak dah timbul dalam diri.DOSA BESAR..DAH SAMA DNGAN SEKUTU ALLAH..baik sket klau bercakap tu.

  25. shh says:

    haish uols ni, datuk ismail sabri ni sebelum jadi menteri pun dah kaya la, memang diorg dua ni same level. walau mewah macam mana pun, this family ni always down to earth itu paling penting, ramai org kenal datuk ismail sabri, memang humble kalau jumpa dia. nina ni pun and dafi pun kan senyum je. kira ok la tu kaya tu rezeki masing masing asalkan tak lupa Tuhan and sentiasa down to earth.

  26. Anonymous says:

    cantik sangat….

  27. […] (70 GAMBAR)Majlis Resepsi Perkahwinan Jovian Mandagie & Nina Ismail Sabri Daripada PrettyPeektu… […]

  28. zaza says:

    Semoga bahagia amin..