5 Tips Mudah Ini Perlu Cuba, Bantu Jauhkan Bayi Dari Nyamuk Aedes Di Luar Rumah

Trending

5 Tips Mudah Ini Perlu Cuba, Bantu Jauhkan Bayi Dari Nyamuk Aedes Di Luar Rumah

priNyamuk Aedes kini menjadi igauan ngeri bagi setiap ibu bapa lebih-lebih lagi di musim panas ini yang menyaksikan banyak kes-kes denggi terpampang di dada akhbar dan kaca TV.
Sebagai ibu bapa, sudah pasti anda mahu menghindari serangga pembawa virus denggi ini dari menghinggapi anak-anak anda.

Jika di rumah, agak senang untuk mengawal gigitan nyamuk Aedes dengan cara menyembur racun serangga, menutup tingkap dan memasang kelambu, tapi bagimana pula apabila berada di luar?

Advertisement

Disini admin kongsikan lima tips yang boleh digunakan oleh ibu bapa untuk mengelakkan anak-anak dari digigit oleh serangga berbahaya ini.

1 – Jangan keluar ketika waktu terbit fajar dan maghrib
Nyamuk suka keluar di waktu terbit fajar & maghrib. Sebolehnya, jangan keluar di waktu ini. Nyamuk Aedes memang suka ‘memburu’ di waktu ini.

2 – Pakaikan baju yang bewarna putih & meliputi seluruh tubuh
Percaya atau tidak, warna turut menjadi satu faktor yang menarik perhatian nyamuk kepada manusia. Nyamuk lebih tertarik kepada warga biru/gelap menurutĀ entomologists. Ini kerana nyamuk turut menggunakan penglihatan untuk memburu.

3 – Sembur cecair anti-serangga sebelum keluar
Antara lima tips yang diberikan, ini mungkin tips yang terpenting dan paling mudah serta berkesan untuk diguna pakai.

4 – Pakaikan stokin yang baharu apabila keluar
Berdasarkan kajian saintifik, nyamuk sangat sukakan kaki yang berbau. Entomologist Daniel L. Kline membuat eksperimen menggunakan stokin yang sudah digunakan dan mendapati nyamuk lebih tertarik kepada stokin yang sudah dipakai selama 3 hari.

Jadi, jangan ambil mudah perihal stokin bayi anda. Pastikan bayi anda memakai stokin yang baharu setiap kali keluar.

5 – Mandi dahulu sebelum keluar
Pada masa dahulu, dipercayai nyamuk tertarik kepada peluh manusia, namun hasil kajian sains mendapati sebenarnya nyamuk tertarik kepada perubahan kimia yang dihasilkan oleh bakteria di badan. Jadi, sebelum keluar digalakkan mandi terlebih dahulu supaya dapat mengurangkan bakteria di badan seterusnya mengurangkan ‘perhatian’ nyamuk terhadap bayi anda.

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...