5 Sejarah Sebalik Hari Raya Aidilfitri Yang Mungkin Ramai Tak Tahu

Kehidupan

5 Sejarah Sebalik Hari Raya Aidilfitri Yang Mungkin Ramai Tak Tahu

Siapa yang tak suka hari raya, perayaan ini merupakan satu perayaan yang terbesar di negara ini dan dinantikan buat semua umat Islam.

Tetapi, dalam kita menyambut Hari Raya Aidilfitri, sebagai seorang muslim, tahukah anda tentang fakta-fakta dan sejarah disebalik perayaan yang diraikan ini?

Advertisement

Inilah antara fakta menarik tentang Hari Raya yang mungkin ramai tidak tahu sebelum ini.

1. Hari Raya Aidilfitri Diraikan Sempena Perang

Hari Raya Aidilfitri diraikan sempena kemenangan tentera Islam dalam perang Badar dan kejayaan umat Islam menunaikan puasa dalam bulan Ramadan ketika perang berlangsung.

2. Masyarakat Arab Mempunyai Perayaan Tersendiri Sebelum Kedatangan Islam

Sebelum penyebaran agama Islam, masyarakat Arab menyambut dua perayaan yang dikenali sebagai hari An-Nairuz dan Al-Mahrajan yang disambut dengan nyanyian, tarian serta minuman keras.

3. Perang Badar Adalah Untuk Menawan Semula Harta Yang Dirampas Di Kota Mekah Ketika Berhijrah

Perang Badar dikatakan melibatkan 313 tentera Islam gabungan 82 orang Muhajirin dan 231 orang Ansar bagi mengambil semula harta mereka yang telah dirampas di Kota Mekah ketika sedang berhijrah.

4. Baju Baru

Memakai baju baru semasa perayaan Hari Raya Aidilfitri adalah digalakkan oleh Nabi Muhammad SAW seperti mana hadis riwayat oleh Al-Hakim dalam Al-Mustadrak ‘alaa Al-Shohihain menyatakan bahawa Hari Raya dianjurkan untuk mempercantikkan diri (berhias, memakai wangi-wangian) dan memakai baju yang terbaik

5. Ibadah Zakat

Zakat fitrah merupakan zakat yang wajib dibayar oleh umat Islam apabila terbenamnya matahari di akhir 30 Ramadan sehigga terbit matahari esoknya sebagai cara menyucikan orang yang berpuasa daripada perbuatan keji dan buruk, dan duit zakat tersebut akan dijadikan sumber keperluan orang asnaf ketika 1 Syawal.

2 years ago

5 ‘Design’ Baju Melayu Yang Korang Boleh Cuba Semasa Hari Raya

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...