5 Perkara Yang Perlu Anda Tahu Apabila Mahu Menjual Kereta

Hiburan

5 Perkara Yang Perlu Anda Tahu Apabila Mahu Menjual Kereta

Setiap kali tiba musim raya, jualan kereta akan meningkat. Tengok orang lain beli kereta baru, nak juga beli kereta baru. Tapi kereta sekarang macam mana? Jangan risau, kereta sekarang boleh dijual semula. Tapi sebelum nak jual, baca 5 perkara yang perlu anda tahu apabila menjual kereta anda.

1. Jaga kereta dengan baik & kurangkan pengubahsuaian

Advertisement

3 faktor penyebab pengedar kereta tidak akan terima kereta anda iaitu kereta yang pernah mengalami kemalangan besar, kereta yang ditenggelam banjir dan kereta potong & sambung. Ia juga akan mengakibatkan harga kereta jatuh.

image

Kerosakan bahagian mekanikal seperti gearbox yang menelan belanja sehingga RM10,000 juga menjadi faktor utama pengedar tidak menerima kereta anda.

2. Baiki kereta tidak menjamin harga lebih tinggi

Apabila ingin menjual kereta, membaiki kerosakan kereta tidak menjaminkan kereta boleh dijual dengan harga yang tinggi kerana pembeli mungkin boleh membaiki kerosakan dengan harga lebih murah. Malah pengedar kereta tidak akan hirau apa yang anda telah lakukan walaupun anda telah baiki kereta tersebut.

image

3. Beli kereta dengan warna biasa, bukan warna ‘rare’.

Kenapa anda digalakkan untuk membeli kereta dengan warna biasa? Kerana kereta berwarna biasa lebih mudah bagi pengedar kereta terpakai untuk menjual semula berbanding mencari pembeli untuk kereta berwarna luar biasa. Jadi anda akan dapat harga jualan semula lebih rendah jika anda menjual kereta dengan warna yang ‘rare’.

4. Proses jualan yang telus

Purata seorang penjual untung RM2,000 sekiranya trade-in dengan memotong harga dari penjual yang sepatutnya diterima. Contoh, jika kereta di tawarkan pada harga RM20,000, mereka akan maklumkan kepada penjual dengan harga RM18,000 dan mengambil RM2,000. Kadang kala ia boleh pergi sehingga RM10,000 atau lebih. Bergantung pada model kereta.

Jadi, apa yang anda perlu lakukan untuk dapat harga yang terbaik untuk kereta anda. Teruskan membaca!

5. Jual melalui Carsome, lebih mudah!

Perkara yang perlu anda tahu untuk jualan kereta adalah:

a) Pertukaran pemilik
b) Pemeriksaan Puspakom
c) Penyelesaian Pinjaman Bank
d) Borang kelulusan dari JPJ
e) Dokumen pengenalan anda

Tetapi dengan menggunakan Carsome, apa yang anda perlu ada hanya la kad pengenalan (atau passport untuk bukan warganergara) dan geran kereta. Kenapa kena pilih Carsome?

1. Carsome akan berikan pemeriksaan kereta secara PERCUMA. Tiada caj untuk pemeriksaan sehingga kereta terjual.

2. Dalam 858 review di laman Facebook mereka, Carsome mendapat purata rating sebanyak 4.6/5

3. Transaksi 24 jam – Kereta boleh dijual dalam masa 24 jam. (bermula dari pemeriksaan sehingga transaksi)

4. Offer yang menarik. Carsome ada lebih 900 pengedar untuk membida kereta anda.

Kertas kerja tidak rumit. Jadi jangan risau jika tidak tahu nak urus semua. Carsome akan menguruskan semua kerja termasuk pemindahan pemilik.
Bayaran segera selepas close deal. Anda akan dapat duit sebelum anda balik kampung!

image

image

PS: Isikan borang di bawah dengan maklumat kereta anda atau melayari laman web Carsome untuk memulakan proses penjualan dengan cukup mudah.

Untuk maklumat lanjut boleh ke website Carsome. Menjual kereta dengan lebih yakin, mudah dan dipercayai!

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...